ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ F -35

Ο Ερντογάν έχει κάνει γνωστές τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο,   Θράκη και στην Κύπρο και προετοιμάζεται για  μελλοντική πολεμική σύρραξη  προκειμένου  να τα  κατακτήσει . Μόνο η ημερομηνία δεν είναι γνωστή.

Φυσικά, όσο εμείς υποχωρούμε τόσο αυτός επεκτείνεται και αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους μας να υπερασπίσουμε τα  εθνικά μας συμφέροντα δια παντός μέσου- ακόμη και με πόλεμο -τότε ενδέχεται να μη χρειαστεί πολεμική σύγκρουση  για να τα κατακτήσει.

Το Π.Ν έχει καθυστερήσει στην ανανέωση των πλοίων του προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Βέβαια και με αυτά τα παλιά πλοία η ψυχή του Ελληνα ναυτικού θα κάνει το θαύμα της.

Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές που προσφέρουν πλοία. Όμως όλα τα πλοία δεν διαθέτουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν τα Γαλλικά πλοία, ούτε οι προμηθευτές προσφέρουν την πολιτική στήριξη της Γαλλίας . Αυτό δεν είναι διαπίστωση δική μου που δεν είμαι ειδικός αλλά των  πεπειραμένων στελεχών του Π. Ν μας  και  έχουν αποτυπωθεί σε μελέτες .

Ο κ. Πρωθυπουργός προέβη σε μιά γενναία απόφαση να  προμηθευτεί  η χώρα μας έξη(6) επιπρόσθετα Α/Φ Rafale  δηλαδή συνολικά 24 Α/Φ. Όμως  για πολιτικούς προφανώς λόγους αδυνατεί να πάρει την γενναία απόφαση για τα Γαλλικά πλοία τα οποία έχει επιλέξει το Π.Ν μας σαν τα πιο κατάλληλα από επιχειρησιακής πλευράς. Προφανώς, δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τα Αμερικανικά συμφέροντα για πολιτικούς λόγους.

Όμως σε περίπτωση κρίσεως στο Αιγαίο θα πολεμήσουμε μόνοι με τα όπλα τα οποία διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή. Κανείς δεν θα έλθει να μας βοηθήσει, όπως έχει ως τώρα αποδείξει η ιστορία. Επομένως, τα ωραία λόγια της Αμερικής περί της Αμερικανο-Ελληνικής στρατηγικής συνεργασίας  είναι καλά σε περίοδο ειρήνης , αλλά δεν θα μας καλύψουν σε περίοδο κρίσεως. Εξ άλλου έχουμε και το παράδειγμα  των Κούρδων οι οποίοι συμπολέμησαν μαζί με τους Αμερικανούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Τουρκίας    επί δεκαετία  και στο τέλος οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν,  προκειμένου   να ικανοποιήσουν τα γενικότερα συμφέροντα τους  υπέρ της Τουρκίας.

Φρονώ ότι η   επιλογή των Α/Φ F-35 θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τη σύμμαχο μας Αμερική και με την επιλογή των Γαλλικών φρεγατών τη Γαλλία , πρώτιστα όμως τα Ελληνικά επιχειρησιακά συμφέροντα .

Το ύψιστο και ιερό συμφέρον σήμερα είναι ο  αποτελεσματικός  εξοπλισμός των Ε.Δ μας εν όψει κρίσεως με την Τουρκία

Αμφικτύων

14/9/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *