BOB ΜENENDEZ: Ο ΝΕΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ;

Γραφεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Την αναστάτωση που προκαλεί η γνωριμία με το Σωκράτη δίνει παραστατικά ο Μέμνων στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο:

«Έχω ακούσει αλήθεια Σωκράτη, λέγει ο Μέμνων, και πριν σε γνωρίσω από κοντά , ότι τίποτα άλλο δεν κάνεις παρά μόνο τούτο δω: Και ο ίδιος να βρίσκεσαι σε απορία και άλλους να κάνεις να πέφτουν στην ίδια κατάσταση. Να και τώρα όπως μου φαίνεται μου κάνεις τα μάγια σου , με ποτίζεις φίλτρα, μου διαβάζεις τα ξόρκια σου, ώστε με έχεις πλημμυρίσει με απορίες. Και, αν επιτρέπεις το αστείο μου φαίνεται ίδιο και όμοιο με τη γνωστή νάρκη της θάλασσας . Γιατί και αυτή ναρκώνει πάντα όποιον την πλησιάζει και την εγγίζει  και εσύ μου φαίνεται τώρα κάτι τέτοιο έχεις κάνει σε μένα με νάρκωσες. Εγώ τώρα αισθάνομαι αλήθεια ναρκωμένος και στην ψυχή και στο στόμα και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Και όμως αμέτρητες φορές ΄έχω βγάλει πάρα πολλούς λόγους  για την αρετή  σε πολύ κόσμο και πολύ όμορφους , όπως νόμιζα Μα τώρα δεν μπορώ καθόλου να πω μήτε  τι είναι….»

Συνεχίστε την ανάγνωση του “BOB ΜENENDEZ: Ο ΝΕΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ;”

ΣΟΦΑ  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

 Ο Σωκράτης  είπε και  τα εξής επίκαιρα  και διαχρονικά :

1/ «Ο καθένας έχει την ικανότητα και ευθύνη  να εκπαιδεύει τον εαυτόν του»  και να γίνεται μια αυτόνομη οντότητα

2/ «Όργανο για να πράξει τούτο είναι ο νους», τον οποίον δεν πρέπει να κινητοποιεί μόνο για την απόκτηση ύλης αλλά για τη βελτίωση του

3/ «Δεν μπορεί ο άνθρωπος να θεωρηθεί πρόσωπο όταν κυβερνήτης του δεν είναι ο νους», αλλά ετερορρυθμιζόμενος από(το Κόμμα, τα ΜΜΕ,    Θρησκεία,   Ομάδα,  μέσα κοινωνικής δικτύωσης  κ.α)

4/ «Η  Αρετή είναι γνώση και η άγνοια κακία». Άρα προέχει η Παιδεία

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΣΟΦΑ  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ “

 ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΚΑΜΕΝΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Πέντε πουλάκια  γύρισαν με φτερά καμένα

για  καλό πήγαν και  γύρισαν σκοτωμένα

δυο νεράιδες που μοίραζαν ελπίδα

και τρεις  γενναίοι  που  το νήμα τους έκοψε

του Χάρου η λεπίδα

Συνεχίστε την ανάγνωση του ” ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΚΑΜΕΝΑ”

ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ(4ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο Συμπαντικός Νόμος Αν οι άνθρωποι φτιάχνουν τους  Νόμους  υπάρχει και ένας άλλος υπέρτατος Νόμος τον οποίο ακόμη δεν    γνωρίζουν  οι Άνθρωποι . Είναι ο συμπαντικός Νόμος . Όμως οι Έλληνες  είχαν την πνευματική ικανότητα να  συλλάβουν ολόκληρο  τον κόσμο και  αυτό   το ονόμασαν Σύμπαν(εκ του συν+ παν) Δηλαδή το ΟΛΟΝ,  παν το υπαρκτόν  .  Κανένας ως τότε λαός δεν είχε εισδύσει στο Σύμπαν και δεν τόλμησε να δώσει τον ορισμό του

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ(4ον)”

  Fw ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 3ον)

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Οι Έλληνες θεοί εξελίσσονται με την εξέλιξη της επιστήμης η οποία είναι θυγατέρα του Ελληνικού πνεύματος.  Αντίθετα, οι δογματικοί παραμένουν αγκυλωμένοι στο «κύριε ελέησον» Οι τεχνίτες , τεχνουργοί , έμποροι , καταστηματάρχες απέκτησαν  πριν από την εποχή του Σόλωνος τους δικούς τους θεούς, θα τους ονομάζαμε θεούς της φωτιάς . Μετά τον Προμηθέα που έκλεψε από τον πατέρα του Δία το πυρ αναδεικνύεται και ο Ήφαιστος, θεός των τεχνητών, μεταλλουργών, κατασκευαστών όπλων και κάθε χειρονακτικής εργασίας εργαστηρίου.  Όλη μέρα ο Ήφαιστος  εργάζεται  γυμνός από τη μέση και πάνω μέσα στη κάπνα και τη μουτζούρα στο εργαστήριο(σιδηρουργείο) του Ολύμπου με την εστία και το  φυσερό και με το σφυρί στο χέρι σφυρηλατεί με δεξιότητα  το αντικείμενο  πάνω στο αμόνι . Αυτός μπορούσε να είναι και ένας σιδηρουργός της Αθήνας ή της Σπάρτης. Στον Εργάτη θεό είχαν αφιερώσει ναό στην Αθήνα και στο πλάτωμα γινόντουσαν χοροί και τρικούβερτα γλέντια προς χάριν του νέου θεού της εργασίας και της τέχνης. Επί κεφαλής της ήταν η θεά Αθηνά υπό την ιδιότητα της ως θεά «Εργάνης»(εργάτρια) (Αυτή προστατεύει όλο τον εργατικό κόσμο της Αθήνας και απορώ γιατί ένα τέτοιο συμβολικό πρόσωπο δεν το χρησιμοποιεί η  θολή Αριστερά και το ΚΚΕ αλλά  προβάλλουν ξένα σύμβολα(Μαρξ ,  Λένιν κ.α)   της εργατικής τάξεως αποσιωπώντας τη θεά Αθηνά την πρώτη στον κόσμο δηλωμένη εργάτρια και τον Ήφαιστο; Γιατί απεχθάνονται κάθε τι το Ελληνικό αλλά αγκαλιάζουν κάθε ξένο και  το θεωρούν αυθεντικό, θέσφατο και ιερό, ενώ και ο ίδιος ο Μαρξ στη διδακτορική του διατριβή είχε σαν θέμα τη θεωρία του Επίκουρου;)

Συνεχίστε την ανάγνωση του ”  Fw ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 3ον)”

ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 2ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ιλιάδα: η Βίβλος των Ελλήνων Αν αναζητούσαμε ένα αντίστοιχο βιβλίο  της ιουδαϊκής Βίβλου αυτό θα ήταν η Ιλιάδα του Ομήρου. Οι εξανθρωπισμένοι θεοί της Ιλιάδος ποτέ δεν πέθαναν , ούτε πρόκειται στο μέλλον να πεθάνουν .Παρά τα  δρακόντεια  μέτρα των δογματικών  εξουσιών  να τους εξοντώσουν αυτός  ζει και βασιλεύει και γίνεται διεθνώς ισχυρότερος γιατί φροντίζει με την φιλοσοφία του να βελτιώσει τη θέση της ανθρωπότητας.   Ο Ελληνισμός χει στα χέρια του  πανίσχυρες  δυνάμεις αλλά είναι τόσο αλλοτριωμένος ώστε δεν τολμά ούτε το όνομα τους να προφέρει. Η λατρεία των Ολύμπιων Θεών θα έλθει σύντομα  απ’ έξω από τους φωτισμένους  Έλληνες και Φιλέλληνες. Την ώρα που οι άνθρωποι πεθαίνουν καταλαβαίνουν ότι οι θεοί ενδιαφέρονται μόνο για τους ζωντανούς . Ζουν τη ζωή με τόση πληρότητα ώστε ο λάτρης τους αναγκάζεται να τους λατρέψει. Αυτό συμβαίνει τώρα μέσα από το διαδίκτυο σιωπηλά αλλά μεθοδικά οι λάτρεις της πατρώας θρησκείας ανακάμπτουν σ’ αυτήν και στα σωτήρια μηνύματα που αυτή  εκπέμπει .

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ  & ΟΜΟΙΩΣΗ( 2ον)”

 ΜΕΛΕΤΗ: ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ & ΟΜΟΙΩΣΗ    (για το αρχείο σας)

ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ(Μέρος 1ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Η Ελληνική θρησκεία δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε σε  μεγάλο  βάθος χρόνου. Τούτο αποδεικνύεται από  ορισμένα πρωτόγονα  στοιχεία όπως η «Υβρις», οι «Ερινύες»  και η «Νέμεσις»  τα οποία   είναι απομεινάρια    από τον   πρωτόγονο άνθρωπο   εκείνου του καιρού. Όμως  προχώρησε και εξελίχθηκε από τις  Ερινύες στη Νέμεση(δικαστήριο). Επίσης η  «Νέμεσις» είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Οικολογία» και ήταν η τιμωρός θεότητα αυτών που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος . Στην πραγματικότητα η Ελληνική θρησκεία είναι η πιο εξελιγμένη θρησκεία, η μόνη που συμφωνεί με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα . Στον Ελληνικό κόσμο όλα έβαιναν εξελικτικά προς το καλύτερο , δικαιότερο και ανθρωπιστικότερο  ως τον 3-4ον μ.Χ αιώνα.

Συνεχίστε την ανάγνωση του ” ΜΕΛΕΤΗ: ΟΙ ΠΑΤΡΩΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ & ΟΜΟΙΩΣΗ    (για το αρχείο σας)”

 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Σωτήριο έτος 1937  εποχή Μεταξά

2η Τάξη   Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας παλιά τη λέγανε   «Αρκαδιά»

τη Δευτέρα έχουμε εκδρομή   στον Καρτελά

προσφορά της ΣΠΑΠ  για την Πρωτομαγιά

Χιλιόμετρα δεκατρία  Ω! Τι χαρά! Πόση αγωνία!

Βλέπαμε το «μουτζούρη» που ερχόταν στον σταθμό

σφυρίζοντας  το βράδυ φωταγωγημένος

Συνεχίστε την ανάγνωση του ” ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ”

ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 2ον )

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . Ο Σόλων χώρισε το λαό σε τέσσερες(4) τάξεις Με αυτό ο καθείς πλήρωνε φόρο   ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση . Οι πολίτες που πλήρωναν περισσότερα είχαν και περισσότερα δικαιώματα. Έτσι οι πολίτες της 4ης τάξης δεν πλήρωναν φόρο αλλά και δεν υπηρετούσαν στο στρατό παρά σε έκτακτες περιπτώσεις (Τότε η στράτευση ήταν τιμητικό  προνόμιο για τον πολίτη σε αντίθεση με την σήμερον όπου οι νέοι αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς την πατρίδα και τείνουμε προς επαγγελματικό στρατό )  Με τη νέα νομοθεσία συμμετοχή στην κρατική εξουσία είχαν και οι πλουτήσαντες πολίτες που δεν ανήκαν στα αριστοκρατικά  γένη . Όλοι όμως οι πολίτες και των τεσσάρων τάξεων είχαν δικαίωμα ψήφου στη Συνέλευση του λαού. Μέσα στην Εκκλησία του Δήμου πλούσιοι και φτωχοί είναι όλοι ίσοι. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει και να λάβει το λόγο. Έτσι πολύ σύντομα οι φτωχοί που ήταν οι πιο πολλοί δεν άργησαν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους πλουσίους.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 2ον )”

ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 1ον )

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Η Χαραυγή της Δημοκρατίας Βρισκόμαστε στην Αττική τον 8ον π. Χ αιώνα . Δύο τάξεις  αντιμάχονται αλλήλων στην Αθήνα :Η τάξη των εχόντων και η τάξη των αποστερημένων . Οι πρώτοι έχουν στην κατοχή τους τα μεγάλα κτήματα , οι δεύτεροι που είναι οι περισσότεροι δεν ορίζουν παρά ολίγη γη και την προσωπική τους εργασία. Τον 8ον και 7ον αιώνα αρχίζουν κοινωνικές  συγκρούσεις πρώτα στην Ιωνία και μετά και στη λοιπή Ελλάδα . Σε αυτές οι φτωχοί αγωνίζονται να αποσπάσουν  νόμους για να   ελαφρύνουν   τη δουλεία τους. Αυτή η πρώτη διαμάχη με τους δούλους αποτελεί το θολό πρόπλασμα της πρώτης δημοκρατίας. Θα την ονομάζαμε περίοδο των πόνων του «τοκετού» για να γεννηθεί η δημοκρατίας. Κάποιοι την είπαν χαραυγή πριν  την ανατολή της  δημοκρατίας.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Μέρος 1ον )”