Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Με τη βαθιά αναταραχή που περνάει σήμερα ο κόσμος, με δύο πολεμικά μέτωπα έτοιμα να εκραγούν (Ουκρανία, Μ. Ανατολή), με το κλίμα διαταραγμένο( λειώνουν οι πάγοι των πόλων), με λειψυδρία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από πείνα , έλλειψη καθαρού νερού, παιδείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , τα ήθη έχουν υποχωρήσει (τα 2 φύλλα προς το παρόν έγιναν 3), ναρκωτικά, εγκλήματα , ανεργία, μεταναστευτικές ροές, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, τρομοκρατία, εμπρησμοί , και γενικά ένας κόσμος που ο άνθρωπος έγινε βίαιος, άπληστος , αρπακτικός , μοχθηρός, χυδαίος, ψεύτης , υποκριτής, αναίσχυντος θα τον ονομάζαμε θηρίο ανήμερο, επικίνδυνο και βάρβαρο που για πρώτη φορά στο βίο του έχει δημιουργήσει τιτάνιες δυνάμεις που μόνο στο σύμπαν συναντώνται (πυρηνική διάσπαση και σύντηξη) ικανές να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη. Ασφαλώς, ένας λογικός άνθρωπος θα αποφανθεί κατηγορηματικά ότι ο κόσμος μας αντί να προοδεύσει σε σχέση με το παρελθόν έγινε χειρότερος και χυδαιότερος. Θα το ακούσετε από πολλούς ηλικιωμένους.
Ο υπερπληθυσμός, η ανθρώπινη βουλιμία και αδικία έχει δημιουργήσει όντως σοβαρά προβλήματα, αλλά ποτέ ο κόσμος δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Μόνο που τώρα όλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και τα βλέπουμε στη μικρή μας οθόνη σε χρόνο μηδέν,
Θα μου πείτε ότι διάλεξα άσχημη ημέρα, ίσως και ώρα να σας θέσω το ερώτημα. Ναι, αλλά ο πλανήτης έχει δισεκατομμύρια έτη ζωή.
Ο σημερινός κόσμος έκανε τεράστια πρόοδο στο ελάχιστο διάστημα των τελευταίων 100 ετών. Προσωπικά στις τρεις μεγάλες εποχές που έζησα(1/ Γεωργική, 2/ Βιομηχανική και 3/ Πληροφορική) γνώρισα ένα κόσμο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό.
Στη γεωργική εποχή με το κάρο και το ξύλινο αλέτρι, ήταν ο κόσμος της μιζέριας , με ελάχιστα υλικά αγαθά, φτωχός , ρακένδυτος, πεινασμένος κάτω από τη δουλεία της εξουσίας , του φεουδάρχη, του δανειστή, κάτω από τον φόβο του θεού και του πονηρού ιεράρχη, των δεισιδαιμονιών του , της αγραμματοσύνης, της αμάθειας , του φόβου, της έλλειψης παιδείας, τον μάστιζαν οι μολυσματικές ασθένειες, με ανύπαρκτα φάρμακα, πρωτόγονα νοσοκομεία, με προσδόκιμο ζωής που ήταν πολύ χαμηλό, με τεχνολογικά μέσα που λίγο διέφεραν της εποχής του Ομήρου. Τότε η επιστήμη ήταν στα σπάργανα. Όλα γίνονταν εμπειρικά και ελάχιστη συναίσθηση είχε ο άνθρωπος των συλλογικών προβλημάτων του.
Σήμερα με τη ραγδαία πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας ο άνθρωπος απέκτησε τη γνώση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή του και είναι σε θέση ή τουλάχιστον προσπαθεί να δώσει λύση. Οι λύσεις που δίδονταν στο παρελθόν δεν ήταν πάντοτε οι καλύτερες ούτε είχαν μακροπρόθεσμους ορίζοντες γιατί κυριαρχούσε η άγνοια, ο παράγων κέρδος και αντί για καλό δημιουργούσαν μακροπρόθεσμο κακό στη Γη(μηχανές εσωτερικής καύσεως. Υδρογονάνθρακες, χημικές ουσίες, Πυρηνική ενέργεια κ.α) Οι αρχαίοι πρόγονοι μας με γνώμονα το «μέτρον» δεν τόλμησαν να βάλλουν σε εμπορική χρήση τις θεωρίες που είχαν αναπτύξει (ατμομηχανή, μεταλλουργία , αεριώθηση κ.α) Αντίθετα, οι Ρωμαίοι και αργότερα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γιγάντωσαν τη βιομηχανία, γεγονός που κατέληξε στην αύξηση του πληθυσμού της γης και των δραστηριοτήτων του, με συνεπακόλουθο τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Όμως ο άνθρωπος του 20ού αιώνα δεν είναι σαν τον άνθρωπο του 19ου. Έχει, επίγνωση της ευθύνης του για την καταστροφή του πλανήτη και αρχίζει να κάνει πράξη τα μέτρα σωτηρίας του έστω και αργοπορημένα ή και ανεπαρκή. Αυτό είναι θετικό βήμα. Η άρνηση της «υλιστικής ανάπτυξης» έστω με τα λόγια(γιατί στις πράξεις κανείς δε θέλει να μειώσει το επίπεδο ζωής του) είναι και αυτό κάποια πρόοδος .
Η κατάρριψη των ταμπού για την απελευθέρωση του ατόμου ενώ έχει τα θετικά της αποτελέσματα, πήγε στην άλλη άκρη το εκκρεμές και έφερε την έκλυση ηθών και αξιών. Με την είσοδο των Η/Υ είχαν υποσχεθεί ότι θα απελευθέρωναν τον άνθρωπο από τον υπερβολικό κάματο και θα του έδιναν χρόνο για στοχασμό, όμως διαψεύστηκαν οικτρά. Στην Ελλάδα ψηφιοποιήσαμε τη Γραφειοκρατία, αυξήσαμε τις ώρες εργασίας και πετάξαμε στο ΧΥΤΑ τους ηλικιωμένους. Είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις του αιώνα μας(ηλεκτρονική-ψηφιακή τεχνολογία , χημεία, μοριακή βιολογία, διαστημική. ΑΙ κ.α) θα ανοίξουν διάπλατα στο μέλλον τους δρόμους της γνώσεως και της προόδου. Ο κόσμος έχει μπει στο κατώφλι της “Νοόσφαιρας” και το μέλλον του προβλέπεται μεγαλειώδες.
Βέβαια, ο βίος μας είναι περιορισμένος και θέλουμε να τα απολαύσουμε «εδώ» και «τώρα». Αυτό ανήκει στους ψεύτες πολιτικούς. Όμως αν δούμε την εξέλιξη της ανθρωπότητας στο σύνολο της θα διαπιστώσουμε ότι οι αιώνες της προόδου είναι ένα απειροελάχιστο κλάσμα μπρος στα εκατομμύρια πρωτόγονης ζωής της . Η πρωτόγονη περίοδος είναι το δένδρο και η επιστημονική περίοδος είναι ένα λεπτότατος φλοιός . Επομένως, όλα μεταβάλλονται ταχέως προς το καλύτερο σε μια ημιτονοειδής καμπύλη που δεν είναι γραμμική . Η καμπύλη αυτή με κάθε πόλεμο βυθίζεται, Σε περίπτωση δε πυρηνικού πολέμου θα πέσει κατακόρυφα στα τάρταρα.
Οι αναχρονιστικές, απολυταρχικές, θρησκόληπτες , αναθεωρητικές και πλουτοκρατικές δυνάμεις θα δώσουν προοδευτικά τη θέση τους στην Επιστήμη και Τεχνολογία που είναι κόρες της φυλής μας, των προγόνων μας και των πατρώων Θεών μας. Μόνο με τον Ελληνισμό ο κόσμος θα προοδεύσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει στον αυριανό κόσμο Φιλία ,Συνεργασία , Ειρήνη και Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το ρόδινο μέλλον του (8/8/24)
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
Όποιος επιθυμεί να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98
ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ