Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Η Αηδών ήταν θυγατέρα του Πανδάρεως , του Εφεσίου και παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Πολύτεχνο από τον Κολοφώνα. Αυτοί γέννησαν ένα παιδί ονόματι Ιτυν. Όσο σέβονταν τους θεούς ήταν αγαπημένοι και ευδαίμονες. Ύστερα δε καυχιόταν ο μεν Πολύτεχνος ότι αγαπούσε περισσότερο την Ηραν, η δε Αηδώνα ότι αγαπούσε περισσότερο τον Δία. Αυτό έκανε την Ηρα να ζηλοτυπήσει και να στείλει την Εριν μέσω του Ερμή. Όπου πάει δε η Ερις είναι γνωστό ότι ξεσηκώνει φιλονικία και διχασμό.
Την εποχή εκείνη ο μεν Πολύτεχνος κατασκεύαζε άμαξα και επρόκειτο να την περατώσει , η δε Αηδόνα ύφαινε υφαντό και αυτή ήταν στο τελείωμα του. Αυτοί συμφώνησαν όποιος τελειώσει πρώτος να πάρει μια δούλη από τον άλλον . Πρώτη τελείωσε η Αηδών έχοντας βοηθό της την Ήραν. Η Αηδών είχε και αδελφή ονόματι Χελιδόνα . Ο Πολύτεχνος έρχεται στον πεθερό του Πανδάρεω και τον εξαπάτησε λαμβάνοντας την κόρη του ονόματι Χελιδόνα την οποία διέφθειρε στο δρόμο, έπειτα της έκοψε τα μαλλιά, της πήρε άλλα φορέματα και την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει αν αποκαλύψει το μυστικό στην αδελφή της ή αλλού. Παρέδωσε την δούλη στην Αηδόνα σύμφωνα με την συμφωνία τους . Η Αηδών δεν γνώριζε ότι είναι αδελφή της και την κακομεταχειριζόταν, βάζοντας την σε βαριά εργασία. Κάποτε που πήγε στη πηγή να πάρει νερό κάθισε μόνη και θρηνολογούσε γοερά την κακή της τύχη, όταν την άκουσε η Αηδών την αναγνώρισε. Τότε για να τον εκδικηθούν σφάζουν το γιό του Ιτυν και τον έβαλαν να βράζει , ενώ αυτές έφυγαν και πήγαν στον πατέρα τους Πανδάρεω.
Όταν γύρισε στο σπίτι ο Πολύτεχνος είδε το κρέας μαγειρεμένο και κάθισε και το έφαγε. Αντιληφθείς την πλάνη έτρεξε να τις φτάσει και πήγε στο σπίτι του Πανδάρεω. Εκεί τον συνέλαβαν και τον έδεσαν οι δούλοι , τον άλειψαν με μέλι και τον άφησαν στον Ήλιο. Η Αηδών ενθυμούμενη τον έρωτα της κάθισε κοντά του και έδιωχνε τις μύγες . Τέλος αποφάσισαν να τον σκοτώσουν και μετέτρεψε αυτούς σε πτηνά ο Δίας . Τον μεν Πανδάρεω σε Αλιαίετον (θαλασσαετός) , την γυναίκα του σε Αλκυόνα(θαλασσοπούλι) η οποία είναι αίσιος οιωνός στους ναυτικούς , τον Πολύτεχνο σε Πελεκάνο(μεγάλο υδρόβιο πουλί), διότι ο Ήφαιστος του έδωσε τον τεκτονικό πέλεκυν(το μακρύ ράμφος) , είναι δε στους τέκτονες αγαθός οιωνός , ο αδελφός της Αηδόνας έγινε Εποψ (τσαλαπετεινός) αίσιος οιωνός σε γη και θάλασσα , η Αηδ ών μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο ωδικό πουλί(Αηδόνι) και με το κελάηδημα της θρηνεί τον γιό της Ιτυν. Τέλος, την Χελιδώνα μετέτρεψε στο ομώνυμο πουλί (Χελιδόνι) που ζει κοντά στους ανθρώπους επειδή είχε δεχθεί διακόρευση και ζητούσε βοήθεια από την παρθένα Άρτεμη.
Παρατηρήσεις
1/ Ο χαριτωμένος οικολογικός μύθος της Αηδονας δείχνει την αγάπη των προγόνων μας για το ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα για τα πανέμορφα πουλιά της πατρίδας μας . Τους είχαν δώσει ανθρώπινες ψυχές, ένδειξη μέγιστης αγάπης και αντίθετα από ότι συμβαίνει σήμερα . Στην εποχή μας έκτος από τους λαθρο-κυνηγούς και τους νομίμους που τα σκοτώνουν μανιωδώς στο πέρασμα τους κατά την αποδημία τους , ακόμη και οι ιδιωκτήτες σπιτιών καταστρέφουν συχνά τις φωλιές για να μην τους κάνουν ακαθαρσίες . Ο χειρότερος όμως εχθρός τους είναι, οι η καταστροφή των δασών , τα φυτοφάρμακα, ο περιορισμός των υδροτόπων και τώρα τελευταία οι πυκνοί ραδιοφάροι, οι πομποί διαφόρων ραδιο-συχνοτήτων , οι ανεμογεννήτριες , τα ηλεκτρικά καλώδια και ο άπλετος φωτισμός που τα παραπλανούν, τα εκτρέπουν και συχνά πέφτουν θύματα καταιγίδων πάνω από την Μεσόγειο.
2/ Θα κόμιζα γλαύκα στην Αθήνα αν έλεγα ότι η Μικρά Ασία όπως το Αιγαίο ήταν από αμνημονεύτων χρόνων Ελληνικό, όπως διατείνονται οι Τούρκοι και συχνά ο κ. Ερντογάν. Το παράδοξο είναι ότι ουδείς Έλλην πολιτικός τομά να μιλήσει για την Ελληνική κληρονομιά που έχουμε αφήσει εκεί και θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, όπως: Οι τάφοι των προγόνων μας , τα ένδοξα μνημεία μας, τα θέατρα μας , οι ναοί της πατρώας θρησκείας μας , τα οστά των αγαπημένων μας προσώπων αμέτρητων γενοκτονιών, με τελευταίες της Ιωνίας, του Πόντου , που συνεχίστηκαν ως τις μέρες μας στην Κωνσταντινούπολη κ.α. Φοβικοί, δουλικοί, αμνήμονες(η-λίθιοι) ραγιάδες οι ηγέτες των παρακμιακών κομματικών συντεχνιών μετέδωσαν και στο λαό την φοβία , τον κατευνασμό και την παράδοση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων
3/ Σε κάθε περίπτωση οι πρόγονοι μας καυτηριάζουν την Εριδα και τον Διχασμό . Απεναντίας εμείς τον έχουμε θεσμοθετήσει με το πολυκομματικό Σύνταγμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας(κομματοκρατίας) , το οποίον εξαπατά και καταδυναστεύει τον λαό
4/ Σε πανάρχαιες εποχές οι Έλληνες έφτιαχναν και άμαξες, και υφάσματα και όπλα και πλοία και καλλιτεχνήματα , ενώ εμείς ζούμε με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και πάντα είμαστε χρεωμένοι με εξαίρεση την Επταετία. Τι φταίει; Κάποτε πρέπει να το βρούμε. (25/4/25)
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
https://amphiktyon.org
Όποιος επιθυμεί να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την ένδειξη
«διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98
