Εμείς οι ηλικιωμένοι θυμόμαστε ότι μετά τον πόλεμο όλες οι κυβερνήσεις έφτιαχναν 5ετή ακόμη και 10ετή αναπτυξιακά προγράμματα ανορθώσεως της χώρας, η οποία βγήκε από τον Β’ Π.Π και Εμφύλιο συντρίμμια(πρόγραμμα Σβόλου, Μαρκεζίνη, Παπαληγούρα, Ζολώτα κ.α.). Το όραμα της αναπτύξεως παρά τα εμπόδια που μας έβαζαν οι «προστάτες» μας ήταν λαικό αίτημα και γινόταν πράξη με την αγωνιώδη εργατικότητα όλων των Ελλήνων.
Παρόλο που όλα γίνονταν γρήγορα και άναρχα και χωρίς εις βάθος σχεδιασμό είχαμε επιτύχει θαύματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης (βιομηχανία, ,εξηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό , στέγαση κ.α.) Ο δείκτης οικονομικής ανάπτυξης ήταν ο υψηλότερος της Ευρώπης. Πάντα ταύτα πέτυχαμε με την βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ από τις ΗΠΑ τα πρώτα χρόνια , χωρίς την βοήθεια της ανύπαρκτης Ευρώπης(το «πακέτο» Ντελόρ ήρθε με την μεταπολίτευση). Είχαμε προ παντός πατριωτισμό , υψηλό φρόνημα , όραμα και θέληση να ανορθώσουμε την πατρίδα.
Η ταχέως αναπτυσσόμενη Γερμανία όλες τις επενδύσεις της τις έστρεψε προς Τουρκία και η χώρα μας έμεινε εκτός.
Κατά την διάρκεια της Χούντας η οικονομία κυριολεκτικά είχε απογειωθεί. Με την πρώτη γεώτρηση που έγινε στον Πρίνο το 1973 ο ξένος παράγων θορυβήθηκε σφόδρα και αυτό ήταν ίσως η αιτία για την πτώση του Γ. Παπαδόπουλου . Ο καλπασμός της ανάπτυξης με ρυθμούς κοντά στο 8 %, ανησύχησε τους ανταγωνιστές μας Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ένεκα της γεωτρήσεως στο Αιγαίο χωρίς την άδεια τους . Ενεκα τούτου προχώρησαν στον έλεγχο της χώρας με την ένταξη μας στην ΕΟΚ. Τα ατυχή «πακέτα» της ΕΟΚ μάλλον κακό μας έκαναν παρά καλό. Καταχρεωθήκαμε με κονδύλια τα οποία κατασπαταλήθηκαν και φαγώθηκαν χωρίς να πιάσουν τόπο.
Η κατευθυνόμενη από το κράτος οικονομική ανάπτυξη που ίσχυε στο παρελθόν έχει πλέον δώσει τη θέση της στην ιδιωτική πρωτοβουλία . Το κράτος δεν είναι πλέον φορέας αναπτυξιακός . Όμως σαν επιτελικό όργανο έχει δυνατότητα να επηρεάζει και κατευθύνει την ανάπτυξη της οικονομίας . Με τους μοχλούς της αφ’ ενός πρέπει να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία και αφ’ ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις(με πάγιο φορολογικό σύστημα, φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, εκπαίδευση προσωπικού κ.α νομοθετικά εργαλεία) Όμως ακόμη δεν είδαμε κάποιο 5ετές ολοκληρωμένο αναπτυξιακο πρόγραμμα των τομέων της οικονομίας(Ενέργεια-Φυσικό Αέριο, Ορυκτός πλούτος. Βιομηχανίες αιχμής- Βιοτεχνία -Αμυντική βιομηχανία – Επεξεργασία Τροφίμων – Γεωργική Ανάπτυξη κ.α.). Όλα αποσπασματικά και στο πόδι .
Προγράμματα αναπτύξεως δεν υπάρχουν ούτε στις Ε.Δ και στην Πολεμική Βιομηχανία. Κάθε κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, ακόμη και ο κάθε υπουργός όταν αλλάζει . Αλλά και αν υπάρχουν είναι στο συρτάρι μη ρεαλιστικά και ανεφάρμοστα
Και όλα αυτά γιατί δεν λειτουργεί το επιτελικό κράτος στην πράξη.
Δεν έχει δημιουργηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής για την Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας . Κανείς δεν γνωρίζει τους Πάγιους Εθνικούς Στόχους της Ελλάδος. Κάθε υπουργός αυτοσχεδιάζει βιαστικά όπως συμβαίνει σήμερον για να καλύψει επείγουσες ανάγκες(και άριστα πράττουν οι κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος), ή αδρανεί όπως συνέβαινε την περασμένη δεκαετία . Αλλά και όταν έκαναν εξοπλισμούς γίνονταν με σκανδαλώδεις διαδικασίες και στο τέλος παραλαμβάναμε πλατφόρμες χωρίς εξοπλισμό και πυρομαχικά (Α/Φ, άρματα μάχης, υποβρύχια κ.α)
Τέλος, ο Έλληνας στερημένος εθνικού οράματος παρασύρεται από τα ρεύματα της εποχής και τα ΜΜΕ συχνά ψυχοφθόρα και εθνικά επιζήμια για την νεολαία μας. Λόγου χάριντο όραμα:
Συενώσεως του Απανταχού Ελληνισμού με την παροχή ψήφου κατέληξε σε φιάσκο απο την μικροψυχία του πολιτικού μας κόσμου.
Αύξηση Γεννητικότητος Ελλήνων και αποισλαμοποίηση της χώρας. Σήμερα γίνεται το αντίθετο.
Πνευματική και τεχνολογική Ανατάση της νεολαίας Αντί αυτού η Παιδεία βυθίζεται στη βία και στις καταλήψεις από τους μαθητές και αναρχικούς και από τις απεργίες δασκάλων και καθηγητών .
Αυτά εκπορεύονται από την έλλειψη ηθικού και αισθήματος πατριωτισμού. από έλλειψη παιδείας , κλίματος διχόνοιας, και τη στρέβλωση του θεσμού της δημοκρατίας από τα παρακμιακά κόμματα .
Ενας λαός χωρίς όραμα για το μέλλον του εν μέσω μιας επαναστατικής εποχής σαν τη σημερινή της «Ψηφιακής Επαναστάσεως» , που αλλάζει το χάρτη και την όψη του κόσμου , μοιάζει με πλήρωμα σε πλοίο-φάντασμα περιπλανώμενο με σβηστά φανάρια , χωρίς να έχει λιμάνι προορισμού ή με αεροπλάνο χωρίς προκαθορισμένη πορεία για κάποιο αεροδρόμιο, όπως η μοιραία πτήση του Ινδονησιακού Α/Φ που χάθηκε στο Νότιο Ινδικό. Η Ευρώπη είναι όραμα αλλά όχι αυτή η αλλοπρόσαλλη Ευρώπη.
Αμφικτύων
30/10/ 2021
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
https://amphiktyon.org
Όποιος επιθυμεί να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98 ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ