Η ΡΑΤΣΑ… Νικος Καζατζακης

Η ΡΑΤΣΑ (ΑΣΚΗΤΙΚΗ)
Νίκος Καζαντζάκης
Η Κραυγή δεν είναι δική σου. Δε μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι με το στόμα σου. Δεν πεθυμάς εσύ• πεθυμούν αρίφνητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου.
Οι νεκροί σου δεν κείτουνται στο χώμα. Γένηκαν πουλιά, δέντρα, αγέρας. Κάθεσαι στον ίσκιο τους, θρέφεσαι με τη σάρκα τους, αναπνές το χνότο τους. Γένηκαν Ιδέες και πάθη, κι ορίζουν τη βουλή σου και την πράξη.
Οι μελλούμενες γενεές δε σαλεύουν μέσα στον αβέβαιο καιρό, μακριά από σένα. Ζουν, ενεργούν και θέλουν μέσα στα νεφρά και στην καρδιά σου.
Το πρώτο σου χρέος πλαταίνοντας το εγώ σου είναι, στην αστραπόχρονη τούτη στιγμή που περπατάς στη γης, να μπορέσεις να ζήσεις την απέραντη πορεία, την ορατή και την αόρατη, του εαυτού σου.
Δεν είσαι ένας• είσαι ένα σώμα στρατού. Μια στιγμή κάτω από τον ήλιο φωτίζεται ένα από τα πρόσωπα σου. Κι ευτύς σβήνει κι ανάβει άλλο, νεώτερο σου, ξοπίσω σου.
Η ράτσα σου είναι το μεγάλο σώμα, το περασμένο, το τωρινό και το μελλούμενο. Εσύ είσαι μια λιγόστιγμη έκφραση, αυτή είναι το πρόσωπο. Εσύ είσαι ο ίσκιος, αυτή το κρέας.
Δεν είσαι λεύτερος. Αόρατα μυριάδες χέρια κρατούν τα χέρια σου και τα σαλεύουν. Όταν θυμώνεις, ένας προπάππος αφρίζει στο στόμα σου• όταν αγαπάς, ένας πρόγονος σπηλιώτης μουγκαλιέται όταν κοιμάσαι, ανοίγουν οι τάφοι μέσα στη μνήμη και γιομώνει βουρκόλακες η κεφαλή σου.
Ένας λάκκος αίμα είναι η κεφαλή σου, και μαζώνουνται κοπάδια κοπάδια οι γίσκιοι των πεθαμένων και σε πίνουν να ζωντανέψουν.
“Μην πεθάνεις, για να μην πεθάνουμε!” φωνάζουν μέσα σου οι νεκροι. “Δεν προφτάσαμε να χαρούμε τις γυναίκες που πεθυμήσαμε• πρόφτασε εσύ, κοιμήσου μαζί τους! Δεν προφτάσαμε να κάμουμε έργα τις Ιδέες μας• κάμε τις έργα εσύ! Δεν προφτάσαμε να συλλάβουμε και να στερεώσουμε το πρόσωπο της ελπίδας μας• στερέωσε το εσύ!
“Τέλεψε το έργο μας! Τέλεψε το έργο μας! Μέρα νύχτα μπαινοβγαίνουμε στο κορμί σου και φωνάζουμε. Όχι, δε φύγαμε, δεν ξεκορμίσαμε από σένα, δεν κατεβήκαμε στη γης. Μέσα από τα σωθικά σου ξακλουθουμε τον αγώνα. Λύτρωσε μας!”
Δε φτάνει ν΄ ακούς μέσα σου τη βουή των προγόνων. Δε φτάνει να τους νιώθεις να παλεύουν μπροστά από το κατώφλι του νου σου. Όλοι χύνουνται να πιαστούν από το ζεστό μυαλό σου, ν΄ ανέβουν πάλι στο φως της μέρας.
Μα εσύ να ξεδιαλέγεις. Ποιος πρόγονος να γκρεμιστεί πίσω στα τάρταρα του αίματου σου και ποιος ν΄ ανηφορίσει πάλι στο φως και στο χώμα.
Μην τους λυπάσαι! Κάθου άγρυπνος στην καταβόθρα της καρδιάς σου και ξεδιάλεγε. Τούτος ο ίσκιος, να λες, είναι ταπεινός, σκοτεινός, σα ζώο• να φύγει! Τούτος είναι σιωπηλός και φλεγόμενος, πιο ζωντανός από μένα• ως πιει το αίμα μου όλο!
Φώτισε το σκοτεινό αίμα των προγόνων, σύνταξε τις κραυγές τους σε λόγο, καθάρισε τη βούληση τους, πλάτυνε το στενό τους ανήλεο μέτωπο• αυτό είναι το δεύτερο σου χρέος.
Γιατί δεν είσαι μονάχα σκλάβος. Ευτύς ως γεννήθηκες, μια νέα πιθανότητα γεννήθηκε μαζί σου, ένας λεύτερος σκιρτημός τρικυμίζει τη μεγάλη ζοφερή καρδιά του σογιού σου.
Φέρνεις, θες δε θες, ένα νέο ρυθμό. Μια νέα επιθυμία, μια νέα Ιδέα, μια θλίψη καινούρια. Θες δε θες, πλουτίζεις το πατρικό σου το σώμα.
Κατά που θα κινήσεις; Πώς θ΄ αντικρίσεις τη ζωή και το θάνατο, την αρετή και το φόβο; Όλη η γενεά καταφεύγει στο στήθος σου και ρωτάει και προσδοκάει με αγωνία.
Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξη σου. Είσαι μια ζαριά όπου για μια στιγμή παίζεται η μοίρα του σογιού σου.
Κάθε σου πράξη αντιχτυπάει σε χιλιάδες μοίρες. Όπως περπατάς, ανοίγεις, δημιουργός την κοίτη όπου θα μπει και θα όδέψει ο ποταμός των απόγονων.
Όταν φοβάσαι, ο φόβος διακλαδώνεται σε αναρίθμητες γενεές και εξευτελίζεις αναρίθμητες ψυχές μπροστά και πίσω σου. Όταν υψώνεσαι σε μια γενναία πράξη, η ράτσα σου αλάκερη υψώνεται και αντρειεύει.
“Δεν είμαι ένας! Δεν είμαι ένας!” Τ όραμα τούτο κάθε στιγμή να σε καίει.
Δεν είσαι ένα άθλιο λιγόστιγμο κορμί• πίσω από την πήλινη ρεούμενη μάσκα σου ένα πρόσωπο χιλιοχρονίτικο ενεδρεύει. Τα πάθη σου κι οι Ιδέες σου είναι πιο παλιά από την καρδιά κι από το μυαλό σου.
Το σώμα σου το αόρατο είναι οι πεθαμένοι πρόγονοι κι οι απόγονοι οι αγέννητοι. Το σώμα σου τ΄ ορατό είναι οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν της εδικής σου ράτσας.
Μονάχα εκείνος λυτρώθηκε από την κόλαση του εγώ του που νιώθει να πεινάει όταν ένα παιδί της ράτσας του δεν έχει να φάει, και να σκιρτάει πασίχαρος όταν ένας άντρας και μια γυναίκα του σογιού του φιλιούνται.
Όλα τούτα είναι μέλη του μεγάλου ορατού κορμιού σου. Πονάς και χαίρεσαι σκορπισμένος ως τα πέρατα της Γης μέσα σε χιλιάδες ομοαίματα κορμιά.
Όπως μάχεσαι για το μικρό σου το σώμα, πολέμα και για το μεγάλο. Πολέμα όλα τούτα τα κορμιά σου να γίνουνε δυνατά, λιτά, πρόθυμα. Να φωτιστεί ο νους τους, να χτυπάει η καρδιά τους φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη.
Πως μπορείς να ΄σαι δυνατός, φωτεινός, γενναίος, αν οι αρετές τούτες δεν τρικυμίζουν αλάκερο το μεγάλο σου το σώμα; Πως μπορείς να σωθείς, αν δε σωθεί αλάκερο σου το αίμα; Ένας από τη ράτσα σου να χαθεί, σε συντραβάει στο χαμό του. Ένα μέλος του κορμιού και του νου σου σαπίζει.
Να ζεις βαθιά, όχι σαν Ιδέα, παρά ως σάρκα κι αίμα, την ταυτότητα τούτη.
Είσαι ένα φύλλο στο μέγα δέντρο της ράτσας. Να νιώθεις το χώμα ν΄ ανεβαίνει από τις σκοτεινές ρίζες και ν΄ απλοκαμιέται στα κλαριά και στα φύλλα.
Ποιος είναι ο σκοπός σου; Να μάχεσαι να πιαστείς στέρεα από το κλαρί, κι είτε σα φύλλο είτε σαν άνθος είτε σαν καρπός να σαλεύει μέσα σου, ν΄ ανανεώνεται και ν΄ αναπνέει αλάκερο το δέντρο.
Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.
Αγωνία μέσα σου. Κάποιος παλεύει να φύγει, να ξεσκιστεί από τη σάρκα σου, να γλιτώσει από σένα. Ένας σπόρος στα νεφρά σου, ένας σπόρος στο μυαλό σου δε θέλει πια να ΄ναι μαζί σου, δε χωράει πια στο σπλάχνο σου, μάχεται για ελευτερία.
“Πατέρα, δε χωρώ στην καρδιά σου, θέλω να τη συντρίψω, να περάσω Πατέρα, μισώ το σώμα σου, ντρέπουμαι που είμαι κολλημένος μαζί σου, θα φύγω!
“Κατάντησες άλογο οκνό, τα πόδια σου πια δεν μπορούν ν΄ ακλουθούν το ρυθμό της καρδίας μου. Βιάζουμαι. Θα πεζέψω, θα καβαλήσω άλλο κορμί και θα σε αφήσω στο δρόμο!”
Και συ, ο πατέρας, χαίρεσαι γρικώντας την καταφρονετικιά φωνή του παιδιού σου. “Όλα, όλα για το γιο μου!” φωνάζεις. “Εγώ δεν είμαι τίποτα. Εγώ είμαι ο πίθηκος, αυτός ο άνθρωπος. Εγώ είμαι ο άνθρωπος, αυτός ο γιος του ανθρώπου!”
Μια δύναμη μέσα σου, ανώτερη σου, διαπερνάει συντρίβοντας το κορμί σου και το νου σου και φωνάζει: “Παίξε το τωρινό και το σίγουρο, παίξε το για το μελλούμενο κι αβέβαιο!
“Μην κρατάς τίποτα για υστερνή. Μου αρέσει ο κίντυνος. Μπορεί να χαθούμε, μπορεί να σωθούμε. Μη ρωτάς! Απίθωνε κάθε στιγμή στα χέρια του κίντυνου τον κόσμον όλο! Εγώ, ο σπόρος του αγέννητου, τρώγω τα σωθικά της ράτσας σου και φωνάζω!

Mιχαλης Μιχαλακοπουλος fb

ΠΕΡΙ ΘΗΣΕΩΣ (διόρθωση)

Τούτος ο τόπος της φαιδράς πορτοκαλέας

και της   αειθαλούς ελαίας

μόνο ήρωες παράγει  σαν το Θησέα

και προδότες  η πολιτική παρέα

Θρυλική μορφή ο Θησέας

ισάξιος του  Αχιλλέα ,  Ηρακλή,

Οδυσσέα και  Περσέα

του Ποσειδώνα και της Αίθρας ήταν  γιός

νόθο  τέκνο του βασιλιά  Αιγαία

και του Πιτθέα εγγονός

Οι μυθικές ηρωικές μορφές

σε  ριψοκίνδυνές  πράξεις διακρίθηκαν και  αποστολές

ανδραγαθήματα  έκαναν και μέγιστους άθλους

για το κοινό καλό και όχι  για   να τέρψουν

τους φιλάθλους

Από παιδάκι  ο Θησέας   θα διακριθεί

όταν ο Ηρακλής άφησε τη λεοντή

στην οικία του Πιτθέα   όπου πήγε να  δειπνήσει

πραγματικό λέοντα τη λεοντή  θα  θεωρήσει

με τον πέλεκυ  τότε   θα ορμήσει

τα άλλα παιδιά   φοβισμένα  είχαν λακίσει

Τα μαλλιά του αφιέρωσε στους θεούς

όταν πήγε και κουρεύθηκε στους Δελφούς

το είδος  του κουρέματος «Θησηίς»  θα το ονομάσουν

προς χάριν   του  το Θησείο  θα  κατασκευάσουν

λέτε ο Κίμ   από το Θησέα  εμπνεύστηκε ;

και  σαν γίδι  κουρεύτηκε;

Όταν ο Θησέας στην Αθήνα  σχεδίαζε να πάει

ο    πατέρας του  που    τον  υπεραγαπάει

δια θαλάσσης τον συμβουλεύει  να ταξιδεύσει

καθόσον δια ξηράς μέγιστους κινδύνους  θα διατρέξει

Φλογιζόμενος ο Θησέας για  αριστεία

δια ξηράς μεταβαίνει  παρά του πατρός του

την  επιθυμία

την κατάλληλη βρήκε ευκαιρία  να ανδραγαθήσει

εκείνο τον καιρό  ο Ηρακλής έλλειπε στην Ασία

και το έγκλημα είχε φουντώσει και η ληστεία

όμως αυτός  άθλους θα τολμήσει

Στην Επιδαυρία φονεύει τον Κορυνήτην

στον Ισθμό τον Σίνιν,

στην Κορινθία   την Κρομυωνίαν Συν,

στην Μεγαρίδα τον Σκίρωνα

στην Ελευσίνα τον Κερκύονα

οι Φυταλίδες από τους φόνους  θα τον καθαρίσουν

και    εξαγνισμένο θα τον καταστήσουν

μεταμφιεσμένος στην Αθήνα θα γυρίσει

ώστε ουδείς να τον αναγνωρίσει

τον οίκο τον πατρικό από

τη Μήδεια θα   λυτρώσει

και     τους Παλλαντίδες να  εκδιώξει

έχει σκοπό

Σαν ξένος  παρουσιάστηκε

αλλά  από το ξίφος του      προδόθηκε

ο Αιγεύς δεν θα τον δηλητηριάσει

όπως η Μήδεια είχε σχεδιάσει

αλλά θα τον υιοθετήσει

και καθότι άτεκνος  βασιλιά θα τον ανακηρύξει

Οι Παλλαντίδες κατά του  Αιγαία

στρέφουν τα πυρά

ο  νόθος   Θησέας    δεν πρέπει να    βασιλιάς

όταν  τον Μαραθώνιο ταύρο  θα φονεύσει

τότε   η Εκάλη τον φιλοξενεί   και θα τον παινέψει

Οι Παλλαντίδες χωρίστηκαν σε δύο μέρη

το ένα πήγε  προς την πόλη

το άλλο κρύφτηκε στης Γαργηττώς το λημέρι

για να χτυπήσει το Θησέα αιφνιδιαστικώς

το μυστικό  φανέρωσε ο Κήρυκας Λεώς

και ο Θησέας ξεσπαθώνει

άλλους φονεύει   και άλλους εξουδετερώνει

ο αρχισυνωμότης Πάλλας εξαφανίστηκε

δια παντός και  στην Αθήνα  δεν ζυγώνει

«Αν είχες Θησέα σήμερα την εξουσία

τι   θα   έκανες  χάριν φιλοπατρίας;»

Μαζί με  τους λαούς θα  εξορμούσα τούτη τη φορά

13 άθλους   θα   εκτελούσαμε    ομαδικά:

1ος  Αμεσα θα αλλάξω  την σκοταδιστική Παιδεία

θα  φτιάξω  σχολεία λειτουργικά

αρετή και όραμα να δώσω  στα παιδιά

2ος  Το πολιτικό σύστημα θα αλλάξω

και την ολιγαρχία θα πατάξω

την Άμεση θα  καθιερώσω  Δημοκρατία

λίαν συμβατή  προς την σύγχρονη Τεχνολογία

3ος  Τα ψευδολόγα θα  βελτιώσω μέσα ενημέρωσης

αξιοπιστία  και αντικειμενικότητα θα φέρω και καλυτέρευση

4ος  Τον πληθυσμό της γης θα μειώσω

ενεργειακή επάρκεια  σε όλους θα δώσω

με μέσα ειρηνικά

τότε η κλιματική αλλαγή θα έχει   λυθεί αποτελεσματικά

χωρίς πολέμους και Σύμφωνα Ψυχροπολεμικά

έτσι  η γη μας θα ανασάνει

ο άνθρωπος να ζήσει φυσιολογικά

από πείνα    και από σκόπιμες επιδημίες να ΜΗΝ  πεθάνει

5ος  Οικονομικό σύστημα θα εφαρμόσω

δίκαιο,  ανθρωπιστικό  και  πλουτοπαραγωγικό

η αρχαία Ελλάδα με αυτό «καλούς και αγαθούς»  έφτιαξε  πολίτες και  υπέρλαμπρο Πολιτισμό

και αν η θεοκρατία(Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός  και Ισλαμοκρατία ) τον είχε  αφήσει

σήμερα ο κόσμος θα είχε προχωρήσει σε νέα ύψη

και θα ήταν διαφορετικός

6ος  Τη φτώχεια,   πείνα και   αγραμματοσύνη

θα καταπολεμήσω

ψηφιακή  εκπαίδευση σε όλη την οικουμένη θα  θεσπίσω

το   πολιτικό σύστημα άδικο και ληστρικό έχει ευθύνη

αλητήριο , ανεύθυνο το αίμα των λαών πίνει

γι’ αυτό πρέπει να λογοδοτήσει

άσκοπους πολέμους  να  ΜΗΝ  ξεκινήσει

για να οικονομήσει

7ος  Τα  Ελληνικά   Γράμματα στην Οικουμένη θα  διαδώσω

τον άνθρωπο να  βελτιώσω και ενάρετο θα τον αποδώσω

ΕΝΟΤΗΤΑ στον κόσμο θα φέρω και    ΕΙΡΗΝΗ

εκτός νόμου θα θέσω τους Πολέμους

και την μεταναστευτική   οδύνη

8ος  Τον απανταχού Ελληνισμό  θα  ΕΝΩΣΩ

και θα τον ενδυναμώσω

την  δημογραφική του κατρακύλα αποτελεσματικά

να   αντιμετωπίσει

που τον έχει επικίνδυνα χτυπήσει

9ος  Θα αναμορφώσω  τον «καφενέ» που τον λένε ΟΗΕ

παγκόσμιο  θα τον  κάνω πρυτανείο

και   όχι  αγγλοσαξονικό και σιωνιστικό  «καγκουροδικείο»

10ος  Θα σκοτώσω τους Κορωνοιούς και  τους  εγκληματίες  θα  φυλακίσω   που τους διαδίδουν

τον κόσμο  θα ελευθερώσω που στο χάος

χάριν κερδοσκοπίας  τον  βυθίζουν

11ος  Νόμους θα φτιάξω  δίκαιους

με παγκόσμια καθολική ισχύ

την τρομοκρατία θα πατάξω που  σε βάρος μας

κερδοσκοπώντας   εγκληματεί

το Διεθνές Δίκαιο να γίνει υποχρεωτικό

κράτη-παρίες σαν την Τουρκία θα διαμελίσω οριστικώς

12ος . Τους ηγέτες ο λαός θα τους διαλέξει

από τους  πιο ικανούς

και όχι   ηττοπαθείς, λαδωμένους  και   ουτιδανούς

στη φυλακή θα  κλείσω   τα  άτομα τα εγκληματικά

η φυλακή θα  γίνει  κλειστό σχολείο  επιμορφωτικό

Στην Ελλάδα   τον   13ο άθλο  μου    αφιερώνω

τον παραβάτη των νόμων  να   συλλαμβάνω στο λεπτό

Αμφικτύων

20/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΕΟ ΜΑΤΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 AT 8:55 ΜΜ

Your comment is awaiting moderation.

Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε Μαραθώνος

Υπάρχει αδείρητος ανάγκη να ανοιχθούν δύο δρόμοι από Λιβίσι προς το κέντρο. Ενας για άνοδο (Τερψιχόρης) και ένας για κάθοδο(Σ. Βέμπο) ώστε να μην διασταύρωνται τα οχήματα σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Η σημερινή κατάσταση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εγκυμονεί τραγωδία παρόμοια με το Μάτι.
Αναλογισθείτε τις στιγμές της συμφόρησης στα σημεία “λαιμούς του μπουκαλιου” όπου μετά βίας διέρχεται για ένα όχημα και άρα ακινησίας όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα χωρίς καμία απόσταση, αν κάποιος εγκληματίας εμπρηστής έβαζε κάποιο εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα από τους στενούς λαιμούς της Τερψιχόρης. Με δυνατό άνεμο τα εγκλωβισμένα οχήματα θα γίνονταν εμπρηστικές βόμβες και θα έκαιγαν μεγάλο μέρος της Μάκρης με πολυάριθμα θύματα..
Εν όψει μάλιστα εκλογών όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν αποκλείεται. Και αν γλυτώσαμε φέτος του χρόνου θα έχουμε και πάλι τα ίδια και ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί όσο εφέτος
Επομένως καλέστε κάποιο πολεοδόμο να διανοίξει την Τερψιχόρης και να επεκτείνει τη Σ. Βέμπο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει . Οσον αφορά το ιδιοκτησιακό νομικό καθεστώς θα πρέπει να κινήσετε τάχιστα διαδικασίες για την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να λύσει τα χέρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κύριε Δήμαρχε Μαραθώνος
Εχουμε μπει σε νέα εποχή με την κλιματική αλλαγή . Η Μάκρη έχει πυκνοκατοικηθεί . Τα οχήματα έχουν αυξηθεί και επομένως χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες πολιτικές η νέα κατάσταση για να αντιμετωπιστεί.
Οι κατοικοι του Λιβισίου ανησυχούν και με παρακάλεσαν να τεθώ επικεφαλής της κίνησης για την βελτίωση των οδών . Ομως είμαι αρκετά μεγάλος (93 ετών) και αδυνατώ. Μπορώ όμως να βοηθήσω πληροφοριακώς
Με εκτίμση

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης- Αμφικτύων
Υποστράτηγος ε.α -Συγγραφεύς
Θάλειας 10 Λιβίσι, κιν. 6931041656
Κάτοχος ιστοσελίδων «ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ»

ΜΟΝΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Η Ελληνική Ομογένεια κυριολεκτικά έμεινε άφωνη με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Βορείου  & Νοτίου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού στη Αμερική αντάμα με τον δικτάτορα και νεο-σουλτάνο Ερντογάν και με τον ψευτο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου Τατάρ.

Για τον παρακτραπέντα ιεράρχη δεν μέτρησε:

1/ Ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και  της ιεράς μονής της Χώρας σε τζαμί

2/ Ούτε οι ύβρεις Ερντογάν κατά των ΗΠΑ και των ηγετών της

3/ Ούτε οι πρόσφατες προκλητικές εμφανίσεις   Ερντογάν με το υποκινούμενο του Τατάρ στην Κύπρο

4/ Ούτε το μερικό άνοιγμα  της πόλεως της Αμμοχώστου από τον 3ον Αττίλα κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ

5/ Και πολύ περισσότερο αδιαφόρησε για τα τρωθέντα  πατριωτικά αισθήματα της    Ομογένειας την οποία εκπροσωπεί θρησκευτικά και  τα αισθήματα του Ελλαδικού Ελληνισμού. 

Αδιαφορώντας για όλα αυτά αυτός ασκεί τη δική του αντεθνική πολιτική, ίσως  κατ’ εντολήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου(;) με μοναδικό κριτήριο να διαδεχθεί τον υπέργηρο πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στο θρόνο;

Είναι παμπάλαια η  εχθρότητα  του  Χριστιανισμού  σε βάρος του Ελληνισμού. Όμως το ολίσθημα Ελπιδοφόρου μόνο ελπίδες δεν δημιουργεί στον Ελληνισμό για  ενότητα και ενδυνάμωση του

Η  πράξη του   αυτή  μας μεταφέρει συνειρμούς από την προδοσία που διέπραξαν κάτι προκάτοχοι του το 1453 για να βοηθήσουν τον Μωάμεθ για την ταχύτερη άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

Αμφικτύων

22/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΛΙΒΙΣΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ: ΙΔΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ

Ημουν στα ακραία σπίτια του οικισμού Λιβισίου στη Νέα Μάκρη, στο σημείο Μηδέν κάθε πυρκαγιάς γιατί δεν είναι η πρώτη αλλα η πολλοστή που τυγχάνω αυτόπτης μάρτυρας . Το δάσος της Ξυλοκέριζας είναι ο στόχος των εμπρηστών από παλιά. Ως πριν μερικά χρόνια   ρίχναμε τις φωτιές στους οικοπεδοφάγους . Όμως οι πρόσφατες πυρκαγιές    είναι έργο εμπρηστών που μας έχουν στοχοποιήσει . Θα σας  εκθέσω ορισμένες εντυπώσεις από τη χθεσινή βραδιά :

1/Εγινε γρήγορα κινητοποίηση της Π.Υ και αντιμετωπίστηκαν στα δύο σημεία ενάρξεως της πυρκαγιάς(Λιβίσι-Αγιο Εφραίμ)  επιτυχώς εν τη γενέσει τους.

2/ Το κομφούζιο την ώρα που  ανέρχονταν  τα οχήματα της Π.Υ και Αστυνομίας ήταν αφάνταστο διότι την ίδια ώρα  κατέρχονταν τα οχήματα των κατοίκων  που εκκένωναν  τον οικισμο.

3/ Οι  δρόμοι σε ορισμένα σημεία(λαιμούς μπουκαλιού)  που μετά βίας περνά ένα όχημα πόσο μάλλον να διασταυρώνεται η φάλαγγα των κατερχομένων ΙΧ με τα ανερχόμενα πυροσβεστικά

4/ Από χρόνια η Δημοτική Αρχή γνωρίζει   το θέμα και  αδιαφορεί να βάλει κάποιος θαρραλέος δήμαρχος   μια   μπουλντόζα να διαπλατύνει το δρόμο ώστε να μπορούν να διασταυρωθούν δύο οχήματα.

Μήπως πρέπει να επιληφθεί το Υπουργείο  Υποδομών-Συγκοινωνιών για το άνοιγμα  των δρόμων;

5/ Έχουν γεμίσει με κάμερες την Αθήνα αλλά ούτε μία κάμερα δεν έχουν βάλει σε επίκαιρα 

σημεία στους δασικούς δρόμους από όπου περνούν ανενόχλητοι οι εμπρηστές.

6/ Ουτε μια περιπολία στις παρυφές των δασών δεν γίνεται σαν προληπτικό μέσο, πολύ περισσότερο απαγόρευση ορισμένες ημέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος

7/ Δεν είναι εκπαιδευμένος ο κόσμος τι θα κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αντί   να

προφυλάξουν την  οικογένεια τους και να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς άρχισαν να συνομιλούν στα κινητά . Κάποιος     θρηνούσε στο κινητό  κραυγάζοντας  «καιγόμαστε , καίγονται  τα σπίτια μας» και αμέσως μετά  ο αθεόφοβος ανάβει τσιγάρο για να εκτονωθεί, ενώ η πυρκαγιά ήταν   μακρύτερα, επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση και τον κίνδυνο.

8/ Τα ίδια  λάθη κάθε φορά  , οι ίδιες αδυναμίες,  χωρίς  να γίνεται   διόρθωση και πρόοδος στην αντιμετώπιση της επόμενης καταστροφής. Χωρίς κάποιο σχεδιασμό , χωρίς κάποιες ασκήσεις να διαπιστώσουν τα αδύνατα σημεία , χωρίς κάποιες σημάνσεις οδών προσπέλασης των μεν και των δε ώστε να αποφεύγεται το χάος και να φθάνουν ταχύτερα τα  μέσα πυρόσβεσης .

9/ Ούτε ένας κρουνός δεν υπάρχει πλάι στο δάσος για ανεφοδιασμό της Π.Υ αλλά στο κέντρο 

10/ Η απουσία των ΜΜΕ ήταν εκωφαντική και η ενημέρωση λακωνική ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπερχειλίζουσα και περιττή. Οι πρώτες ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τότε  εντοπίζονται και  τα λάθη.

11/ Υπήρξε ευγενής προσφορά εκ μέρους των εθελοντών και αυτό είναι παρήγορο

Κατά τα λοιπά καλύπτονται εκτενώς οι ανούσιες  κοκορομαχίες Τσίπρα –Μητσοτάκη  για να μας τονίσουν  ποιός είναι ο πιο ακατάλληλος να βάλει  κάποια τάξη στον τόπο.  Αλλά να μιλάει και ο προδότης της Μακεδονίας και εμπρηστής του Ματιού με τα υπέρεκατό θύματα πάει πολύ . Είμαι απογοητευμένος από την έλλειψη ικανής ηγεσίας στη Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Υποστράτηγος ε.α-Συγγραφεύς

ΠΕΡΙ ΘΗΣΕΩΣ

Τούτος ο τόπος της φαιδράς πορτοκαλέας

και της   αειθαλούς ελαίας

μόνο ήρωες παράγει  σαν το Θησέα

και προδότες  η πολιτική παρέα

Θρυλική μορφή ο Θησέας

ισάξιος του  Αχιλλέα ,  Ηρακλή,

Οδυσσέα και  Περσέα

του Ποσειδώνα και της Αίθρας ήταν  γιός

νόθο  τέκνο του βασιλιά Πιτθέα

Οι μυθικές ηρωικές μορφές

σε  ριψοκίνδυνές  πράξεις διακρίθηκαν και  αποστολές

ανδραγαθήματα  έκαναν και μέγιστους άθλους

για το κοινό καλό και όχι  για   να τέρψουν

τους φιλάθλους

Από παιδάκι  ο Θησέας   θα διακριθεί

όταν ο Ηρακλής άφησε τη λεοντή

στην οικία του Πιτθέα   όπου πήγε να  δειπνήσει

πραγματικό λέοντα τη λεοντή  θα  θεωρήσει

με τον πέλεκυ  τότε   θα ορμήσει

τα άλλα παιδιά   φοβισμένα  είχαν λακίσει

Τα μαλλιά του αφιέρωσε στους θεούς

όταν πήγε και κουρεύθηκε στους Δελφούς

το είδος  του κουρέματος «Θησηίς»  θα το ονομάσουν

προς χάριν   του  το Θησείο  θα  κατασκευάσουν

λέτε ο Κίμ   από το Θησέα  εμπνεύστηκε ;

και  σαν γίδι  κουρεύτηκε;

Όταν ο Θησέας στην Αθήνα  σχεδίαζε να πάει

ο    πατέρας του  που    τον  υπεραγαπάει

δια θαλάσσης τον συμβουλεύει  να ταξιδεύσει

καθόσον δια ξηράς μέγιστους κινδύνους  θα διατρέξει

Φλογιζόμενος ο Θησέας για  αριστεία

δια ξηράς μεταβαίνει  παρά του πατρός του

την  επιθυμία

την κατάλληλη βρήκε ευκαιρία  να ανδραγαθήσει

εκείνο τον καιρό  ο Ηρακλής έλλειπε στην Ασία

και το έγκλημα είχε φουντώσει και η ληστεία

όμως αυτός  άθλους θα τολμήσει

Στην Επιδαυρία φονεύει τον Κορυνήτην

στον Ισθμό τον Σίνιν,

στην Κορινθία   την Κρομυωνίαν Συν,

στην Μεγαρίδα τον Σκίρωνα

στην Ελευσίνα τον Κερκύονα

οι Φυταλίδες από τους φόνους  θα τον καθαρίσουν

και    εξαγνισμένο θα τον καταστήσουν

μεταμφιεσμένος στην Αθήνα θα γυρίσει

ώστε ουδείς να τον αναγνωρίσει

τον οίκο τον πατρικό από

τη Μήδεια θα   λυτρώσει

και     τους Παλλαντίδες να  εκδιώξει

έχει σκοπό

Σαν ξένος  παρουσιάστηκε

αλλά  από το ξίφος του      προδόθηκε

ο Αιγεύς δεν θα τον δηλητηριάσει

όπως η Μήδεια είχε σχεδιάσει

αλλά θα τον υιοθετήσει

και καθότι άτεκνος  βασιλιά θα τον ανακηρύξει

Οι Παλλαντίδες κατά του  Αιγαία

στρέφουν τα πυρά

ο  νόθος   Θησέας    δεν πρέπει να    βασιλιάς

όταν  τον Μαραθώνιο ταύρο  θα φονεύσει

τότε   η Εκάλη τον φιλοξενεί   και θα τον παινέψει

Οι Παλλαντίδες χωρίστηκαν σε δύο μέρη

το ένα πήγε  προς την πόλη

το άλλο κρύφτηκε στης Γαργηττώς το λημέρι

για να χτυπήσει το Θησέα αιφνιδιαστικώς

το μυστικό  φανέρωσε ο Κήρυκας Λεώς

και ο Θησέας ξεσπαθώνει

άλλους φονεύει   και άλλους εξουδετερώνει

ο αρχισυνωμότης Πάλλας εξαφανίστηκε

δια παντός και  στην Αθήνα  δεν ζυγώνει

«Αν είχες Θησέα σήμερα την εξουσία

τι   θα   έκανες  χάριν φιλοπατρίας;»

Μαζί με  τους λαούς θα  εξορμούσα τούτη τη φορά

13 άθλους   θα   εκτελούσαμε    ομαδικά:

1ος  Αμεσα θα αλλάξω  την σκοταδιστική Παιδεία

θα  φτιάξω  σχολεία λειτουργικά

αρετή και όραμα να δώσω  στα παιδιά

2ος  Το πολιτικό σύστημα θα αλλάξω

και την ολιγαρχία θα πατάξω

την Άμεση θα  καθιερώσω  Δημοκρατία

λίαν συμβατή  προς την σύγχρονη Τεχνολογία

3ος  Τα ψευδολόγα θα  βελτιώσω μέσα ενημέρωσης

αξιοπιστία  και αντικειμενικότητα θα φέρω και καλυτέρευση

4ος  Τον πληθυσμό της γης θα μειώσω

ενεργειακή επάρκεια  σε όλους θα δώσω

με μέσα ειρηνικά

τότε η κλιματική αλλαγή θα έχει   λυθεί αποτελεσματικά

χωρίς πολέμους και Σύμφωνα Ψυχροπολεμικά

έτσι  η γη μας θα ανασάνει

ο άνθρωπος να ζήσει φυσιολογικά

από πείνα    και από σκόπιμες επιδημίες να ΜΗΝ  πεθάνει

5ος  Οικονομικό σύστημα θα εφαρμόσω

δίκαιο,  ανθρωπιστικό  και  πλουτοπαραγωγικό

η αρχαία Ελλάδα με αυτό «καλούς και αγαθούς»  έφτιαξε  πολίτες και  υπέρλαμπρο Πολιτισμό

και αν η θεοκρατία(Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός  και Ισλαμοκρατία ) τον είχε  αφήσει

σήμερα ο κόσμος θα είχε προχωρήσει σε νέα ύψη

και θα ήταν διαφορετικός

6ος  Τη φτώχεια,   πείνα και   αγραμματοσύνη

θα καταπολεμήσω

ψηφιακή  εκπαίδευση σε όλη την οικουμένη θα  θεσπίσω

το   πολιτικό σύστημα άδικο και ληστρικό έχει ευθύνη

αλητήριο , ανεύθυνο το αίμα των λαών πίνει

γι’ αυτό πρέπει να λογοδοτήσει

άσκοπους πολέμους  να  ΜΗΝ  ξεκινήσει

για να οικονομήσει

7ος  Τα  Ελληνικά   Γράμματα στην Οικουμένη θα  διαδώσω

τον άνθρωπο να  βελτιώσω και ενάρετο θα τον αποδώσω

ΕΝΟΤΗΤΑ στον κόσμο θα φέρω και    ΕΙΡΗΝΗ

εκτός νόμου θα θέσω τους Πολέμους

και την μεταναστευτική   οδύνη

8ος  Τον απανταχού Ελληνισμό  θα  ΕΝΩΣΩ

και θα τον ενδυναμώσω

την  δημογραφική του κατρακύλα αποτελεσματικά

να   αντιμετωπίσει

που τον έχει επικίνδυνα χτυπήσει

9ος  Θα αναμορφώσω  τον «καφενέ» που τον λένε ΟΗΕ

παγκόσμιο  θα τον  κάνω πρυτανείο

και   όχι  αγγλοσαξονικό και σιωνιστικό  «καγκουροδικείο»

10ος  Θα σκοτώσω τους Κορωνοιούς και  τους  εγκληματίες  θα  φυλακίσω   που τους διαδίδουν

τον κόσμο  θα ελευθερώσω που στο χάος

χάριν κερδοσκοπίας  τον  βυθίζουν

11ος  Νόμους θα φτιάξω  δίκαιους

με παγκόσμια καθολική ισχύ

την τρομοκρατία θα πατάξω που  σε βάρος μας

κερδοσκοπώντας   εγκληματεί

το Διεθνές Δίκαιο να γίνει υποχρεωτικό

κράτη-παρίες σαν την Τουρκία θα διαμελίσω οριστικώς

12ος . Τους ηγέτες ο λαός θα τους διαλέξει

από τους  πιο ικανούς

και όχι   ηττοπαθείς, λαδωμένους  και   ουτιδανούς

στη φυλακή θα  κλείσω   τα  άτομα τα εγκληματικά

η φυλακή θα  γίνει  κλειστό σχολείο  επιμορφωτικό

Στην Ελλάδα   τον   13ο άθλο  μου    αφιερώνω

τον παραβάτη των νόμων  να   συλλαμβάνω στο λεπτό

Αμφικτύων

20/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ F -35

Ο Ερντογάν έχει κάνει γνωστές τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο,   Θράκη και στην Κύπρο και προετοιμάζεται για  μελλοντική πολεμική σύρραξη  προκειμένου  να τα  κατακτήσει . Μόνο η ημερομηνία δεν είναι γνωστή.

Φυσικά, όσο εμείς υποχωρούμε τόσο αυτός επεκτείνεται και αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους μας να υπερασπίσουμε τα  εθνικά μας συμφέροντα δια παντός μέσου- ακόμη και με πόλεμο -τότε ενδέχεται να μη χρειαστεί πολεμική σύγκρουση  για να τα κατακτήσει.

Το Π.Ν έχει καθυστερήσει στην ανανέωση των πλοίων του προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Βέβαια και με αυτά τα παλιά πλοία η ψυχή του Ελληνα ναυτικού θα κάνει το θαύμα της.

Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές που προσφέρουν πλοία. Όμως όλα τα πλοία δεν διαθέτουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν τα Γαλλικά πλοία, ούτε οι προμηθευτές προσφέρουν την πολιτική στήριξη της Γαλλίας . Αυτό δεν είναι διαπίστωση δική μου που δεν είμαι ειδικός αλλά των  πεπειραμένων στελεχών του Π. Ν μας  και  έχουν αποτυπωθεί σε μελέτες .

Ο κ. Πρωθυπουργός προέβη σε μιά γενναία απόφαση να  προμηθευτεί  η χώρα μας έξη(6) επιπρόσθετα Α/Φ Rafale  δηλαδή συνολικά 24 Α/Φ. Όμως  για πολιτικούς προφανώς λόγους αδυνατεί να πάρει την γενναία απόφαση για τα Γαλλικά πλοία τα οποία έχει επιλέξει το Π.Ν μας σαν τα πιο κατάλληλα από επιχειρησιακής πλευράς. Προφανώς, δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τα Αμερικανικά συμφέροντα για πολιτικούς λόγους.

Όμως σε περίπτωση κρίσεως στο Αιγαίο θα πολεμήσουμε μόνοι με τα όπλα τα οποία διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή. Κανείς δεν θα έλθει να μας βοηθήσει, όπως έχει ως τώρα αποδείξει η ιστορία. Επομένως, τα ωραία λόγια της Αμερικής περί της Αμερικανο-Ελληνικής στρατηγικής συνεργασίας  είναι καλά σε περίοδο ειρήνης , αλλά δεν θα μας καλύψουν σε περίοδο κρίσεως. Εξ άλλου έχουμε και το παράδειγμα  των Κούρδων οι οποίοι συμπολέμησαν μαζί με τους Αμερικανούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Τουρκίας    επί δεκαετία  και στο τέλος οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν,  προκειμένου   να ικανοποιήσουν τα γενικότερα συμφέροντα τους  υπέρ της Τουρκίας.

Φρονώ ότι η   επιλογή των Α/Φ F-35 θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τη σύμμαχο μας Αμερική και με την επιλογή των Γαλλικών φρεγατών τη Γαλλία , πρώτιστα όμως τα Ελληνικά επιχειρησιακά συμφέροντα .

Το ύψιστο και ιερό συμφέρον σήμερα είναι ο  αποτελεσματικός  εξοπλισμός των Ε.Δ μας εν όψει κρίσεως με την Τουρκία

Αμφικτύων

14/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΠΕΡΙ ΔΑΙΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΥ

Ο Δαίδαλος και Ίκαρος πρόσωπα   υπαρκτά

της πανάρχαιας  Ελληνικής Προϊστορίας

με αίμα   Ελληνικό και πτητική εμπειρία

και σε έργα θαυμαστά  διακρίθηκαν πέραν της αεροπλοΐας:

στην αεροναυπηγική,  γλυπτική και   ευποιια

Εξέχοντες    μηχανικοί

στο κόσμο  οι πρώτοι αεροπόροι

πρώτοι  που είδαν από ψηλά τη γη

τότε που η Κρήτη ήταν θαλασσοκράτειρα

της  χρυσής  Μινωικής εποχής οι   πρωτοπόροι

Ο Δαίδαλος γιός του Ευπαλάμου του Μητιωνίδου

από το βασιλικό  γένος του Ερεχθέως Ερεχθείδου

αυτόχθων  και γνήσιος  Αθηναίος

νουνεχής , ευφυής  της   δόξας  και των κινδύνων εραστής

άνθρωπος  γενναίος

Άτομο ανήσυχο και ελεύθερο  ανήκον στην  αριστοκρατία

άφησε τη συγγένεια του να τρώγεται

με τα  πεζά και  την ματαιοδοξία

διδάχθηκε την τεκτονική και  αγαλματοποιία

μετά μεγίστης επιμέλειας και προθυμίας

Τόσο πολύ ευδοκίμησε στην  γλυπτική

ώστε στα αγάλματα του  νέα έδωσε μορφή

όραση  τους έβαλε  και ακοή

κίνηση  ομιλία και ψυχή

πρωτοπόρος  μιάς νέας τεχνοτροπίας

στων ξοάνων  την εποχή

Τα αναπαρίστανε    βαδίζοντα με χέρια απλωμένα

μιμούμενος την  ανθρώπινη  λειτουργία

όχι τα χέρια και τα πόδια κολλημένα

όπως  τα  στατικά  ξόανα   τα ακινητοποιημένα

Πρώτος ευρετής της «γλυπτικής  νοημοσύνης» μπορεί

να θεωρηθεί

αφού στα έργα του      ζωντάνια  έδωσε και επιδεξιοσύνη

πρώτος    κατασκεύασε  της τέχνης του τα  εργαλεία

μόνο ο μαθητής του Τάλως  τον ξεπέρασε σε ευρεσιτεχνία

με τον τόρνο   και τον   κεραμευτικό  τροχό

το  μεταλλικό   όμως πριόνι  τον  έκανε ξακουστό

από φιδίσιο σιαγόνι  αντιγραφή

που βρήκε στον αγρό

«Δαιδάλεια ποιήματα» καλούνται τα αριστουργήματα  του

αυτός δεν ζήτησε «ανθρώπινα δικαιώματα»

για τα δημιουργήματα του

Υπόσταση όντων     στα άψυχα ρομπότ τώρα

διεκδικούν να  δώσουν

τα  προϊόντα εκ πυριτίου με τον άνθρωπο  να εξισώσουν

και  ανθρώπινη υπόσταση στην «τεχνητή νοημοσύνη»

να   προσδώσουν

όμως μια λεπτομέρεια λησμονούν

και αν δεν προσεχθεί ίσως οι άνθρωποι να  αυτοκαταστραφούν:

τα ρομπότ  είναι   ανθρώπινα εργαλεία

από του ανθρώπινου εγκέφαλου βγαλμένα τη μεγαλοφυία

νοσηροί εγκέφαλοι  στα όρια της βλακείας

ανθρώπινα όντα θέλουν να τα κάνουν δια της πλαγίας

δεν είναι άνθρωποι  οι υπολογιστές  αλλά  «εργαλεία»

αν λείψει ο άνθρωπος αξία θα έχουν  ΟΥΔΕΜΙΑ

Σε θάνατο καταδικάσθηκε όπως όλοι οι μεγάλοι

στην Κρήτη ο Δαίδαλος και ο γιός του Ίκαρος θα  πάει

από το Μίνωα παίρνει   χάρη

και εκείνος του ζητάει :

-Το Λαβύρινθο να φτιάξει

-Το χορό της Αριάδνης να συστήσει

-Τον ξύλινο βου να  φιλοτεχνήσει

ένεκα του έρωτα   με τη θυγατέρα του Πασιφάη

το Δαίδαλο και   Ίκαρο  καταδικάζει

στο Λαβύρινθο    τους  φυλακίζει

ο έρωτας της Πασιφάης προς το Δαίδαλο

να αποδράσουν θα τους βοηθήσει

Κέρινα φτερά θα φτιάξουν

και από τον πύργο του Λαβυρίνθου   στο πέλαγος

θα πετάξουν

Ο Ίκαρος παρακούσας του πατέρα του την εντολή

πέταξε ψηλότερα

σε στρώματα  θερμότερα

ο ήλιος έλειωσε   τα κέρινα φτερά του

στο Ικάριο πέλαγος έπεσε

και πήρε το όνομα του

Για έρευνα και διάσωση πήγε ο Ηρακλής

ανέσυρε το σώμα του νεκρό

και   στην Ικαρία έκανε την ταφή

`Ο Δαίδαλος   σε πολλά μέρη ύστερα περιπλανάται

άγαλμα έφτιαξε του Ηρακλή στη Θήβα

και  τιμάται

εκείθεν  πέρασε στη Σαρδηνία

του Απόλλωνος έκτισε ναό στην

Δαιδαλία της Ιταλίας ή   Ιουλία(Τζούλια)

εκείθεν ήλθε στη Σικελία

όπου ο Κώκαλος βασίλευε στην πόλη Ινύκω

φιλοφρόνως τον δέχθηκε στο  βασιλικό του οίκο

τα δεινά που υπέστη από το Μίνωα και τον πόνο

εκεί θα λησμονήσει συν τω χρόνω.

Οι θυγατέρες   Κωκάλου τον Μίνωα

ένεκα αγάπης του Δαιδάλου   φονεύουν

προς χάριν του αριστουργήματα κατασκευάζει

και τον λαό μαγεύουν:

–  Εγγύς της πόλεως Μεγαρίδος διώρυγα φτιάχνει τεχνητή

– Οδό οχυρωματική στην πόλη των Ακραγαντίνων

-Σπήλαιο τεχνητό στην πόλη των Σεληνουντίων

και ιαματικό λουτρό

-Στο όρος Ερυκα μεγαλοπρεπή οικοδομεί ναό

της Ερυκίνης Αφροδίτης

και εντός φιλοτεχνεί  χρυσό  κριό

όλοι δε νόμιζαν ότι ήταν αληθινός

τόσο δεινός ήταν τεχνίτης

Κατασκεύασε και άλλα  πολλά αριστουργήματα:

σε Κρήτη, Βοιωτία, σε  Δήλο,   Μέμφιδα

(στην Αίγυπτο) στη Λυκία  ακόμη και στην Ινδία

αλλά φθάρηκαν  εκ της πολυκαιρίας

και των βαρβάρων τα χτυπήματα

Αντίφαση το θεωρώ μεγάλη

η Πολεμική μας Αεροπορία

προστάτη το «Γαβρίλη» να  έχει και το  «Μιχάλη»

δύο  αγγέλους  μεγάλη τους η χάρη

της  Παλαιάς Διαθήκης

σε χαλαιπούς καιρούς μας  άλλαξαν την πίστη

ποτέ στου Αιγαίου τα νερά

δεν  έχουν φτερουγίσει

μόνο ο Δαίδαλος και Ίκαρος είχαν τολμήσει

την πρώτη να   κάνουν  πτήση

Με τέτοια  θρυλικά σύμβολα στην κατοχή μας

η χρήση ξένων συμβόλων

μειώνει  την  ισχύ  μας

Η  Πολεμική μας Αεροπορία είναι αντάξια

Ελληνικών δυναμικών συμβόλων

όχι, αγγέλων , αγίων αλλά  πατρώων

Ας με συγχωρήσει   η ηγεσία

των δρυοφόρων  και των πολιτικών

της Εθνικής μας  Άμυνας Μεντόρων

Ο γράφων εραστής της αεροπορικής ιδέας

με συναρπάζει των   Ικάρων μας η θέα

έχασα παλιά  την ευκαιρία ένεκα δυσχρωματοψίας

για πιλότο προϋπόθεση απορριπτέα

όμως  φοίτησα  στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας

σαν ελάχιστη ανταμοιβή ωραία

Αμφικτύων

8/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΕΦΥΓΕ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Ο ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ

Έφυγε ο ένας  ,  ο μέγας το  «μουσικό δέρας»

η γη δεν  χωρούσε   εδώ πέρα το «θείον τέρας»

και μετανάστευσε στο υπερπέραν

στον Όλυμπο τον κάλεσε ο Δίας

των θεών τη θεία να   παίξει μουσωδία

Ήταν ασυμβίβαστος  και ενωτικός

καλοκάγαθος και ρομαντικός

υπέρ των αδυνάτων και   φτωχών

ξεχείλιζε από μουσική,  ενέργεια και πάθος

συγχωρητέο του Μίκη κάθε λάθος

ο πιο δημιουργικός  Έλληνας ήταν κατά βάθος

Αιώνιος έφηβος και αθώος σαν παιδί

λεοντόκαρδος και μεθυστικός σαν

την Κρητική ρακί

έφυγε και μας άφησε κενό  μέγα

ολόκληρος ο Ελληνισμός θρηνεί του Μίκη

το ξαφνικό «φεύγα»

Ένα κόσμο ονειρευόταν με κοινωνική  δικαιοσύνη

χωρίς φτώχεια , πείνα και  πολέμους

και των μανάδων την οδύνη

τον  κόσμο του Πολιτισμού και της Ειρήνης

υπέρ   Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας

ως την τελευταία του πνοή  αγώνα   δίνει

Μιά διαρκής  πάλη η ζωή  του και αγώνας

στο σπίτι του  με φως τον Παρθενώνα

για το καλό αγωνιζόταν  της οικουμένης

την Ελλάδα μας από τους ισχυρούς αδικημένη

κάποτε δικαιωμένη να την δει  ελεύθερη και ισχυρή

Ο Μίκης μας θα ζει στην εθνική μας  μνήμη

παγκόσμιο ορόσημο   έχει γίνει

της εθνικής αντίστασης και του εμφύλιου

παιδί του ηρωικού 1940

μας τιμά  όταν παίζουν τις νότες του η μπάντα

ο γνήσιος τροβαδούρος της ελληνικής λαλιάς

το χαμό του τραγουδάνε θάλασσες, κάμποι και   βουνά

Όμως ο Μίκης δεν έφυγε από    κοντά μας

αιώνια   θα ζει  μεσ’ στην καρδιά  μας

τα τραγούδια του κελαηδούν και τα πουλιά μας

άφησε  ρίζες   και  με ανθούς κλωνάρια

ογκόλιθοι τα έργα του και καλλιτεχνικά αγκωνάρια

Οποια πέτρα και αν σηκώσεις ο Μίκης   από κάτω

στον Β’ΠΠ, στην Κατοχή, στην Εθνική Αντίσταση

αυτός δεν παραδίδεται μάχεται   εμπράκτως

τον εξορίζει το ξενοκίνητο μεταπολεμικό κράτος

για το ψωμί του λαού  τραγουδάει και για δημοκρατία

για ομαλότητα και ισοπολιτεία  ακόμη και κόντρα στα στρατοδικεία

Με δικτατορίες αυτός δεν συμβιβάζεται

από τα τραγούδια του  η χούντα  σκιάζεται

και τον στέλνει στην Αρκαδία εξορία

και εκείνος θυμωμένος και  παράφορος

τους σαρώνει  με    μουσική    ομοβροντία

Στα νιάτα του κομμουνιστής ιδεολόγος

λυπάται που οι σοβιετικοί δεν πράττουν αναλόγως

ασυμβίβαστος και με το «κόμμα του λαού»

τον ελεύθερο του περιορίζει  λόγο

τότε ανεξαρτοποιείται χωρίς  ενδοιασμό και  φόβο

Σαν πολιτικός    υπεράνω  στέκει  κομμάτων

η ΣΥΝΕΝΩΣΗ του Ελληνισμού

το μείζον θεωρούσε  εκ των  ζητημάτων

η απεξάρτηση από   «προστάτες» και η αποφυγή  άλλων σφαλμάτων

για το Μίκη το  κύριο ήταν των  μελημάτων

πέραν των  μαγευτικών  του των  ασμάτων

Ο Διχασμός που χαράκωσε το πετσί    μας

τότε που μας  έσπερναν  πάθη και μίση

οι εχθροί μας

Λαιστρυγόνες κατασπάραξαν τη φυλή μας

πολέμιος  ο Μίκης και  ακαταμάχητος

κατά των θανατηφόρων πυρηνικών βάσεων και  επεμβάσεων

και  αποδείχθηκε αλάθητος

Με  τις  νότες του γεμίζει  την Ελλάδα

της δίνει ελπίδα και επαναστατική ικμάδα

με   συρτάκι την οικουμένη  κάνει   Ελλάδα

και   τα  μουσικά του  αριστουργήματα που παίζονται στη μπάντα:

[«Επιτάφιος», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία»,

«Επιφάνια», «Ένας Όμηρος», «Μικρές Κυκλάδες», «Μυθολογία»,

«Μαουτχάουζεν», «Ρωμιοσύνη», «Αρκαδίες 1-Χ»,

«Ήλιος και Χρόνος», «Τα τραγούδια του Αντρέα»,

«18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Τα Λαϊκά»,

«Νύχτα Θανάτου», «Μπαλλάντες», «Οι Γειτονιές του Κόσμου»,

«Διόνυσος», «Φαίδρα», «Μια θάλασσα», «Τα Λυρικά»,

«Διόνυσος», «Βεατρίκη», «Ως αρχαίος άνεμος», «Λυρικότερα»,

«Ερημιά», «Οδύσσεια» «Λυρικότατα», κ.ά]

Εκατοντάδες  συμφωνικά έργα , μπαλέτα ,

καντάτες , ορατόρια

λυρικές και κλασσικές τραγωδίες και άλλα ρεπερτόρια

μουσική για θέατρα , μελοποιημένα ποιήματα

εκατοντάδες βιβλία πολύτιμα αποκτήματα

παγκόσμιες  κινηματογραφικές  επιτυχίες,

άρθρα,  συνεντεύξεις και ομιλίες

πάνω σε θέματα πολιτισμού και διεθνή ζητήματα

δεν έχουν τέλος του Θεοδωράκη τα δημιουργήματα

Αυτός    μια αστείρευτη πηγή εμπνεύσεως

θα χρειαστούν  χρόνια για να   μελετηθεί  το έργο του

και να τύχει εκμεταλλεύσεως

κάποιο μουσικό πανεπιστήμιο   να δημιουργηθεί

με το όνομα του

για να αναπτύξει  των μεγάλων μας

μουσουργών τη δουλειά τους

Το κατεστημένο    λόγω  φοβίας τον είχε αποκλείσει

τα σκύβαλα    και όχι τα διαμάντια  της δημιουργίας

είχε υιοθετήσει

έτσι φθάσαμε στην πολιτιστική και καλλιτεχνική μας  αφασία

στην τριτοκοσμική  κατάντια  και   ξενολαγνία

Φρικτά από   την «ευρυβία» βασανίστηκε

από τον λαό    χωρίς υστεροβουλία αγαπήθηκε

και από   σύμπασα την κοινωνία τραγουδήθηκε

ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους

δεν μισήθηκε

Ο Μίκης ήταν πρώτιστα μουσικοσυνθέτης και μετά πολιτικός

υπεράνω κομμάτων και μικροπολιτικών

η μουσική του τον λαό συνενώνει , τον θερμαίνει

και  με τα τραγούδια του τον εμψυχώνει

το πάνθεο των ηρώων μας τώρα  μπήκε

σαν το   «   Ελληνικό   αηδόνι»

Οι υποθήκες του θα μείνουν αθάνατες

αρκεί να   πέσουν σε ελεύθερες ψυχές όχι σε υποτακτικές

ούτε  σε εθνικά ευάλωτες

Ο Μίκης   έφυγε αλλά  το έργο του αθάνατο θα μείνει

ήλιος θα  γίνει τους μουσικούς μας δρόμους να φωτίζει

στην αθανασία

το ίνδαλμα του στην ομογένεια πλανάται και στην πατρίδα

και   η μουσωδία τους θεούς μας εγγίζει και τα θεία

Το Μίκη  τον φοβόταν το κατεστημένο

τα τελευταία χρόνια τον είχε καραντίνα απομονωμένο

από τα ΜΜΕ  ήταν   αποκλεισμένος   και λίαν   στενοχωρημένος

αυτός όμως ποτέ δεν έχασε το ηθικό του σθένος

Τώρα που έφυγε τον   δοξάζουν

μέγα τον ανεβάζουν δικό τους τον εντάσσουν

ακίνδυνος πλέον καθότι πεθαμένος

Στρεβλόψυχοι οι πολιτικοί μας τα καλύτερα παιδιά μας

εν ζωή τα φυλακίζουν ή τα εξορίζουν

όταν πεθάνουν ήρωες τα βαφτίζουν

το φέρετρο τους με τη σημαία το τυλίγουν

αυτή η μοίρα κάθε μεγάλου που μας δοξάζει

και μας  παραδειγματίζει

Αντίο Μίκη και καλό σου ταξίδι

Αμφικτύων

4/9/ 2021

Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ