Fw   BOB ΜENENDEZ: Ο ΝΕΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ;

Γραφεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Την αναστάτωση που προκαλεί η γνωριμία με το Σωκράτη δίνει παραστατικά ο Μέμνων στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο:

«Έχω ακούσει αλήθεια Σωκράτη, λέγει ο Μέμνων, και πριν σε γνωρίσω από κοντά , ότι τίποτα άλλο δεν κάνεις παρά μόνο τούτο δω: Και ο ίδιος να βρίσκεσαι σε απορία και άλλους να κάνεις να πέφτουν στην ίδια κατάσταση. Να και τώρα όπως μου φαίνεται μου κάνεις τα μάγια σου , με ποτίζεις φίλτρα, μου διαβάζεις τα ξόρκια σου, ώστε με έχεις πλημμυρίσει με απορίες. Και, αν επιτρέπεις το αστείο μου φαίνεται ίδιο και όμοιο με τη γνωστή νάρκη της θάλασσας . Γιατί και αυτή ναρκώνει πάντα όποιον την πλησιάζει και την εγγίζει  και εσύ μου φαίνεται τώρα κάτι τέτοιο έχεις κάνει σε μένα με νάρκωσες. Εγώ τώρα αισθάνομαι αλήθεια ναρκωμένος και στην ψυχή και στο στόμα και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Και όμως αμέτρητες φορές ΄έχω βγάλει πάρα πολλούς λόγους  για την αρετή  σε πολύ κόσμο και πολύ όμορφους , όπως νόμιζα Μα τώρα δεν μπορώ καθόλου να πω μήτε  τι είναι….»

Αυτό δείχνει ότι ο συνομιλητής με τον Σωκράτη αισθάνεται ότι δεν μπορεί να παίξει με τον εαυτόν του και με τους άλλους , να υποκρίνεσαι , να κυνηγάς εντυπώσεις. Νοιώθεις την ανάγκη επι τέλους να είσαι ειλικρινής  με τον εαυτόν σου, να γδυθείς από όλα τα περιττά και ψεύτικα στολίδια, να εγκαταλείψεις το σοφιστή που κρύβεις μέσα σου και να στραφείς στην αναζήτηση της ουσίας του «είναι» σου. Αυτή την ψυχική εφορία θέλουν να γεννήσουν τα λόγια του Σωκράτη.

Η γοητεία του δασκάλου δεν οφείλεται στη μορφή του  . Εξωτερικά λέγουν όσοι τον γνώρισαν ήταν χυδαίος και αποκρουστικός . Πρόσωπο πλατύ, μύτη με ρουθούνια γυρισμένα προς τα πάνω, χείλη παχιά , στόμα μεγάλο, μάτια δίκην βοδιού που κοιτάζουν λοξά , κεφαλή μεγάλη, σώμα κοντό με εξογκωμένη κοιλιά . Σωστός Σιληνός όπως λέγει ο Αλκιβιάδης στο πλατωνικό «Συμπόσιο» Ότι αντίθετο προς τον ιδανικό κλασσικό τύπο του ανθρώπου  «καλού κ’αγαθού»

Μέσα σ’ αυτόν τον δύσμορφο άνθρωπο ζει ένας δαίμονας, κάποιο φως που του υπαγορεύει σκέψεις και πράξεις , οι οποίες τον ξεχωρίζουν από κάθε άλλον  και τον κάνουν να φαίνεται παράδοξα αλλόκοτος. Ο Σωκράτης ντύνεται με ευτελή μανδύα, περιφέρεται ξυπόλυτος  στην αγορά και έτσι πηγαίνει όπου τον καλούσαν ακόμη και στον «καλό» λεγόμενο  κόσμο.  Ξυπόλυτος πέρασε ένα χειμώνα σαν οπλίτης του Αθηναϊκού εκστρατευτικού σώματος  στην εκστρατεία της Αμφίπολης της Μακεδονίας το 423-424 π.Χ και ξυπόλυτος περπατούσε μέσα στα χιόνια χωρίς να πάθει κρυοπαγήματα. (Ο Σωκράτης είχε επηρεαστεί από τον «Επιτάφιο του Περικλέους» , αγαπούσε υπερβολικά την πατρίδα του Αθήνα και έλαβε μέρος σε τρείς εκστρατείες στο εξωτερικό)

 Έκανε πράξη την  αυστηρή εγκράτεια στο βίο του,  ασκούσε τον εαυτόν του , να αντέχει στις στερήσεις, τη δίψα και την πείνα ,το κρύο και τη ζέστη. Η αυτοσυγκέντρωση του έμοιαζε με πραγματική έκσταση.  Τότε δεν υπήρχε για αυτόν  εξωτερικός κόσμος παρά μόνο ο Σωκράτης . Συχνά απομονωνόταν  και σταματούσε όπου βρεθεί για ώρες έως ότου λύσει το πρόβλημα.  Ο Σωκράτης λέει ο Αλκιβιάδης δεν μοιάζει με κανέναν άνθρωπο ούτε από τους παλαιούς ούτε από τους τωρινούς, εκτός και τον παραβάλεις  όχι με ανθρώπους αλλά με τους Σιληνούς και τους Σατύρους και αυτόν και τα λόγια του. …Αν μπεις μέσα στα λόγια του Σωκράτη θα βρεις ότι μόνο αυτοί οι λόγοι έχουν νόημα μέσα τους  και με πάμπολλες εξαίσιες εικόνες αρετής   τείνουν  να διαμορφώσουν τον «καλό κ’αγαθό» άνθρωπο. Ήταν ο Σωκράτης ένας προφήτης; Ήταν δημιούργημα –πρωτοπόρος και «παγκόσμιος διαφωτιστής»  θα έλεγα- της εξελισσόμενης Αθηναϊκής κοινωνίας και του κόσμου ολόκληρου.

Σύμπασα η ανθρωπότητα χρωστάει στον φιλόσοφο τους «ορισμούς»   οι οποίοι θεμελίωσαν πριν 2.500 χρόνια την Επιστήμη και τους «συλλογισμούς»  που άνοιξαν το δρόμο για την Φιλοσοφία.

 Όμως αντί για ευγνωμοσύνη δεν σταμάτησε ακόμη ο πανάρχαιος κατατρεγμός και οι διώξεις , οι σφαγές και οι γενοκτονίες εναντίον του Ελληνικού έθνους , όπου παρουσιαστεί  ακόμη και άτομο όπως τώρα ο φιλέλλην Γερουσιαστής  Bob Menendez ο οποίος πληρώνει στα απολυταρχικά κέντρα και στους «Οπλεμπόρους» την  αγάπη και υποστήριξη του για την πατρίδα του παγκόσμιου πνεύματος την Ελλάδα. Ο Bob Menendez είναι   ο  νέος Σωκράτης!! (27/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

 Fw  ΣΟΦΑ  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

 Ο Σωκράτης  είπε και  τα εξής επίκαιρα  και διαχρονικά :

1/ «Ο καθένας έχει την ικανότητα και ευθύνη  να εκπαιδεύει τον εαυτόν του»  και να γίνεται μια αυτόνομη οντότητα

2/ «Όργανο για να πράξει τούτο είναι ο νους», τον οποίον δεν πρέπει να κινητοποιεί μόνο για την απόκτηση ύλης αλλά για τη βελτίωση του

3/ «Δεν μπορεί ο άνθρωπος να θεωρηθεί πρόσωπο όταν κυβερνήτης του δεν είναι ο νους», αλλά ετερορρυθμιζόμενος από(το Κόμμα, τα ΜΜΕ,    Θρησκεία,   Ομάδα,  μέσα κοινωνικής δικτύωσης  κ.α)

4/ «Η  Αρετή είναι γνώση και η άγνοια κακία». Άρα προέχει η Παιδεία

5/ «Ο  άνθρωπος δεν  πράττει το κακό για το κακό». Δηλαδή θέλει το κακό.  Το  πράττει εξ αγνοίας. Είναι όμως και το κοινωνικό περιβάλλον

6/ «Ο άνθρωπος αφού έχει νου έχει μέσα του και την αγάπη και το καλό». Αρκεί να δεχθεί την ακτίνα του φωτός που θα τον φωτίσει στο καλό και στον εξανθρωπισμό .

7/ «Η Αρετή είναι μία, είναι «επιστήμη»(= γνώση)» Πρόκειται για επεξεργασμένη επιστήμη. Δε θα τη βρεις στα λόγια αλλά στην πράξη

8/ «Ταυτίζει το χρήσιμο και ωφέλιμο με το αγαθό», γιατί συχνά το υλικό συμφέρον (όφελος) τα χωρίζει

9/«Πίστευε στο «γνώθι αυτόν»  (Είχε γνωρίσει τον εαυτόν σου)

10/ «Βοήθα τον  πλησίον σου να βρει το δρόμου του» Όταν βοηθάς κάποιον τη θέση της άγνοιας πάντα παίρνει το φως της γνώσεως.  

12/ Ακόμη και στην κρίσιμη δίκη του, αντί να υποστηρίξει τον εαυτόν του με απαλλακτικά σοφίσματα, «ο φιλόσοφος έκανε μάθημα στους δικαστές του» όπως έκανε στον καθημερινό του βίο.

13/ «Σοφότερος άνθρωπος δεν είναι αυτός με την πίστη αλλά με το έργο του γίνεται «συνεργός» του Απόλλωνος».(Δηλαδή βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν το φως που έχουν μέσα τους)

14/ « Η Αρετή πρέπει να ταυτίζεται με τη γνώση», Αν η γνώση δεν έχει αρετή τότε γίνεται λίαν επικίνδυνη για το ανθρώπινο γένος.

15/ «Ο φιλόσοφος ζητά μεταστροφή της ψυχής», όμως το άτομο δεν την ασπάζεται γιατί συχνά έρχεται αντίθετη με το υλικό του συμφέρον.

16/ «Η Αρετή είναι διδακτή» Ακλόνητη είναι του φιλόσοφου η πίστη στο Δίκαιο, χωρίς αυτή την πίστη ο άνθρωπος είναι αδιανόητος.( Αντί για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς ρίξτε ένα μικρό ποσοστό στην Παιδεία. Φορολογείστε βαριά  την Ολιγαρχία)

17/ «Ο Σωκράτης δε δέχεται  την απαλλαγή του αν αυτή συνοδευτεί  με  την απαγόρευση του να διδάσκει». Ο ίδιος δίδασκε αφιλοκερδώς και ποτέ δεν πληρώθηκε για το έργο του. Και όμως, υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι άνθρωποι μεταξύ μας

18/ “Αθηναίε πολίτη της πιο  ξακουσμένης  πολιτείας για τη σοφία και τη δύναμη της δεν ντρέπεσαι να φροντίζεις πως να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά, φήμη και τιμές, και για τη φρόνηση σου, για την Αλήθεια, για την ψυχή σου πως να την κάνεις ανώτερη δε φροντίζεις και δε σκέπτεσαι;” Διαχρονικό ερώτημα για πολλούς

Μια πρόταση για την πανανθρώπινη κοινωνία και ιδιαίτερα  για τους  παγκόσμιους ηγέτες και τους ολιγάρχες  που σκοπό τους έχουν τάξει την αύξηση του πλούτου, της δύναμης, της δόξας  των τιμών τους και αδιαφορούν για το  παγκόσμιο συμφέρον και για το κατρακύλισμα του κόσμου στο χάος, τη διάλυση και την  παρακμή (24/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ  ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ:

 https://amphiktyon.org και <AMPHIKTYON>

   Fw ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΚΑΜΕΝΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Πέντε πουλάκια  γύρισαν με φτερά καμένα

για  καλό πήγαν και  γύρισαν σκοτωμένα

δυο νεράιδες που μοίραζαν ελπίδα

και τρεις  γενναίοι  που  το νήμα τους έκοψε

του Χάρου η λεπίδα

Όλοι  με την εύλογη μένουμε απορία!

θα έστελναν τα παιδιά τους σε  τέτοια  δυστοπία ;

δεν γνώριζαν δε ρώταγαν πόσο αναρχούμενο χάος η Λιβύη;

μετά τον αποτρόπαιο θάνατο  του  άξιου ηγέτη τους

που τους κυβερνούσε με ευθύνη

ουδεμία προσωπικά   θα έδινα εμπιστοσύνη

παρότι γνώρισα σε άλλες καλύτερες εποχές τη χώρα εκείνη

Υπήρχαν και άλλοι τρόποι να κάναμε τη δουλειά  μας

το παρόν να δώσουμε και τα αισθήματα τα φιλικά  μας

χωρίς θυσία να κάνουμε  τα παιδιά  μας

τις δύο Ιφιγένειες στο βωμό της προπαγάνδας

και τρεις νέους να κλείσουν τα μάτια τους για πάντα

Κοινή η πεποίθηση ότι υπάρχει ευθύνη

επιπόλαιος σχεδιασμός και ανεπίτρεπτη ασχετοσύνη

χωρίς πληροφορίες     τα παιδιά μας σταλμένα  στο σφαγείο

σε   αναρχούμενη χώρα που δε σέβεται όσιο , ιερό και θείο

στης Τουρκίας το  προτεκτοράτο το αχρείο;

Κρίμα στο Γενικό μας άξιο Επιτελείο !!!

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

Fw ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ(4ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο Συμπαντικός Νόμος Αν οι άνθρωποι φτιάχνουν τους  Νόμους  υπάρχει και ένας άλλος υπέρτατος Νόμος τον οποίο ακόμη δεν    γνωρίζουν  οι Άνθρωποι . Είναι ο συμπαντικός Νόμος . Όμως οι Έλληνες  είχαν την πνευματική ικανότητα να  συλλάβουν ολόκληρο  τον κόσμο και  αυτό   το ονόμασαν Σύμπαν(εκ του συν+ παν) Δηλαδή το ΟΛΟΝ,  παν το υπαρκτόν  .  Κανένας ως τότε λαός δεν είχε εισδύσει στο Σύμπαν και δεν τόλμησε να δώσει τον ορισμό του

 Χαρακτηριστικά του Σύμπαντος,  Το Σύμπαν  είναι το Παν  χωρίς να εξαιρείται  κάτι. Είναι Ιερό, Αιώνιο, Ατελεύτητο , Αγέννητο,  Μονογενές,  Αυτοδημιούργητο αλλά και  Δημιουργικόν,  Ανόλεθρο,  Χαώδες, Ατρεμές, Απόκρυφον, Φρικτόν, Τέλειο, Εννομον,  Άναρχον (εν  χρόνω), πλήρες, Αρμονίας, το Κινούν‐ Ακίνητον και η Πρώτη των Πάντων Αρχή. Είναι επίσης αδιαίρετον, έμπλεον και συνεχές, ταυτόσημο μ ε την Φύση και αυτό που ονομάζουμε αορίστως «Θεό». Τούτο δεν είναι μέρος παντός άλλου, αλλά το Όλον, το «Παν» και το «όντως όν».  Αυτές τις έννοιες είναι δύσκολο να τις συλλάβει ανθρώπινος Νους και η φαντασία. Γι’ αυτό ο άνθρωπος τις ονόμασε Θεό.  Κάθε νέα κατάκτηση στο διάστημα είναι μία νέα πρόκληση‐ένας κεραυνός του  Διός  που  φωτίζει  το  σκοτεινά  μονοπάτια του Σύμπαντος   και  οξύνει  ολοένα  και  περισσότερο  την  φαντασία και την επιθυμία μας, για μάθηση. Πάντα  νομίζουμε ότι φθάνουμε στα όρια του Σύμπαντος,  αλλά αδυνατούμε  να ανοίξουμε ένα παράθυρο  προς  άπειρον.  Μπροστά μας απλώνεται το  χάος και αισθανόμαστε ότι είμαστε το  «τίποτα».  

Ο Ηράκλειτος έβγαλε από το Σύμπαν τον Δημιουργό και όλα  τα έκανε  απλά και κατανοητά.  Η  δημιουργία  είναι  ανθρωποκεντρική ιδέα  και  καταλήγει  στον  παραλογισμό  του «θεού‐δημιουργού»  Αυτός  έκανε  μια  λογική  υπέρβαση  και  εξήγησε  την  απειρότητα και αιωνιότητα σε ένα Σύμπαν χωρίς δημιουργό‐αφού είναι αυτοδημιούργητον‐χωρίς αρχή, χωρίς κέντρον, χωρίς τέλος και χωρίς σύνορα. Πως οι αρχαίοι  πρόγονοι  μας  μπόρεσαν  να  συλλάβουν  τέτοιες  ιδέες  αν  δεν  είχαν  κάποια  προγενέστερη  γνώση,  ή έστω πληροφορία που  να είχε μείνει απομεινάρι μιας  πανάρχαιας  παράδοσης  από  κάποιον  ξεχασμένο  Προκατακλυσμιαίο  Πολιτισμό; Μήπως  μέσα  στα  γονίδια  μας  υπάρχει  η Μνημοσύνη  του Σύμπαντος  στο  οποίον  ανήκουμε σε λανθάνουσα μορφή ένεκα της Λήθης;   Το πρόβλημα είναι να βρούμε την κλείδα για ν’ αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα του. Οι σημερινοί επιστήμονες  με τα τεχνολογικά τους όργανα διεισδύουν  βαθιά στο σύμπαν αλλά και πάλι δεν αποκαλύπτει όλη την κρυμμένη του αλήθεια. Κατά τον Ηράκλειτο «το Σύμπαν κρύπτεσθαι  φιλεί» (του αρέσει δηλαδή να κρύβεται)

Οι Έλληνες  αμφέβαλαν και για τους Θεούς τους  και συχνά εξεδήλωναν  τον  προβληματισμό τους   ,   ιδιαίτερα με τον Δία ότι έβαζε στην ίδια μοίρα  τους ενάρετους και αγαθούς από τη μια μεριά  με τους κακούργους και  κακούς από την άλλη. 

Ο Μεγαρεύς ποιητής Θέογνις γράφει :

« Ω! Δία , πόσο με ξαφνιάζεις ! Είσαι του κόσμου βασιλιάς τιμή γεμάτος και δύναμη., διαβάζεις την καρδιά του κάθε ανθρώπου –η εξουσία σου ώ:τρανέ είναι απόλυτη. Πως γίνεται λοιπόν ω ! Δία , η σκέψη σου στην ίδια να βάζει  μοίρα τον δίκαιον με τον ελεεινό , αυτούς που η ψυχή τους είναι στη φρόνηση στραμμένη μ’ αυτούς που δουλεύουνε στην αδικία και τη βία πολύ λίγο να συγκρατείς

Το παράδοξο του Επικούρου :Παρόμοια αμφισβήτηση του Θεού έκανε και ο Επίκουρος όταν διερωτήθηκε  :

-Θέλει ο θεός να αποτρέψει το κακό και δεν μπορεί;

Τότε δεν είναι παντοδύναμος…

-Μπορεί, αλλά δεν το επιθυμεί;

Τότε είναι κακός.

-Είναι και ικανός και το επιθυμεί;

Τότε από πού προέρχεται το κακό;

-Μήπως είναι και ανίκανος και δεν το θέλει;

Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό;

Αυτή ήταν η Ελληνική Θεολογία  , αναμιγμένη με την παράδοση, τη φιλοσοφία , την επιστήμη, τους μύθους , τις αμφισβητήσεις κ.α. (Την εποχή εκείνη μπορούσαν να αμφιβάλουν για το θεό χωρίς να έχουν συνέπειες . Σήμερα στη χώρα μας αν αμφιβάλλεις για την θεότητα του Χριστού θα έχει άσχημες συνέπειες. Όμως  ο ίδιος ο Ναζωραίος  δήλωνε ότι είναι «υιός του Θεού»   και όχι θεός –όπως υιοί του θεού είμαστε ουσιαστικά όλοι οι άνθρωποι , διότι είμαστε πλασμένοι με την ενέργεια και τις συμπαντικές ουσίες που είναι φτιαγμένα όλα στον κόσμο. Υπάρχει τέτοιος φανατισμός και ομιλούν με τόση βεβαιότητα ώστε δεν μπορείς να κάνεις διάλογο μαζί τους. Κάτω από αυτό το σιδηρούν  δόγμα καμιά ευνοϊκή αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη χώρα. Αυτή  την τραγωδία  ζει η  χώρας μας από τότε που εμβολιάσθηκε με το ιουδαιοχριστιανικό δόγμα}

Όλοι Θεοί,Ημίθεοι  Ηρωες και οι απλοί Ανθρωποι για την Πατρίδα  Αυτές οι  ώρες για την πατρίδα μας είναι κρίσιμες και πρέπει Θεοί , Ημίθεοι, Ήρωες και οι κοινοί άνθρωποι να εγερθούμε και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία και Μαγνησία που δοκιμάστηκαν δεινά από την Θεομηνία. Αυτό είναι το θέλημα των πατρώων Θεών μας και ασφαλώς και του Συμπαντικού Δία και του Ποσειδώνα θεού των υδάτων, ο οποίος κατά βάθος ότι συνέβη δεν το έκανε από εκδίκηση ή από κακία αλλά για να επαναφέρει την διαταραχθείσα παγκόσμια και ελλαδική ισορροπία

. Σε γενικές γραμμές αναλύσαμε την Ελληνική θρησκεία αλλά ως τώρα δεν  συναντήσαμε κάποια αντίστοιχη  «Βίβλο» ή «Παλαιά Διαθήκη» ή κάποιο «Κοράνι» . Και τούτο συμβαίνει απλούστατα διότι δεν υπάρχει . Παρά ταύτα η πατρώα θρησκεία βρίσκεται βαθιά στις καρδιές και στο υποσυνείδητο του Έλληνα και κρύβει μέσα της την πανάρχαια Ελληνική ψυχή την παράδοση και την λαϊκή φιλοσοφία της φυλής μας στη διαχρονία της  .Δοξάστε λοιπόν τους αθάνατους Θεούς μας. Αυτοί είναι οι πρόγονοι μας

Η Ελληνική θρησκευτική συνείδηση είχε  μέσα της τη Δικαιοσύνη Οι Θεοί μας φτιαγμένοι από   ανθρώπους ήταν πολύ λίγο ηθικοί στην αρχή αλλά με την αύξηση του πολιτισμού δυνάμωνε και το αίσθημα της ηθικής και της δικαιοσύνης, Επαναστατούσε ο Έλληνας  στη σκέψη πως  οι θεοί δεν  υπάκουαν στη Δικαιοσύνη     .

Ο  ποιητής Ησίοδος(8ος αι. π.Χ.)  γράφει για τη Δικαιοσύνη, όπως το είχε  κάνει και ο Όμηρος νωρίτερα λιγότερο έντονα :«Τριάντα χιλιάδες Αθάνατοι , είναι με τη βουλή του Δία, εδώ στη γη επόπτες των θνητών…Και υπάρχει ακόμη μια παρθένα , η Δικαιοσύνη , η κόρη του Δία που τιμούν και σέβονται οι θεοί που κατοικούν τον Ολυμπο. Και αν τολμήσει κανένας να την προσβάλει με ύπουλες βρισιές , αυτή τρέχει και κάθεται στα πόδια του Δία , του πατέρα της , και του μαρτυράει την καρδιά των άδικων ανθρώπων. Το μάτι του Δία που όλα τα βλέπει και όλα τα καταλαβαίνει , βλέπει και αυτό, αν του κάνει  όρεξη , και ξέρει τι αξίζουν τα δικαστήρια που κλείνει μέσ’ τα τείχη της μια πολιτεία. Από λόγου μου το πήρα απόφαση δίκαιος από σήμερα πια να μην είμαι και μαζί και ο γιός , κακό είναι να’ σαι δίκαιος αν στον άδικο δείχνεται ευνοϊκά η Δικαιοσύνη. Όμως παρ’ όλα αυτά μου κάνει κόπο να πιστέψω πως μια άδικη απόφαση παίρνεται με την έγκριση του φρόνιμου Δία»  Εκ των ανωτέρω διαπιστώνουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούσαν δικαστήρια και δικαιοσύνη προ του 8ου π. Χ αιώνα. Βέβαια πάντα οι δικαστές δεν απονέμουν σωστά το δίκαιο και πάντα οι άνθρωποι παραπονούνται για τις αδικίες. Πόσο μάλλον την εποχή εκείνη- που όπως και σήμερα-οι ισχυροί επηρέαζαν τη Δικαιοσύνη.

Σε άλλο ποίημα  ο ποιητής Θέογνις από τα Μέγαρα λέγει: «Ω Δία πόσο με ξαφνιάζεις ! Είσαι του κόσμου βασιλιάς , τιμή γεμάτος και δύναμη …Πως γίνεται λοιπόν , ω Δία η σκέψη σου στην ίδια να βάζει μοίρα τον δίκαιο με τον ελεεινό , αυτούς που η ψυχή τους  είναι στη φρόνηση  στραμμένη μ’ αυτούς που δουλεύουν  στην αδικία και η βία πολύ λίγο συγκρατείς» Οι Έλληνες από την αρχαιότητα ζητούσαν από τους θεούς τους να είναι δίκαιοι και εμμέσως αμφισβητούσαν αυτούς και τη δικαιοσύνη τους. Αυτός ήταν ο λόγος που από νωρίς έφτιαξαν τα δικαστήρια και θεοποίησαν τη «Νέμεση» . Για τον Έλληνα οι θεοί του ήταν η ίδια η φύση, η οποία αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη δικαιοσύνη από τους ανθρώπους. Την αποδίδει όχι αμέσως, αλλά όταν αυτή κρίνει σκόπιμο για να επαναφέρει την συμπαντική ισορροπία. Ο Ελληνικός λαός είναι ο μόνος που αμφισβήτησε την παντοδυναμία των Θεών του και προχώρησε προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη την ανεξιθρησκία , την επιστήμη, τις τέχνες , τα γράμματα και στον πολιτισμό που σήμερα απολαμβάνουν όλοι οι λαοί σε ανατολή και δύση.( Το «αγαπάτε αλλήλους» είναι κενό γράμμα και δεν συγκράτησε τους άδικους , τους βίαιους, τους εγκληματίες και τους κακούργους  από το να  διαπράττουν τα εγκλήματα τους . Κάτω από αυτόν τον μανδύα του Ιουδαιοχριστιανισμού συνέβησαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα (Εξολόθρευση του Ελληνισμού και του Πολιτισμού, Σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση, Παγκόσμιοι Πόλεμοι κ.α)και ακόμη δεν έχει σταματήσει η δράση τους. Αυτά   αντιμετωπίζονται με       την Ελληνική  Παιδεία , με δρακόντειους Νόμους από τα όργανα της Πολιτείας και από τα Δικαστήρια. Όταν αυτά ατονού- όπως συμβαίνει σήμερον- η Πολιτεία αναρχοκρατείται και ζει κάτω από τη βία και το έγκλημα. Μετά από τρεις χιλιετηρίδες οι νέες θρησκείες είναι  στο έπακρον  δογματικές και ουδεμία δέχονται αλλαγή ακόμη και στις ταυτότητες ,διότι πίσω βλέπουν τον σατανά και το 666 κ.α . Οι νέοι «σταυροφόροι» συχνά εξεγείρονται και με σταυρούς και εικονίσματα στα χέρια γεμίζουν τις πλατείες όταν το ακραίο ιερατείο τους το επιβάλει. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η χώρα δε μπόρεσε να  κάνει βήματα προόδου και έχει μείνει ουραγός της Ευρώπης. Το κράτος είναι δέσμιο της Θρησκείας , καθώς και η παιδεία . Η θεοκρατία του Ισλάμ μπαίνει εμπόδιο σε κάθε αλλαγή και πρόοδο της κοινωνίας . Οι    αβρααμικές   κοσμοπολιτικές θρησκείες  εχθρεύονται θανάσιμα μεταξύ τους, αλλά και στο εσωτερικό τους λόγω των πάμπολλων αιρέσεων     οι οποίες  τρέφουν  άσβεστο  μίσος μεταξύ τους. Με τέτοιους θεούς που μπαίνουν εμπόδιο στην επιστήμη έχουν και στην τεχνολογία ο κόσμος εμποδίζεται να προχωρήσει προς την πρόοδο. Το Ισλάμ εκτός από σκληρότατη καταπιεστική  θρησκεία είναι και ισλαμοφασιστική ιδεολογία και κρατική χούντα όπου εγκαθίσταται )

Το τίμημα ήταν βαρύτατο    Ο Ελληνικός λαός πλήρωσε  πολύ ακριβά αυτό το θάρρος και την «ασέβεια» του προς τους Θεούς . Συνασπισμένοι όλοι οι απολυταρχικοί, σκοταδιστικοί , οπισθοδρομικοί, θεοκρατικοί και θρησκόληπτοι λαοί έπεσαν επάνω του και   κυριολεκτικά τον ξέσκισαν και σχεδόν  τον εξαφάνισαν  με γενοκτονίες, φρικτές κατοχές , αποτρόπαια εγκλήματα , φοβερές συνωμοσίες , δόλιες κατηγορίες, ανιστόρητες παραχαράξεις και «διαμελισμοί» , κλοπές, διαρπαγές, ληστείες που δεν έχουν τέλος γιατί ακόμη και σήμερα διαρκούν με  διαφορετικό μανδύα. Οι  σκληρότεροι  δε δήμιοι του υπήρξαν αλλαξοπιστήσαντες Έλληνες  Το χειρότερο όμως εμπόδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι ο ίδιος ο Έλληνας , ο θρησκόληπτος , ο απροβλημάτιστος, ο άσχετος, ο αδιάφορος, αυτός που έχει μεταβληθεί σε «δούλο» του θεού , της αμάθειας του, της αγραμματοσύνης του, ο οπαδός ομάδος και αυτός που σηκώνει τα πλαστικά  κομματικά και συνδικαλιστικά σημαιάκια .

Συμπέρασμα  Αδήριτος είναι η ανάγκη Επανελληνισμού μας με την επαναφορά των  Πατρώων  Θεών    και της Αρχαίας μας γλώσσας. Αυτό θα μας εμβάλει στη Γνώση  και θα μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπου σκέψεως. Έτσι θα αποφύγουμε την απειλή αφελληνισμού του   του Έθνους και της Ελλάδος μας. Αυτό το έκαναν οι Εβραίοι δηλαδή  έμειναν πιστοί στο θεό τους και στους προφήτες του , επανέφεραν την αρχαία Εβραϊκή γλώσσα  και  έκαναν   σεβαστό το κράτος του Ισραήλ. (21/9/23)   ΤΕΛΟΣ  

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

  Fw ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 3ον)

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Οι Έλληνες θεοί εξελίσσονται με την εξέλιξη της επιστήμης η οποία είναι θυγατέρα του Ελληνικού πνεύματος.  Αντίθετα, οι δογματικοί παραμένουν αγκυλωμένοι στο «κύριε ελέησον» Οι τεχνίτες , τεχνουργοί , έμποροι , καταστηματάρχες απέκτησαν  πριν από την εποχή του Σόλωνος τους δικούς τους θεούς, θα τους ονομάζαμε θεούς της φωτιάς . Μετά τον Προμηθέα που έκλεψε από τον πατέρα του Δία το πυρ αναδεικνύεται και ο Ήφαιστος, θεός των τεχνητών, μεταλλουργών, κατασκευαστών όπλων και κάθε χειρονακτικής εργασίας εργαστηρίου.  Όλη μέρα ο Ήφαιστος  εργάζεται  γυμνός από τη μέση και πάνω μέσα στη κάπνα και τη μουτζούρα στο εργαστήριο(σιδηρουργείο) του Ολύμπου με την εστία και το  φυσερό και με το σφυρί στο χέρι σφυρηλατεί με δεξιότητα  το αντικείμενο  πάνω στο αμόνι . Αυτός μπορούσε να είναι και ένας σιδηρουργός της Αθήνας ή της Σπάρτης. Στον Εργάτη θεό είχαν αφιερώσει ναό στην Αθήνα και στο πλάτωμα γινόντουσαν χοροί και τρικούβερτα γλέντια προς χάριν του νέου θεού της εργασίας και της τέχνης. Επί κεφαλής της ήταν η θεά Αθηνά υπό την ιδιότητα της ως θεά «Εργάνης»(εργάτρια) (Αυτή προστατεύει όλο τον εργατικό κόσμο της Αθήνας και απορώ γιατί ένα τέτοιο συμβολικό πρόσωπο δεν το χρησιμοποιεί η  θολή Αριστερά και το ΚΚΕ αλλά  προβάλλουν ξένα σύμβολα(Μαρξ ,  Λένιν κ.α)   της εργατικής τάξεως αποσιωπώντας τη θεά Αθηνά την πρώτη στον κόσμο δηλωμένη εργάτρια και τον Ήφαιστο; Γιατί απεχθάνονται κάθε τι το Ελληνικό αλλά αγκαλιάζουν κάθε ξένο και  το θεωρούν αυθεντικό, θέσφατο και ιερό, ενώ και ο ίδιος ο Μαρξ στη διδακτορική του διατριβή είχε σαν θέμα τη θεωρία του Επίκουρου;)

Οι Έλληνες Θεοί εκφράζουν την ιδιοπροσωπεία του Έλληνα Ο λαός μας έπλασε τους θεούς του και αυτός πλάστηκε κατ’ εικόνα  και  ομοίωση των. Τους έπλασε ελεύθερους , θαρραλέους, χαρούμενους , περιπετειώδεις, πολυμήχανους  όπως είναι και η ιδιοσυγκρασία και ο συλλογικός χαρακτήρας του Έλληνα. Τι κοινό μπορούμε να βρούμε στους ξενόφερτους Εβραίους θεούς μας; Την παθητικότητα στη δουλεία, την υποταγή στις εντολές των, και στις εντολές των εξουσιαστών που τους επιβάλλουν στο κοινό σαν κρατική θρησκεία, τη θλίψη του θανάτου, την κατήφεια των αποστεωμένων μορφών, την έλλειψη του έρωτα, τις διάφορες διαστροφές που φέρνει η απαγόρευση του ερωτικού πάθους  και τέλος τη δουλεία στον επίγειο αφέντη που τη χρησιμοποιεί σαν εργαλείο υποταγής των πιστών. Και όλα αυτά όταν πληροφορείσαι τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του λαού μας για την επιβολή και το ξερίζωμα της πατρώας μας θρησκείας των λαϊκών μας παραδόσεων  και της φιλοσοφίας. Ακόμη και τώρα δε σταμάτησαν οι εχθροί μας να μας ξεριζώνουν ακόμη και τα ελάχιστα  ριζίδια που απόμειναν όπως συνέβη με την παραχώρηση της Μακεδονίας μας στο σλαβικό κρατίδιο,  της Βόρειας Κύπρου στους εχθρούς μας  και την εσαεί υποδούλωση της αρχικής μας κοίτης της Βορείου Ηπείρου στον άξεστο Αλβανό δυνάστη. Και όμως, όταν ρωτήσεις τους Αλβανούς όταν σκάψουν τι βρίσκουν κάτω στη γη τους; Θα σου ομολογήσουν την Ελληνική καταγωγή τους, τα αρχαία των προγόνων τους.  Και σε λίγο δεν αποκλείεται να δούμε την υιοθέτηση ή και κλοπή των θεών μας από τους Τούρκους και τους Αλβανούς και εμείς να μείνουμε με τους Εβραίους θεούς.

Τα ονομαζόμενα «Χαλκεία» ήταν η πρώτη εργατική εκδήλωση πριν καθιερωθεί η εργατική πρωτομαγιά και η κομματική  εκμετάλλευση της από τους αριστερούς και κομμουνιστές. Η Αθηνά προστατεύει  επίσης    τους μεταλλουργούς και τους αγγειοπλάστες που είχαν τα εργαστήρια τους και έδωσαν και το όνομα στη συνοικία της Αθήνας που και σήμερα λέγεται  «Κεραμεικός»  Η θεά Εργάνη επιβλέπει επίσης και τις γυναικείες εργασίες, σύμβολα της η ρόκα και το αδράχτι μαζί με το δόρυ. Τέσσερα κοριτσάκια από 7-11  ετών κλεισμένα επί εννέα μήνες στον οπισθόδρομο  του ιερού της θεάς στην Ακρόπολη , υφαίνουν και κεντούν με μυθικές σκηνές  το καινούργιο φόρεμα  που προσφέρουν στη θεά κάθε χρόνο στη γιορτή της . Αλλά ποτέ δε συνέβη στην Αθήνα να θεωρηθεί το φόρεμα  της Αθηνάς  ιερό και να καταλάβει τους Αθηναίους  υστερία, όπως συμβαίνει για τη δήθεν ζώνη της Παναγίας που κατεβαίνει ετησίως από το «Άθω» προς συγκέντρωση χρημάτων από τους πιστούς.

Ερμής: Ο ευρηματικός θεός της επικοινωνίας και του εμπορίου  Στους νεώτερους θεούς της Τέχνης και Εργασίας  συγκαταλέγεται  και ο θεός των Εμπόρων και της ανθρώπινης επικοινωνίας Ερμής. Είναι ο θεός που βάζει σημάδια με σωρούς λίθων για να επισημάνει τους δρόμους στο διαβάτη.(Και ενώ οι αρχαίοι μας πρόγονοι σέβονταν και διατηρούσαν το έθιμο να ανοίγουν καινούργιους δρόμους  και να φτιάχνουν τα «Ερμεία» οι σύγχρονοι νέοι καταστρέφουν τα σήματα των οδών για να μπερδεύουν και να δυσκολεύουν την ανθρώπινη επικοινωνίαΕίναι και αυτό μια σύγχρονη ευρεσιτεχνία !! ). Επειδή ο  Ερμής είναι   και   θεός των εμπόρων   τον βάφτισαν και σαν θεό των κλεφτών  . Αυτό είναι ανακριβές. Ο Ερμής επινόησε τη ζυγαριά τα μέτρα και τα σταθμά.  Την εποχή εκείνη ήταν απαγορευμένα «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά». Τώρα συχνά ο οι σύγχρονοι  παραβιάζουν  τον κανόνα τούτον σε πολλά επίπεδα. Ο εφευρετικός  Ερμής είναι  ο συμβολικός θεός της συμφιλίωσης, της διαπραγμάτευσης , του διαλόγου και της αγγελίας. Γι’ αυτό ο Δίας τον είχε προσλάβει αγγελιοφόρο  του, σήμερα θα λέγαμε διευθυντή     Διαβιβάσεων και Επικοινωνιών.

Ο Ερμής είναι θεός και προστάτης των ταξιδιωτών εκτός των συνόρων τους,  μισεί τη βία του πολέμου που καταστρέφει συγχρόνως    το εμπόριο και την επικοινωνία.( Απορίας άξιον πως η Γενική Γραμματεία Τουρισμού  και  οι ταξιδιωτικοί μας πράκτορες δεν τον όρισαν έφορο των Ταξιδιών στην  Ελλάδα   στη χώρα μας μια χώρα εξόχως  τουριστική.   Τα μόνα κέρδη που αυτός ο θεός δεν ευνοεί είναι τα πολεμικά κέρδη.   Παρόλο που είναι θεός της επικοινωνίας απεχθάνεται και μισεί τα προπαγανδιστικά ψέματα  που μεταχειρίζονται για το χαμό τους  οι εριστικοί λαοί. Σε μια από τις κωμωδίες του ο Αριστοφάνης βάζει στο στόμα του Ερμή «μια οξεία επίθεση εναντίον των κακών ηγετών του λαού που με τις άκαιρες κραυγές τους διώχνουν την ειρήνη από τη χώρα τους… δηλώνει ακόμη ότι τον Ερμή τον ευχαριστεί περισσότερο η ανάσα της θεάς των Γιορτών παρά η μυρωδιά του στρατιωτικού  γυλιού»  Επί πλέον ο Ερμής ήταν ο ψυχοπομπός των  νεκρών στον Αδη.

(Δυστυχώς, πρόσφατα  ορισμένοι  σκοταδιστές  και θρησκόληπτοι συνάδελφοι   εντελώς αυθαίρετα αφαίρεσαν τον θεό Ερμή και έκαναν προστάτη τον ιερομόναχο Παΐσιο ως προστάτη του Όπλου των Διαβιβάσεων.  Φρονώ ότι ένα τέτοιο πολύτιμο  παγκόσμιο σύμβολο   ότι πρέπει η   Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να το αποκαταστήσουν στην  προτέρα του  χρήση,  όπως το είχε   επιλέξει     η  άξια ηγεσία με την πλούσια πολεμική της πείρα,  όταν οργάνωσε το   1946 το νέο Όπλο των Διαβιβάσεων. Σε μια δυτική χώρα όπως η Ελλάς  που λίαν προσεχώς το κράτος  θα προβεί στον διαχωρισμό του  από τα θρησκευτικά δόγματα, δεν έχει θέσει ένας έστω χριστιανικός άγιος ή αγία σαν προστάτης των Ε.Δ.  Ανήκουν σε παρωχημένες εποχές.Αυτά  που  καταδικάζουμε στα θεοκρατικά κράτη  δεν πρέπει να τα κάνουμε εμείς πράξη)

Ο Ελληνικός λαός  αντιμετωπίζει   και τις πιο σκληρές  κρίσεις  της ζωής μέσα από τη λαϊκή του σοφία του, τους χορούς, τις γιορτές και τα τραγούδια και να υψώνει το ηθικό του. Στον αγώνα του βοηθούς είχε και τους θεούς του οι οποίοι ήταν πλασμένοι από τον ίδιο  τον λαό για να τον εκφράζει.(Σήμερα δεν είναι τόσο ικανός , εφευρετικός και τολμηρός όσο οι αρχαίοι πρόγονοι του. Τούτο αποδίδεται στον εμβολιασμό του από    ξενόφερτους  θεούς  που τον απόκοψαν  από τις προγονικές του ρεζές, τις παραδόσεις  και τον πολιτισμό του. Μετά τον εκχριστιανισμό του  έγινε ένα διαφορετικό υβρίδιο  και  σταμάτησε να παράγει πνεύμα. Κάποιος μάλιστα έκανε μια παρομοίωση που δεν αφίσταται της  πραγματικότητας: Όπως ο ίππος  και ο  όνος  παράγουν τον ημίονο(= μουλάρι), ζώο ανθεκτικό αλλά ανίκανο να  παράγει γόνους, έτσι και ο Έλληνας μετά τον εμβολιασμό του με το ιουδαιοχριστιανικό δόγμα έγινε   διαφορετικός, άλλαξε τη φιλοσοφία του και μεταβλήθηκε μισός Έλληνας και μισός Ιουδαίος.)

Μόνο μία θεότητα σεβάστηκαν οι Έλληνες και δεν τόλμησαν να την εξανθρωπίσουν , ούτε με  αγάλματα να την αναπαραστήσουν . Αυτή είναι η Μοίρα ! Συχνά την παρουσιάζουν  σαν τρισυπόστατη  : 1/ η  Κλωθώ   πλέκει τα σενάρια, 2/ η   Λάχεση   ρίχνει τους λαχνούς, και 3/η Ατροπός  που   τα επικυρώνει και τα κάνει αναπότρεπτα.  Είναι μια απόμακρη, απροσπέλαστη και αποτρόπαια θεά που στέκει από τον άνθρωπο  και την κοινότητα  μακριά αλλά   τους επηρεάζει   συνήθως προς το Κακό . Είναι ο άγνωστος νόμος του Σύμπαντος που το κρατάει σε ισορροπία. Άλλη το ονομάζουν «θεία πρόνοια»  Κάθε φορά που ο άνθρωπος ή η κοινότητα παραβαίνει το φυσικό νόμο έρχεται η Μοίρα σαν τιμωρός θεά και φέρνει   καταστροφή ή οποία  δημιουργεί μια νέα κατάσταση και μια νέα ισορροπία την οποία επιβάλλουν οι αόρατες δυνάμεις του Σύμπαντος .Στις καταστάσεις αυτές η ελευθερία του ανθρώπου είναι περιορισμένη διότι είναι αδύνατον να υπερνικήσει τις δυνάμεις της φύσεως. Συχνά μας επισκέφθηκε   στο παρελθόν με τους κατακλυσμούς , τους μεγάλους σεισμούς και καταποντισμούς , τα βλέπουμε   σήμερα με τη θεομηνία στη Θεσσαλία , τις πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι και ιδιαίτερα στον Έβρο, την Αττική. Ηλεία κ.α και θα το δουν οι νεώτεροι σε  οξύτερο βαθμό  στο μέλλον λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή οφείλεται στην  ανθρώπινη καταστροφή της Γης ή σε  κάτι άλλο που αγνοούμε προς το παρόν. Ενώ παλιά ο άνθρωπος  δεν ήταν σε θέση να  προβλέψει τα διάφορα καταστρεπτικά φαινόμενα    τώρα η επιστήμη είναι σε θέση να τα προβλέπει σε βάθος χρόνου (21/9/23) Συνεχίζεται

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

Fw ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 2ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ιλιάδα: η Βίβλος των Ελλήνων Αν αναζητούσαμε ένα αντίστοιχο βιβλίο  της ιουδαϊκής Βίβλου αυτό θα ήταν η Ιλιάδα του Ομήρου. Οι εξανθρωπισμένοι θεοί της Ιλιάδος ποτέ δεν πέθαναν , ούτε πρόκειται στο μέλλον να πεθάνουν .Παρά τα  δρακόντεια  μέτρα των δογματικών  εξουσιών  να τους εξοντώσουν αυτός  ζει και βασιλεύει και γίνεται διεθνώς ισχυρότερος γιατί φροντίζει με την φιλοσοφία του να βελτιώσει τη θέση της ανθρωπότητας.   Ο Ελληνισμός χει στα χέρια του  πανίσχυρες  δυνάμεις αλλά είναι τόσο αλλοτριωμένος ώστε δεν τολμά ούτε το όνομα τους να προφέρει. Η λατρεία των Ολύμπιων Θεών θα έλθει σύντομα  απ’ έξω από τους φωτισμένους  Έλληνες και Φιλέλληνες. Την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν καταλαβαίνουν ότι οι θεοί ενδιαφέρονται μόνο για τους ζωντανούς . Ζουν τη ζωή με τόση πληρότητα ώστε ο λάτρης τους αναγκάζεται να τους λατρέψει. Αυτό συμβαίνει τώρα μέσα από το διαδίκτυο σιωπηλά αλλά μεθοδικά οι λάτρεις της πατρώας θρησκείας ανακάμπτουν σ’ αυτήν και στα σωτήρια μηνύματα που αυτή  εκπέμπει .

Ο Δίας αρχικά είναι ένας  συμπαντικός θεός , ένας θεός του καιρού, θεός του κεραυνού και της καταιγίδας , θεός των νεφών και της βροχής οι  πιο πολλές ωφέλιμες μεν αλλά και καταστρεπτικές  κατά μήκος των χειμάρρων και ποταμών  όταν είναι ορμητικές στο Ελληνικό ορεινό έδαφος . Οι σύγχρονοι καθώς απομακρύνθηκαν από τη φύση   λησμόνησαν  τον «Ερκειο Δία»(προστάτης-φράχτης)  που  είναι ο προστάτης της οικογένειας (Σήμερα η χώρα είναι ουσιαστικά   ξέφραγο αμπέλι που  μπαίνουν και βγαίνουν ελεύθερα εγκληματίες, κακούργοι, κλέφτες, εμπρηστές , πράκτορες, απατεώνες και εισβολείς-μετανάστες  οι οποίοι ληστεύουν  , κατατρομοκρατούν και απαιτούν να μοιρασθούν τον πλούτο της χώρας  χωρίς να έχουν συμβάλλει προς τούτο αυτοί ή οι πρόγονοι τους . Και στον Ελληνικό λαό απαγορεύουν  να αντισταθεί εξ αιτίας των αφύσικων νόμων που φτιάχνουν ερήμην του, οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι των 300’ που  νομοθετούν τα αντίθετα απο την θέληση του)

Ο Δίας σκότωσε και έδιωξε τους κακούργους  Σε πανάρχαιες εποχές όταν ανέλαβε βασιλιάς μετά τον Κρόνο καταδίωξε τους κακούργους και τους ληστές που λυμαίνονταν το βασίλειο του. Μακάρι να είχαμε και σήμερα ένα θεό που να   προστατεύει   τη  χώρα μας   . Αντίθετα ο Χριστιανισμός από τη φύση του είναι διεθνισμός και  αποτελεί την αρχαιότερη πολυεθνική εταιρεία , η οποία έχει  σαν βάση το χρήμα και δυστυχώς το δουλεμπόριο  προσφέρει πολύ χρήμα στους διακινητές, τις  ΜΚΟ , στην εξουσία  στον ανώτερο κλήρο . .   

Η Θεά Αρτεμις   έφορος  της άγριας φύσης .Ο νύμφες   την ονομάζουν «κυρά των αγριμιών» και την αλληγορούν με την θεά Άρτεμη κάτοικο των ψηλών βουνών . Η λατρεία της είναι δεμένη με τη λατρεία των αγριμιών , των δένδρων, των πηγών και των ποταμών, Τις δίνουν   διάφορα  ονόματα –κάτι που αντέγραψαν οι χριστιανοί για την Παναγία-   Την Άρτεμη  ονομάζουν «Αρτεμη Λυγόδεσμο» όταν ζει στις Ιτιές, «Καρυάτις» όταν ζει στις καρυδιές και «Κεδρεάτις» όταν ζει στους κέδρους. Η λατρεία της ευρύτατα διαδεδομένη    ως τη βόρεια  Βαλκανική, στον Εύξεινο ακόμη και στις  στέπες της δυτικής Ασίας 

Ιδιαίτερη λατρεία είχαν στη θεά Δήμητρα η οποία αλληγορούσε την Γεωργία και το «σιτάρι» από το οποίο γίνονταν οι πιο πολλές τροφές. Σύμφωνα με τον μύθο η Δήμητρα η θεά της σποράς  έσμιξε με ένα θνητό τον Ιασίωνα σε ένα χωράφι οργωμένο τρεις φορές και αυτό έγινε κρεβάτι που έφερε στον κόσμο τον Πλούτο. Η θυγατέρα της ταυτίζεται με την Κόρη  «μητέρα των σπόρων και  σιταριών» λατρευόταν ιδιαίτερα στην Αττική.Είναι γνωστός ο μύθος του Πλούτωνα που άρπαξε την Κόρη και την έφερε στον Αδη . Και μόνο με την προσταγή του Δία την ελευθέρωσε την Άνοιξη να ανέβει στον επάνω κόσμο και να μένει μισό χρόνο μαζί με την μητέρα της Δήμητρα, αλληγορώντας το σπόρο  που μένει τέσσερις μήνες στο χώμα την περίοδο του χειμώνα. Με γιορτές σε όλη την Ελλάδα υποδέχονται την Κόρη κάθε άνοιξη εποχή της ανανέωσης και βλάστησης στη φύση , την οποία συνδέουν με το μύθο της Περσεφόνης. Αυτές τις γιορτές για την γονιμότητα βρήκαν οι χριστιανοί και όρισαν  να συμπίπτει η σταύρωση και  η ανάσταση του Χριστού την Άνοιξη . Έτσι ο άνθρωπος βλέποντας το σιτάρι που θάβουν   στη γη να βλαστίζει ελπίζει ότι και αυτός μετά το κατέβασμα του στον τάφο θα αναστηθεί κάποια ημέρα. Οι αρχαίοι  πρόγονοι μας έδωσαν με τους μύθους τους την ιδέα της Αθανασίας που αρχικά δεν αφορούσε το άτομο αλλά τις γενιές . Στα Ελευσίνια Μυστήρια  έλεγαν  στο τέλος της ιεροτελεστίας  στους μυημένους : «Ευτυχισμένη ζωή στον Αδη»

Τα πνεύματα της Θάλασσας  Οι Έλληνες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα  κολυμπούσαν σαν τα βατράχια. Δεν άργησαν από αμνημονεύτων χρόνων να  φτιάξουν αποικίες αρχικά γύρω από  την Προποντίδα και τον Εύξεινο Πόντο και δυτικά στην Ιταλία την οποία ονόμασαν Μεγάλη Ελλάδα. Όπως στην ύπαιθρο έτσι και στην θάλασσα οι Έλληνες έπλασσαν με τη φαντασία τους τερατώδεις ή αιώνια ωραίες μορφές ζωής (Γοργόνες, Σειρήνες, Σκύλλα, Χάρυβδης, Νηρηίδες κ.ο.κ) . Τα πλάσματα αυτά που απέχουν από τον άνθρωπο για να γίνουν αντικείμενο λατρείας εκφράζουν το μεγαλείο και τους κινδύνους που κρύβουν  οι ωκεανοί   τους  οποίους διέσχιζαν στα μεγάλα ταξίδια τους στον Ατλαντικό  , Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό και στις Βόρειες Θάλασσες ως τον Αρκτικό Κύκλο. Δείχνει την αίσθηση θαυμασμού αλλά και ανασφάλειας που δείχνει ο πρωτόγονος άνθρωπος στην τεράστια καταστρεπτική και ύπουλα σαγηνευτική δύναμη του υγρού στοιχείου. Ο Οδυσσέας στην πάλη με τον Κύκλωπα , δηλαδή τον πρωτόγονο και απολίτιστο άνθρωπο της εποχής του δεν ήταν δυνατόν να τον αντιμετωπίσει με το λόγο . Γι’ αυτό χρησιμοποίησε τη σκέψη για να τον τυφλώσει πριν τον  σκοτώσει. Στα στενά της  Μεσσήνης όπου υπάρχουν ρεύματα που αν τα αγνοούσαν οι ναυτικοί τους έριχναν στα βράχια  τα αλληγόρησαν με  τη Σκύλλα και Χάρυβδη, τέρατα εξόχως αποτρόπαια  που καταβροχθίζουν τα πλοία αν δεν είναι έμπειρος ο καπετάνιος και το πλήρωμα . Τέτοιες οντότητες εκφράζουν με μυθικό τρόπο το φόβο των ναυτικών μπροστά στην τρομακτική δύναμη που διαθέτει η θάλασσα. (Αν έλθουμε στον σύγχρονο κόσμο ο οποίος έχει την αίσθηση του υπεράνθρωπου  που κατανίκησε τη φύση και τίποτα δεν είναι ικανό να τον σταματήσει, συχνά συμβαίνουν καταστάσεις και φυσικά φαινόμενα όπως ισχυροί σεισμοί, θεομηνίες, πλημμύρες , πυρκαγιές, πανδημίες και φυσικά και ο πόλεμος  που ο άνθρωπος  είναι ανίκανος παρά τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς. Και ανακαλύπτει κάθε φορά κάποια υπερφυσική αιτία όπως την Κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσει την αδυναμία του και συγχρόνως και  την υπευθυνότητα του  για ότι παθαίνει . Αν υπολόγιζε ότι κάποτε θα γίνει ισχυρός σεισμός σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα όπως η δική μας ή πλημμύρες από μια γερή νεροποντή, ή κάποιος τυφώνας να σαρώσει τα πάντα θα λάμβανε μέτρα και δεν θα ήταν  απροστάτευτος και απροετοίμαστος  όπως συμβαίνει τώρα μετά την θεομηνία στην Θεσσαλία ή τις φωτιές στον Έβρο και κάθε καλοκαίρι στην Αττική μέχρι να καεί και το τελευταίο δένδρο, οπότε σειρά θα πάρει ο οικιστικός ιστός. Συνεπώς ο φόβος των αρχαίων Ελλήνων λειτουργούσε προστατευτικά σε σχέση με την αίσθηση του υπεράνθρωπου ο οπαίος αιφνιδιάζεται και πληρώνει κατακόμβες αίματος και  καταστροφές

Η λατρεία της θεάς Αφροδίτης Η Ελληνική φύση είναι υπερβολικά όμορφη και οι Ελληνες  είναι λάτρεις της ομορφιάς και του ωραίου, Επομένως επέλεξαν την  πανέμορφη θεά Αφροδίτη  σαν σύμβολο ομορφιάς .Από το σχιστό της άυλο  πέπλο  αναβλύζει το αθάνατο σώμα της  η σαγηνευτική  θεική σάρκα που με τη χάρη της μπορεί να λυγίσει και τις πιο σκληρές ψυχές και να κάνει τους ήρωες κτήμα της(Αχιλλέας, Αλέξανδρος κ.α) Η Θεά Αφροδίτη είναι η αποθέωση του ωραίου όπου κανείς δεν προδεί να αντισταθεί στη χάρη της. Σε αντίθεση με τους Έλληνες λάτρεις του φυσικού και του ωραίου,  οι δογματικές θρησκείες έκλεισαν το γυναικείο σώμα στα μαύρα ράσα , σκέπασαν   με την μπούργκα το όμορφο πρόσωπο της, κόβουν την κλειτορίδα της και την έκαναν  ένα  άτομο σκλαβωμένο στον άνδρα και στις άρρωστες ορέξεις του. Ενοχοποίησαν τον έρωτα και το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας ψυχολογικά συμπλέγματα  προπατορικής ενοχής .

Οι Ολύμπιοι θεοί   μας μαθαίνουν πως να ζούμε.Τον κόσμο συγκινεί ότι οι Ολύμπιοι θεοί ζουν σε μια ατέρμονα ευδαιμονία,   ζουν στην ευθυμία και στο γέλιο , μέσα στην απόλυτη χαρά. Και έχει ανάγκη ο πληγωμένος από τα παθήματα του Έλληνας να ελευθερωθεί από το άγχος, την καταπίεση, τη θλίψη, την κατήφεια και να συμμετάσχει στο νέο κόσμο που δημιουργεί η πατρώα θρησκεία των ωραίων μας θεών. «Τα δάκρυα για τους ανθρώπους , το γέλιο για τους θεούς» λέγει ο Όμηρος. Εχει μεγαλείο η Ελληνική θρησκεία, γεμάτη από μύθους και ιστορία η οποία γοητεύει  και μορφώνει το άτομο. Τι άλλο είναι η Μυθολογία μας παρά η πανάρχαια αχρονολόγητη Ελληνική Προϊστορία στην οποία θεοί, ημίθεοι, ήρωες και απλοί άνθρωποι σφυρηλάτησαν τον πανανθρώπινο πολιτισμό; Ο κόσμος πληροφορείται ότι κοντά του υπάρχει μια «γενιά» χωριστή από αυτόν αλλά και πολύ κοντινή του, μια γενιά από αθάνατες οντότητες  που κατοικούν κοντά μας στην κορυφή του Ολύμπου. Γαλήνιοι γιατί είναι απαλλαγμένοι από το θάνατο και τον πόνο και τις βαριές δουλειές που συνθλίβουν του θνητούς ανθρώπους . Ο θυμός των ανθρώπων καταλήγει σε δράματα όπως λ.χ ο θυμός του Αχιλλέα κατέληξε σε χιλιάδες νεκρούς, ενώ ο θυμός των θεών στο τέλος καταλήγει σε αστείρευτα  γέλια . Εντελώς αδιάφοροι για τις διαμάχες των ανθρώπων οι θεοί της Ιλιάδας ζουν στη μακαριότητα τους  και όχι σαν χωροφύλακες , εξουσιαστές  αλλά στρατευμένοι στην υπηρεσία του Καλού. Η ύπαρξη τους χαρίζει ομορφιά στη ζωή του Έλληνα γι’αυτό και εμείς οι σύγχρονοι τους αγκαλιάσαμε και τους λατρεύουμε γιατί μας δίνουν εσωτερική χαρά και ισορροπία στη ζωή.  Τους έχουμε υποδείγματα προς μίμηση σε αντίθεση  με την ξενόφερτη  θρησκεία  της ασχήμιας, της μοχθηρίας, του εγκλήματος, του προσηλυτισμού , της προπαγάνδας, του υλισμού , του εμπορίου και των αφύσικων ελαττωμάτων του ατόμου.( Από μικρός ακόμη όταν πήγαινα υποχρεωτικώς  σε εκκλησία ένοιωθα ισχυρό πονοκέφαλο, αδιαθεσία, άγχος  και δεν έβλεπα τη ώρα που ήταν αιώνας να τελειώσει  το μαρτύριο μου. Όμως με τις ώρες μελετώ τα δρώμενα των Θεών μας και γοητεύομαι αφάνταστα από την ελευθερία και την μακαριότητα τους και από τα φιλοσοφικά τους μηνύματα από το Μαντείο των Δελφών) (συνεχίζεται) (20/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

  ΜΕΛΕΤΗ: ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ & ΟΜΟΙΩΣΗ                  (για το αρχείο σας)

ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ(Μέρος 1ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Η Ελληνική θρησκεία δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε σε  μεγάλο  βάθος χρόνου. Τούτο αποδεικνύεται από  ορισμένα πρωτόγονα  στοιχεία όπως η «Υβρις», οι «Ερινύες»  και η «Νέμεσις»  τα οποία   είναι απομεινάρια    από τον   πρωτόγονο άνθρωπο   εκείνου του καιρού. Όμως  προχώρησε και εξελίχθηκε από τις  Ερινύες στη Νέμεση(δικαστήριο). Επίσης η  «Νέμεσις» είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Οικολογία» και ήταν η τιμωρός θεότητα αυτών που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος . Στην πραγματικότητα η Ελληνική θρησκεία είναι η πιο εξελιγμένη θρησκεία, η μόνη που συμφωνεί με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα . Στον Ελληνικό κόσμο όλα έβαιναν εξελικτικά προς το καλύτερο , δικαιότερο και ανθρωπιστικότερο  ως τον 3-4ον μ.Χ αιώνα.

 Τώρα όλα τραβούν στραβά στον  δήθεν πολιτισμένο  μας κόσμο: Δυσαρμονία , ασχήμια , βάλτος, αδικία , καταστροφή της φύσης και διάλυση της κοινωνίας, διαστροφές , εκτροπές, απογοήτευση, βία, άγχος και θάνατος αναβλύζει παντού.  Οι κοσμοπολιτικές  θρησκείες  και οι ιδεολογίες απέτυχαν παταγωδώς. Παντού επικρατεί πολιτική αναταραχή και παγκόσμια αστάθεια  .Ζούμε πλέον  υπό την απειλή ακόμη και ενός πυρηνικού πολέμου και βιβλικής καταστροφής χωρίς κανείς να ενοχλείται.  Χάσαμε το μπούσουλα και πλέουμε σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα  νερά. Με την παρούσα μελέτη     σκοπεύω να δώσω το περιεχόμενο της Πατρώας θρησκείας που επι χιλιετηρίδες μας οδήγησε  ασφαλώς στο πολιτιστικό μονοπάτι  και μας κράτησε ζωντανούς με τα ηθικά της μηνύματα.

Η Ελληνική θρησκεία ποτέ δεν πήρε τη μορφή δόγματος, διότι στηρίχθηκε στην Αλήθεια, δηλαδή στο φυσικό Νόμο . Γι’ αυτό και δεν έχει μείνει μια συμπαγής λατρεία να την μελετήσουμε στις λεπτομέρειες της.  Τίποτα στην Ελληνική θρησκεία δεν θυμίζει κατήχηση,  κήρυγμα ή επιβολή. Εκτός και θεωρούμε τις τραγωδίες και τις κωμωδίες  σαν έμμεσο κήρυγμα. Εξ άλλου τα «Ορφικά» είναι επιστημονικές προτάσεις παρά λατρεία .

Οι Έλληνες θεοί ανθρώπινοι και  προσιτοί στις προσευχές μας  από   τους σύγχρονους που   είναι δογματικοί , σκοταδιστικοί, οπισθοδρομικοί και συχνά γίνονται και γελοίοι με τις « ιερές παντόφλες», τα «τίμια ξύλα», τις «θαυματουργές εικόνες» και άλλα παράλογα . Οι Έλληνες Θεοί  κρατούν μέσα τους κάτι το άρρητο , αυτό ακριβώς που τους κάνει Θεούς. Αυτός είναι ο λόγος που παρά την επιβληθείσα πριν 17 αιώνες απαγόρευση τους επί ποινή θανάτου ακόμη και σήμερα είναι αγαπητοί , γνωστοί    και σεβαστοί  στην ανθρωπότητα

 Η Ελληνική θρησκεία είναι φορτωμένη από τη σοφία του λαού μας και την λαϊκή παράδοση του. Αυτή ήταν η αιτία που οι εχθροί μας  την κατάργησαν  και μας εμφύτευσαν δια της βίας το ξενόφερτο ιουδαίο-χριστιανικό   δόγμα για να μας  αποκόψουν  από τις ρίζες μας   . Τούτο μας απέκοψε και μας αποξένωσε από την πλούσια  λαϊκή μας παράδοση και την φιλοσοφία η οποία μεταβιβαζόταν μέσω της πατρώας θρησκείας . Τα Δελφικά Παραγγέλματα σώζονταν στο Μαντείο των Δελφών  και μέσω  αυτού  μεταβιβαζόταν  η φιλοσοφική σκέψη στο λαό. Τούτο σίγησε όταν γκρέμισαν το ναό του θεού Απόλλωνα,  προστάτη του μαντείου και όταν έκλεισαν τις Βιβλιοθήκες

Έκτοτε ο Έλληνας χριστιανός  μοιάζει με  ψάρι που έχασε  τα νερά του και  πλέει  μέσα στα σημερινά  λασπόνερα της Θεσσαλίας. Αγνοεί την παράδοση και τη φιλοσοφία του , την αρχαία του γλώσσα, αποκόπηκε  από τους θεούς του, τις λατρευτικές γιορτές του, τη ράτσα του, το φιλοσοφικό νόημα της ζωής και της αποστολής του στον κόσμο, την ιστορία και προϊστορία της φυλής του, τις ρίζες του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα.  Γι’ αυτό πληρώνει βαρύτατο φόρο αίματος με τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες όχι για τίποτα άλλο,  αλλά  διότι ονομάζεται Έλληνας και  ακόμη  με την ύπαρξη του μπαίνει εμπόδιο στις απολυταρχικές  εξουσίες

Ο Έλληνας  προχώρησε  στον  εξανθρωπισμό του θείου. Έτσι τους θεούς τους σμιλεύοντας το μάρμαρο και την πέτρα τους  έφτιαξε κατ’ εικόνα και ομοίωση  του, ανθρώπους και τον άνθρωπο τον έκανε ημίθεο και τον ανέβασε στον Όλυμπο  κοντά στους θεούς του. Αυτό είναι το πλέον έντονο   χαρακτηριστικό του Έλληνα. Με τον τρόπο αυτό η  πατρώα θρησκεία καλλιέργησε την Τέχνη (γλυπτική ζωγραφική, κατασκευή ναών, χαρακτική, επιγραφική κ.α) τη Μουσική (ύμνοι, μελωδικά και λυρικά τραγούδια κ.α) Θέατρο(τραγωδίες, κωμωδίες κ.α)

Ο Έλληνας σεβάστηκε τη Φύση διότι είδε ότι αυτή επεμβαίνει και καθορίζει τη ζωή του, ακόμη και την ύπαρξη του  . Παραδέχεται πως υπάρχουν γύρω του βουλές πολύ πιο ισχυρές από τη δική του , τις οποίες είναι αδύνατον να προβλέψει πως θα φερθούν. Όμως δεν έμεινε στην παθητικότητα αλλά προχώρησε στην  μελέτη  και στην εξερεύνηση   των φυσικών δυνάμεων και φαινομένων. Σε αυτές τις δυνάμεις έδωσε τον χαρακτηρισμό της Θεότητας. Έτσι την παγκόσμια  Ενέργεια και αυτή των κεραυνών και των όμβρων την θεώρησε σαν υπέρτατη  και ύψιστη δύναμη στο Σύμπαν και την  αλληγόρησε με τον  Δία (ή Ζευς), το υγρό στοιχείο με τον  Ποσειδώνα , τη Γεωργία με τη  Δήμητρα, τον Ήλιο-φως και το  πνεύμα με τον  Απόλλωνα , τη Φύση και τα δάση με την Αρτεμη, την σοφία και χειροτεχνία με την  Αθηνά κ.ο.κ. Ο Έλληνας δεν θεωρούσε τους θεούς του  υπερφυσικούς , αλλά κάτι που βρίσκεται αντίκρυ στον εαυτόν του δηλαδή  βρισκόταν  μέσα στη φύση . Τους σεβόταν αλλά δεν τους φοβόταν . Ο  δογματικός  πιστός  τώρα κάνει το αντίθετο , δηλαδή φοβάται το θεό αλλά δεν σέβεται τη Φύση και τα φυσικά φαινόμενα . (Ο δογματικός άνθρωπος της σήμερον καίει τα δάση, μολύνει τα ύδατα, καταστρέφει το περιβάλλον, χτίζει στις κοίτες των ρευμάτων και των ποταμών, μολύνει ακόμη και τον αέρα που αναπνέει  απλώς και μόνο για να αυξήσει τον υλικό του πλούτο ,  αδιαφορώντας για το μέλλον του, αυτό των παιδιών  του και των επερχόμενων γενιών. Κοντολογίς ο δογματικός σημερινός άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται τια τον συνάνθρωπο του και για τον αγέννητο)

Θείον δεν είναι η παντόφλα , η ζώνη , το σεντόνι  , το εσώρουχο  ,  ο «τίμιος»   ήλος  , η εικόνα της τάδε  εκκλησίας  , το   φως εξ Ιερουσαλήμ   οι  ακρότητες, εκκεντρικότητες, τα «θαύματα» με τα νερά, τα δακρυσμένα εικονίσματα , τα φιδάκια  και  άλλους  παραλογισμούς των  δόγματικών θρησκειών  τα  οποία  αδιαφορούν  για την ουσία και λατρεύουν τις  γελοιότητες. Έφτασαν στο σημείο να καταντήσουν τον άνθρωπο  τετράποδο  και να  μπουσουλάει για να δείξει την πίστη του και άλλες αθλιότητες . Και δυστυχώς έχει τόσο πολύ  επηρεάσει  τους εγκεφάλους των  πιστών  ώστε είναι  ικανοί  προς χάριν της  πίστεως να προδώσουν ακόμη και την  πατρίδα, το έθνος ,τη φυλή και  τους προγόνους τους .  Τούτο ισχύει  και για τους κομμουνιστές οι οποίοι και αυτοί είναι πιστοί στο  «Μαρξιστικό δόγμα». 

 Το θείο για τον Έλληνα  υπάρχει παντού  στη Φύση   Στο βράχο , στο νερό , στο δένδρο, στο  ζώο και φυσικά στον διπλανό του τον συνάνθρωπο του, τον πλησίον του .  Εκαναν  πράξη την Τριπλή Φιλία(του Πυθαγόρα) ήτοι: Αγάπη του Ανθρώπου στο Θεό, του Ανθρώπου στη Φύση και των Ανθρώπων μεταξύ τους  . Αντίθετα, οι δογματικές θρησκείες βλέπουν το θείο μόνο στον εξωσυμπαντικό θεό τους και όλα τα άλλα είναι ασήμαντα  στη διάθεση του προς κατανάλωση και καταστροφή.

Η λατρεία στον Ελληνα ήταν ενσυνείδητη και την έκανε καθημερινό βίωμα και πράξη ζωής. Ο αρχαίος Έλληνας διαβάτης που έπαιρνε το μονοπάτι στην αρχή και στο τέλος έριχνε μια πέτρα σαν δρομοδείκτη . Αυτούς τους σωρούς τους καλούσαν «έρματα ή ερμεία» Εκεί κατοικεί ο θεός Ερμής και με αυτά τα έρματα διευκολύνει την ανθρώπινη επικοινωνία. (Σήμερα  ασυνείδητοι εργολάβοι και οι συν αυτώ άρχοντας κλέβουν και φτιάχνουν έργα που πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα)

Οι αρχαίες κοινωνίες αρχικά ήταν αγροτικές και  αποτελούνταν  από αγρότες και ναυτικούς . Το ίδιο και οι θεοί μας  κατοικούσαν στους αγρούς και στη θάλασσα. Τα ποτάμια για τον Έλληνα ήταν ιερά διότι το νερό- ιδίως το καλοκαίρι – είναι  σπάνιο, Για να περάσει ο αρχαίος  ένα ποτάμι   έπρεπε  πρώτα να πει μια προσευχή και   να πλύνει τα χέρια του από   τα νερά του ποταμού. (Σήμερα τα  κάνουμε δρόμους , λεωφόρους, χαβούζες λυμάτων και άχρηστων αντικειμένων του πανάθλιου πολιτισμού μας Ελάχιστες δεκαετίες αριθμεί  η μέριμνα για το Περιβάλλον και αυτή είναι επιδερμική και υποκριτική )

 Η Φύση δεν είναι εκδικητική –Ισορροπία δημιουργεί   Έτσι   δικαιολογούν σήμερα τις καταστροφές των οικισμών  από τις  θεομηνίες , ότι δήθεν η φύση εκδικείται (Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν πήγαιναν στις κοίτες των ρευμάτων και στους βάλτους να χτίσουν οικισμούς όπως συμβαίνει σήμερον που θεωρούμεθα τεχνολογικά  προηγμένοι .Σαν αποτέλεσμα της ασέβειας μας προ τη φύση συμβαίνουν όλα τα θλιβερά φαινόμενα λ.χ  καταστροφές συνεπεία πλημμυρών , πυρκαγιές δασών κ.ο.κ  Ο αρχαίος δεν θα διανοείτο  να ουρήσει στο ποτάμι ή στην εκβολή ή στις πηγές(συμβουλές του Ησιόδου προς αγρότες). Όταν ο νέος ανδρωθεί και κόψει για πρώτη φορά τα μαλλιά τα αφιερώνει στο ποτάμι της περιοχής του. Τούτο δείχνει σεβασμό στο ποτάμι , στο νερό, στα ζώα που πίνουν και φυσικά και στον άνθρωπο που ποτίζει τη γη και τα χωράφια του.

Ο Ποσειδών θεός της θάλασσας και ειδικά στην Πελοπόννησο είναι συγχρόνως θεός – ίππος  και θεός των σεισμών. Κατά τους αρχαίους προγόνους μας τη φύση κατοικούν ακόμα  αμέτρητα  πνεύματα  που έχουν μορφή ανθρώπου  και ζώου συγχρόνως. Όπως λ.χ οι «Κένταυροι» με σώμα αλόγου και μορφή ανθρώπου. Όλα αυτά τα πνεύματα έδωσαν πνοή στην ποιητική και καλλιτεχνική δημιουργία. {Με την πρόσφατη θεομηνία είδαμε τους «Κενταύρους» του Πηλίου να  κατρακυλούν  και να σαρώνουν ότι βρισκόταν μπροστά τους . Ήταν οι χείμαρροι που  έγιναν Κένταυροι  με τη θεομηνία ; ) Αυτά αλληγορούν τις αγαθές , τις όμορφες αλλά και τις άγριες  πλευρές της φύσεως. Πολλά από αυτά τα πνεύματα όπως λ.χ ο  κατσικοπόδαρος Παν προστάτης της άγριας φύσης  θα  βοηθήσει το θεό Διόνυσο στο μεγάλωμα των φυτών και των δένδρων  και στην αύξηση των παιδιών και των κοπαδιών  . Και πάλι με τη βοήθεια του θα έλθει η Άνοιξη μετά τον χειμώνα , ένδειξη ότι εκείνοι οι  πρώτοι  άνθρωποι αμφέβαλαν αν θα ξαναρχόταν η Άνοιξη. Αυτή η αμφιβολία τους κέντριζε να ερευνήσουν και να μάθουν , ο «έρωτας του ειδέναι» που κατέχει τον Έλληνα.

Με γυναικεία ονόματα εκφράζουν τη γονιμότητα της φύσης  και την αλληγορούν με τις Νύμφες πλάσματα μαγευτικά , χαρούμενα , έτοιμα να στήσουν το χορό και που ξαφνικά  και  αναίτια θυμώνουν και απειλούν με την καταστροφή. Κάποια τέτοια ίσως  μετεωρολογική  νύμφη ενέργησε στον καιρό για να φέρει την καταστροφή στο Θεσσαλικό κάμπο; (19/9/23) Συνεχίζεται

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

 Fw  ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Σωτήριο έτος 1937  εποχή Μεταξά

2η Τάξη   Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας παλιά τη λέγανε   «Αρκαδιά»

τη Δευτέρα έχουμε εκδρομή   στον Καρτελά

προσφορά της ΣΠΑΠ  για την Πρωτομαγιά

Χιλιόμετρα δεκατρία  Ω! Τι χαρά! Πόση αγωνία!

Βλέπαμε το «μουτζούρη» που ερχόταν στον σταθμό

σφυρίζοντας  το βράδυ φωταγωγημένος

με  καπνό τυλιγμένος κατάμαυρος από την καρβουνιά

και  από τον Καΐάφα κουνούπια φορτωμένος

για  μας όμως  άγνωστος ήταν  και  ξένος

Με δυο  τεράστια  φανάρια  στην μπροστινή του μύτη

το 1906 η  κατασκευάστηκε επί Τρικούπη

Σε   πόλεις, σε χωριά έκανε στάση

ακόμη και του Νικολή το «τσαρδάκι»

κόσμο να πάρει και να  κατεβάσει

να φάει κάρβουνο να πιει νεράκι  και να …ξαποστάσει

Όλο τον κόσμο τότε εξυπηρετούσε

τους σύγχρονους  το παλιό τους ενοχλούσε

τώρα οι γραμμές και οι γραφικοί σταθμοί του

αναμνηστικά  απομεινάρια   της εποχής του

Το   ταξίδι μας στον Κατρελά έχει αρχίσει

πέντε   θαυμάσια λεπτά θα κρατήσει για μας  αιωνιότητα

όλων τις καρδιές είχε δονήσει στην παιδική μας αθωότητα

Τσουφ, τσουφ δώδεκα  ώρες  έκανε  να  πάει στην Αθήνα

και η κυρά  Κατίνα στην κόρη της  Ματίνα

έστελνε μια κοφίνα με φαγητά και μια χήνα

και τυρί από την προβατίνα

Για μας το ταξίδι    ήταν αιώνας

ως  του Μουσά τον ελαιώνα

φωνή κακό πανζουρλισμός .!!!

μαθήτριες και μαθητές  στου τραίνου τον ρυθμό

«Οι δασκάλες να βάλουν τάξη»

ο  διευθυντής κύριος Σωτηρόπουλος  διατάσσει

Κάποια στιγμή μπαίνουμε στα βαγόνια

ξύλινα τα καθίσματα   στρογγυλοκάτσαμε  σαν τα πιόνια

Χαρά εμείς και αγαλλίαση

τη σχολική δε φορούσαμε αμφίεση

σήμερα  δεν  έχουμε  μαθήματα

της  Πρωτομαγιάς θα  πούμε  ποιήματα

Το τραίνο σφυρίζει τρεις φορές

έτοιμο να φύγει αλλά δεν κάνει βήμα

αν  ο σταθμάρχης με το στρογγυλό του σημαιάκι

δεν δώσει το σήμα

το κρατάει κάτω και δεν το γυρίζει

και εμάς αγωνία μας τριγυρίζει

Ο σταθμάρχης με την κυανή στολή του

και τα χρυσά σιρίτια

βλοσυρός, σοβαρός   στο στόμα έχει μια σφυρίχτρα

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει

υψώνει το σήμα και μας χαιρετάει

η ατμομηχανή ένα ισχυρό  συριγμό βγάζει

όταν   ξεκινάει σαν  το γέρο που  βογκάει

από το φουγάρο πουφφ   κατάμαυρο     καπνό  πετάει

Το ταξίδι μας αρχίζει με βήμα σημειωτόν

μέσα στο βαγόνι επικρατεί πανζουρλισμός

μπήκαμε σε τραίνο μεγάλος μας καημός

τίκι τάκ τίκι τακ στις γραμμές ομαλά  κυλάει

και  τα τοπία προσπερνάει

καθώς τούτο σφυρίζοντας τρέχει

μια αίσθηση ευφορίας όλους μας κατέχει

Όμως το ταξίδι  σε λίγο  τελειώνει

την ταχύτητα προοδευτικά μειώνει

τώρα  στον Καρτελά έχουμε  φθάσει

ώρα το τραίνο να μας αδειάσει

κάποια μαθήτρια  κατεβαίνοντας  σκοντάφτει

μικροτραυματάκι  και  η δασκάλα μας

κυρία Μαριγούλα την   περιθάλπει

με τάξη  πήγαμε  στο πράσινο λιβάδι

και ο διευθυντής  μάθημα πατριδογνωσίας μας  παρουσιάζει::

«Έμπροσθεν μας ο Κόλπος ο Κυπαρισσιακός

(γεμάτος υδρογονάνθρακες αλλά ποιος τότε φανταζόταν αυτό;)

στο βάθος η Ζάκυνθος και δεξιά της η Κεφαλληνία

δύο νησιά με ιστορία και στο βάθος η

Μεγάλη Ελλάς στην Ιταλία

όπισθεν μας τα όρη Γεράνεια και  Ψυχρόν

τους ήρωες μετράει με το σωρό

δεξιά μας το ποτάμι της Κυπαρισσίας

το ηρωικό Σιδηρόκαστρο και  τα αρβανιτοχώρια τηςΤριφυλίας

αριστερά μας η ομηρική Κυπαρισσία

στην Τροία είχε στείλει με το βασιλιά Νέστορα  πλοία

και στο βάθος   Πύλος και  Σφακτηρία γνωστά από του

Ναβαρίνου τη ναυμαχία

 στο έθνος μας σφράγισε την Ελευθερία… »

Εκείνο το  μικρό ταξίδι αξέχαστο  θα μου μείνει

η παιδική  φαντασία  με τα στολίδια της ψυχής το ντύνει

έκτοτε ένα  περιπετειώδες  ταξίδι η ζωή μου

Ο Β’Π.Π και  η Κατοχή απείλησε την ύπαρξη μου

οι Ναζί  εκτέλεσαν τον πατέρα μου το στήριγμά μου

έκλεψαν τα νιάτα μου στην  προσφυγιά η οικογένεια μου 

Το ταξίδι υπέρ πατρίδος  το πιο  γλυκύ

συνεχίζεται και όταν  βγάλω τη στολή

όλα  χαρίζονται αφιλοκερδώς

υπέρ της μαθήσεως στον Ελληνισμό

και διεθνώς στο Φιλελληνισμό

ταξίδευσα  και στην κοινωνία τη διεθνή

ψεύτρα, δόλια και  συμφεροντολογική

από το  βαρβαρισμό ακόμη δεν έχει εξέλθει

έτοιμη ακόμη και σε πυρηνικό  πόλεμο να  πέσει

Άλλοτε νικητής άλλοτε ηττημένος

λίγες φορές χαρούμενος  και  πάντα «μετρημένος»

σαν τον Οδυσσέα στην υφήλιο πολυταξιδεμένος

εκείνο όμως που κατάλαβα κάπως αργοπορημένος

ένας αγώνας η ζωή  που κάποτε τελειώνει

κόντρα στο βέλος της ψευτιάς  ακόμη κι’ αν  σε  λαβώνει

τώρα 95χρονος  «υγιής»  και εμψυχωμένος

πάντα   αγωνιζόμενος  και πάντα    προδομένος

τελικός νικητής ο πανδαμάτωρ  ΧΡΟΝΟΣ (14/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

  Fw  ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 2ον )

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . Ο Σόλων χώρισε το λαό σε τέσσερες(4) τάξεις Με αυτό ο καθείς πλήρωνε φόρο   ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση . Οι πολίτες που πλήρωναν περισσότερα είχαν και περισσότερα δικαιώματα. Έτσι οι πολίτες της 4ης τάξης δεν πλήρωναν φόρο αλλά και δεν υπηρετούσαν στο στρατό παρά σε έκτακτες περιπτώσεις (Τότε η στράτευση ήταν τιμητικό  προνόμιο για τον πολίτη σε αντίθεση με την σήμερον όπου οι νέοι αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς την πατρίδα και τείνουμε προς επαγγελματικό στρατό )  Με τη νέα νομοθεσία συμμετοχή στην κρατική εξουσία είχαν και οι πλουτήσαντες πολίτες που δεν ανήκαν στα αριστοκρατικά  γένη . Όλοι όμως οι πολίτες και των τεσσάρων τάξεων είχαν δικαίωμα ψήφου στη Συνέλευση του λαού. Μέσα στην Εκκλησία του Δήμου πλούσιοι και φτωχοί είναι όλοι ίσοι. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει και να λάβει το λόγο. Έτσι πολύ σύντομα οι φτωχοί που ήταν οι πιο πολλοί δεν άργησαν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους πλουσίους.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΛΙΑΣΤΩΝ , Ένας  νέος θεμελιώδης θεσμός του Σόλωνα για την δημοκρατία  ήταν η θέσπιση ενός  πολυάριθμου  λαϊκού Δικαστηρίου που αργότερα θα περιλαμβάνει 6.000 δικαστές χωρισμένους σε δέκα τμήματα όσες και οι φυλές της Αττικής(Πριν από την δημιουργία των  δικαστηρίων τη δικαιοσύνη απέδιδαν οι  « Ερινύες» , δηλαδή ελάμβανε χώρα αυτοδικία . Με τη θέσπιση των Δικαστηρίων για πρώτη φορά η «Νέμεσις» άρχισε να αποδίδει το δίκαιον, θέτοντας εκτός νόμου τις κακές «Ερινύες»)

 Σόλων ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας  Σύμπασα  η οικουμένη χρωστάει τη λευτεριά της σε έναν τολμηρό και σοφότατο άνθρωπο που έβαλε τόσο γερά τα θεμέλια της Δημοκρατίας, Ο  Σόλων ήταν από αριστοκρατικό γένος . Η οικογένεια του είχε δώσει τον τελευταίο βασιλιά των Αθηνών . Για λόγους που δεν γνωρίζουμε η οικογένεια του στα μέσα του 7ου π.Χ αιώνα ξέπεσε οικονομικά. Όμως     δεν το βάζει κάτω και πιάνει την ευκαιρία της εποχής όπου η οικονομία και το εμπόριο προόδευε και έκανε ταξίδια σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο πουλώντας λάδι. Έτσι ανέκτησε και πάλι την περιουσία του και έγινε πλούσιος και σεβαστός μεταξύ των ευγενών. Ο λαός τον αγαπούσε γιατί ήταν έντιμος , δίκαιος και δημοκρατικός. Όταν ολοκλήρωσε το νομοθετικό του έργο   συνέχισε τα ταξίδια προς χάριν του «ειδέναι» μέχρι τα βαθιά του γηρατειά . Αυτό του έδινε σφρίγος και νεότητα .

 Ο Πλούταρχος τον τοποθετεί μεταξύ των επιφανών σοφών ανδρών και γράφει: «Οι τρανοί τον εκτιμούσαν  γιατί ήταν πλούσιος κι’ οι φτωχοί γιατί ήταν τίμιος»

Από ένα άλλο περιστατικό ο Σόλων  αποδεικνύεται  ένθερμος Αθηναίος πατριώτης . Σήμερα θα τον θεωρούσαν «εθνικιστή» και «ακροδεξιό» και θα τον είχαν κατηγορήσει σαν οργανωτή εγκληματικής συμμορίας

Η ανάκτηση της Σαλαμίνας από την Αθήνα Η ιστορία έχει ως εξής. Μεταξύ των δύο ναυτικών δυνάμεων της εποχής ήτοι των Μεγάρων και της Αθήνας υπήρχε μέγιστη αντιζηλία εξ αιτίας της κατοχής από τα Μέγαρα της Σαλαμίνας. Αυτή την διεκδικούσαν και οι Αθηναίοι αλλά επειδή δεν μπορούσαν να την καταλάβουν είχαν  ρίξει σιγή ιχθύος πάνω στο θέμα τούτο δια νόμου. Ο νόμος αυτός απαγόρευε επί ποινή θανάτου σε οποιονδήποτε να μιλήσει στο κοινό πάνω στο θέμα της Σαλαμίνας .

Όμως ο Σόλων που δεν ανεχόταν η Αθήνα να δέχεται την κατοχή της Σαλαμίνας από τους Μεγαρείς  σοφίστηκε να κάνει  τον τρελό . Μια μέρα ανέβηκε σε μια πέτρα στην πλατεία από όπου γίνονταν οι προκηρύξεις και άρχισε να απαγγέλλει στο λαό που ήταν συγκεντρωμένος για να τον ακούσει , ένα ποίημα για την ομορφιά της Σαλαμίνας και την ντροπή των Αθηναίων που την είχαν εγκαταλείψει στους Μεγαρείς. Αυτό ενθουσιάζει το λαό και αρχίζει να βαδίζει  προς την Σαλαμίνα με επικεφαλής τον Σόλωνα. Η κίνηση αυτή κάνει το νησί να ξαναγυρίσει στα χέρια των Αθηναίων. Από μερικούς στίχους από το ποίημα του Σόλωνα διαβάζουμε τα εξής  « Αν εμείς οι Αθηναίοι παραδώσουμε τη Σαλαμίνα , κάλλιο έχω να με πούνε τότε πολίτη της Φολεγάνδρου ή της Σικίνου(δύο ασήμαντα νησάκια) παρά της Αθήνας. Γιατί έτσι όπως πάμε σε λίγο θα λένε , να ένας Αθηναίος , ένας απ’ αυτούς τους φοβιτσιάρηδες που εγκατέλειψαν της Σαλαμίνα..» Αυτός ήταν ο Σόλων που λατρεύτηκε από τον αθηναϊκό λαό και έμεινε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία.( Αν ζούσε σήμερα ένας Σόλων θα αψηφούσε τους νόμους των 300 ανίκανων και φοβιτσιάρηδων  και θα προχωρούσε1/ στην εκδίωξη των λαθρμομεταναστών από τη χώρα ,2/  θα έκανε πράξη την  επέκταση των δικαιωμάτων της Ελλάδος με βάσει το Διεθνές Δίκαιο και  το δίκαιο της Θάλασσας, 3/ θα έβαζε διατρητικά μηχανήματα για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων των κοιτασμάτων μας, 4/ θα έκανε αγώνα να διώξει τους εισβολείς στην Κύπρο και 5/ τέλος θα καλούσε τον Ελληνικό λαό σε μια μαζική πορεία ως τα Σκόπια για να εξαναγκάσει να παραιτηθούν από  το ιερότατο όνομα των Ελλήνων Μακεδόνων και τον σφετερισμό της γλώσσας της εθνότητας και των συμβόλων μας

. Δεν θα φοβόταν τις απειλές και τις φυλακίσεις  και θα έμπαινε μπροστά    πουλώντας την εθνική μας τρέλα. Θα μου πείτε και η τρέλα των χουντικών για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα; Αυτή ήταν προδοσία των Χουντικών(Iωαννίδης) σε συνεργασία με τη CIA που βόλευε και τους  πολιτικούς για να επανακάμψουν και φυσικά τις ΗΠΑ να ελέγχουν τη μεγαλόνησο  )

Ποιος σήμερα έχει το ηθικό σθένος του Σόλωνα  και  τη σοφία από τα μεγάλα ονόματα της ανθρωπότητας να μπει μπροστά και να κινήσει το σκουριασμένο μηχανισμό του ΟΗΕ ώστε να πάρει την εντολή και να γίνει ο παγκόσμιος νομοθέτης, γράφοντας και εφαρμόζοντας στον Κόσμο τους νέους νόμους για την Οικονομία , την Κοινωνία,   την Πολιτική  , το Περιβάλλον κ.α;  Να καταργήσει με νόμο την αχαλίνωτη Ολιγαρχία ,την απελευθέρωση του απλού ανθρώπου από την οικονομική υποδούλωση , για την εφαρμογή μιας νέας ρεαλιστικής οικονομίας που να αλλάξει και τη Χρηματιστική υπέρ των φτωχών , να καταργήσει τους αναχρονιστικούς νόμους χωρών του τρίτου κόσμου , να εφαρμόσει δια νόμου την ανεξιθρησκία και τον διαχωρισμό της από το κράτος, την απελευθέρωση τη γυναίκας από τη δουλεία  και την  εφαρμογή της πραγματικής δημοκρατίας . (Αυτό θα μπορούσε να το  πραγματοποιήσει ο Χ. Κίσινγκερ αλλά είναι πολύ μεγάλος , ή κάποιος  από τους Μπίλ Γκέητς , Ελον Μασκ , Μαρκ Ζούκερμπεργκ  οι οποίοι είναι μεν δισεκατομμυριούχοι και  μέγιστοι εγκέφαλοι στην τεχνολογία αλλά φιλοσοφικά  είναι   αμόρφωτοι . Πάντως θα πρέπει απαραιτήτως να είναι   άνθρωπος της ολιγαρχίας του πλούτου για να το πραγματοποιήσει)

Να πει αυτό που είπε ο Σόλωνας για τον παγκόσμιο πλούτο: « Αυτούς που έταξε για ηγήτορες του λαού , οι πλούσιοι, ανέχονται την αδικία και την εξουσία τους τη μεταχειρίζονται για να κλέβουν . Αυτοί που θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες  της θρησκείας , κλέβουν ακόμη και τους ναούς! Αυτοί που θα έπρεπε να ήταν απόλυτα υπάκουοι στους νόμους της Δικαιοσύνης την προσβάλουν  με την χωρίς όρια πλεονεξία τους…. Τέλος η δημόσια μάστιγα που εξαπέλυσαν οι πλούσιοι ξεσπάει επάνω τους…» Ο Σόλων την προσωποποιεί σαν το «Πνεύμα του Κακού», γέννημα της αδικίας των πλουσίων. Οι τελευταίοι στίχοι εκθειάζουν την ομορφιά του νόμου.  «Του Νόμου η ομορφιά φέρνει παντού την τάξη και την αρμονία» «Δημοκρατία σημαίνει λαϊκή εξουσία» είπε ο Σόλων και όχι δι’ αντιπροσώπων συχνά αφερέγγυων και πουλημένων.

Ποιος ισχυρός  άνθρωπος στον πλανήτη γη έχει το ηθικό θάρρος να βγει μπροστά και να  κάνει αυτό που έκανε τόσο πρώιμα στην αθηναϊκή κοινωνία του 7ον π. Χ αιώνα ο Σόλων; Ως τώρα όλοι οι πλούσιοι ,οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί  είναι πλεονέκτες , συμφεροντολόγοι, φοβιτσιάρηδες,  ολίγιστοι, ασήμαντοι , ανίκανοι και άχρηστοι για τόσο μεγάλα έργα. Και να σκεφθείτε τότε η απειλή εναντίον του Σόλωνα ήταν διπλή , διότι για το λαό ήταν γόνος ευγενών και για τους ευγενείς ένας αποστάτης και εξωμότης

Εχει τόση μεγάλη ανάγκη η ανθρωπότητα από ένα Σόλωνα   μια τόσο μεγάλη και ισχυρή προσωπικότητα που θα τροχοδρομήσει τον κόσμο στην Νέα Εποχή του Τεχνολογικού Πολιτισμού. Να τον βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα και το χάος. Να φέρει την Ισορροπία και Αρμονία στις διεθνείς σχέσεις και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο  από όλους ανεξαρτήτως   Που θα αλλάξει την καταναλωτική Οικονομία, να βάλει νόμους στη διεθνή  Κοινωνία , να ενεργοποιήσει την  Πολιτική της Δημοκρατίας , την αναδιοργάνωση του ΟΗΕ , να προστατεύσει το Περιβάλλον και να φέρει την ομορφιά και την ισορροπία στον ανήσυχο  κόσμο μας .ΤΕΛΟΣ. (13/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

Fw ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 1ον )

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Η Χαραυγή της Δημοκρατίας Βρισκόμαστε στην Αττική τον 8ον π. Χ αιώνα . Δύο τάξεις  αντιμάχονται αλλήλων στην Αθήνα :Η τάξη των εχόντων και η τάξη των αποστερημένων . Οι πρώτοι έχουν στην κατοχή τους τα μεγάλα κτήματα , οι δεύτεροι που είναι οι περισσότεροι δεν ορίζουν παρά ολίγη γη και την προσωπική τους εργασία. Τον 8ον και 7ον αιώνα αρχίζουν κοινωνικές  συγκρούσεις πρώτα στην Ιωνία και μετά και στη λοιπή Ελλάδα . Σε αυτές οι φτωχοί αγωνίζονται να αποσπάσουν  νόμους για να   ελαφρύνουν   τη δουλεία τους. Αυτή η πρώτη διαμάχη με τους δούλους αποτελεί το θολό πρόπλασμα της πρώτης δημοκρατίας. Θα την ονομάζαμε περίοδο των πόνων του «τοκετού» για να γεννηθεί η δημοκρατίας. Κάποιοι την είπαν χαραυγή πριν  την ανατολή της  δημοκρατίας.

Ως τότε το «Άστυ»(Πόλη} αποτελείτο από δύο τάξεις: Τους «Ευγενείς» και το Λαό. Οι πρώτοι ήταν απόγονοι των παλαιών πλούσιων οικογενειών (φρατρίες) που κατείχαν τη γη. Ο λαός δούλευε στα κτήματα των πλουσίων ή ήταν μικροέμποροι, τεχνίτες, μικροκαλλιεργητές, ναυτικοί κ.α. Οι Ευπατρίδες ασκούσαν όλα τα υψηλά καθήκοντα της Πολιτείας και μόνο από τις τάξεις τους γίνονταν βασιλείς της πόλης.  Το λαό θέριζε η πείνα την Άνοιξη που τελείωναν οι προμήθειες. Όλα τα κατείχαν οι Ευγενείς διότι   αυτοί κατείχαν  τη γη που προσφέρει τα πάντα. Οι Ευγενείς κατείχαν και τα όπλα και ήταν οι μόνοι που εκπαιδεύονταν σε αυτά.

Η ανακάλυψη του νομίσματος στην Ελληνική αποικία στην Λυδία και η κοπή του από όλες τις Ελληνικές πόλεις   θα επιταχύνει τις εξελίξεις υπέρ του λαού και θ’ αλλάξει τους κοινωνικούς  συσχετισμούς .   Η  εφαρμογή της  Χρηματιστικής αρχικά ευνόησε τους ευγενείς που κατείχαν τον πλούτο αλλά  αργότερα  έφερε στην επιφάνεια τους εμπόρους , ναυτικούς και τεχνίτες οι οποίοι πλούτισαν με το χρήμα και προκάλεσαν την ηγεμονία των Ευγενών.( Αυτό μπορεί και σήμερα να συμβεί με τους λιγότερο πλουσίους που είναι και οι περισσότεροι προκειμένου μαζί με τον λαό να απαιτήσουν από την ολιγαρχία του πλούτου περιορισμό της δυνάμεως τους. Διότι οι λιγότερο πλούσιοι κατ’ ουσίαν  οφείλουν τον  πλούτο τους στους ολιγάρχες και όποια ώρα θέλουν μπορούν να τους τον αφαιρέσουν μέσω του χρηματιστηρίου ή και μέσω της πολιτικής εξουσίας με αντίξοους νόμους. Συνεπώς όλες οι τάξεις έχουν συμφέρον να ψαλιδίσουν τα  προνόμια  της ολιγαρχίας)

Αρχικά η κοπή του  χρήματος  αύξησε τον πλούτο των γαιοκτημόνων οι οποίοι επένδυαν το πλεόνασμα τους σε χρήμα και αυτό μπορούσαν να το  αποταμιεύουν –σε αντίθεση με τα προϊόντα τους που ήταν φθαρτά με το χρόνο- και να το δανείζουν στους πληβείους με υψηλό τόκο. Με το χρήμα και την χρηματιστική οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και ευγενείς κατόρθωσαν να οικειοποιηθούν το σύνολο της Αττικής γης με εξαίρεσε ορισμένα ακραία και άγονα κομμάτια γης στα οποία αγωνίζονταν οι μικροκαλλιεργητές να ζήσουν τις οικογένειες τους. Καλή ή κακή η σοδειά πάντα τα πέντε έκτα(5/6) πάνε στον αφέντη και μένει το ένα έκτο(1/6) στον μικροκαλλιεργητή να περάσει τη χρονιά . Όμως την άνοιξη όλοι πεινούσαν και ζητούσαν δανεικά θέτοντας τους εαυτούς τους σκλάβους , τα παιδιά τους ακόμη και τις γυναίκες τους προς πώληση υπέρ του δανειστού ευγενούς. Έτσι οι Ευγενείς  προοδευτικά και σταθερά μετέτρεψαν τον λαό της Αττικής σε δούλους .Τη γη τους την είχαν υποθηκεύσει για χρέη ουσιαστικά αγύριστα διότι ουδείς των φτωχών  είχε πρόσβαση στον πλούτο . Θα καταντούσε λοιπόν η Αθήνα σαν τη Σπάρτη με δύο τάξεις : Ευγενείς και δούλους; Η αγανάκτηση του λαού  επί  έναν αιώνα  έγινε εκρηκτική.

Το νόμισμα  δημιουργός της μεσαίας τάξεως  . «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», εκτός από τους  ευγενείς το νόμισμα ευνόησε και  άλλες τάξεις που άρχισαν να εμπορεύονται με τις αποικίες, εξάγοντας τα Αττικά προϊόντα . Ήταν οι τεχνίτες ,οι ναυτικοί και οι έμποροι που απέκτησαν μεγάλο πλούτο . Η πρώτη τάξη που ελευθερώθηκε και άρχισε να αποκτά πλούτο ήταν οι αγγειοπλάστες οι οποίοι έφτιαχναν τα περίφημα αγγεία  και Αττικά πιθάρια   αποθηκεύσεως λαδιού, κρασιού και άλλων προϊόντων . Παράλληλα άρχισε και η εξαγωγή τους σε όλα τον τότε γνωστό Ελληνικό κόσμο της Μεσογείου ακόμη και στον Εύξεινο Πόντο .

Οι αγρότες ήταν η πιο   καταπιεσμένη και εκρηκτική  μάζα ενάντια στην τάξη των Ευγενών. Οι έμποροι ήταν μετριοπαθείς και δεν είχαν επαναστατική ορμή. Αλλά συν τω χρόνω και οι έμποροι,   τεχνίτες  και ναυτικοί δεν ανέχονταν να λαμβάνονται οι αποφάσεις που τους αφορούσαν   από τους Ευγενείς  . Έτσι  ήρθαν σε συμφωνία με το λαό . Όλοι θέλουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Συντελεστής της επιτυχίας του αγώνα για την εξασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων υπήρξε η συνένωση των δύο τάξεων ήτοι των  εμπόρων ,  βιοτεχνών  και ναυτικών με τον ακτήμονα και επαναστατημένο λαό(μικροκτηματίες και εργάτες γης).

Ο Σόλων υποδείχθηκε το 594 π. Χ  ως νμοθέτης και μεταρρυθμιστής Τελικά από την σύγκρουση των δύο μερίδων κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό: Συμφώνησαν να υποδείξουν ένα διαιτητή επιφορτισμένο να προβεί σε   ευρεία οικονομική , κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση. Ο άνθρωπος που διάλεξαν οι δυσαρεστημένοι ήταν ο Σόλων για την  ικανότητα  και την τιμιότητα του   , ενώ οι αριστοκράτες διότι ήταν άνθρωπος από τη δική τους κάστα . Όμως ο Σόλων απεδείχθη ότι δεν ήταν άνθρωπος της κάστας αλλά ένας Αθηναίος πολίτης.. Πήρε   μέτρα πολύ τολμηρά για την εποχή του , οικονομικά , κοινωνικά και πολιτικά. (Παρόμοια μέτρα τόλμησε να πάρει ο τέως Γ.Γ του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με την «Περεστρόικα» ( Αναδιάρθρωση) και την «Γκλάσνοτ» (Ειλικρίνεια) αλλά απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.)

Πρώτη μεταρρύθμιση

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ   . Τούτο σημαίνει χωρίς όρους αποδέσμευση της γης από όλα τα «ορόσημα»(πλάκες) που βρίσκονταν στους αγρούς και δήλωναν τη δουλεία της γης που κρατούσαν στα χέρια τους οι «Ευγενείς» Όλα τα   κτήματα αποδεσμεύτηκαν και αποδόθηκαν στους οφειλέτες που είχαν καταντήσει κολλήγοι ή  δούλοι.

Δεύτερη Μεταρρύθμιση

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . Αυτοί οι αναξιόχρεοι οφειλέτες ή δούλοι ξαναβρίσκουν μαζί με τη γη τους και την Ελευθερία τους. Ακόμη και αυτοί που είχαν πουληθεί στο εξωτερικό αναζητήθηκαν , εξαγοράστηκαν και απελευθερώθηκαν από το κράτος με χρήματα του κράτους και ξαναπήραν τα κτήματα τους

Τρίτη Μεταρρύθμιση

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ Η πιο τολμηρή μεταρρύθμιση ήταν αυτή. Συμπλήρωσε με νόμο την κατάργηση της δουλείας και τη ΜΗ   επιστροφή της στο μέλλον  . Έτσι  ο Σόλων κατάργησε οριστικά και δια παντός τη δουλεία και τα χρέη των δούλων  . Με το νόμο αυτό απαγόρευσε το δανεισμό με υποθήκη τα πρόσωπα . Ο νόμος αυτός έγινε ο ακρογωνιαίος νόμος του Αττικού Δικαίου που ως τότε καμιά άλλη Ελληνική πόλη δεν είχε τολμήσει.

ΙΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  Έκανε και μικρότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις  .Με αυτές ψαλίδισε την ως τότε χωρίς αντίβαρο ισχύ των Ευγενών . Ο Σόλων υποχρέωνε τους ευγενείς να μοιράζουν την πατρική περιουσία μεταξύ των κληρονόμων όταν θα πέθαινε ο πατέρας. Το μέτρο αυτό αδυνάτιζε την δύναμη της  κτηματικής αριστοκρατίας . Επίσης επέτρεψε σε περίπτωση που δεν  υπάρχει  κληρονόμος να μεταβιβάζεται η περιουσία σε πρόσωπα έξω από το «γένος» των Ευγενών. Τούτο ήταν χτύπημα εναντίον του παλαιού οικογενειακού δικαίου. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έδωσαν ζωή στην αθηναϊκή κοινωνία που βρισκόταν ήδη στο στάδιο αναπτύξεως . Άλλοι νόμοι δίνουν τολμηρές ελευθερίες στο άτομο περιορίζοντας την πατρική εξουσία, σε μεγάλο βαθμό για την εποχή εκείνη. Δεν είναι μικρό πράγμα το να απαγορεύσει στον πατέρα να εκθέτει το νεογέννητο παιδί του. Ήταν αδιανόητο για την εποχή εκείνη. Από την ημέρα που ο πατέρας δήλωνε τη γέννηση του παιδιού έπαυε  να έχει κάθε δικαίωμα ζωής ή θανάτου επάνω του. Δεν του επιτρεπόταν να πουλήσει την κόρη του παρά μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένης κακής διαγωγής , ούτε να διώξει το γιό του χωρίς σοβαρούς λόγους. Ο γιός μετά την ενηλικίωση του γινόταν για το κράτος ίσος με τον πατέρα. Τον Σόλωνα χαρακτηρίζει η δικαιοσύνη  διότι φρόντισε και για τις δύο παρατάξεις . Τους Ευγενείς προστάτευσε από τις υπέρμετρες διεκδικήσεις των ορεσίβιων πληθυσμών που είχαν έλθει στην Αττική. Γράφει επ’ αυτού :  (Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κράτη και λαοί που δεν έχουν επιτύχει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έδωσε ο Σόλωνας στους Αθηναίους πολίτες, Στερούνται την Ισηγορία(να ομιλούν ελεύθερα) Ισονομία(να είναι ίσοι έναντι του νόμου) και Ισοπολιτεία(να έχουν ίσια πολιτικά δικαιώματα) Αν εξετάσουμε τα δικαιώματα των γυναικών στην Ανατολή η γυναίκα ζει σε πραγματική δουλεία)

Θα γράψει ο Σόλων: «Στάθηκα ορθός προστατεύοντας με τη γερή μου ασπίδα μια το ένα και μια το άλλο μέρος και ούτε το ένα ούτε το άλλο δέχθηκαν άνομα να νικήσουν» (Αν υπήρχε σήμερα ηγέτης της χώρας ένας Σόλων θα είχε προστατεύσει με την ασπίδα του την Μακεδονία , δεν θα είχε δεχθεί τα Μνημόνια και ασφαλώς δεν θα δεχόταν μοιρασιά του Ελληνικού Αιγαίου. Ακόμη δεν θα νομοθετούσε υπέρ του γάμου και της υιοθεσίας από τους ΛΟΑΤΚΙ , πράξη που θίγει την αξιοπρέπεια της πλειονότητας των πολιτών) Ο Σόλων γράφει ακόμη: « Έφτιαξα νόμους ακριβοδίκαιους για το φτωχό και για τον πλούσιο και όρισα για τον καθένα τους ίσια δικαιώματα…. Και αν δεν είχα ενδώσει σε όσα εύχονταν οι εχθροί του λαού(οι λαοπλάνοι) ..η πολιτεία θα θρηνούσε όχι και λίγους άνδρες. Γι’ αυτό τη δύναμη μου όλη μάζεψα  και στράφηκα από όλες τις μεριές σαν λύκος που τον ζώνουν το κοπάδι τα σκυλιά» )( 12/9/23)   (Συνεχίζεται )

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>