12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ. ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ. ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΩΡΕΣ, ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΣΦΥΚΤΙΑ.
 
ΞΕΦΡΕΝΗ Η ΧΑΡΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ. ΩΡΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΜΑΖΙ.
 
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΕΙ. ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ, ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑΡΚΩΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ . ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ. . ΜΑΣ ΦΥΤΕΨΑΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΝΑ ΜΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ .
ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΝΤΠ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΑ ΑΠΑΤΗΛΑ
 
. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ. ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.
 
ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ . ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΓΙΑΛΤΑ. ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΖΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.
 
ΕΓΩ ΤΟΤΕ 15ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑ ΟΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΕΡΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΗΡΘΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ . Η ΠΕΙΝΑ ΑΚΟΜΗ ΗΤΑΝ ΑΦΟΡΗΤΗ. ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝ ΘΑ ΕΥΡΙΣΚΑ ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΟΣΠΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ . ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ; ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΥΣΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΙ;
 
ΑΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΘΑ ΚΛΑΙΓΑΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΜΕ ΣΕ ΖΗΤΟΚΡΑΥΓΕΣ . ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΡΟΥΦΟΥΣΑΜΕ ΣΑΝ ΝΕΚΤΑΡ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΜΟΝΟΜΙΑΣ. ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ .
 
 
 
ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ
 
 
 
Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς: 12 Οκτωβρίου 1944
 
 
74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας
«Ώρα έντεκα π.μ. – Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ – Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα – Ο γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν – Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη.
Πριν φύγουν και οι τελευταίοι Ούννοι ο λαός ξεχύθηκε με σημαίες και ζητωκραυγές στους δρόμους. Απ’ το Πανεπιστήμιο, απ’ τις Τράπεζες, απ’ όλα τα κέντρα οι τηλεβόες του ΕΛΑΣ σαλπίζουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Οι συνοικίες σε παραλήρημα ενθουσιασμού ετοιμάζονται για το μεγάλο γιορτασμό. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη αντιπροσωπείες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατέθεσαν στεφάνι. Έξαλλος από τον ενθουσιασμό ο συγκεντρωμένος κατά χιλιάδες λαός ζητωκραύγαζε. Δακρύζοντας οι πολίτες αγκάλιαζε ο ένας τον άλλο (…). Η γερμανική σημαία κατέβηκε απ’ την Ακρόπολη και τα τελευταία γερμανικά τμήματα έφυγαν το πρωί απ’ την Αθήνα» (Ριζοσπάστης, 12/10/1944).
74 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους γερμανούς κατακτητές στις 12 Οκτώβρη του 1944.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *