Η ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Είναι εκδήλωση του ανθρώπινου πολιτισμού να τιμάται η γέννηση ενός νέου μέλους της οικογένειας .Η χαρά των γονέων συνδέεται πάντα με την ονοματοδοσία του νεογέννητου που συχνά γίνεται από τους γονείς του γαμπρού πριν από τη γέννηση του νεογνού για την διαιώνιση του γένους

Τα Αμφιδρόμια Στην Αρχαία Ελλάδα αυτή η γιορτή της ονοματοδοσίας εκαλείτο Αμφιδρόμια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία το ονομάζει βάπτισμα , με το οποίον δίδεται από τον ανάδοχο(νονό) το όνομα. Ο νονός είχε καθιερωθεί στους  χρόνους που οι Έλληνες είχαν στερηθεί την ελευθερία τους  και  η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θέλησε να τους αλλάξει   την πατρώα   θρησκεία του Διός και να τους κάνει  Χριστιανούς. Τότε ο  ανάδοχος(νονός) έπαιζε το ρόλο του μάρτυρα για να ομολογήσει  ότι πράγματι  το παιδί βαπτίστηκε χριστιανός , αλλά και για να τον παρακολουθήσει στα επόμενα χρόνια να μην ξεφύγει από την χριστιανική του πίστη.

Κατάργηση της Πατρώας Θρησκείας τον 4ον αι. Η  Ελληνική θρησκεία και τα μυστήρια της   απαγορεύτηκαν αυστηρώς επί ποινή θανάτου τον 4ον αιώνα  και  αυτή   χαρακτηρίστηκε   ως «ειδωλολατρική». Εκτοτε κατόπιν διατάγματος  του  Ρωμαϊκού Κράτους άλλαξαν τα  ήθη και τα έθιμα που συνδέονταν με τη  λατρεία  και φυσικά και η ονοματοδοσία των νεογνών.

Από τα Αρχαιοελληνικά ονόματα στα Εβραικά Να αναφέρουμε ότι μετά την επιβολή του Χριστιανισμού ενοχοποιήθηκαν  οι πολλές χιλιάδες των Ελληνικών ονομάτων , τα οποία αντικατεστάθησαν από ονόματα Χριστιανών αγίων , οσίων , μαρτύρων και από ονόματα της Εβραϊκής Βίβλου. Ετσι στερηθήκαμε θαυμάσια και εύηχα ονόματα , τα οποία  έδιναν την  σημασία και  αξία στον φέροντα διότι ήταν ονόματα των   αρχαίων θεών μας,  μυθικών ηρώων , φιλοσόφων , στρατηγών , πολιτικών , εξερευνητών , εκπολιτιστών, πρωταθλητών – Ολυμπιονικών   κ.α Τώρα περιοριζόμαστε σε μια ντουζίνα κοινότατων ονομάτων , έτσι ώστε αν κανείς φωνάξει σε κάποιο καφενείο ένα όνομα μεγάλο  μέρος θα στρίψει το κεφάλι. Και δυστυχώς είναι τόση η πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί ο Έλληνας εδώ και 17 αιώνες ώστε ακόμη και σήμερον που επιτρέπεται η χρήση των αρχαίων ονομάτων ελάχιστοι τα δίδουν στα παιδιά τους. Αντίθετα,  μερικοί  ξένοι τα προτιμούν και τα φέρουν τιμητικά.

Την 5ην ή 7ην ημέρα από της γεννήσεως , ετελούντο τα Αμφιδρόμια. Επρεπε  πρώτα  να  καθαριστούν οι γυναίκες που συμμετείχαν στη γέννα καθώς και η μητέρα του νεογνού διότι εθεωρείτο ότι κατά τον τοκετό εκλύεται ενέργεια ιδιαζούσης φύσεως. Αυτός είναι ο λόγος που στα Ασκληπιεία απαγορεύονταν  οι τοκετοί, όπως άλλωστε και οι θάνατοι ασθενών . Τούτο ίσχυε και για την ιερά νήσο Δήλο όπου οι επίτοκοι διέμεναν στην παρακείμενη νησίδα Ρήνειαν.  Η ρύπνση  ίσχυε και για τα ποτάμια τα «μολυσμένα» όπως μαρτυρεί  ο μύθος  για τον ποταμό   «Λήμαξ»  της Φυγαλείας .  Ο ποταμός   έλαβε το όνομα του  από τον καθαρμόν της θεάς Ρέας  μετά την γέννηση του  Διός  . Κατά την παράδοσιν εκεί έριξαν τα  λήματα που χρησιμοποίησαν κατά τον τοκετό,  εξ ού και το όνομα του ποταμού Λήμαξ .

Τα ήθη και τα έθιμα παρέμειναν σχεδόν αναλλοίωτα στο χρόνο , εις πείσμα αυτών που λένε ότι αλλοιωθήκαμε. Τα παλαιότερα χρόνια θυμάμαι ότι  οι επίτοκοι στην επαρχία  γεννούσαν στο σπίτι με την βοήθεια της μαίας(κοινώς μαμής καλουμένης) Οι «λεχώνες» έπρεπε να μείνουν 45 ημέρες στο σπίτι πριν κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Ασφαλώς είχαν καθιερώσει το όριο τούτο για να αποφύγουν τυχόν μόλυνση η μητέρας και το βρέφος

Ο πατέρας κρατών το βρέφος τρέχει τρεις φορές γύρω στην εστία  Τον ακολουθούν οι  συγγενείς  και φίλοι  τρέχοντες  περί την εστίαν του οίκου και μάλιστα κατά μιαν αναφοράν γυμνοί , ενώ κατ’ άλλους το νεογέννητο το περιέφεραν οι γυναίκες  Οι φίλοι  προσκόμιζαν  ως δώρα   εδέσματα τα οποία θα προσφέρονταν στο πολυτελές γεύμα των γενεθλίων το οποίον θα εδίδετο την 10ην ημέρα από της γεννήσεως του . Ιδιαίτερα μνημονεύοταν ο ι Σηπίες(σουπιές) και Πολύποδες (χταπόδια)

Την 10ην ημέρα οπότε δίδεται επισήμως το όνομα στο βρέφος ενώπιον συγγενών και φίλων. Οι τελετές αρχίζουν με θυσίαν και περί την εσπέραν παρατίθεται το δείπνον και ακολουθεί ολονύκτια διασκέδαση. Σχετική μαρτυία  δίνει ο κωμικός ποιητής Εφιππος(Αθηναίος370c-d)

«Έπειτα πως ούτε ένα στεφάνι δεν κρέμεται προ των θυρών , ούτε κνίσα(τσίκνα) δεν ερεθίζει της μύτης μας την άκρη. Και όμως Αμφιδρόμια είναι , εις τα οποία είναι έθιμον να ψήνωμεν φέτες τυρού από την Χερσόνησον. Να βράζωμεν λάχανο που λάμπει από έλαιον , να ψήνωμεν στήθη από αρνιά καλοθρεμμένα, να μαδάμε περιστέρια και κίχλες(τσίχλες) καθώς και σπίνους(σπουργίτια) να τσιμπάμε μαζί καλαμαράκια και σουπιές και να πίνωμεν πολλά γεμάτα  ποτήρια  κρασί»

Σε απόσπασμα ο Εύβουλος αναφέρεται στην δεκάτην ημέρα:

« Είεν , γυναίκες νυν όπως την νύχθ’ όλην εν τη δεκάτη του παιδιού χορεύσετε , θήσω δε νικητήριον τρεις ταινίες και μήλα πέντε και φιλήματα εννέα» Γράφει και το «Λεξικόν» της Σούδας για την ονοματοδοσία της «Δεκάτης» :

« έθος ήν παίδων γεννωμένων τοις Αθηναίοις αστοίς, τη ι’ (10ην ) των νυκτών από της γεννήσεως συγκαλείσθαι  τους προς πατρός και μητρός οικείους και τους εγγυτάττω φίλους, και παρόντων εκείνων τα τε ονόματα τοις παισί τίθεσθαι και καλλιερείσθαι(συσιάζειν) τοις Θεοίς έπειτα ευωχείσθαι τους συνεληλυθότας  και τούτό εστίν η δεκάτη»

Παρατηρούμε ότι το έθιμο και τότε και τώρα περιλαμβάνει

α/ τον καθαρμόν 2/ την περιφοράν του παιδιού(δηλαδή την καθιέρωση του στην οικογένεια και ευρύτερα στους οικείους ) 3/ την θυσίαν η οποία ήταν η θρησκευτική πλευρά των Αμφιδρομίων 4/ το δείπνον κσι υην διασκέδαση η οποία είναι η δημοσία πλευρά της τελετής

Περίπου αυτά εκτελούμε και σήμερον διότι υπάρχει διαρκής η συνέχεια του λαικού πολιτισμού της φυλής μας παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς αβάσιμα γραφεί ότι δήθεν λόγω επιμιξίας είμαστε λιγότερο Ελληνες

Παρά τις απαγορεύσεις της χριστιανικής εκκλησίας ο λαός μας εμμένει στα πανάρχαια έθιμα του όπως

α/ Ο εορτασμός της Αποκριάς καθαρά Ελληνικό έθιμο

β/ Το κρέμασμα στεφανιών στα σπίτια την πρωτομαγιά

γ/ Ορισμένες λαϊκές δοξασίες όπως λ.χ  τα φυλακτά , η κατάκλιση  της νεόνυμφης μετά άρρενος αμφιθαλούς(που ζούσαν και οι δύο του γονείς) παιδιού., το κύλισμα η προστριβή ή η κάθιση της ατέκνου  επί λίθων π.χ επί μυλόπετρας για να τεκνοποιήσει(τούτο ανάγεται σε πολύ παλιά εποχή όταν ο Δευκαλίων και η Πείρα πέταγαν λίθους και γεννιούνταν άνθρωποι μετά τον ομώνυμο Κατακλυσμό) η συνήθεια και σήμερον των κοριτσιών να πίνουν αγιασμό για λόγους γονιμότητος , έθιμο που ανάγεται στην αρχαία Αθήνα όπου οι Ατθίδες ελάμβανον ύδωρ εκ της  πηγής «Κυλού πήρα» πλησίον του ιερού της Αφροδίτης , η λύση της κώμης των γυμαικών , η οποία δηλώνει την απελευθέρωση από δεσμεύσεις

δ/ Τα χτυπήματα με πράσινους κλάδους επί ανδρών, γυναικών και ζώων , γεγονός που συνδέεται με το αρχαίο έθιμο της Σπάρτης  όπου εμαστιγούντο οι έφηβοι προ του βωμού της Ορθίας Αρτέμιδος, ή της Αλέας της Αρκαδίας όπου εμαστιγόννταν οι γυναίκες  κατά΄την διονυσικακή εορτή των Σκιερείων. Κατά τα Δημήτρια οι γυναίκες αλληλο-χτυπιούνταν(έτιπτον αλλήλας) Αλλά και οι ιερείς του θεού Φαύνου των Ρωμαίων οι οποίοι κατά τα « Λουπερτάλεια» (15 Φεβρ) περιέτρεχον την πόλιν γυμνοί και χτυπούσαν τους ανθρώπους με λουρίδες δερμάτινες(τα februa)

Εκ των Ελλήνων πήραν το έθιμο και  ορισμένοι  λαοί της Ανατολής και συνηθίζουν το μαστίγωμα

Ο Νηπιοβαπτισμός

Κατά τους πρώτους αιώνες το βάπτισμα ελάμβανε χώραν εις ηλικίαν ώριμη κατόπιν κατηχήσεως τουλάχιστον επτά ημερών. Όταν όμως ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία της Ρωμαικής αυτοκρατορίας η οποία καθιερώθηκε από τον 4ον αιώνα η βάπτιση ετελείτο στο έβδομο έτος της ηλικίας από τη γέννηση του παιδιού. Από της εποχής του Λέοντος του Σοφού η βάπτιση καθιερώθηκε δια της 17ης Νεαράς την τεσσαρακοστήν από της γεννήσεως ή και την ογδόην όπως συνηθιζόταν στην Ανατολική Θράκη. Επειδή η Χριστιανική θρησκεία πρεσβεύη ότι το αβάπτιστο φέρει το «προπατορικό αμάρτημα» και άρα χρειάζεται ο καθαρμός του.  Το έργο αναλαμβάνει ο ανάδοχος(νονός) ο οποίος δίδει  την ομολογίαν πίστεως αντί του βρέφους και την «αποταγήν» του σατανά.(εκφωνεί τρις το αποτάσσω)

Τα αβάπτιστα εθεωρούντο μολυσμένα Να σημειωθεί ότι

σε άλλες εποχές όταν το παιδί πέθαινε αβάπτιστο το ενταφίαζαν χωρίς παπά και κωδωνοκρουσίες σιωπηλά  έξω από το νεκροταφείο . Το έθιμο των λαμπάδων μας παραπέμπει στις λαμπαδηφορίες των Αρχαίων Ελλήνων . Στα όρια της ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται ο νηπιοβαπτισμός  διότι το βρέφος δεν είναι σε θέση να εκφράσει τη βούληση του αν  επιθυμεί  να γίνει χριστιανός ή  όχι.

Η παραδοσιακή λατρεία της Ειλειθύιας προστάτιδας των νεογνών και των τοκετών ετέθη εκτός νόμου  και αντικατεστάθη από τον Αγιο Ελευθέριον του οποίου το όνομα συνδέθηκε με  την «ελευθέρωση»  κατά τον τοκετό και από τον Αγιο Στυλιανό να «στηλώνει» την γένναν

Τότε η  Θεά Εστία   προστάτις των οικιών . Οι αρχαίοι πρόγονοι μας το σπίτι το θεωρούσαν ιερό . Μέσα σ΄ αυτό είχαν βάλει  προστάτιδα  της οικιακής ζωής και της οικογένειας, την θεά  Εστία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Ρέας και του Κρόνου και αδελφή του Δία.  Η Εστία   έπαιρνε  την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία που λάμβανε χώρα στην οικία. Έμεινε παρθένα για να αλληγορεί την οικία που πρέπει να παραμένει αμόλυντη και ενάρετη . Αυτή φρόντιζε ώστε ο οίκος να είναι φιλόξενος , ευχάριστος , φιλικός , τα μέλη της οικογένειας   ενωμένα, μονοιασμένα και αδελφωμένα .   Η Εστία παρότι ήταν θεά δεν είχε   δημόσια λατρεία   , διότι ναός της ήταν το κάθε σπίτι που υποχρεωτικά διέθετε την εστία του(το παλαιό παραγώνι ήταν ο βωμός της)

Τώρα οι αρπακτικές Τράπεζες και τα τοκογλυφικά funds αρπάζουν τα σπίτια  Τώρα φυσικά όλα άλλαξαν. Το ρόλο της Εστίας παίζουν οι ληστρικές  Τράπεζες και τα   τοκογλυφικά  funds  . Οι    ανθελληνικοί κλεπτονόμοι  με την μέθοδο  του  ληστρικού  δανεισμού κατόρθωσαν να  βάλουν στο χέρι 500.000 διαμερίσματα και οικίες  λόγω ανεξόφλητων δανείων, μετά την επιβολή των ξενόφερτων Μνημονιακών μέτρων,  Οι Τράπεζες  για να τα ξεφορτωθούν    προτίμησαν να τα παραδώσουν με εξευτελιστικές τιμές στα ξένα αρπακτικά  funds,   παρά  να τα δώσουν με τους ίδιους ή και ευνοϊκότερους  για τις τράπεζες στους ιδιόκτητες τους . Και ο διακανονισμός που είχε γίνει τινάζεται στον αέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών προς συγκράτηση του πληθωρισμού.. Λένε ότι οι ίδιοι τα  καρπώθηκαν . Αυτός είναι ο σύγχρονος πολιτισμός μας(23/11/22)

ΤΕΛΟΣ

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ  ΑΛΛΑ  ΣΤΡΕΒΛΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Τούτη η κατάσταση δεν είναι όπως οι άλλες

Δυσκολίες θα  έχουμε μεγάλες   δεν θα λείψουν και οι λαχτάρες

τις Ε.Δ  πανίσχυρες να κρατήσουμε

όλους τους πολίτες να ενεργοποιήσουμε

ο  όπου γης Ομογενής Ακρίτας να γίνει Διγενής

ο  φιλέλληνας να ενημερωθεί και στις γραμμές μας να στοιχιστεί

παγκόσμια  «στρατιά» Φιλελλήνων το Έθνος μας   να  δημιουργήσει

 την Τουρκική  λαίλαπα  συνασπισμένο να   αντιμετωπίσει,

Να τρέξουμε  στην Έρευνα   και στην Τεχνολογία

Την Οικονομία να  αναπτύξουμε  και την  Αμυντική Βιομηχανία

Ιδιαίτερο βάρος να δώσουμε στην Παιδεία και στα Σχολεία

Έτσι του Αιγαίου θα κατοχυρώσουμε την κυριαρχία

Η κοινωνία ανάστατη και αλαφιασμένη

Κακοφορμίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία  όσο μένει

Κανείς δεν ξέρει τι  μας επιφυλάσσει  η Ειμαρμένη !

Οι Αξίες και τα ιδανικά  μας  εξαφανισμένα

Τα   Ελληνικά βιβλία  πειραγμένα

Τα  κόμματα σε  Έριδες  και η Δημοκρατία μας σε κρίση

την ΟΜΟΨΥΧΙΑ  έχουν άσχημα   κλονίσει

Η  ευταξία   τόπο δίνει  στην Αναρχία

Η ομαλότητα  συμβιβάζεται  με την  ανωμαλία

Η μετριότητα διώχνει την Αριστεία

Και ο συνδικαλισμός διαλύει την Παιδεία

Η Αναρχία τα Σχολεία  απορυθμίζει

Με ναρκωτικά και βία τα γεμίζει

Με  μάτια  και χέρια δεμένα η Δικαιοσύνη  αλληθωρίζει

Και η  διαφθορά  όλο  σκάνδαλα   αναδίδει

Πολιτικοί  ανίκανοι, ηττοπαθείς , μοιραίοι

Βρυξελλάριοι  «πολυτελή σκουπίδια»

κρατικοδίαιτοι «αρουραίοι»

Η  Ευρώπη σε εμφύλιο(Ουκρανία-Ρωσία) ριγμένη

το μπάρμπα-Σαμ να τη σώσει περιμένει;

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει Πολυξένη ;

Ακρίβεια και  πείνα θα  σπάσει το ταβάνι

Η πλαδαρή Μέδουσα στο ψύχος θα πεθάνει

Με τέτοιους Βρυξελλάριους εχθρό τι να  τον κάνει   ;

Πανεπιστημιακοί ταγοί   ναρκωμένοι

Ακαδημαϊκοί σβηστοί και   τσακωμένοι

Κοινωνία που αγκομαχά  υπερχρεωμένη

Ο λαός τα βάρη  κουβαλάει  και υποφέρει

Αστυνομία και   εγκληματίες ένα κουβάρι ,

Ξέφραγο  αμπέλι   και ο λάθρος το φράχτη τον τρυπάει

Μόνο  το πολιτικό κόστος στα κόμματα  μετράει

Η σωτηρία της πατρίδας στο διάολο ας πάει

Ο ξένος παράγοντας  οτιδήποτε  ζητάει

Βασιλεύει  ο ανορθολογισμός και η Παραφροσύνη

Και  προκαλεί  στο Έθνος μας μέγιστη Οδύνη

Φεύγει στο  εξωτερικό ο νέος με Αξιοσύνη

Εδώ μένει  το κατακάθι  με «κομματοφροσύνη»

Άγνωστη  λέξη  η Σωφροσύνη

Σαν τη χελώνα  πάει η Δικαιοσύνη

Το παράλογο  στις μέρες μας  επικρατεί

Η  καθεστηκυία τάξη έχει  διαφορετική Λογική

Αυτό που δεν διανοείσαι    θα το δεις να συμβεί

Αν πας   κόντρα στο συρμό και στο «πολιτικώς ορθόν»

θα  συντριβείς

Νέοι οργισμένοι «επαναστάτες» χωρίς αιτία

Πλήττουν από την  αργία και   ευωχία

τους προκαλεί η ανοχή της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας

τα «SS»  αποτελούν   της κομματοκρατίας

σπάζουν, καίνε και  ερημώνουν   και τα μάρμαρα τα ξεριζώνουν

στη φυλακή δεν τους μαντρώνουν

και τις ζημιές τους δεν τις πληρώνουν

αυτό  διαρκεί  πάνω από  μισό αιώνα

Ως και πανό στήνουν στον Παρθενώνα

Απαγορευμένη διά νόμου των ναρκωτικών η εμπορία

Πωλούνται σχεδόν ελεύθερα στο κέντρο σε κάθε γωνία

Εισάγονται ακόμη  και στα Σχολεία

Κατειλημμένη από  τ’ “ανάρχια” η Φοιτητική  Εστία

Τα δίκαια του Έλληνα καταπατούνται

Τους  λάθρους  περιποιούνται  με ανοιχτές τις αγκαλιές

Και   καταφθάνουν    συνεχώς  με  καραβιές ,

με κότερα και    βάρκες ελαστικές μεγάλες

Στα νησιά , στις στεριές και στις ακρογιαλιές

Γεμίζουν τις υποδομές και οι ληστές ξεχύνονται

στο κέντρο και  στις γειτονιές

τους στηρίζουν οι ΜΚΟ  και  τινες  Ευρωβουλευτές

Η κοινωνία  δεν θέλει πόλεμο  ούτε  άλλο αίμα

αν όμως ο Τούρκος μας επιτεθεί

τότε  στην Αχίλλειο  θα τον πλήξουμε την πτέρνα

Το «Πολυτεχνείο» συντηρεί   το   μέγα  ψέμα

η  χούντα Ιωαννίδη με το Πραξικόπημα κατά Μακάριου

έφερε   τον Αττίλα   και την Κύπρο βύθισε στο αίμα

Ασκόπως «κ. Ερντογάν θάρθεις  κάποιο βράδυ»

τα κόμματα  και οι Αναρχικοί τη διάλυση

έχουν  αναλάβει σαν δικοί σου  εργολάβοι

Και ενώ επικίνδυνα ο λαός έχει   φτωχύνει

Αυτοί  του  χορηγούν  ασπιρίνη

Φαγητό αυτός ζητάει

Και αυτοί του  λένε:  Εμβόλιο  φάγε  για προσφάι

Ο εγχώριος πλούτος μας  είναι   εγκαταλελειμμένος

Γιατί   η  Γκρέτα και ο  «εσμός» βγαίνει κερδισμένος

Εδώ και μισό αιώνα για  υδρογονάνθρακες ακούμε

και υδρογονάνθρακες δεν βλέπουμε.; Ποιοι δεν τους θέλουν και τους μισούνε;

Πάσχουμε και  από  ωχαδερφισμό 

 Χάθηκε η ευρηματικότητα και το πολυμήχανο της φυλής

 Ο νέος δεν μπορεί να δουλέψει στη γη

Και  τον εγχώριο  πλούτο να θερίσει, αλλά πάει  στο εξωτερικό να ζήσει

Οι Ελληνίδες σταμάτησαν να τεκνοποιούν

Οι   γηγενείς σε ελάχιστες δεκαετίες  θα  μειοψηφούν

Η γη μας στους μετανάστες  θα περάσει

Έλληνα με πόνο ψυχής στο λέω και με δάκρυ

αν δεν αλλάξεις την πατρίδα  μας   θα τη  χάσεις(19/11/ 22)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»

Του Θαλή Μυλωνά

Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα . Τούτο έχει Πνεύμα , Δύναμη , Ορμή και  με θέματα καταπιάνεται Ελληνικά Μεγάλα . Αρχίζει με το Σικελιανό

Ομπρός! Με ορθή μεσούρανη

της Λευτεριάς τη δάδα

ανοίγεις δρόμο Ελλάδα

στον Ανθρωπον … Ομπρός!

………………………..

Ομπρός, κ’ η Ελλάδα σηκώθηκε

και διασκορπάει τα σκότη!

Ανάστα η  Ανθρπωότης

Κι’ ακολούθα την Ομπρός

Αυτός  είναι ο ρυθμός ο βηματισμός και  η δράση του άνθρωπου, του

 επιστήμονα, του νομικού και δικηγόρου, του ένθερμου  αγωνιστή Θαλή Μυλωνά  συγγραφέα του    βιβλίου, ενός από τα πολλά που έχει γράψει .  Ο αγώνας η ζωή του και αδάμαστη η ψυχή του,

   ακόμη και τώρα στην  τρίτη ηλικία ακούραστο λιοντάρι δε λυγάει , την πολύτιμη πείρα στους νεώτερους  την περνάει και τα Εθνικά μας Θέματα με Νομικά επιχειρήματα τα θωρακίζει.

Αυτός  με την πένα του   υποθήκες μας αφήνει  , την πατρίδα να ασφαλίσει  και τους άρπαγες Τούρκους βαρβάρους να αντιμετωπίσει , που  ποινικό   μητρώο σαν ιστορία προβάλλουν , διαφορετική από τους λαούς τους  άλλους 

. Το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» είναι ένα έργο όχι τις σελίδες  για να γεμίσει    ούτε  για να φυλαχθεί μόνο στη Βιβλιοθήκη, αλλά νέους αγώνες να δρομολογήσει και για στους Ελληνες ψυχή να δώδει.   Αυτό  στοιχειοθετεί  με νομικά επιχειρήματα τα Εθνικά μας Θέματα που μερικού τα έχουν προδώσει  και τις «Εθνικές Επάλξεις»  οχυρώνει, μέσα από    Συμφωνίες, Συνθήκες από Διεθνείς Οργανισμούς και  Κυβερνήσεις   για τα δίκαια της φυλής μας που  οι ξένοι τα  έχουν λησμονήσει  .Αλλά ας αφήσουμε στον ίδιο ,το σκοπό του «Μολών Λαβέ» να μας  εξιστορήσει  :

«Τα δίκαια της χώρας μας , τα οποία πηγάζουν από τα βάθη των αιώνων , της Μυθολογίας και της Ιστορίας   και είναι συνυφασμένα με τη γέννηση . ανάπτυξη και επήρεια του πολιτισμού μας εκ των ένδοξων προγόνων, που εκτείνεται από την Αδριατική, τη Νότια Ιταλία, τις Βαλκανικές χώρες  και μέχρι τις Παραδουνάβιες , τον Εύξεινο Πόντο , τις ακτές της Μεσογείου , της Βορείου Αφρικής και ειδικότερα της Αιγύπτου , της Μικράς Ασίας και μέχρι τις Ινδίες..και όχι μόνο»

Ο Κόσμος με την ακτινοβολία του Ελληνικού Πνεύματος   έχει μπολιαστεί με το μπόλι της Ελλάδας.

Στρεβλόψυχοι  σκοταδιστές εχθροί μας ,τυφλώθηκαν από το φως του Πολιτισμού μας  και όλοι μαζί χίμηξαν ομαδόν ενάντια  στη φυλή μας  και στους θεούς μας  , να τους  γκρεμίσουν  και τους ναούς μας και επάνω τους   θρόνιασαν  τους  ξένους θεούς τους  και έβαλαν μπρος   να μας  γενοκτονήσουν.  Αλλά τότε και τώρα σαν Ακρίτας Διγενής  ο Ελληνισμός στα πέτρινα μάχεται τα αλώνια , με το Μολών Λαβέ   ρίχνει τους εχθρούς    στη χλεύη και στην καταφρόνια και τούτος ο χορός της Λευτεριάς    κρατάει Αιώνια

 Το «Μολών Λαβέ» είναι ένας κώδικας των Εθνικών Θεμάτων , δίνει άποψη εφ’ όλων των μεγάλων διπλωματικών  ζητημάτων ,  αλλά από που να αρχίσω και που να τελειώσω ; Πως  όλη την Ελλάδα του Θαλή  να  ξεδιπλώσω;

Αυτό μόνο ένας  Μυλωνάς  μπορεί και το κάνει και τους εχθρούς μας με το Λόγο   τους αποστομώνει και  στην γωνία τους βάνει .

 Αρχίζει από το 1821 που οι πρόγονοι μας πολέμησαν τον Ιμπραήμ στο Μανιάκι , τον Β’ Π.Π- Κατοχή- Εμφύλιο εμείς παιδιά τότε τα φάγαμε με το φτυάρι  , το Νομικό Καθεστώς  του Αιγαίου   εκθέτει ,καθώς και τις ανώμαλες  Ελληνοτουρκικές « σχέσεις»  , το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα για το οποίον  ο Ελληνισμός πρέπει να ντρέπεται , το αγνότερο Ελληνικό φύλο   υπό δουλεία  ακόμη να κατέχεται ,  την προδοσία της    Μακεδονίας  στις Πρεσπες  εξιστορεί , τα θέματα της Βαλκανικής   ιδιαίτερα τα προβάλλει σαν πρόεδρος της  Διαβαλκανικής Συνεργασίας , εμείς τα βάλαμε   στο ντουλάπι  και στα αρχεία όχι όμως και αυτοί  ,  και ενώ εμείς καλό τους κάνουμε και τους ευεργετούμε  αυτοί να μας βγάλουν το μάτι και μας μισούνε,  και τη  Τσαμουργιά ζητούνε και οι σλάβοι τη Μακεδονία εποφθαλμιούνε,   φθάνει στο Καστελόριζο που μας το θύμισαν οι Τούρκοι ότι υπάρχει, πηδάει και στην Κύπρο μας που  ο Αττίλας έχει τη μισή σχεδόν  αρπάξει και στέκεται   στην Καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας,   ταυτόχρονα ήταν  και η μέγιστη ιστορική Γενοκτονία  ταξιδεύει και στην Ομογένεια στις ΗΠΑ    , ακούραστος με την πένα   τον απανταχού της Γης Ελληνισμό προτρέπει, τούτες τις κρίσιμες ώρες να κινητοποιηθεί και να  αγωνιστεί  την πατρίδα μας να σώσει και αυτός να σωθεί ,από το τούρκικο μαχαίρι και της δουλείας την ντροπή . Δεν ξεχνάει και άλλα πολλά,   για οικονομία  χρόνου ο γράφων τα προσπερνά.

Επειδή με το Θαλή Μυλωνά είμαστε κοντοχωριανοί από τα  ένδοξα  χώματα της ορεινής Τριφυλίας  και εκεί οι οικογένειες μας  είναι στα σόγια καλά,  ο Θαλής είναι  γόνος  άριστης οικογένειας  ,στα χρόνια  τιμημένη    ιδιαιτέρως τον εκτιμώ και μέγιστη τιμή αισθάνομαι  δικαιολογημένη

Σε  συγχαίρω φίλε και έντιμε συμπατριώτη   Θαλή από καρδίας   Εύχομαι το «Μολών Λαβέ» να  γίνει    «πολιτική βούληση» στην Ηγεσία   και πολιτική   πράξη,  ώστε πόλεμος με την  Τουρκία να μην ξεσπάσει. γιατί όσο εμείς υποχωρούμε ο Τούρκος  κάποιο νησί   θα αρπάξει. Αν    έχουμε ψυχή και  ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις  ο Τούρκος καθότι θρασύδειλος   θα  λουφάξει 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει  στις 3 Δεκ. ημέρα Σάββατο και ώρα 11,30-14,00  στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας , οδός Ακαδημίας 18, 1ος Όροφος , Είσοδος ελευθέρα

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης –Αμφικτύων

Υποστράτηγος ε.α  Συγγραφεύς

2042  ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ας τολμήσουμε να δούμε με τα μάτια της φαντασίας  τη χώρα μας μετά 20ετίαν. Προϋποθέσεις: 1/ ότι  τα πλούσια  ενεργειακά κοιτάσματα  θα γίνουν πραγματικότητα  και  2/ Ότι τα χρήματα των υδρογονανθράκων  δεν θα κλαπούν από τους ημετέρους ούτε θα παιχθούν στα Χρηματιστήρια. αλλά θα γίνει χρηστή διαχείριση τους

Η Ελλάδα θα γίνει αγνώριστη. Σωστή επανάσταση υλικοτεχνική , τεχνολογική, κατασκευαστική , βιομηχανική , εξαγωγική, εμπορική , πληθυσμιακή , πνευματική κ.α θα σαρώσει τη χώρα .Ότι να πούμε αυτό που έρχεται ίσως να μας διαψεύσει

Με φωτισμένες και χρηστές Κυβερνήσεις  υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η χώρα μας να γίνει ο φάρος του εκσυγχρονισμού και  Πολιτιστικής  αναλαμπής  στον Κόσμο . Εκτός από εξαγωγέας ενέργειας μπορεί  να γίνει και εξαγωγέας Πολιτισμού κάτι για το οποίον   αμφιβάλλω.

Θα  μπουν οι βάσεις για  νέα σύγχρονα ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα  και Πολιτιστικά Ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας . Θα δοθεί η ευχέρεια να  αναπλασθούν  οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα  ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά τοπία  έτσι ώστε η παρούσα γενιά  να σφραγίσει με την ταυτότητα της την Τέχνη ,Αρχιτεκτονική, Γλυπτική της εποχής μας. Η χώρα μας θα έχει γίνει κέντρο διοργανώσεως  Διεθνών Συνεδρίων   και χώρα  διαλόγου  των  παγκόσμιων  προβλημάτων, όπως έκανε στην αρχαία εποχή η Αμφικτιονία.

Οι Ιεροί τόποι   Αθήνας,   Δελφών ,   Ολυμπίας,   Ολύμπου, Πέλλας και Δωδώνης  θα έχουν γίνει χώροι πνευματικής λατρείας   και παγκόσμιων συναθροίσεων,   και χώροι  διδασκαλίας,   παιδείας, φιλοσοφίας,  αθλητισμού  κλπ.

Παρόμοια φροντίδα βελτίωσης και για τα Μοναστήρια , Ναούς και ιδιαίτερα το Άγιο Όρος.

Ίσως τότε κάποιος οραματιστής του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού ξεκινήσει το όραμα επανακάμψεως των Ολυμπιακών Αγώνων στην  Αρχαία Ολυμπία  ή τουλάχιστον των κλασικών αγωνισμάτων . Τούτο έχει ωριμάσει για λόγους οικονομίας .Ως τότε θα έχουν επιστραφεί τα γλυπτά του Παρθενώνος στο Μουσείον της Ακροπόλεως

Ρυμοτομικός και πολεοδομικός Σχεδιασμός του Λεκανοπεδίου Πριν όμως  αρχίσει ο ρυμοτομικός και πολεοδομικός οργασμός στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις   θα πρέπει να  γίνει  από  της εξορύξεως των υδρογονανθράκων   το νέο  ρυμοτομικό  και πολεοδομικό  Σχέδιο  της Αθήνας , ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια εκτρώματα του παρελθόντος  . Κάθε πόλη και κώμη θα πρέπει να έχει δικό της σχέδιο με τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής   Η Αθήνα και οι λοιπές πόλεις προοδευτικά θα αρχίσουν   πολεοδομικά  έργα αρχής γενομένης από   άσχημες  παλαιές πολυκατοικίες και τις φτωχογειτονιές .Με την ευκαιρία θα ανοιχθούν νέοι λεωφόροι  ώστε να ανασάνει το κέντρο, με ταυτόχρονη  πύκνωση των γραμμών του Μετρό   κατασκευή πεζογεφυρών, χώρων στάθμευσης κ.α

Εργα Προσαρμοσμένα στο Περιβάλλον  Θα δούμε να ξεπηδούν προοδευτικά  καλαίσθητα   Επιχειρηματικά  Κέντρα, Πανεπιστήμια,  Νοσοκομεία,  Σχολεία, σύγχρονοι λιμένες , αεροδρόμια , σταθμοί λεωφορείων  αλλά και   σύγχρονα μουσεία, πλατείες , άλση, αγάλματα, αναστήλωση   αρχαιοτήτων , αθλητικές εγκαταστάσεις , ποδηλατόδρομοι,   κυλιόμενες  ταινίες   πεζοδρομίων   κοκ δηλαδή ένας οργασμός κατασκευών  . Άλλα  έργα θα είναι υπό σχεδίαση , άλλα στην έναρξη εκτελέσεως και άλλα θα τελειώνουν

Πρόγραμμα αναβάθμισης των  υποδομών των νησιών μας  ήτοι: οδικού δικτύου  ενέργειας, διαχείρισης σκουπιδιών ,  λιμένων , αεροδρομίων, μαρινών   κλπ

Νέες Βιομηχανικές Ζώνες . Λόγω  της  φθηνής  ενέργειας   θα δημιουργηθούν  και νέες βιομηχανικές ζώνες  οι οποίες θα φιλοξενήσουν βιομηχανίες    (χημικές , βιοτεχνολογίας  ,φαρμακοβιομηχανίας,   διαστημικές,  βιομηχανίες  μετάλλου χαμηλής ρύπανσης και κυρίως βιομηχανίες  υπερσύγχρονης  ψηφιακής τεχνολογίας,  καθώς και  αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων      κοκ) Στην επαρχία θα γίνουν βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και σύγχρονες βιολογικές  μονάδες παραγωγής κρέατος, τροφών ,οπωροκηπευτικών, ιχθυοκαλλιεργιών κ.α

Οι  εντάσεως εργασίας βιομηχανίες στα όμορα κράτη  όπως  λ.χ επεξεργασίας του ορυκτού μας πλούτου. Ετσι θα συμβάλουμε στην  ανάπτυξη τους   .

Πρόγραμμα ανάπτυξης της Βορείου Ηπείρου  Στον απώτερο προγραμματισμό πρέπει να   εφαρμόσουμε πρόγραμμα  ανάπτυξης  της Βορείου Ηπείρου ώστε να διασυνδεθεί με οδικό, σιδηροδρομικό και αεροπορικό δίκτυο και να  επικοινωνούν  οι  Βορειοηπειρώτες με τον τόπο τους.

Η Αθήνα θα αποπνέει αέρα μεγαλούπολης  και θα   γίνεται προοδευτικά  διεθνές  κέντρο Γραμμάτων , Τεχνών και Πολιτισμού καθώς επίσης και  πόλος έλξεως επιχειρηματικού ενδιαφέροντος

Τουρισμός παράλληλα με τη μάθηση.  Ο Τουρισμός δεν θα περιορίζεται στην επίδειξη των νέων  πρωτοπόρων στον κόσμο επιτευγμάτων και των αναβαθμισμένων τοπίων των νησιών μας και της υπαίθρου,  αλλά θα δημιουργηθούν  περιπατητικές  , μοφωτικές και φιλοσοφικές  στοές, ώστε μαζί  με την οπτική απόλαυση να  εμπλουτίζεται ο ξένος  με  το Ελληνικό πνεύμα και να αναβαπτίζεται   στην Ελληνική πολιτιστική «κολυμβήθρα» Αυτό θα ωφελήσει  και τον ξένο και την Ελλάδα, διότι θα γίνει φορέας του Ελληνικού Πολιτισμού .

Από την ξενολαγνία στην εξαγωγή Ελληνικού Πολιτισμού .Η Ελλάδα ως τότε  θα έχει ξεπεράσει την ξενολαγνία   και θα αναπτύξει κίνητρα για την εξαγωγή του ανθρωπιστικού πολιτισμού της  και αργότερα και  των τεχνολογικών   επιτευγμάτων   της, όπως θα τον διαμορφώνουν τα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και τα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα τα οποία θα έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας

Το φιλελληνικό ρεύμα θα έχει  διεμβολίσει τις ΗΠΑ μέσα από την Ομογένεια και την Ελληνική Παιδεία σε σχολεία   της  Ομογένειας   , ενώ στην  Ευρώπη η Ελλάδα θα γίνει ο κυριότερος αμυντικός. Ενεργειακός και πολιτιστικός  πυλώνας στην Ανατ. Μεσόγειο , μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ. Τούτο θα επιφέρει την  ισχυροποίηση  της Ε.Ε  και την κατασκευή του EASTMED

Μέχρι τότε η Τουρκία ίσως να έχει αλλάξει   στρατηγική     Να  έχει ασπασθεί  το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας . Αν τούτο συμβεί  θα υπάρξει  προσέγγιση με την Ελλάδα  και θα  γίνει δυνατή η συνεκμετάλλευση και των πλούσιων κοιτασμάτων του Αιγαίου με τους όρους φυσικά της Ελλάδος . Κάτω από τις νέες συνθήκες  ίσως  αρχίσει  περίοδος  Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας και Συνεργασίας επί τη βάσει κοινών συμφερόντων , οπότε  ίσως να  δούμε Έλληνες Μικρασιάτες   να  επανακάμπτουν  στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και   Πόντιους  στον Πόντο ( μάλλον μεμακρυσμένο πέραν της εικοσαετίας)

Η Ρωσία καθημαγμένη  μετά τον   πόλεμο στην Ουκρανία ίσως γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρανία . Αυτή η   Ρωσία ίσως χρειαστεί  την πνευματική και πολιτιστική στήριξη μας  , την οποία δεν πρέπει να  αρνηθούμε.

Η Εθνική μας Άμυνα θα ενισχυθεί με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα . Ορισμένα εξ αυτών  θα παράγονται στην χώρα μας από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Θα αυξηθεί κατακόρυφα ο πληθυσμός της χώρας από Ευρωπαίους , ομογενείς και μετανάστες.

Σε λίαν χαμηλά επίπεδα η ανεργία και ιδιαίτερα σε εξειδικευμένο προσωπικό .Αρα θα χρειαστούμε αύξηση των γεννήσεων ή εισαγωγή μεταναστών κατ’ επιλογήν.  Για την κάλυψη των νέων αναπτυξιακών αναγκών  θα καλέσουμε  Έλληνες επιστήμονες της διασποράς  , αλλά   και ξένους  από τις χώρες της Ε.Ε.

Η Ελλάδα θα λάμπει σαν διαμάντι από το διάστημα τα βράδια καθώς θα είναι φωτισμένη από ακρου εις άκρον.

Ο προγραμματισμός  να αρχίσει από τώρα, γιατί θα υπάρξει μεγάλη πίεση όταν εντός 10ετίας θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εξορύξεων

Το πολιτικό σύστημα  να σοβαρευτεί.Αντί να ασχολείται με τις υποκλοπές δηλαδή  «περι όνου σκιάς»   θα έπρεπε  τα επιτελεία των Υπουργείων  και των κομμάτων  να  καταρτίζουν  τα Σχέδια για την αυριανή Ελλάδα που θα αλλάξει άρδην.

Όχι στα σφάλματα και στις  σπατάλες  του παρελθόντος  Δεν πρέπει αυτή τη φορά να επαναληφθούν τα σφάλματα και εκτρώματα  του παρελθόντος,  διότι τότε υπήρχε η δικαιολογία της επείγουσας επουλώσεως  των    πληγών του πολέμου , ούτε το όργιο της σπατάλης των Ολυμπιακών Αγώνων ένεκα επείγοντος . Τώρα  ουδεμία  θα υπάρξει δικαιολογία, Γι αυτό πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για την παρακολουθήση  των δαπανών και αυστηρές τιμωρίες   των καταχραστών.

Ο κ Μητσοτάκης   καλός «μάνατζερ» μπορεί να αρχίσει μετά τις εκλογές  τον Προγραμματισμό . Η αντιπολίτευση αντί να ασχολείται για «μαύρους και για αρκούδες»  καλύτερα να καταρτίσει  σχεδία για την επόμενη των εκλογών,  αν θέλει να την ψηφίσει  ο λαός  .

Πάντως προκαταβολικά σας λέω ότι θα διαψευστώ   ιδιαίτερα στα πνευματικά έργα και στα τοιαύτα της παιδείας και   πολιτισμού και λιγότερο στα υλικά καθώς και στην υπόθεση χρηστής διαχείρισης (13/11/22)

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

           ΩΡΑ ΠΑΝΑΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ:   Συνοπτική περιγραφή των βαθύτερων   αιτιών  της  κρίσεως της ανθρωπότητος και τολμά να  χαράξει  κάποιες λύσεις για την έξοδο από την κρίση

 ΩΡΑ ΠΑΝΑΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο Κόσμος βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση και οδηγείται χωρίς  πυξίδα στην άβυσσο. Ποτέ η ανθρωπότητα   δεν βρέθηκε σε  πολλαπλή κρίση :  Οικολογική, Επισιτιστική, Ενεργειακή, Οικονομική, Πανδημική , Μεταναστευτική,  αμφισβήτηση  Θεσμών- Αξιών,  Υπερχρέωση(πάνω από  400$ τετράκις εκατ. )  και  εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία,  η οποία  εξελίσσεται σε πόλεμο   Ρωσίας με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Ο Εφιάλτης των Πυρηνικών Για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 ζωντανεύουν τα Πυρηνικά Όπλα(Π.Ο)   προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ρωσία   τις αντίξοες εξελίξεις της   εισβολής  της στην Ουκρανία. 

Η παγκόσμια φτωχοποίηση. Η έλλειψη ενέργειας οδηγεί σε  φτωχοποίηση και πείνα  μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού

Έχουμε μπει στον Γ’Π.Π; Ουσιαστικά,  είμαστε  στον Γ’Π.Π και θα είχε  επεκταθεί  πέραν της Ουκρανίας αν δεν υπήρχαν τα Π.Ο. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακήρυκτου  «υβριδικού» που επεκτείνεται και στον οικονομικό τομέα. Πως όμως οδηγηθήκαμε   ως εδώ ;   

Τέσσαρες κατά την γνώμη μου είναι οι κύριες αιτίες της κρίσης  :

1/ Η Ραγδαία και Επαναστατική εισβολή της Τεχνολογίας  Αυτή ανέτρεψε και κονιορτοποίησε τα πάντα στο πέρασμα της(θεσμούς ,αξίες, σύνορα, οικονομίες, τρόπο ζωής κ.α) και ανέτρεψε τις ισορροπίες . Πέρασε  επιδερμικά  χωρίς προς το παρόν   να βελτιώσει τη ζωή του  απλού ανθρώπου,  δημιουργώντας  χάσματα φοβερά

2/ Συνεχής  Αύξηση του Πληθυσμού της Γης   Αυτή μεγαλώνει   τα  οικολογικά  προβλήματα, καθώς και τα τοιαύτα  χώρου, τροφής, στέγασης, ενεργειακής επάρκειας, εργασίας , παιδείας, υγείας κ.α

3/ Ραγδαία πτώση  των   Αξιών και  του Μετρου:  Οι αλλαγές   δημιούργησαν προβλήματα   Δημοκρατικής διακυβέρνηση, Αρετής,  Παιδείας, Αυτογνωσίας , Σωφροσύνης , Ανδρείας, Δικαιοσύνης κ.α  Αυτά οδήγησαν  στον «εκβαρβαρισμό» της Δυτικής κοινωνίας και όχι μόνο.

4/  Τελείωσαν οι Κοσμοπολιτικές   Θρησκείες –Ζήτω η Νοόσφαιρα,  Θρησκευτικές ιδεοληψίες,σαθρές  πεποιθήσεις  και  χαμηλό μορφωτικό  επιπέδου ταλανίζουν την παγκόσμια κοινωνία. Η σύγχρονη τεχνολογία  δεν αναβάθμισε την Ψυχή και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη στην ανθρωπότητα στα χέρια ατόμων και εξτρεμιστικών κρατών . Σήμερα είναι ανάγκη ο κόσμος ενωμένος  να δώσει λύσεις στα κρίσιμα  προβλήματα του  .   

Εποχή  Νέου Πολιτισμού .Ο παλαιός  Κόσμος  εξήντλησε τα όρια του και  η νέα γενιά   καλείται  να χαράξει νέα πορεία  για να βγει από την παρούσα πολλαπλή κρίση και διαίρεση  στο ξέφωτο του νέου  Ψηφιακού, Ανθρωπιστικού,  Οικολογικού   και Διαστημικού Πολιτισμού της «Νοόσφαιρας». Όμως δεν αρκεί η ψηφιακή και τεχνολογική ικανότητα αλλά απαιτείται και η μόρφωση και σοφία ώστε  όλο αυτό το σύστημα να  λειτουργεί  αρμονικά για την ευημερία –όχι μόνο των ολιγαρχών, των ειδικών και το πολυεθνικών- αλλά ολοκλήρου της κοινωνίας . Ο Ηράκλειτος  είπε : «Επιστήμη στα χέρια αμόρφωτων γίνεται  λίαν επικίνδυνη» και τώρα δικαιώνεται.

 Με τη  Δημοκρατία θα πορευθούμε εμπρός Ο Δυτικός Κόσμος- παρόλο που διαστρέβλωσε την έννοια της Δημοκρατίας- όπως την   εφάρμοσαν    οι αρχαίοι μας πρόγονοι-  ξεπέρασε  πολλά προβλήματα και προ παντός  σταμάτησαν  τους μεταξύ τους    πολέμους . Όμως επειδή  παραβίασαν τους δημοκρατικούς κανόνες άφησαν έδαφος να αναπτυχτεί η Ολιγαρχία του πλούτου σε άκρατο βαθμό και τώρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανισότητος  της κοινωνίας  και    δικαίας κατανομής  του  πλούτου  . Η Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία εξοστράκιζε τους Ολιγάρχες   

Οι  Ελληνικές Ανθρωπιστικές Αξίες Πάνω σε αυτές βασίστηκαν και άνθησαν επτά(7) λαμπροί Πολιτισμοί( Προκατακλυσμιαίος, Μινωικός, Μυκηναϊκός, Κλασικός, Αλεξανδρινός, Βυζαντινός και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Η  απομάκρυνση από αυτές τις δοκιμασμένες  Αξίες δημιούργησε αποσύνθεση και κοινωνική διάλυση σε βαθμό ώστε να κλονίζονται  τα θεμέλια των δυτικών  χωρών. Αυτή την εποχή ο Δυτικός Κόσμος είναι αντίπαλος προς τον Ανατολικό   και τανάπαλιν σε πορεία σύγκρουσης ,αν δεν υπάρξει κάποια προσέγγιση . Όμως σε ένα πυρηνικό πόλεμο ουδείς νικητής και δεν πρέπει να επιχειρηθεί. Αρα επιβάλλεται η λύση του Διαλόγου, της Συνεργασίας και της Ειρήνης

Η Δύση σε αντιπαλότητα με τη Ρωσία Παρόλο που  η Ρωσία  είναι ευρωπαϊκή χώρα ως τα Ουράλια  δεν μπόρεσε ακόμη να ασπαστεί την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα  και τον δυτικό τρόπο σκέψεως.  Παραμένει   αιχμάλωτη του «αυτοκρατορικού» της παρελθόντος , το οποίο δεν θα διαρκέσει επί μακρόν..  Οι Αξίες δεν εξαγοράζονται με το χρήμα, ούτε με την έκταση, αλλά με την Ελληνική Παιδεία και την εμβάθυνση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Η βάση των αξιών είναι η «Αρετή» κατά τον Σωκράτη   και αποσκοπεί  να γίνουν οι πολίτες «Ενάρετοι»  Αυτό είναι έργο της  Παιδείας, της  Ελληνικής Φιλοσοφίας και της    Ελληνικής  Γραμματείας

Ο Κόσμος της Ασίας στερείται Δημοκρατίας    Ονομάζει τα απολυταρχικά και δικτατορικά  καθεστηκώτα  ως « Δημοκρατίες» αλλά στην ουσία    κυβερνάται  από απολυταρχίες   , ολιγαρχίες   και θεοκρατίες

. Η Κίνα έχει  δεσποτικό  καθεστώς   το οποίον μεταβαπτίστηκε «Σοσιαλιστικό» ,  αγνοεί την δημοκρατία, τον διάλογο  και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά  παίρνει  άριστα στην καπιταλιστική διαχείρηση . Είναι αδήριτη ανάγκη Κίνα και ΗΠΑ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να υπάρξει συνεργασία . Ωστόσο,  είναι επαινετή και ελπιδοφόρα  η δημιουργία Εδρών   Κλασικών Σπουδών  στα πανεπιστήμια της και  η εκμάθηση  στα σχολεία   της  αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Τούτο συμβαίνει και στην Ιαπωνία , Γαλλία, Γερμανία , Αγγλία κλπ. Αντίθετα, στις ΗΠΑ έγινε  συρρίκνωση των Κλασικών σπουδών και έκτοτε η κατάσταση χειροτερεύει

Το Ελληνικό Κράτος  αποστερεί από τα παιδιά του το  Ελληνικό Πνεύμα  Η Ελλάδα διαθέτει μία και μοναδική έδρα Κλασικών Σπουδών και τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται σαν ξένη γλώσσα    διότι με την γλωσσική  «Μεταρρύθμιση»    της  Μεταπολίτευσης (Καραμανλής-Ράλλης) έγινε ολοσχερής καταστροφή της Ελληνικής Γλώσσας .  Εκτοτε  τα Ελληνόπουλα  μένουν αγράμματα  και τώρα τα ΜΜΕ κατρακύλησαν στα   Greeklish και σε λίγο αντί ομιλίας θα γρυλίζουν.. Οι άνθρωποι της γενιάς μου παρά την Κατοχή και Εμφύλιο  μάθαμε  Αρχαία Ελληνικά , ενώ τα παιδιά σήμερα αδυνατούν να διαβάσουν και κατανοήσουν  μια εφημερίδα του 1960 -70

Καθιέρωση της  Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Η  καθιέρωση της Αρχαίας  Γλώσσας σαν επίσημης γλώσσας της Ελλάδος είναι αδήριτη ανάγκη αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας ζωντανή.  Θα  φέρει πραγματική πνευματική και πολιτιστική  επανάσταση στη χώρα.   Προς τούτο    χρειάζεται  μακροχρόνιος προγραμματισμός ώστε σε βάθος μιας δεκαετίας να έχει ολοκληρωθεί η μετάπτωση της γλώσσας μας στην αρχαία και να έχει μπει στα ΜΜΕ.Το Ισραήλ τόλμησε , εμείς θα τολμήσουμε;   Η αρχαία μας  γλώσσα   είναι η «μητέρα των γλωσσών» .Το  αρτιότερο  «πνευματικό δημιούργημα» του ανθρώπου.    Είναι νοηματική και όχι συμβολική  γλώσσα όπως οι άλλες . Μας δίνει αυτό που περιγράφει. Ακόμη και αν καταστρεφόταν η ζωή στη γη  και έμενε η Ελληνική Γλώσσα θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν τον πολιτισμό εκ  του μηδενός

 Η γειτονική μας Τουρκία μια ακόμη κατ’  όνομα «Δημοκρατία»  είναι και παραμένει  ισλαμοφασιστική δικτατορία με ταμπέλα δημοκρατίας, Δεν σέβεται θεσμούς  , το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία  γράφει κατά το δοκούν στα παλαιά της υποδήματα. Επίσης  δεν σέβεται τα δικαιώματα των εθνοτήτων , των μειονοτήτων  και των γειτόνων της  και καταπιέζει τον ίδιο το  λαό της

Οπως ο Χίτλερ απαιτεί παραχώρηση «Ζωτικού χώρου»  και επιχειρεί να  ανασυστήσει την « Οθωμανική Αυτοκρατορία» Τέτοιες  φασιστικές   κρατικές  οντότητες  είναι επικίνδυνες για την εποχή μας  . Αν μάλιστα αποκτήσει Π.Ο  θα εκβιάζει τους λαούς  – όπως κάνει σήμερον η Ρωσία στην Ουκρανία  -χρησιμοποιώντας τις τροφές και την ενέργεια σαν πολεμικά όπλα ,πέραν από  τις βόμβες και τους πυραύλους εναντίον αμάχων ( Ουκρανών οι Ρώσοι , Κούρδων και Σύρων οι Τούρκοι) .

 Θεοκρατικά και εξτρεμιστικά κράτη δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο. Το Ιράν και τα κράτη του Αραβικού  Κόλπου   λόγω  της θρησκείας τους δεν είναι εις θέσιν να συμβαδίσουν με την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα  και συνιστούν μέγα κίνδυνο για την ανθρωπότητα.  Οι κοσμοπολιτικές και εξτρεμιστικές θρησκείες  διχάζουν  τους λαούς, εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση σε ένα ενιαίο κόσμο συμβατό  στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας .  Πρόκειται  ουσιαστικά για θρησκείες  «καθεστώτα»  που  ορίζουν στον πιστό πως να  διαβιώνει και πως να συμπεριφέρεται εντός του « γκέτο» που δημιουργούν

Ο κίνδυνος για μια  πυρηνική σύγκρουση είναι ορατός αν δεν αλλάξει πορεία.  Τότε  θα υπάρξει πλήρης  κατάρρευση του γήινου  πληθυσμιακού ιστού  και του περιβάλλοντος  .  

Δια ταύτα  επιβάλλεται όπως  :

1/ Τα κράτη-έθνη του ΟΗΕ ασπασθούν υποχρεωτικώς  σαν πολίτευμα  την καθαρή  Δημοκρατία και τα Ατομικά Δικαιώματα στην πράξη και όχι μόνον με την υπογραφή  της «νεκρής» Χάρτας του ΟΗΕ

2/ Τα κράτη-έθνη του ΟΗΕ  να δεσμευθούν  στον περιορισμό των γεννήσεων και την  μείωση  του πληθυσμού της γης. Τούτο  δεν  ισχύει για στον δυτικό κόσμο ο οποίος πάσχει από υπογεννητικότητα ,  αλλά    για τον Τρίτο Κόσμο  ο οποίος  αυξάνεται και πληθύνεται   ραγδαία και κάνει και λαθραία  εξαγωγή .

3/ Οι κοσμοπολιτικές  θρησκείες να υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα-κσι όχι το αντίθετο- δηλαδή να   εμποδίζουν την ομαλή ενσωμάτωση και συμβίωση τους  στις σύγχρονες κοινωνίες

4/ Ο Έρωτας να επανέλθει στην φυσιολογική του θέη σαν ευγενης και αγνή  συνένωση ψυχών και σωμάτων και όχι σαν σαρκική ή αγοραία    πράξη  και εμπορευματοποίηση. Παράλληλα, να σταματήσουν  οι σεξουαλικές  διαστροφές  που βλάπτουν  τα παιδιά, τη γυναίκα  και κυρίως την οικογένεια  . Να μπει φραγμός στην νομική αναγνώριση της  αφύσικης   συνένωσης σε γάμο ομοφυλοφίλων(ΛΟΑΤΚΙ) Τούτο συνιστά  κοινωνική ανωμαλία,  ηθική σήψη , κατάπτωση και παράγει σεξουαλικά εγκλήματα, σεξουαλική βία, παιδεραστία   , γυναικοκτονία, ακολασία κ.α.  Στην αρχαία Ελλάδα  υπήρχε ανοχή των  ομοφυλοφίλων. Ο νόμος όμως  ήταν θανατική ποινή αν την ανωμαλία του πρόβαλε στο κοινό. Απαγόρευαν σε αυτούς να επισκέπτονται σχολεία, παλαίστρες κ.α και δεν είχαν δικαίωμα  να λάβουν το λόγο στην Εκκλησία του Δήμου.

Έχουμε γίνει κυνικοί και πλαδαροί . Λησμονήσαμε τις ρίζες μας και χάσαμε το δρόμο για την ευδαιμονία. Χρεοκοπήσαμε στο παρελθόν γιατί η χώρα προδόθηκε από τις ηγεσίες της, ιδιωτικές και δημόσιες, από μία «αστική τάξη» μεταπρατική ,  που εθίστηκε στην  λαφυραγώγηση , στο βόλεμα και στην αδιαφορία για το έθνος , την πατρίδα, τη φυλή, την κοινωνία, τους θεσμούς και την αξιοκρατία. Δείχνουμε ασύγγνωστη  ανοχή   σε συμπεριφορές που δεν δικαιολογούνται με κανένα άλλοθι και δεν σηκώνουν εκπτώσεις   

Δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σαν να έχει «ξεχειλώσει η συνείδηση» μας. Γίναμε ανεύθυνοι για ότι συμβαίνει στον τόπο μας, ωσάν να τον έχουμε ήδη ξεπουλήσει .Τίποτα    δεν  μας  κάνει πια εντύπωση. Ολα τα καταπίνουμε. Για όλα υπεύθυνο το κράτος ή οι ξένοι.  Η  χρεοκοπία μας  δεν ήταν μόνον οικονομική αλλά κυρίως εθνική, ηθική και πνευματική κατάπτωση . Με το να κατηγορείς τους άλλους δίνεις άφεση αμαρτιών στον εαυτόν σου για να ανομεί.

Όχι ! Δεν ήταν  στα χρόνια μας έτσι η Ελλάδα Εμείς  τώρα  ζούμε σε μια άλλη  χώρα  εντελώς διαφορετική. Μπορεί να ήταν φτωχότερη, αλλά ήταν υπερήφανη . Δεν ήταν ηθικά και οικονομικά χρεωκοπημένη  . Η ατιμία ήταν περιορισμένη στους  γνωστούς απατεώνες και όχι στη μεσαία τάξη. Ναι η ανωτέρα τάξη και οι πολιτικοί  ήταν ανέκαθεν  βρώμικοι  . Η κοινωνία είναι κουρασμένη, εξαντλημένη έπειτα από  τα  χρόνια κρίσης, με τα μνημόνια,  την πανδημία  και, τώρα αντιμέτωπη με τον μεγάλο κίνδυνο  της περαιτέρω φτωχοποίησης λόγω πληθωρισμού. Μπροστά  τότε βλέπαμε κάποιο  φως, τώρα αντικρίζεις το σκοτάδι , αυτό διαλαλούν τα  ΜΜΕ πρωί , μεσημέρι και  βράδυ. Τα ηθικά στηρίγματα έχουν όλα καταρρεύσει .Ένας σίφωνας λες και τραβάει τα πάντα προς τα κάτω και τρομάζουμε όταν βρέξει.

Οι ταγοί   ΑΕΙ , Ακαδημία και Εκκλησία εξαφανισμένοι καθότι βολεμένοι . Η  Εκκλησία σε ρόλο επιχειρηματία αντί της «εκφοράς δίσκου» για χοντρά επενδυτικά  προγράμματα  . Μην την απασχολείτε με φιλανθρωπία , ας είναι καλά η Πολιτεία. Λάθροι, στραβοί , κουτσοί, ανήμποροι στο κρατικό «πουγκί»

Ολοι οι ενδεείς  στη «Γη της επαγγελίας» Αύριο πλειοψηφία  θα γίνουν   αυτοί κι’ εμείς  μειοψηφία..  Και οι πολιτικοί αντί για λύσεις παριστάνουν τους συνδικαλιστές  .Αρκεί το κόμμα να  κερδίσει τις εκλογές  και η χώρα ας  αλλάξει  τον Ελληνισμό και ας γίνει  Ισλαμική.  Θεωρούν ότι θα βγαίνουν ακόμη βουλευτές; Ματαιοπονούν     Ενας εσμός  παραπολιτικής, ατέρμονος κουτσομπολιού  και σκανδαλοθηρίας. Σπανίως ακούς πολιτικό λόγο , ούτε λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Ότι έχει πολιτικό κόστος  το βάζουν κάτω από το χαλί, όχι όμως και την αρπαχτή.

Ο Ελληνικός Κόσμος ήταν διαφορετικός  Αυτός που προϋπήρξε και έζησε και ανέπτυξε τον πρώτο στη γη πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πριν έχει στο Αξιακό του δυναμικό   την πλούσια Γραμματεία-παρά τις μεγάλες που υπέστη καταστροφές. Η συνταγή που  τον έκανε ένδοξο  ήταν : η  ΑΡΕΤΗ ,  το «Γνώθι σ’ αυτόν» , το «Μέτρον Άριστον», το « Μηδέν Αγαν» και ο διαρκής Αγώνας για Ελευθερία.  Είχε και  τα 147 Δελφικά παραγγέλματα. Το ανθρώπινο γένος ξέφυγε από το σωστό δρόμο της ανθρωπιάς , της λογικής και της κοσμιότητας και τραβάει στον  επικίνδυνο  και ολισθηρό δρόμο της βαρβαρότητος, της    ασχήμιας, ανεντιμότητας,   ψευτιάς,  πουστιάς  και   στο χάος   της Τρομοκρατίας . Αρκεί να αναφέρουμε την εμπειρία καθενός από μας.  

Ανοιξαν το «Κουτί της Πανδώρας» και βγήκαν όλα τα κακά:  Παραφροσύνη, Βιαιότητα, Πλεονεξία, Ψεύδος ,  Συνδικαλιστική  ακρισία , Ναρκωτικά- Αλκοολισμός, Σεξουαλικές ανωμαλίες, Ασωτία, Κερδοσκοπία ,  Προπηλακισμοί  στα Σχολεία  ,   Υπεροψία , φιλαυτία   και τα  ψεύδη  της εξουσίας κ.α .    Η  αναίδεια , ακατάπαυστης  φλυαρίας των ΜΜΕ χωρίς να λένε τίποτα και ο βανδαλισμός της   ωραιότατης   γλώσσας μας  κ.α

4/ Διόγκωση του πλούτου , εξάπλωση της φτώχειας   και η λατρεία του Μαμωνά πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.     Η εκμετάλλευση  της μηχανής και του αυτοματισμού για τα συμφέροντα μιας μικρής  Ολιγαρχίας   οδήγησαν  τον άνθρωπο στα  σημερινά   φοβερά  αδιέξοδα     . Η λατρεία της ύλης και του χρήματος τον έφερε αντιμέτωπο με τα σημερινά προβλήματα ύπαρξης ή της αναιρέσεως του σαν είδος επί της γης. Και όχι μόνον αυτού αλλά και των ζώων και των άλλων ειδών. Επομένως υπάρχει  πρόβλημα  δικαίας κατανομής του πλούτου   .

Διαίρεση των Πολιτών σε τάξεις  Οι αρχαίοι Έλληνες   είχαν επιτύχει με τον διαχωρισμό των πολιτών σε τάξεις   δικαία φορολόγηση . Κάθε τάξη φορολογείτο με διαφορετικό συντελεστή ανάλογα με τον πλούτο της

 Τους υπερβολικά πλούσιους τους εξοστράκιζαν  δια ψήφου της Βουλής   γιατί τους θεωρούσαν ως επικίνδυνους στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η δικαιοσύνη θα επέλθει δια της διαρκούς συγκλήσεως και όχι δια της  ισότητος. Η φύση δεν έχει φτιάξει  ίσια τα δημιουργήματα της , ούτε όλοι διαθέτουμε το ίδιο μυαλό και τις ίδιες ικανότητες . Ομως όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή.

Όλα τα οικονομικά συστήματα αποτυχημένα  Δοκιμάστηκαν όλα    (φασισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός κ.α)  και απέτυχαν παταγωδώς   αφήνοντας  φτωχότερο το ανθρώπινο γένος με εκατομμύρια θύματα. Όλοι ομιλούν περί Ειρήνης αλλά λίγοι κάνουν έργα για την διατήρηση της, ενώ οι πολεμοκάπηλοι προωθούν τους εξοπλισμούς και τα αναθεωρητικά  σχέδια τους για «ζωτικό χώρο» και ενεργειακό πλούτο  . Φεύγουν οι νέοι από τη γη και την αφήνουν χέρσα για να γίνουν «υπάλληλοι, ενώ αυτή η χώρα διαθέτει κρυμμένο μέγα πλούτο.    

Δια ταύτα περιληπτικά

1/ Επιστροφή της Δύσης στην Ελληνική Παιδεία με την εκμάθηση στα  σχολεία  της  Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας  και ¨ αρχαίας Γραμματείας   

 2/ Να υπάρξει Ελεύθερη Οικονομία. Σήμερα δεν υπάρχει   Έχει στραγγαλισθεί από τις Τράπεζες, το Κράτος   τα Πολυεθνικά μεγαθήρια  και τα Χρηματιστήρια, γιατί όχι και από τους «κρατικοσυνδικαλιστές .Το χρήμα να διατίθεται για αναπτυξιακούς σκοπούς  και για την ευημερία των λαών και όχι για κερδοσκοπία

3/ ΟΗΕ- Κυβερνήσεις  να  σταματήσουν τον πόλεμος στην Ουκρανία      να βάλουν «ταφόπετρα» στα Π,Ο και να προχωρήσουν  στην ολοκληρωτική  καταστροφή  τους .

4/ Να επιβάλλονται  κυρώσεις στους ηγέτες που απειλούν, παρανομούν και παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες , το διεθνές δίκαιο και ξεκινούν κρίσεις και πολέμους

5/ Το ΝΑΤΟ να κάνει πρόταση εισδοχής- εκτός της Ουκρανίας-και στη Ρωσία, αφού πρώτα σταματήσει  τον πόλεμο,  διευθετήσει τις  μεταξύ τους  διαφορές και πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία

Πάντως ο Πούτιν πρέπει να δικασθεί ως εγκληματίας πολέμου

6/ Η Τουρκία δεν είναι βιώσιμη χώρα-Ανέκαθεν ήταν  λίαν προβληματική  στην περιοχή μας –Είναι καιρός να διαμελιστεί –Ετσι θα  σταματήσει την  καταπίεση στο λαό της και  δεν θα  αποτελεί   απειλή για τους γείτονες(Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αραβικό κόσμο)  

Ως τότε επιβάλλεται όπως:

α/ Σεβαστεί τους δημοκρατικούς κανόνες, τα ανθρώπινα δικαιώματα   ,τα δικαιώματα των εθνοτήτων της   (Κούρδων, Ποντίων, Αλεβιτών , Ιμβρίων , Τενεδίων κ.α) σεβαστεί  το Διεθνές Δίκαιον και το Δίκαιο της Θαλάσσης  Τότε   τα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας  προβλήματα (καθορισμός  θαλασσίων ζωνών ) θα έχουν αυτομάτως επιλυθεί

β/ Να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ε.Ε , όπως ορίστηκαν με την Συνθήκη της Λοζάνης-Πρωτόκολλο  Παρισίων  

γ/ Να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας

δ/ Να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική προς τις γειτονικές της χώρες που θυμίζει τον «Ζωτικό Χώρο» του Γ’ Ράιχ  

ε/ Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ(ένταξη νέων χωρών ) και  αναπτύξει ομαλές σχέσεις με τις χώρες της  Ε.Ε  

7/ Ο ανταγωνισμός των λαών να μεταφερθεί στην ευγενή άμιλλα    Αθλητισμό,  Οικολογία , Διάστημα .  Έρευνα  καθώς και στην  Υγεία και Τεχνολογική συνεργασία  για την  βελτίωση της ζωής . Αυτό πρέπει να είναι σήμερον  το όραμα των νέων   

8/ Ενίσχυση των Ε,Δ Μέχρι να γίνει ιδανικός ο Κόσμος η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει στο έπακρον τις Ε.Δ της ώστε να γίνει ο ισχυρότερος παράγων της περιοχής. Αυτές είναι το εχέγγυο της Ελευθερίας μας

Καιρός να βρούμε τις ρίζες της φυλής  μας. Τους ένδοξους προγόνους μας, Τη γλώσσα μας ,Την προϊστορία και ιστορία μας. Τους πατρώους Θεούς μας. Τους ημίθεους και τους  ήρωες μας. Να πληροφορηθούμε τους άθλους των . Να  επαναφέρουμε τη  λατρεία τους. Οχι χάριν θρησκευτικής μισαλλοδοξίας . υπερηφάνειας  και  καυχησιολογίας   . Αλλά για να  πιάσουμε την άκρη και να ενώσουμε   εκεί που διακόπηκε το νήμα της φυλής μας.  Να φτιάξουμε και εμείς έργα θαυμαστά όπως εκείνοι . Οι ένδοξοι Θεοί μας . Οι σοφοί μας και όλοι οι Ερευνητές ,Επιστήμονες οι οδηγοί μας και οι Τεχνολόγοι . Το νέο Πανανθρώπινο Πολιτισμό που όλοι έχουμε ευθύνη. Στη Νοόσφαιρα να υψωθούμε  στου Δία και του Αλέξανδρου  τη μεγαλοσύνη  .  Η Ανθρωπότητα εκπέμπει κραυγή για νέας πορείας με Δικαιοσύνη. Ευεργέτες να γίνουμε   της ανθρωπότητας που κείται  λαβωμένη  στην κλίνη. Τούτο το κάλεσμα αφορά  Έλληνες και Φιλέλληνες της Γης που μάχονται  η Ελλάδα ελεύθερη εσαεί να μείνει και κέντρο πανανθρώπινου πολιτισμού να ξαναγίνει

Επίλογος

Θα ήταν Ιστορικό  επίτευγμα αν παραμείνει μόνιμη η Στρατηγική Συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ  Θα ήταν  ευχής έργο  αν αυτή την κρίσιμη για τον κόσμο εποχή στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου , δύο ιστορικοί λαοί  της Ελλάδας και  του Ισραήλ ενώσουν τις δυνάμεις τους  και τη  θέληση τους να συνεργασθούν για την επίτευξη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών και λαών της περιοχής και ευρύτερα μέσω της ομογένειας και του πνευματικού  και υλικού τους  κεφαλαίου να συμβάλουν  στην  επίτευξη μιας παγκόσμιας Συνεργασίας και  Ειρήνης.  Είναι αν μη τι άλλο κυνικό η Τουρκία   χώρα  « εισβολέας, κατακτητής και διεθνής εγκληματίας»   να παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού.

 (  10/11/2022)

ΤΕΛΟΣ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

 Ο  ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο θεσμός του γάμου  έχαιρε μεγάλης περιωπής στους αρχαίους προγόνους μας . Τούτο δείχνουν τα έργα των Κλασικών , οι οποίοι συνέδεσαν την ευδαιμονίαν  του ζεύγους  με ένα  αρμονικό  γάμο .

Η σημασία του γάμου στους αρχαίους Ελληνες  Ο  γάμος  ήταν ο θεσμός ο οποίος στηρίζει την οικογένεια και μέσω αυτής την κοινωνία. Ο Ξενοφών στον «Οικονομικό» εκθειάζει την σοφία της καθιερώσεως του γάμου , η οποία ας σημειωθεί είναι « Ελληνική εφεύρεση» διότι  η  αξία του γάμου είναι  η τεκνοποίηση. Ο Αριστοτέλης επίσης  ( Πολιτικά 7 16) στηρίζει στην ιερότητα του γάμου την ευδαιμονία της Πολιτείας.

Οι Αγαμοι είχαν περιορισμένα δικαιώματα  Ο Λυκούργος   όρισε ότι οι έγγαμοι μόνο δύνανται να προΐστανται των κοινών , ενώ οι άγαμοι πρέπει να στερούνται του προνομίου τούτου. Ο δεσμός μεταξύ των συζύγων ήταν ισχυρότατος και αυτό το βλέπουμε στον Αχιλλέα ο οποίος συγκλόνισε την εκστρατεία στην Τροία επειδή του πήρε ο Αγαμέμνων την Βρισηίδα , μια  αιχμάλωτη κόρη, την οποίαν δεν δέχθηκε να απαρνηθεί για να νυμφευθεί την κόρη του  αρχιστρατήγου Αγαμέμνονα (Ιλ. Ι 341) και βασιλιά των Μυκηνών

Την συζυγική αγάπη αποθεώνει ο Ευριπίδης εις την «Ακλκηστιν» , όπου η ομώνυμη ηρωίδα  δέχεται να αποθάνει  προκειμένου να καταστεί ο σύζυγος της Άδμητος , αθάνατος. Αλλά και Όμηρος στην «Οδύσσεια» στο πρόσωπο της Πηνελόπης η οποία παραμένει πιστή εν μέσω των μνηστήρων  επί 10ετία μέχρι την επιστροφή του Οδυσσέα

Δύο ήταν οι σκοποί του γάμου , στους αρχαίους Έλληνες: α/ Η  ευτυχής  συμβίωση και β/ η  τεκνοποίηση. Εθεωρείτο ευλογία να  προσφέρει  όλη την αγάπη του στην ανατροφή των τέκνων και όταν γεράσει αυτά να του ανταποδώσουν την αγάπη  και να τον γηροκομήσουν. Η αμφίπλευρη αγάπη των γονέων προς τα παιδιά και αντιστρόφως των παιδιών προς τους γονείς έχει υμνηθεί και  ας θυμηθούμε την Αντιγόνη η οποία συνοδεύει τον τυφλό εξόριστο Οιδίποδα στην χαλεπή εξορία του.

Γάμοι μεταξύ συγγενών δεν γίνονταν, ούτε φυσικά μεταξύ του ιδίου φύλου Γενικά υπήρχε η τάση να αποφεύγονται ανόμοιοι γάμοι όσον αφορά στον πλούτο και στην καταγωγή, διότι είχαν διαπιστώσει ότι κατέληγαν σε διάλυση όταν παρήρχετο ο έρωτας.

Το καλό όνομα της οικογένειας  Επίσης θεωρείτο σημαντικό να έχει καλή υπόληψη το γένος του γαμπρού και της νύφης.  Το έθιμο     είχε καθιερωθεί  και στον  Στρατό μας και ίσχυε ως την Μεταπολίτευση, διότι ορισμένοι αξιωματικοί παντρεύονταν ακόμη και κακόφημες γυναίκες   και τις έφερναν στις λέσχες    Επομένως  ο αξιωματικός  έπρεπε να πάρει άδεια για να νυμφευθεί και προς τούτο έπρεπε να δηλώσει τα στοιχεία της νύμφης προκειμένου να γίνει έρευνα για    το ποιόν  της νύφης  και του οικογενειακού της περιβάλλοντος  . Τούτο   παρερμηνεύθηκε  κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αντί για το ποιόν εξέταζαν τα κοινωνικά φρονήματα της οικογένειας και της νύμφης.

Και διηγώντας τα να κλαίς Ο γράφων είναι παθών διότι η μέλλουσα σύζυγος μου ήταν από δημοκρατική οικογένεια και τότε το να είσαι δημοκρατικός εκλαμβάνετο από τους ακροδεξιούς  της εποχής ως κομμουνιστής. Και ενώ η Ασφάλεια μου έδωσε τη σχετική  Βεβαίωση κοινωνικών φρονημάτων της συζύγου,  κάποιος σπιούνος συνάδελφος του οποίου η μητέρα υπηρετούσε στην ΚΥΠ και ήτο γειτόνισσα της συζύγου μου επενέβαινε και έβαζε εμπόδια στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ για την έκδοση αδείας νυμφεύσεως μου, αλλά και ο ίδιος μου έκανε    νύξη αποφυγής . Έτσι αδυνατούσα να  ορίσω ημερομηνία του γάμου . Μετά και τη δεύτερη Βεβαίωση από την Ασφάλεια Αθηνών ότι η σύζυγος και η οικογένεια της είναι «υγιών κοινωνικών φρονημάτων» μου εδόθη η σχετική άδεια   και την επομένη χωρίς προσκλήσεις με την παρουσία δύο καλών συναδέλφων τέλεσα το γάμο μου. Και να σκεφθείτε ότι η σύζυγος μου εργάζετο στον ΟΤΕ στον μεταλλάκτη των εξωτερικών κλήσεων λίαν εμπιστευτικό τμήμα και η αδελφή της ήτο επίσης παντρεμένη με  Λοχαγό )  Μετά την μεταπολίτευση καταργήθηκε η αναχρονιστική διάταξη περί μνηστείας Αξιωματικών)

Καθρέφτης της νύμφης  η μητέρα Όσον αφορά τη νύφη  στην αρχαία Ελλάδα  το πρότυπο και ο καθρέφτης ήταν η μητέρα .

Μικρός παντρέψου  Οι νέοι παντρεύονταν στην ήβη . Τα κορίτσια το 15ον έτος της ηλικίας των οπότε είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο της ωρίμανσης και τα αγόρια το 18ον . Όμως ο Πλάτων ως ιδανική ηλικία για τις γυναίκες θέτει το 20ον και για τους άνδρες το 30ον΄ έτος αντιστοίχως. Η   γνωριμία συνήθως γινόταν σε θρησκευτικές εορτές  και ο νέος ζητούσε την χείρα της αγαπημένης του από τους γονείς  της νύφης , αφού πρώτον είχε και την σύμφωνη γνώμη των γονέων του.

Η Ανατροφή των  Τέκνων

Κάθε περιοχή είχε τους δικούς της κανόνες , άλλους η Σπάρτη και άλλους η Αθήνα και οι λοιπές πόλεις-κράτη .Τα αγόρια πήγαιναν στο σχολείο και έπαιρναν την παιδεία της κάθε πόλεως .Ο κυριότερος σκοπός του σχολείου ήτανα/  να τους κάνει ενάρετους πολίτες και β/να τους κάνει άξιους μαχητές για την προστασία της πόλης τους

Η  Ελληνίδα  γυναίκα η πρώτη βιοτέχνης  Τα κορίτσια έμεναν στην οικία και εμάθαιναν  την ανατροφή των τέκνων τους  και την διαχείριση του οίκου τους . Προς τούτο  μάθαινε την υφαντική(εριουργία), το κέντημα, την μαγειρική , την υδροφορία,το άλεσμα κριθής ή σίτου και γενικώς την λειτουργία και διαχείριση της οικιακής οικονομίας.

Η οικία η πρώτη βιοτεχνική μονάδα  Εκείνη την εποχή ήτο μια μικρή  «βιοτεχνική μονάδα» με πολλαπλές  και σύνθετες  λειτουργίες . Τούτο το πρόλαβε και ο γράφων στο προπολεμικό χωριό . Το κάθε σπίτι  ήταν μια παραγωγική μονάδα   της παραγωγής και του μαγειρέματος της  τροφής, της ενδύσεως, της ενέργειας , της ύδρευσης, της οινοποιίας, αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής   κ.ο.κ.   Οι ευγενείς παρθένες  της Παλλάδας ύφαιναν ανά τετραετίαν  το πέπλο της Εργάνης Αθηνάς για την εορτή των Παναθηναίων. Διότι η   θεά  ήταν προστάτης της Υφαντικής , Στη Σπάρτη ύφαιναν τον πέπλον της Ήρας και στην Ολυμπία του Απόλλωνα. Πέραν των ανωτέρω  μαθήσεων , διδάσκονταν ανάγνωση και αριθμητική , μουσική  , χορό , σωματική αγωγή  και την διοργάνωση των εορτών και την συμμετοχή τους ως πρωταγωνίστριες ,   στα Παναθήναια, Βουφόνια, Ανθεστήρια, Αρρηφόρια, Θεσμοφόρια  και τις Αττικές εορτές του φθινοπώρου και του χειμώνος (Πυανέψια, Αλώα, Μικρά Διονύσια)

Η Ελευθερία των Σπαρτιατισσών Οι Σπαρτιάτισσες είχαν μεγάλη ελευθερία εξόδου από την οικία στους δρόμους, στις παλαίστρες με ξέσκεπους μηρούς και τους υμένες να αερίζουν και να αποκαλύπτουν το γυμνασμένο τους σώμα γυμνάζονταν μαζί με τα αγόρια .

Οι μητέρες που έφτιαξαν τα παιδιά ενός ανώτερου πολιτισμού  Αυτές οι μητέρες και το σύστημα παιδείας  έβγαλαν τους μεγάλους φιλοσόφους, τους γίγαντες ήρωες , τους τολμηρούς αργοναύτες , τους βαθυστόχαστους φυσικούς και τεχνικούς , τους Ολυμπιονίκες ,τους μεγάλους πολιτικούς, και τους ενάρετους πολίτες με το γνώθι σαυτόν , το μέτρον και το μηδέν άγαν  και αυτά τα παιδιά τους  έφτιαξαν το δημοκρατικό  πολίτευμα που όμοιο του ακόμη δεν μπόρεσε η ανθρωπότητα να  φτιάξει

Ο Αρραβώνας

Ο Γάμος νομική πράξη. Ο Αρραβώνας  εκαλείτο « εγγύηση» και συντάσσετο από τους γονείς γραπτώς . Ο γάμος για τους Έλληνες ήταν νομική πράξη και όχι θρησκευτική ή πολιτική,  όπως συμβαίνει σήμερον .Κατά την εγγύηση ορίζετο τα της προικός της γυναίκας , της «φερνής» (Εξ αυτού προήλθε το σωζόμενο  μέχρι σήμερον  «πολύφερνη νύφη» ) Το έθιμο της προίκαςΚατά την εποχή του Ομήρου οι άνδρες προσέφεραν δώρα στις γυναίκες , η προίκα της γυναίκας είναι μεταγενέστερο έθιμο.(  Ιάπωνες φίλοι μου έλεγαν ότι παλαιότερον οι νεαρές Γιαπωνέζες  έπαιρναν   διαπαιδαγώγηση  παρόμοια προς τις  αρχαίες Ελληνίδες. Η γυναίκα βγήκε από το σπίτι σαν συνέπεια του Α’ Π.Π διότι οι άνδρες πήγαν στον πόλεμο και οι γυναίκες επάνδρωσαν τα εργοστάσια για την παραγωγή πολεμικών υλικών-εξοπλισμών.

Το υπόδειγμα των γκεισών από την Αρχαία Ελλάδα Κοπέλες των αριστοκρατικών τάξεων  γίνονταν «γκέισες» με ιδιαίτερη καλλιέργεια,  κοινωνική  μόρφωση, εκμάθηση χορού , ασμάτων , μουσικής ,καλών τρόπων συμπεριφοράς ,ώστε να είναι ευχάριστες σύντροφοι στον άνδρα. Ακόμη υπάρχουν «γκέισες» σαν  φολκλορικό θέαμα  σε ορισμένα  παραδοσιακή μπαρ του Τόκιο  )

Η Τελετή του Γάμου

(τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου) και μάλιστα τη νύχτα της Πανσελήνου.

Το  «προγάμειο»  γλέντι  Προηγείτο η «προγάμεια» των γάμων εορτή κατά την οποίαν θυσίαζαν σε έναν ή περισσότερους  γαμήλιους θεούς (Δία, Ηρα, Αρτεμιν, αλλά και Εκάτην, Γεννετυλλίς , Ειλείθυια , Υμένεος , Πρίαπος  και Λεύκιππος) Εκ των πολλών θεών προστατών της μητρότητος και των νεογνών καταφαίνεται η μεγάλη σημασία που έδιναν οι πρόγονοι μας στην διατήρηση της δημογραφική τους ισορροπίας και ανανέωσης των γενεών

Το Νυμφικό Λουτρό. Μερικές ημέρες προ του γάμου ετελείτο το νυμφικό λουτρό, κατά το οποίον η νύμφη ελούετο από ύδωρ που λαμβάνετο από ορισμένη κρήνη ή ποταμό. Το νερό μεταφέρετο από νέον αμφιθαλή(με αμφοτέρους τους γονείς ζώντες)  Στην εορτή προς την πηγή και  κατά την επιστροφή   μετείχαν παίδες  που έπαιζαν  αυλούς . Προπορεύετο  ο φέρων τη  λουτροφόρο και ακολουθούσαν   νεάνιδες  παρθένες ,οι οποίες περιστοιχιζαν την στολισμένη νύφη .Στην Αθήνα το Ύδωρ  ελαμβάνετο εκ της Εννεακρούνου ή Καλλιρρόης κρήνης(Θουκυδίδης. 15) (Την Καλλιρρόη σε κάποια εποχή την καταστρέψαμε, όπως καταστρέψαμε και τον Κηφισό και τον Ιλισό και άλλα ποτάμια και ρέματα της Αττικής- και  όχι μόνον-  και τώρα παραπονιόμαστε  και ζητάμε και ευθύνες γιατί έχουμε πλημύρες. Βέβαια αν ήθελε η Πολιτεία δεν θα είχαμε απώλειες ζωών  )

Από την οικία της έπαιρνε όχι από την εκκλησία Ο νυμφίος παρελάμβανε τη νύφη από την πατρική οικία  και την οδηγούσε στην οικία του επί αμάξης συρομένης από βόδια ή μουλάρια. Άλλοτε οδηγείτο η νύφη πεζή και την δέχονταν στο πατρικό σπίτι του γαμπρού η πεθερά και οι συγγενείς με κλάδους ελιάς και δάφνης. Σε περίπτωση δεύτερου γάμου δεν εδικαιούτο να την παραλάβει ο νυμφίος εκ της οικίας της και αν’ αυτού την παραλάμβανε  κάποιος φίλος ο λεγόμενος «νυμφαγωγός». Οι νυμφευόμενοι έφεραν στέφανο από  κλάδο ελαίας (γαμήλιος στέφος)  όπως και οι συμμετέχοντες στο γάμο. Η νύμφη διεκρίνετο από την πλούσια εσθήτα , τα περιδέραια και τα κοσμήματα με πολύτομους λίθους  .Άλλοτε περιέρχονταν την πόλη και ο κόσμος έβγαινε στα παράθυρα και τραγουδούσαν και χόρευαν στο δρόμο για το γαμήλιο  γεγονός . Εντός της οικίας του γαμπρού παρετίθετο το δείπνον η λεγόμενη «γαμική θοίνη» στο οποίον συμμετείχαν πολύς κόσμος για να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Την επομένην πρωίαν δίδονταν τα δώρα στους νεονύμφους από συγγενείς και φίλους. Την  3η  ημέρα ο γαμπρός με τη νύφη εκαλούντο στο σπίτι του πεθερού με τη συνοδεία αυλών και κοριτσιών «κανηφόρων» επειδή  έφεραν τα κάνιστρα επί της κεφαλής γεμάτα με «λεκανίδας» δηλαδή μικρά  αγγεία με διάφορα αντικείμενα

Την  4η  ημέρα του γάμου ετελούντο τα οπτήρια ή ανακαλυπτήρια της νύμφης, η οποία   απέβαλε τον νυφμικόν πέπλον και απεκαλύπτετο και πάλι δεχόταν δώρα.

Έχουμε σχεδόν τα ίδια Ηθη-Εθιμα.Εκ των ανωτέρω  διαπιστώνουμε  την διατήρηση των ηθών και εθίμων των προγόνων μας , τα οποία είχαν μεταδοθεί σε όλο το γνωστό τότε  κόσμο  μέσω των πληρωμάτων των  ποντοπόρων πλοίων τους από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια . Όποια πτυχή του πολιτισμού κι’ αν εξετάσουμε διαπιστώνουμε αβίαστα ότι ό,τιδήποτε  υπάρχει στον κόσμο εκείνοι το ανακάλυψαν και το διέδωσαν μέσω του πολιτισμού τους ή δια των εκστρατειών  στις διάφορες χώρες  . Αυτό είναι το εμπόδιο που ακόμη δεν έχει  για «ευνόητους»  λόγους ξεπεραστεί  για την  ανάληψη  παγκόσμιας  μελέτης προκειμένου να καθοριστεί η  χώρα  ή ο  χώρος όπου γεννήθηκε ο πρώτος πολιτισμός  του ανθρώπου. Ετσι  να φανεί ποιοι ήταν οι πρώτοι δημιουργοί του και οι φορείς του στις διάφορες χώρες.

Ηττοπαθείς και φοβισμένοι να προβάλλουμε τον πολιτισμός μας

Αυτό φυσικά το μαρτυρούν τα διάφορα αιγαιατικά- πελασγικά αρχέτυπα σύμβολα που κοσμούν τα παγκόσμια μουσεία (τετρακτύς(σβάστικα) τρίαινα, μέδουσα, μαίανδρος , κίονες κ.α)    Ο εμπλουτισμός όλων των γλωσσών με Ελληνικές λέξεις και όρους  , οι ιστορικές και προϊστορικές μαρτυρίες, οι αστρονομικές μετρήσεις των Ορφικών που ανάγονται σε προϊστορικά χρόνια , δείχνουν ότι οι Έλληνες πρώτοι ανακάλυψαν την Αστρονομία για τους πλόες  των πλοίων των, την Γεωγραφία και έδωσαν τα πρώτα ονόματα , την ανακάλυψη της Ιατρικής  η οποία θεωρείται η πρώτη επιστήμη στον κόσμο λόγω της σπουδαιότητος της στον άνθρωπο, η ανακάλυψη των  Μαθηματικών(Πυθαγόρας) και της πρώτης λογικής προτάσεως με το Πυθαγόρειο θεώρημα, της Φιλοσοφίας(Σωκράτης κ.α)  ,της Φυσικής (Λεύκιππος, Ηράκλειτος, Θαλής κ.α) των Καλών Τεχνών Ικτίνος , Φειδίας κ.α (γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής, νομισματικής κοκ) του πρώτου Υπολογιστή (υπολογιστής Αντικύθηρων)  των θεμελίων όλων των    Επιστημών (Αριστοτέλης, Πλάτων κ.α) των αρχών της Μηχανικής (Ηφαιστος, Ηρων Αλεξανδρεύς κ.α)  την καθολική επικράτηση της Δημοκρατίας και   Αθλητισμού γνήσιων Ελληνικών θεσμών  και για να μην μακρηγορώ θα κλείσω με το συμπέρασμα ότι και στα κοινωνικά θέματα «Ελληνικά παντρευόμαστε και ελληνικά το γάμο μας γλεντάμε»

Το μόνο κακό ότι οι σύγχρονοι Έλληνες /δες και δεν παντρεύονται και δεν κάνουν πολλά παιδιά.

Το ευγενές Ποντιακο φύλο   Υπάρχουν Έλληνες απόγονοι των Αργοναυτών που ζούσαν απομονωμένοι  και ξεχασμένοι από τη μητέρα πατρίδα στον Εύξεινο Πόντο, οι οποίοι διατηρούν σαν κόρη οφθαλμού και την αγάπη τους για την πατρίδα  και την αρχαία μας  γλώσσα και τα ήθη-έθιμα και το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων μας προγόνων   Αυτοί είναι το ευγενές γένος των Ελλήνων του Πόντου,  αλλά και των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου τους οποίους έχουμε εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Και για να σας το αποδείξω:

Το 1950  υπηρετούσα Ανθυπολοχαγός στο Σύνταγμα της Νιγρίτας. Δίπλα  στο στρατόπεδο μας  υπήρχε  καταυλισμό, τον οποίον θεώρησα   τσιγγάνικο. Όμως άκουγα συχνά  τα βράδια να παίζει η λύρα γλυκούς σκοπούς και να χορεύουν ζωηρά οι συνδαιτυμόνες.   Αναλογιζόμουν πως   έκαναν   γλέντια αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι που είχαν φτιάξει οι ίδιοι σπιτάκια-καλύβες από  εγχώρια υλικά  με  τα ζώα τους δίπλα;  Αλλοτε  έπαιζε     επί μια εβδομάδα   η λύρα . Ρώτησα τον Επιλοχία τι είναι αυτοί που το διασκεδάζουν κάθε βράδυ; Αποκρίθηκε: « Είναι «Αούτηδες» και το γάμο τον  γιορτάζουν επί μια εβδομάδα όταν βγει καλή η νύφη». Και πως βρέθηκαν εδώ οι «Αούτηδες» ; «Είναι από τον διωγμό των Τούρκων» ( Εμείς λέμε «αυτός»,  εκείνοι ακόμη λένε «ούτος» διότι διατηρούν το αρχαιοελληνικό ιδίωμα)

Εμείς γίναμε μαιμούδες  Αντί να μελετήσουμε τα διδάγματα των προγόνων μας και πως αυτοί τότε έγιναν μια κοινωνία αρμονική και ευδαίμων , τρέχουμε σαν λιμασμένοι να κλέψουμε την ξένη ψευτο-κουλτούρα για να φωτιστούμε τρομάρα μας. Και βλέπουμε ότι οι ξένοι μορφωμένοι που μελετούν τους αρχαίους μας προγόνους κατορθώνουν να διακρίνονται σε φαντασία , να πρωτοτυπούν και να θησαυρίζουν με τις Ελληνικές ευρεσιτεχνίες , ιδέες και με το «αείζωο πυρ»  του  πολιτισμού μας.

Δύο Υπουργεία χρειαζόταν η Ελλάδα για να  μεγαλουργήσει: 1/ της Ελληνικής Παιδείας 2/ του Ελληνικού Πολιτισμού. Η  χώρα μας θα είχε καταστεί το μεγαλύτερο και ωραιότερο Πανεπιστήμιο και Πολιτιστικό Κέντρο στον κόσμο και θα έρχονταν οι άνθρωποι για να φωτιστούν και να ανανήψουν.  Κανείς δεν θα τολμούσε να απειλήσει τότε το λίκνο του πολιτισμού.  Μια χώρα όμως με τον ανώτερο πολιτισμό θα  έφτιαχνε  και τα «Οπλα των Θεών» και δεν θα τα αγόραζε

Αμφικτύων

5/11/ 22

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Από την Μεταπολίτευση και εντεύθεν η Ελλάδα ασκεί στρατηγική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας , η οποία όμως αντί να φέρει θετικά αποτελέσματα εξαγρίωσε το «γκρίζο λύκο»  και τώρα έχει χιμήξει να μας κατασπαράξει. Ο Έλληνας τσοπάνος   βλέπει το λύκο να κατασπαράζει ένα-ένα τα πρόβατα του και  αντί να τον αντιμετωπίσει    τρέχει αλλόφρων στα χωριά και φωνάζει «Λύκος, Λύκος!!!» να τρέξουν οι συγχωριανοί του να διώξουν το θηρίο που μπήκε πλέον μέσα στο μαντρί. Έτσι θα μπορούσα να περιγράψω την σημερινή τραγελαφική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε .

Οι αναλύσεις των τελευταίων κυβερνήσεων-που  φαντάζομαι ότι  δεν   απηχούν τις θέσεις  των Επιτελείων των Ε.Δ , όπως δεν απηχούν και τις θέσεις  των Στρατηγών, Ναυάρχων και Πτεράρχων ε.α στα ΜΜΕ – είναι σαθρές στα εξής σημεία:

1/ Ότι η Τουρκία θα εκτιμούσε την πολιτική κατευνασμού της Ελλάδος , απόσυρσης των αρμάτων και των βαρέων όπλων  από τα νησιά και θα έφερνε  αποτελέσματα ειρηνικής συνυπάρξεως και  καθορισμού  των θαλασσίων ζωνών δια της διπλωματικής οδού

2/ Ότι οι υποχωρήσεις γίνονται για να μην εκλεγεί ο Ερντογάν, ο οποίος  αν χάσει τις εκλογές η διάδοχη κατάσταση θα είναι διαφορετική και περισσότερο συνεργάσιμη

3/ Ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να χάσει τις εκλογές.( Δεν είμαι μάντης αλλά ένας δικτάτωρ που παίζει το κεφάλι του  είναι απίθανο να αφήσει την εξουσία να του ξεφύγει από τα χέρια ).   

3/ Ότι η Στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του «Νέο-Οθωμανικού  οράματος»    θα ατονήσει   μετά τον Ερντογάν και η Τουρκία θα γίνει περισσότερο συνεργάσιμη.

Κάτω από αυτές τις παραδοχές φθάσαμε στην παρούσα   κατάσταση ανοχής έναντι της  Τουρκίας,  με αποτέλεσμα  να  παραβιάζει κάθε έννοια κρατικής οντότητας της χώρας μας  και να την έχει καταστήσει «οιωνοί προτεκτοράτο»

Ενώ εμείς περιοριζόμαστε να καταγράφουμε τις αυξανόμενες παραβιάσεις(σε αριθμό και σε σοβαρότητα) και δεν  αντιδρούμε γιατί τάχα δεν πρέπει να ρίξουμε την πρώτη ντουφεκιά  για να  μη δώσουμε δήθεν λαβή στην γείτονα προκειμένου να μας καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και άλλες ανοησίες   . Η εξωφρενική μας λογική  εξαχρειώνει την Τουρκία και γι’ αυτό άρχισε να μας περιπαίζει και να μας γελοιοποιεί σαν λαό και αργότερα θα φθάσει να   απειλεί  ακόμη και  την Ακρόπολη,  και εμείς θα μένουμε αδρανείς  απορούντες  και  κλαψουρίζοντες   . Μία είναι η σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική ενός κράτους που σέβεται τον εαυτόν του και τη μακραίωνη ιστορία του. Να διαφυλάξει τα σύνορα του και τα εθνικά του δίκαια  με το « ΟΧΙ» και το  « Μολών Λαβέ»  Όταν αυτό καταργηθεί τότε τελούμε υπό     «ιδιότυπη κατοχή»  και δεν είμαστε πλέον ελεύθεροι.

Αμφικτύων

2/11/ 22

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ