ΓΙΓΑΣ ΜΕ  ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Εκφράζουμε και πάλι την αμέριστη συμπάθεια μας προς τον Τουρκικό λαό για την τραγωδία του αιώνα την οποίαν βιώνει  και είμαστε  στο πλευρό του  για   άμεση βοήθεια    προς τους πληγέντες. Όμως πρέπει να αναλύσουμε αυτή την τραγική κατάσταση γιατί και η χώρα μας είναι σεισμογενής και ενδέχεται και εμείς στο άμεσο μέλλον να βιώσουμε όχι τόσο μεγάλου μεγέθους  σεισμούς, αλλά πολύ κατώτερους κατά τους σεισμολόγους

Μία από τις αιτίες σύντομης πτώσης της Σοβιετικής Ενώσεως ήταν η καταστροφή του Πυρηνικού Σταθμού του Τσερνομπίλ. Ολόκληρη Σοβιετική Ένωση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τόσο εκτεταμένη κρίση και κατέρρευσε κάτω από την αδυναμία και ανικανότητα της.

Οι δύο σεισμοί μαμούθ (7,8 και 7.7) στην Ανατολική Τουρκία και οι  δεκάδες μετασεισμοί  μικρότερου μεγέθους έχουν προξενήσει  βιβλικές καταστροφές στην γείτονα . Κατόπιν τούτου είναι αμφίβολο :

1/ Αν θα μπορέσει  η Κυβέρνηση Ερντογάν εν μέσω εκλογών να διαχειριστεί την άμεση βοήθεια στους πληγέντες και

  2/ Αν  δυνηθεί να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα αποκατάστασης των πληγέντων δέκα(10) συνολικώς πόλεων   με συνολικό πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων  περίπου.    Πολλές από τις  πολυώροφες πολυκατοικίες   της κατασκευαστικής «συμμορίας» των  «5» του Ερντογάν   κατέρρευσαν  σαν  « τραπουλόχαρτα». Όσα κτίρια κατά τους σεισμολόγους έχουν  απομείνει είναι ουσιαστικά  προβληματικά  να χρησιμοποιηθούν πριν ελεγχθούν , όταν μάλιστα προβλέπεται να συνεχιστούν οι μικροσεισμοί για ένα τουλάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τις μέχρι τούδε πληροφορίες το υπό κατασκευή από τους Ρώσους  πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού το οποίον βρίσκεται στο μεγάλο ρήγμα της Ανατόλιας, δεν  υπέστη   ζημία, ωστόσο πρέπει να μας  προβληματίσει για το μέλλον.

Υποσχέσεις συναισθηματικού χαρακτήρα θα  πάρει άφθονες , αλλά όταν σβήσουν τα φώτα της ράμπας η πραγματική βοήθεια θα είναι ψιχία, γιατί όλες οι χώρες είναι υπερχρεωμένες.

Επομένως, η Τουρκία της σήμερον δεν είναι η Τουρκία όπως την θεωρούσαμε χθες, δηλαδή ένα «Γίγαντα»  πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό με προβλήματα φυσικά. Απεδείχθη ότι ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια , λίαν εύθραυστα και αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι  αντίπαλοι της  το κατόρθωσε ο Εγκέλαδος μέσα σε δύο λεπτά της ώρας. Όμως ο γίγας του« “άρπα κόλα» σε λίγο και πάλι θα σταθεί σε « χάρτινα πόδια»   και θα κάνει τα ίδια. Η προσπάθεια μας στο εξής θα πρέπει  να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη της γείτονος, γιατί οι κυβερνήσεις της  δεν πρόκειται να αλλάξουν κατεύθυνση. Κατά τα φαινόμενα ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τους σεισμούς για την επανεκλογή του .   

 Καιρός λοιπόν εμείς να προχωρήσουμε θαρραλέα στην επέκταση των Χ.Υ στα 12 Ν,Μ και να ενώσουμε τις ΑΟΖ  Ελλάδος – Κύπρου χωρίς καθυστερήσεις(7/2/23)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα  με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *