ΛΙΒΙΣΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ: ΙΔΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ

Ημουν στα ακραία σπίτια του οικισμού Λιβισίου στη Νέα Μάκρη, στο σημείο Μηδέν κάθε πυρκαγιάς γιατί δεν είναι η πρώτη αλλα η πολλοστή που τυγχάνω αυτόπτης μάρτυρας . Το δάσος της Ξυλοκέριζας είναι ο στόχος των εμπρηστών από παλιά. Ως πριν μερικά χρόνια   ρίχναμε τις φωτιές στους οικοπεδοφάγους . Όμως οι πρόσφατες πυρκαγιές    είναι έργο εμπρηστών που μας έχουν στοχοποιήσει . Θα σας  εκθέσω ορισμένες εντυπώσεις από τη χθεσινή βραδιά :

1/Εγινε γρήγορα κινητοποίηση της Π.Υ και αντιμετωπίστηκαν στα δύο σημεία ενάρξεως της πυρκαγιάς(Λιβίσι-Αγιο Εφραίμ)  επιτυχώς εν τη γενέσει τους.

2/ Το κομφούζιο την ώρα που  ανέρχονταν  τα οχήματα της Π.Υ και Αστυνομίας ήταν αφάνταστο διότι την ίδια ώρα  κατέρχονταν τα οχήματα των κατοίκων  που εκκένωναν  τον οικισμο.

3/ Οι  δρόμοι σε ορισμένα σημεία(λαιμούς μπουκαλιού)  που μετά βίας περνά ένα όχημα πόσο μάλλον να διασταυρώνεται η φάλαγγα των κατερχομένων ΙΧ με τα ανερχόμενα πυροσβεστικά

4/ Από χρόνια η Δημοτική Αρχή γνωρίζει   το θέμα και  αδιαφορεί να βάλει κάποιος θαρραλέος δήμαρχος   μια   μπουλντόζα να διαπλατύνει το δρόμο ώστε να μπορούν να διασταυρωθούν δύο οχήματα.

Μήπως πρέπει να επιληφθεί το Υπουργείο  Υποδομών-Συγκοινωνιών για το άνοιγμα  των δρόμων;

5/ Έχουν γεμίσει με κάμερες την Αθήνα αλλά ούτε μία κάμερα δεν έχουν βάλει σε επίκαιρα 

σημεία στους δασικούς δρόμους από όπου περνούν ανενόχλητοι οι εμπρηστές.

6/ Ουτε μια περιπολία στις παρυφές των δασών δεν γίνεται σαν προληπτικό μέσο, πολύ περισσότερο απαγόρευση ορισμένες ημέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος

7/ Δεν είναι εκπαιδευμένος ο κόσμος τι θα κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αντί   να

προφυλάξουν την  οικογένεια τους και να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς άρχισαν να συνομιλούν στα κινητά . Κάποιος     θρηνούσε στο κινητό  κραυγάζοντας  «καιγόμαστε , καίγονται  τα σπίτια μας» και αμέσως μετά  ο αθεόφοβος ανάβει τσιγάρο για να εκτονωθεί, ενώ η πυρκαγιά ήταν   μακρύτερα, επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση και τον κίνδυνο.

8/ Τα ίδια  λάθη κάθε φορά  , οι ίδιες αδυναμίες,  χωρίς  να γίνεται   διόρθωση και πρόοδος στην αντιμετώπιση της επόμενης καταστροφής. Χωρίς κάποιο σχεδιασμό , χωρίς κάποιες ασκήσεις να διαπιστώσουν τα αδύνατα σημεία , χωρίς κάποιες σημάνσεις οδών προσπέλασης των μεν και των δε ώστε να αποφεύγεται το χάος και να φθάνουν ταχύτερα τα  μέσα πυρόσβεσης .

9/ Ούτε ένας κρουνός δεν υπάρχει πλάι στο δάσος για ανεφοδιασμό της Π.Υ αλλά στο κέντρο 

10/ Η απουσία των ΜΜΕ ήταν εκωφαντική και η ενημέρωση λακωνική ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπερχειλίζουσα και περιττή. Οι πρώτες ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τότε  εντοπίζονται και  τα λάθη.

11/ Υπήρξε ευγενής προσφορά εκ μέρους των εθελοντών και αυτό είναι παρήγορο

Κατά τα λοιπά καλύπτονται εκτενώς οι ανούσιες  κοκορομαχίες Τσίπρα –Μητσοτάκη  για να μας τονίσουν  ποιός είναι ο πιο ακατάλληλος να βάλει  κάποια τάξη στον τόπο.  Αλλά να μιλάει και ο προδότης της Μακεδονίας και εμπρηστής του Ματιού με τα υπέρεκατό θύματα πάει πολύ . Είμαι απογοητευμένος από την έλλειψη ικανής ηγεσίας στη Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Υποστράτηγος ε.α-Συγγραφεύς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *