ΣΩΚΡΑΤΗΣ:   Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο Αντιφών είπε στο Σωκράτη: Όσες μεταξύ των ανθρώπων λέγονται αρετές , αν τις εξετάσεις θα βρεις ότι όλες αυξάνουν με τη μάθηση και τη μελέτη.

Ο  Σωκράτης  απαντά:

Στη δική μας νοοτροπία Ω! Αντιφών θεωρείται εξ ίσου ωραίο και εξ ίσου άσχημο να πωλεί κανείς την ομορφιά της νιότης του και τη σοφία του. Γιατί αν πωλήσει κανείς για χρήματα την ομορφιά της νιότης του σ’όποιον την επιθυμεί , τον ονομάζουμε πόρν. Αν όμως κάποιος γνωρίσει ένα που είναι ωραίος στο σώμα και την ψυχή και τον κάνει φίλο του τον θεωρούμε άνθρωπο σώφρονα. Το ίδιο και για τη σοφία, όσοι την πωλούν για χρήματα σ’ όποιον τη θέλει, τους ονομάζουμε σοφιστές , σαν να λέμε πόρνους. Όμως αν κάποιος καταλάβει πως ένας είναι ευφυής και τον διδάσκει οτιδήποτε καλό γνωρίζει και τον κάνει φίλο του, τότε πιστεύουμε  πως αυτός κάνει όσα αρμόζουν να κάνει ένας τέλειος πολίτης. Εγώ ο ίδιος Αντιφών , όπως ένας άλλος ευχαριστείται με ένα καλό άλογο , με ένα σκύλο ή με ένα πουλί κατά παρόμοιο και καλύτερο τρόπο ευχαριστιέμαι με καλούς φίλους, κι’ αν γνωρίζω κάτι καλό το διδάσκω και το συνιστώ και  στους άλλους, γιατί νομίζω ότι θα ωφεληθούν κι’αυτοί , έστω για λίγο,  ως προς  την Αρετή τους .

Και τους θησαυρούς των παλαιών σοφών , που τους άφησαν γραμμένους σε βιβλία

τους ερμηνεύω ξεφυλλίζοντας τα μαζί με φίλους και αποθησαυρίζουμε ότι καλό. Και θεωρώ κέρδος μέγα ότι γινόμαστε φίλοι μεταξύ μας.»

Σχολιασμός :

1/ Ο Σωκράτης υπήρξε ο προάγγελος  του διαδικτύου  και   ο πρώτος που έκανε πράξη την ελεύθερη και δωρεάν διακίνηση  των ιδεών. Αυτός συνήθιζε να παραδίδει δωρεάν τα μαθήματα του σε ομάδες ειδημόνων. Επίσης   είπε ότι για να διαδοθεί η γνώση   πρέπει να περάσει στους ειδήμονες (ομαδοποιήσεις) και όχι στη μάζα, διότι αν περάσει απ’ ευθείας στο κοινό δεν θα την εννοήσει . Όποιος πουλάει την ομορφιά του ή  το σώμα του  θεωρείται πόρνος , όποιος πουλάει τις ιδέες του σοφιστή τον αποκαλεί ο κόσμος

2/ Η καλές συναναστροφές βελτιώνουν τον άνθρωπο. Αντίθετα, οι κακές τον  υποβιβάζουν    Αυτές ιδιαιτέρως επηρεάζουν τους νέους και τα παιδιά . Γι’ αυτό πρέπει οι γονείς να τα παρακολουθούν. Αυτό πρέπει να  εφαρμοστεί και στο διαδίκτυο.

3/ Τονίζει την αξία της αρχαίας σοφίας . Μπορεί εκείνοι  να μην είχαν ανεπτυγμένη τεχνολογία αλλά όπως δείχνουν τα έργα τους είχαν ανεπτυγμένο εγκέφαλο . Επομένως οφείλουμε να τους μελετούμε  και τη σοφία τους ν’ αντλούμε

4/ Μας διδάσκει ακόμη ότι δεν πρέπει να μένουμε παθητικοί  και σβηστοί φάροι , μόνο δέκτες ιδεών και μαθήσεων, αλλά αυτές να τις κοινωνούμε και προς τους άλλους. Η ψηφιακή εποχή   ευνοεί τούτο , δηλαδή να  είμαστε   δέκτες  και πομποί  ωφέλιμων ιδεών, και  αληθινών (διασταυρωμένων) πληροφοριών

5/ Με το Πνεύμα της Αλήθεις και Ελευθερίας, οι Έλληνες έφτιαξαν επτά(7) λαμπρούς  πολιτισμούς (Προκατακλυσμιαίο, Μινωικό, Μυκηναϊκό, Κλασσικό, Αλεξανδρινό, Βυζαντινό και Ευρωπαική Αναγέννησης) και τους διέδωσαν δωρεάν στην ανθρωπότητα, χωρίς να ζητηθούν πνευματικά δικαιώματα. Η ανταπόδοση δυστυχώς είναι θλιβερή. Βαρβαρικοί λαοί του  έχουν κάνει ως πρόσφατα αρκετές Γενοκτονίες. Το  εγκληματικό  Τουρκικό Κράτος αντί να μελετήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό της Μικράς Ασίας  στον οποίο πατάει και φιλοξενείται τον καταστρέφει ασυλλόγιστα και μισεί θανάσιμα τους Ελληνες δημιουργούς του  (27/5/25)

* Αρχαίος Έλληνας ποιητής Τραγωδιών

* Ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας

* Αμφικτύων   ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

http://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη

«διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *