ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ακόμη ο  καταδικαστέος   πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει   κριθεί, όμως  τολμώ να διατυπώσω  τις πρώτες  εκτιμήσεις . Οι Ρώσοι απέτυχαν στον αστραπιαίο πόλεμο, όπως αρχικώς είχαν σχεδιάσει, αλλά φαίνεται ότι παρά τις βαρύτατες κυρώσεις και απώλειες, πλησιάζουν  στους αντικειμενικούς σκοπούς τους  :

1/  Η  Παλλαϊκή Άμυνα   .Ο Ουκρανικός λαός  πολεμά για  την πατρίδα ελευθερία και ανεξαρτησία του και αρνείται να  παραδοθεί . Παρόλο που δεν έγινε εγκαίρως επιστράτευση  της  Λαϊκής Άμυνας,  οι ίδιοι οι πολίτες  πήραν τα όπλα  και   προστατεύουν την πόλη τους από      τον ισχυρότερο   αντίπαλο. Σε   αυτές τις μάχες οι στρατιωτικά ασθενέστεροι Ουκρανοί μπόρεσαν να    σταματήσουν  τις πανίσχυρες  Ρωσικές δυνάμεις ,  διότι διέθεταν  καλύτερες  πληροφορίες, υψηλότερο ηθικό  , ισχυρότερη θέληση και  πολεμικές αρετές (ανδρεία, φιλοπατρία, αυτοθυσία)Επίσης    έκαναν καλύτερη χρήση  των αρχών του πολέμου  και κυρίως πολεμούν υπέρ βωμών και εστιών   . Όλα δείχνουν ότι ο Πόλεμος   θα τελειώσει σύντομα με διαπραγματεύσεις που θα επιβάλλουν οι νικητές  τους  όρους τους  ήτοι:1/ Ουδεροποίηση Ουκρανίας,2/ απόσχιση Κριμαίας, 3/ ομοσπονδοποίηση ρωσόφονων   «Λαϊκών Δημοκρατίών»  Ντονέτσκ και  Λουγκάνσκ»    και  πιθανός αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα. Φυσικά το ΝΑΤΟ  θεωρείται παρελθόν για την Ουκρανία.

 2/Αντιαρματικά και Αντιαεροπορικά Οπλα.  Αυτά  έγιναν το φόβητρο των  αρμάτων εντός πόλεων και γι’ αυτό οι  Ρωσικές τεθωρακισμένες  δυνάμεις  κρατήθηκαν  εκτός  των πόλεων . Ο αμυνόμενος με ένα  φθηνό αντιαρματικό ή αντιαεροπορικό  βλήμα   καταστρέφει ένα ακριβό άρμα μάχης ή ένα πανάκριβο αεροσκάφος. Ιδιαίτερα ο αγών εντός  πόλεων είναι δυσκολότατος και αιματηρότατος γι’ αυτό οι Ρωσικές δυνάμεις απέφυγαν να κάνουν οδομαχίες . Αν  αυτός ο πόλεμος εξελιχθεί σε  ανταρτοπόλεμο τότε θα δυσκολέψει η κατάσταση για τις Ρωσικές δυνάμεις  και  θα μεταβληθεί η Ουκρανία  σε τεράστιο «Αφγανιστάν» με ασύλληπτες συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.

3/  Μολότοφ:  το  αντιαρματικό του λαού  Οι Ουκρανοί με τα μολότοφ απείλησαν τα Ρωσικά άρματα μάχης εντός πόλεων. Ενα μπουκάλι   με  εύφλεκτο μίγμα  μπορεί να καταστρέψει  ένα πανάκριβο  άρμα μάχης ή ένα όχημα του αντιπάλου. Άρα οι μπαχαλάκηδες    μπορεί να αναδειχθούν άριστοι  μαχητές σε περίπτωση  οδομαχιών .

5/ Ο πολίτης-οπλίτης (χωρίς στολή) είναι φόβητρο κάθε  επιτιθεμένου . Αυτός  μπορεί να δράσει σαν ελεύθερος σκοπευτής από   μπαλκόνι , παράθυρο ή   ταράτσα. Από αυτόν δεν μπορείς να προφυλαχτείς γιατί δρα αιφνιδιαστικά   και   προξενεί   επιβράδυνση της  δράσεως του αντιπάλου  και του δημιουργεί   απώλειες    Τον φοβούνται ακόμη και οι κυβερνήσεις  για ευνόητους λόγους. Μόνο η Αρχαία Αθήνα είχε υιοθετήσει το θεσμό  του «πολίτη-οπλίτη» . Αυτός  έφερε στο σπίτι του τον οπλισμό  και ήταν παράλληλα και  ο  εγγυητής  του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας, Το θεσμό  τούτο  υιοθέτησαν  οι πατέρες του Αμερικανικού Έθνους στο  Σύνταγμα των ΗΠΑ, Έκτοτε  ουδείς διανοείται να απαγορεύσει   στον Αμερικανό πολίτη να  κατέχει  όπλα .

6/ Οι Πόλεμοι κρίνονται στο οικονομικό πεδίο   Οι Ουκρανοί με πολύ μικρότερες αλλά έξυπνες  δυνάμεις συγκράτησαν τον υπέρτερο Ρωσικό αντίπαλο. Οι σύγχρονοι πόλεμοι   τελικά κρίνονται στο οικονομικό πεδίο. Κερδισμένος είναι εκείνος που με φθηνά έξυπνα  όπλα και ελαφρές δυνάμεις επιβραδύνει , επιμηκύνει  ή κερδίζει  τον πόλεμο   γονατίζοντας οικονομικά τον αντίπαλο(  Βιετνάμ ,  Αφγανιστάν κ.ο.κ) Οι κυρώσεις στον επιτιθέμενο ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση.     

 Εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία .Αυτή παρά την αθλία  οικονομική της κατάσταση   επί  δεκαετίες  διεξάγει    ανηλεείς πολέμους στην Κύπρο ,  Κουρδιστάν ,  Συρία, Λιβύη Ιράκ κ.α και  ακόμη δεν έχει  γονατίσει ούτε  λευτερώσει το Κουρδιστάν , αλλά  η Ε.Ε δεν διανοείται να τις επιβάλλει κυρώσεις

 Όχι σε νέο  «Βιετνάμ» στην Ευρώπη. Η παράταση του πολέμου     είναι εξαιρετικά ανησυχητική και καταστροφική τόσο στον Ουκρανικό λαό (σε αίμα, καταστροφές και προσφυγιά)  όσο  και στον Ρωσικό λαό (κυρώσεις)  Αν ο πόλεμος   δεν σταματήσει γρήγορα   ενδέχεται να κλιμακωθεί και να  γίνει το «Βιετνάμ της Ευρώπης» και της  Ρωσίας. Η παράταση του θα οξύνει τα πάθη, τα μίση και θα ενισχύσει τις   δυνάμεις του άκρατου φανατισμού   του ψυχρού πολέμου και ρεβανσισμού  .  Εχουν ήδη αναστατωθεί οι  διεθνείς αγορές  και ένα κύμα  απότομων ανατιμήσεων , ελλείψεων  βασικών ειδών και κυρίως της ενέργειας χτυπάει τους λαούς .  Το αποτέλεσμα     θα είναι   πείνα, ανεργία και εξαθλίωση στον κόσμο ολόκληρο. Πέραν τούτου η παράταση του και η ενδεχόμενη  συμμετοχή  του  ΝΑΤΟ  θα  οδηγήσει στην περαιτέρω κλιμάκωση και στην απ’ ευθείας σύγκρουση των Πυρηνικών Δυνάμεων, με κίνδυνο πυρηνικού Ολοκαυτώματος

Επείγει  λοιπόν  να σταματήσει αμέσως  ο πόλεμος ,  να υπάρξει εκεχειρία και  έναρξη διαπραγματεύσεων, να επικρατήσει κλίμα  κατευνασμού , σύνεσης , λογικής και απομόνωσης των θερμοκέφαλων, φανατικών  και πολεμοκάπηλων  οπαδών του πυρηνικού  ολέθρου.  

Με την νέα αρχιτεκτονική  που ανατέλλει η  Ουκρανία και Ρωσία ενδέχεται να γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφαλείας , όπως είχε ονειρευτεί ο Στρατηγός Ντε-Γκολ . Μια Ευρώπη  από τον Ατλαντικό ως το Βλαδιβοστόκ.

Αμφικτύων

 8/3/ 22

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης>

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *