«ΝΕΑ ΚΙΝΑ» ΠΡΟΣΕΧΩΣ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο Τούρκος ηγέτης δεν είναι απρόβλεπτος . Αντίθετα, εξαγγέλλει εκ των προτέρων τα σχέδια του. Οσο τον παίρνει κάνει πράξη την «Γαλάζια Πατρίδα”. Δεν μπλοφάρει για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα πρώην εδάφη της και ακόμη πιο πέρα.

Δεν μπλοφάρει  για το Παντουρκικό  τόξο ως την Κίνα και  Μογγολία. Τέλος, δεν μπλοφάρει για τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα τα διαλαλεί “Urbi et Orbi” . Απλώς οι δικές μας ηγεσίες είχαν πέσει σε βαθύ  λήθαργο και βαυκαλίζονταν για μια ειρηνική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο και σε αέναες διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο ,Θράκη και Κύπρο και φθάσαμε στην άκρη του χάους .

Ο Ερντογάν  και έξυπνος είναι και άκρως φιλόδοξος εθνικιστής . Παρέλαβε μια Τουρκία με ΑΕΠ  λίγο μεγαλύτερο της Ελλάδος το 2001 και το τετραπλασίασε σε είκοσι χρόνια, ενώ εμείς με τα μνημόνια το μειώσαμε.  Επομένως, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι με την επιμονή του να διατηρεί χαμηλά επιτόκια ,παρά την αντίδραση των διεθνών αγορών, οι οποίες υποτιμούν ραγδαίως την τουρκική λίρα, θέλει να καταστρέψει την πατρίδα του  . Κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο έχει σε ισχύ  το οποίον αν ευοδωθεί θα αναβαθμίσει τη χώρα του και θα την κάνει ισχυρή  εμπορική δύναμη .

Πρόσφατα ο τούρκος ηγέτης μίλησε και για τον Τρωικό πόλεμο και είπε ότι οι Τρώες  είναι ιστορικός λαός της Τουρκίας. [Εκείνος ο πόλεμος ουσιαστικά παρά την πτώση και καταστροφή της Τροίας τελείωσε με   καταστροφή  αμφοτέρων των εμπολέμων (Τρώων και  Ελλήνων ) διότι και οι Έλληνες όσοι γύρισαν βρήκαν τα βασίλεια τους κάτω από τον έλεγχο των σφετεριστών των θρόνων τους]. Αρα το σχέδιο του ασφαλώς δεν είναι κατ’ ανάγκην μια πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα. Αρα κάτι άλλο ευρύτερο και  πιο μεγαλεπήβολο ετοιμάζει.

Το κακό σενάριο είναι η χρεοκοπία της Τουρκικής οικονομίας . Ο Ερντογάν ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί με τις διεθνείς αγορές να  υποτιμούν ραγδαία το τουρκικό νόμισμα και να φτωχοποιείται   ο  τουρκικός λαός.

Το πρόβλημα είναι αν τα χαμηλά επιτόκια θα του βγουν σε καλό  ή θα υποστεί τρομερή ήττα; Το τελευταίο δεν θα το ήθελαν οι Ευρωπαίοι διότι θα μόλυνε επικίνδυνα τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και θα έφερνε αναταράξεις στη χώρα μας

Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει προς το παρόν  από την αύξηση των δεικτών του Χρηματιστηρίου Κώνστα/πόλεως . Αντίθετα ο δείκτης αυξάνει . Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι νέο στην Τουρκία. [Όταν ήμουν το 1961-64 στο ΝΑΤΟ   Σμύρνης η επίσημη τιμή της λίρας ήταν 7προς 1 δολάριο ΗΠΑ και στην μαύρη αγορά είχε 15 προς ένα . Και αυτή ήταν καλή εποχή για την λίρα διότι άλλοτε είχε φθάσει σε εκατομμύριο και άνω η λίρα προ το δολάριο.] Το ότι φτωχαίνει η κατώτερη τάξη αυτό δεν μετράει γιατί πάντα  στην Τουρκία υπήρχαν δύο τάξεις:  Ο λαός ήταν φτωχός και οι πλούσιοι υπερβολικά πλούσιοι

Το καλό σενάριο η Τουρκία να γίνει νέα «Μικρή Κίνα» ;

Τα χαμηλά επιτόκια  εγγυώνται συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας , ελάττωση της ανεργίας , γιγάντωση της  αμυντικής   βιομηχανίας ,  αφομοίωση της σύγχρονης τεχνολογίας κ.α. Τα χαμηλά δε ημερομίσθια-κατώτερα εκείνα των Κινέζων-κάνουν την Τουρκία ανταγωνιστικότερη της Κίνας . Αν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι ΗΠΑ και Ε.Ε επιθυμούν διακαώς  τον εμπορικό απογαλακτισμό από την Κίνα, τότε η Τουρκία διάλεξε την πλέον κατάλληλη συγκυρία να την αντικαταστήσει σε καλύτερης μάλιστα ποιότητος προϊόντα. Μήπως βλέπουμε τις σκιές του Καραγκιόζη και μας διαφεύγει ο καραγκιοζοπαίχτης πίσω από το πανί της ακρίβειας  για την οποία μας παραμυθιάζουν νυχθημερόν τα ΜΜΕ και ο συμπαθής Μανώλης; Μήπως ο καραγκιοζοπαίχτης ετοιμάζει το νέο του έργο «Η  Νέα Κίνα προσεχώς»; Γιατί και μετά τον Ερντογάν εκείνο που θα προκύψει θα είναι μίγμα Παντουρκισμού, ΝΕ οθωμανισμού και Πανισλαμισμού.

Αμφικτύων

3/12/ 2021

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη

ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.