ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ- ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ 

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ- ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ

Σήμερα κατευοδώσαμε ένα αδελφικό φίλο, έναν  εξαίρετο  συνάδελφο, ένα διακεκριμένο στρατηγό  και προ παντός άνθρωπο: τον Στρατηγό Ριχάρδο Καπέλλο. Τον συνοδεύσαμε  συνάδελφοι ,  φίλοι και το Γενικό Επιτελείο Στρατού με στρατιωτικές τιμές –όπως αρμόζει στην περίπτωση αυτή-  για ένα  επιτυχημένο αντιστράτηγο στο κοιμητήριο Χολαργού  . Έφυγε πλήρης ημερών 90 ετών, αλλά κάθε αναχώρηση από τον κόσμο τούτο  προξενεί βαθιά θλίψη στους ανθρώπους που  τον γνώρισαν .

 Ο στρατηγός Καπέλλος ήταν ένας πολεμιστής στον συμμοριτοπόλεμο-τώρα τον λένε εμφύλιο- και στον πόλεμο της Κορέας. Διοίκησε Μονάδες Πεζικού και Σχηματισμούς (Μεραρχία) και ανέλαβε επιτελικές και άλλες νευραλγικές θέσεις μεγάλης σπουδαιότητας και υψηλής ευθύνης στο ΥΕΘΑ με  απόλυτη  επιτυχία . Εκείνο που πάντα τον διέκρινε ήταν η εντιμότητα , η προσήλωση του στην εκτέλεση του καθήκοντος, η  φροντίδα για τους υφισταμένους του  , ο στενός δεσμός προς τους συναδέλφους του και η αγάπη προς την πατρίδα.  Καίτοι είχε προτάσεις να μπει σε κόμματα εξουσίας και να πολιτευτεί απέφυγε τούτο διότι ήθελε να μείνει  πιστός  στον όρκο του  προς την πατρίδα και στις πατροπαράδοτες  αξίες.

 Μετά την αποστρατεία του διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, ξεκινήσαμε μαζί  στα πλαίσια της Ομάδος  των πρώην Στρατηγών του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό αγώνα  εναντίον των Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς, που επρόκειτο στην δεκαετία του 80’ να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Ήταν η εποχή που παρόμοια ομάδα των στρατηγών του Συμφώνου Βαρσοβίας είχε δραστηριοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό,  καθώς και  για την κατάργηση των Πυρηνικών Εξοπλισμών .

Τότε ήθελε  μεγάλη  τόλμη για να αντιμετωπίσουμε την λάσπη που μας έριξαν σκοτεινοί κύκλοι μυστικών υπηρεσιών , αλλά και παραπληροφορημένοι συνάδελφοι μας . Ο στρατηγός Καπέλλος αντιμετώπισε όλα αυτά με υψηλό ηθικό θάρρος .

 Κάναμε συναντήσεις τόσο με  τους Σοβιετικούς στρατηγούς  όσο  και με απόστρατους  Αμερικανούς και Καναδούς( Στρατηγούς , Ναυάρχους και Πτεράρχους) οι οποίοι όταν ήταν εν ενεργεία χειρίζονταν  Πυρηνικά Όπλα .  Στην ομάδα των Ελλήνων Στρατηγών επικεφαλής ήταν και ο ένδοξος στρατηγός Γεώργιος Κουμανάκος,   πολεμιστής στον Β! Π.Π , στον συμμοριτοπόλεμο και μετά στον πόλεμο της Κορέας.   Επισκεφθήκαμε  πολλές  χώρες  για να μεταδώσουμε το μήνυμα της Ειρήνης και της καταργήσεως των Πυρηνικών Όπλων με απόλυτη επιτυχία

Ο εκλιπών ήτο εξαιρετικά μορφωμένος , άριστος γνώστης της γεωστρατηγικής, των διεθνών σχέσεων , της ιστορίας-και ιδιαιτέρως της Επτανησιακής λόγω καταγωγής.  Ητο ένας αριστοκράτης αξιωματικός στο πνεύμα και στην κοινωνική συμπεριφορά , πολυμαθέστατος, πολυγλωσσότατος , γόνος της Κέρκυρας , που τα ίχνη του οικογενειακού του δένδρου χάνονταν ίσως στην Βενετία. Τιμήθηκε με πολλά παράσημα  , μετάλλια   και διακρίσεις από την πατρίδα και από ξένες χώρες για την πολεμική και πολυσχιδή δράση του.

Είχε την ατυχία να χάσει την σύζυγο του, την αξέχαστη μας Άννα και την αρχιτέκτονα κόρη του Λίνα, που τις υπεραγαπούσε

 Στην κόρη του  Ζανέττα και στα δύο λαμπρά παιδιά της(Ριχάρδο και Αννα-Μιρέλλα) εκφράζουμε  θερμά συλλυπητήρια   και τους ευχόμαστε να ζήσουν και  να θυμούνται την μνήμη του αειμνήστου     πατέρα και παππού τους

Φίλε Ριχάρδε στο καλό στο αέναο και  ατελεύτητο   ταξίδι σου εν ειρήνη  και συνάντηση κάπου στο χαοτικό σύμπαν σαν αστρόσκονες .

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης –Αμφικτύων

Υποτράτηγος ε.α- Συγγραφεύς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *