Η ΜΕΤΑΝΑΤΟΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη στην Τουρκία με το πραξικόπημα της 20ης  Ιουλίου. Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται πλέον τις ΗΠΑ  διότι προσπάθησαν να τον φονεύσουν , προκειμένου να αλλάξουν το   αντισιωνιστικό  και αντιδυτικό  καθεστώς της Άγκυρας με ένα φιλοδυτικό και φιλονατοϊκό τοιούτο. Και επειδή οι Ρώσοι με τα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών τους στην Τουρκία και όχι μόνο τον έσωσαν , έκτοτε έχει πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας για στήριξη και προστασία έναντι της εχθρικής Αμερικής και του Ισραήλ.

Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει το παγκόσμιο περιφερειακό αμυντικό τους σύστημα  ( Rimland ) στην Τουρκία σαν κεντρικό θεμελιακό λίθο και  ζουν σε ουτοπία ότι δηλαδή  η μετά-Ερντογάν εποχή θα είναι και πάλι φιλο-νατοική και φυλοδυτική.  Αυτήν την ουτοπία πλήρωσαν  οι Κούρδοι με την προδοσία   και την εγκατάλειψη τους στο έλεος των Τούρκων και του καθεστώτος Ασσαντ.

Όμως το Τουρκικό κατεστημένο έκανε τις στρατηγικές  επιλογές του προς την Ασία όχι μόνον για καθαρά οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους πολιτιστικούς , συναισθηματικούς και ασφάλειας.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη  αφομοιώσει ότι έχουν εξασθενήσει επικίνδυνα πολιτικά( αλληλοσπαρασσόμενο έθνος) αλλά και οικονομικά και στρατιωτικά . Περισσότερο όμως πάσχουν ηθικά και κοινωνικά  . Τώρα μάλιστα με την προδοσία των Κούρδων και   τις αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές, αλληλοσυγκρουόμενες και αυτοαναιρούμενες  θέσεις του προέδρου Τραμπ η αξιοπιστία των   έχει φθάσει στο ναδίρ.  Στο εξής οι παραδοσιακοί σύμμαχοι τους θα είναι  λίαν καχύποπτοι για τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Στην παρούσα κρίση στην Μέση Ανατολή κερδισμένη βγήκε η Ρωσία και ο Ασσαντ και χαμένες οι ΗΠΑ,  Ε.Ε  και ο Ερντογάν. Αυτός αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί από τον Τουρκικό λαό στην αγχόνη για λάθος χειρισμούς και   υπεροψία. Η Τουρκία θα παραμείνει εξασθενημένη «περιφερειακή δύναμη»  αλλά η αποτυχία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επιφέρει ανατροπές και ανακατατάξεις . Το Τουρκικό καθεστώς  θα παραμείνει προσανατολισμένο στις ισλαμικές και παντουρανικές ασιατικές του ρίζες  . Η Τουρκία θα απομακρυνθεί περισσότερο  από την Ευρώπη, σε σχετική αυτό-απομόνωση προσεχώς και σε ένα εξοντωτικό πόλεμο κατά τους Κουρδικού στοιχείου.

Η Ελλάδα βγήκε από την κρίση πιο σοφή . Διαπίστωσε ότι ο Τουρκικός γίγας έχει «πήλινα πόδια» και μπορεί να του τα κόψει με έξυπνη στρατηγική όπως έκαναν οι Κούρδοι . Επίσης διαπίστωσε για μια ακόμη φορά παρά τις συμφωνίες «Πομπέο» ότι θα πολεμήσει μόνη, χωρίς ουσιαστική υποστήριξη σε αίμα από ΗΠΑ και   Ε.Ε.  Επομένως ας τακτοποιήσουμε  τα του οίκου  μας με το  ξεφόρτωμα των λαθρομεταναστών και το κλείσιμο των συνόρων,  διότι στο  μέλλον  μπορεί το μεταναστευτικό κύμα να προέλθει και  από Τούρκους πολίτες που θα θελήσουν να βρουν καταφύγιο  στην Ευρώπη για λόγους ελευθερίας, ανεργίας κ.α,  αν    μάλιστα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις  από την Δύση όπως διαφαίνεται.

Αμφικτύων

17/10/2019

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών

kostas01@amphiktyon.org

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *