ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ: ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Στην Ελληνική Μυθολογία ο Προμηθέας είναι ένας εκ των Τιτάνων,  ο ευρετής της φωτιάς, το όνομα του σημαίνει «προνοητικός»   Συνέβαλε   στη διαμόρφωση του ανθρώπινου γένους. Αψήφησε τους θεούς κλέβοντας τη φωτιά από το Δία και δίνοντάς την στην ανθρωπότητα για να δημιουργήσει Πολιτισμό. Έλαβε μέρος στην Τιτανομαχία. Είναι γνωστός για την ευφυΐα του και για τις ευεργετικές του πράξεις για το ανθρώπινο είδος και γενικά θεωρείται ως ο εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και επιστημών.  Είναι ο πατέρας του Δευκαλίωνα, του ήρωα,  ο οποίος μετά τον Κατακλυσμό δημιούργησε το Ελληνικό γένος. Ο Δίας καταδίκασε τον Προμηθέα σε αιώνια βασανιστήρια για την παράβασή του. Ο Προμηθέας ήταν δεμένος σε έναν βράχο και ένας γυπαετός – το έμβλημα του Δία – έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα ( το συκώτι θεωρούνταν συχνά η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων). Το συκώτι του μεγάλωνε τη νύχτα και ο γυπαετός συνέχιζε το έργο του. Ο Ηρακλής φονεύει τον γυπαετό και  ελευθερώνει τον Προμηθέα. Τα βάσανα του Προμηθέα-Δεσμώτη  αποτελούν δημοφιλές θέμα τέχνης  του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού.

Ας αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος ο Προμηθεύς:

« Ακούστε τα παθήματα των θνητών ,μάθετε τι έκανα για να τους φέρω από τα νήπια που ήταν , στον κόσμου του Λόγου,στη δύναμη της Σκέψης…. Τί κι’ αν είχαν άλλοτε μάτια οι άνθρωποι αφού δεν έβλεπαν, αυτιά αφού δεν άκουγαν, τη φωνή των πραγμάτων και , σαν ονείρων μορφές, παράδερναν σ’ όλο το μάκρος της ζήσης μ΄σα στου κόσμυ την παραζάλη.

Δεν έχτιζαν προσήλια σπίτια, και ούτε τα τούβλα, τα δοκάρια , τις σανίδες ήξεραν. Σαν τα μυρμήγκια φώλιαζαν μέσα στη γη, τρύπωναν στις σκοτεινές σπηλιές

Δεν πρόβλεπαν των εποχών τον κύκλο, μη μπορώντας να διαβάσουν στον ουρανό σημάδια του Χειμώνα, της ανθοφόρας Ανοιξης , του καρπερού του Θέρου.

Κι’ όλα τά ‘καναν άμοιροι από γνώση

Ως τη στιγμή που που θέσπισα γι΄αυτούς τη δύσκολη επιστήμη της ανατολής των άστρων , και της δύσης. Κι’ ύστερα των αριθμών τη γνώση, την τρανότερη. Και των γραμμάτων την πλοκή, μνήμη του Σύμπαντος, εργάτη του μόχθου του ανθρώπινου και των Μουσών μητέρα.

Πρώτος εγώ , για να γλυκάνω τους βαριούς καμάτους, τους έμαθα να ζευουν στο ζυγό άγρια ζώα. Το βόδι έγειρε το σβέρκο. Το άλογο πειθάκουσε στον καβαλάρη. Εσυρε το άρμα. Εγινε των πιο τρανών καμάρι. Και στα πελάγη για ν’ ανοίγονται μακριά τους έδωσα τη λινοφτέρα βάρκα.

Και νά ‘ταν μόνο αυτά; Σαν έπεφτε αρρώστια οι άνθρωποι δεν είχαν πως να την πολεμήσουν. Ο θάνατος εσφράγιζε τον άνισο αγώνα. Εσμιξα φίλτρα, βάλσαμα ετοίμασα  κι’ εκεί που τους απόλειπε η ζωή, στερώθηκαν και ζήσανε…Τέλος τα σπλάχνα της γης για κείνους άνοιξα. Πιάσαν ασήμι και χρυσάφι κι’ απέ χαλκό και σίδερο… τους έκανα ευμήχανους και τεχνουργούς σινάμα»

Σχολίαση :

  Ο Προμηθεύς αλληγορεί τον Ελληνα στην διαχρονία του  Δεν είναι ένας αλλά το πλήθος του Έθνους που αρχικά λέγονταν Πελασγοί, μετέπειτα Αχαιοί και Αιολείς και Ίωνες και Δωριείς, όλα  Ελληνικά φύλα της  Χερσονήσου του Αίμου και των πέριξ της Μεσογείου, καθώς έμπαιναν στην πολιτιστική διαδικασία και τελικώς όλοι υιοθέτησαν από την εποχή του Ομήρου και μετά το κοινό όνομα «Έλληνες» Ο Προμηθεύς αλληγορεί τον Έλληνα στην διαχρονία του. Δεν άφησε κάτι που να μην το ανακαλύψει και να μη το κάνει πράξη για μια καλύτερη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που παραπονούνται οι λοιποί λαοί γιατί όλα μα όλα τα ανακάλυψαν οι Έλληνες !!!

Πόλη και Πολιτισμός Πρώτα  έβαλε στο ακόνι τη σκέψη του για να τη βελτιώσει, απορρίπτοντας τις παρωπίδες της θρησκοληψίας, των προλήψεων , της δουλείας στο αφέντη , δηλαδή έμαθε να σκέπτεται σαν ελεύθερος άνθρωπος. Έκτισε  τις πρώτες πόλεις . Η  Λυκόσουρα στην Αρκαδία είναι  η αρχαιότερη πόλη του κόσμου (10.000 – 8.000 Π.Χ.)-και εντός της πόλεως άρχισε να αναπτύσσεται ο πολιτισμός

 Γνώριζαν την αξία της Ενέργειας Ενώ ακόμη και σήμερα ο κόσμος  δεν έχει αναπτύξει ενεργειακή συνείδηση, εκείνοι οι «πρωτόγονοι» Έλληνες είχαν πλήρη γνώση της ενέργειας και είχαν αναπτύξει περιβαλλοντική αντίληψη,  θερμαίνοντας  τα σπίτια τους από τον ήλιο, όταν οι άλλοι λαοί ζούσαν σε σπηλιές. Δεν είναι τυχαίο ότι  τον πρώτο θεό τους Δία τον έκαναν  κυρίαρχο του κεραυνού(της συμπαντικής ενέργειας) και μίλησαν για δύο συμπαντικές γενεσιουργούς Ουσίες( Ενέργεια-Υλη).  

Η Αστρονομία πρώτη Επιστήμη. Για να προβλέπουν  τον καιρό και  να καθορίζουν τις ημερομηνιες των γεωργικών τους εργασιών,  αλλά και για λόγους προβλέψεως του καιρού για την ναυσιπλοΐα. Και δεν είναι τυχαίον ότι  αρκετοί  αστερισμοί  φέρουν Ελληνικά ονόματα  

Η Ιατρική η δεύτερη Επιστήμη  Ενώ οι άλλοι λαοί είχαν αναπτύξει « γιατροσόφια  των τριόδων» (εξέθεταν τους ασθενείς στο δρόμο και  ο καθένας έδινε τη συμβουλή του και φυσικά οι ιερείς  τους εξορκισμούς τους), οι Έλληνες προχώρησαν στην επιστημονική ιατρική  για να βρουν τα αίτια  της κάθε  νόσου και τα φάρμακα να την αντιμετωπίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όροι της Ιατρικής  έχουν  Ελληνικά ονόματα.

Οι Έλληνες έβαλαν τις βάσεις στις Επιστήμες-Γράμματα-Τέχνες, Προς τούτο παραπέμπω στα  έργα πέντε(5) μεγάλων Γερμανών φιλοσόφων(1. Ιμμάνουελ Καντ: 2. Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ 3. Φρειδερίκος Νίτσε: 4. Άρθουρ Σοπενχάουερ: 5. Μάρτιν Χάιντεγκερ ) και είκοσι πέντε (25) σύγχρονων συγγραφέων και πεζογράφων, οι οποίοι μίλησαν για τον ρόλο των Ελλήνων σαν δημιουργών του Πολιτισμού , των Επιστημών και των Τεχνών.

Οι Έλληνες έβαλαν τις  βάσεις στην Μηχανική-ΤεχνουργίαΜεταλλουργία-Οικονομία . Σε προιστορικούς χρόνους ταξίδευαν στην Αμερική , στις Βρετανικές Νήσους,  στις Σκανδιναυικές χώρες και στην Ιβηρική Χερσόνησο και μετέφεραν χαλκό και άλλα μεταλλεύματα για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και όπλων. Ο λαός αυτός προήγαγε το εμπόριο και την Οικονομία

Το μεγαλύτερο όμως μεράκι τους ήταν η Θάλασσα και Ναυσιπλοία

Έγιναν δεινοί «Αργοναύτες» θαλασσοπόροι  ναυτικοί από τα πανάρχαια χρόνια και το τρόπαιο αυτό διατηρούν ως σήμερα με το ένδοξο Π.Ν και την Εμπορική μας Ναυτιλία. Είναι οι πρωτοπόροι  που διέπλευσαν τους ωκεανούς και  τους πόλους και έδωσαν ονόματα Ελληνικά . Αυτοί είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική πριν από τον Ελληνα Κολόμβο   

Διαψεύδουν τους δόλιους και ψευδολόγους που ομιλούν  για:

1/ Κάθοδο  Ινδοευρωπαίων οι οποίοι έφεραν τον πολιτισμό τους . Από που; Από το πουθενά; Οι Έλληνες διέδωσαν ως τις Ινδίες  , Νότια και Βόρεια Ευρώπη ως τα Βρετανικά Νησιά , την Σκανδιναβία και στους Υπερβορείους ακόμα τον πολιτισμό . Έκανε την Μεσόγειο με τις  παροικίες των   Ελληνική λίμνη

2/ Τις ψευδολογίες ότι οι Αιγύπτιοι , Ασσύριοι, ΒαβυλώνιοιΧιττίτες και Φοίνικες προηγήθηκαν των Ελλήνων σε πολιτισμό ενώ αυτοί είναι μεταγενέστεροι και δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού

3/ Ότι δανειστήκαμε τα γράμματα από τους Φοίνικες γεγονός ψευδέστατο και αστήρικτο, διότι οι Έλληνες είναι αυτοί που  ανακάλυψαν την πρώτη Γραφή και το μαρτυρεί η τελειότητα της Ελληνικής γλώσσας  της μόνης κατάλληλης για τους κβαντικούς Η/Υ.

4/ Όντως οι Φοίνικες ήταν πανάρχαιοι Έλληνες οι οποίοι συν τω χρόνω αναμείχθηκαν με τους Σημίτες . Παρά  τους διωγμούς  η περιοχή της Εγγύς Ανατολής διατήρησε ως πρόσφατα τον Ελληνικό της χαρακτήρα.

5/ Με την μέθοδο της διαιρέσεως προσπαθούν να μας εξουθενώσουν

Με διαιρέσεις, αμφισβητήσεις (  ιστορίας και προϊστορίας), παραχαράξεις και ψευδολογίες  , αμφισβήτηση των πανάρχαιων λαών και  πατρίδων του, των συνόρων του, της γλώσσας του(αρχαία , καθαρεύουσα και μαλιαρή) της συνέχειας του(αρχαίοι , βυζαντινοί και νεοέλληνες) της διάσπασης της εθνολογικής του ταυτότητας( Έλληνες  και Μακεδόνες)   έφθασαν στο κατάπτυστο κατάντημα να δώσουν το όνομα, την γλώσσα και την εθνότητα του ενδοξότατου και  πανάρχαιου φύλου των Ελλήνων Μακεδόνων σε ένα Σλαβικό κρατίδιο που ήρθε στην περιοχή τον 7ον αιώνα. Τούτο συνιστά Γενοκτονία και παραχάραξη.  Αίσχος και η Αιδώς της Ιστορίας.

 Πότισαν τον Ελληνα χολή και όξος  με τη λόγχη. Αντί για εκδήλωση αιώνιας ευγνωμοσύνης-η οποίαν θα έπρεπε να ορισθεί από τον ΟΗΕ με   ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών εθνών- για να τιμηθεί ο λαός-ευεργέτης τους για την προσφορά του στον Πολιτισμό,   του έκαναν  τις φοβερότερες και αγριότερες σφαγές,  γενοκτονίες, διωγμούς, προπηλακισμούς και ταπεινώσεις  από όλους σχεδόν τους καθυστερημένους, δεσποτικούς και  θεοκρατικούς  λαούς  , ακόμη και λίαν προσφάτως(Μικρασιατική Καταστροφή, Ποντιακή Γενοκτονία, Κυπριακή  Τραγωδία, εξοντωτικά Μνημόνια μαρτύρια τα οποία  συνεχίζονται) και απειλείται με νέους διωγμούς και καταστροφές από τον άξεστο και απολυταρχικό  ανατολίτη γείτονα  ο οποίος ονειρεύεται να δημιουργήσει την νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν αρκεί ένα άγαλμα του Προμηθέως στη Νέα Υόρκη και κανένα στην Ελλάδα. Χρειάζεται η φυσική σωτηρία του «Προμηθεικού» λαού. Αλλά ποιος να τη ζητήσει; Η Ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία είναι επιλήσμων Αλλά έχουν οι καιροί γυρίσματα. Και ήδη έχει σημάνει το  Προμηθεικό Πνεύμα για να προλάβει την παγκόσμια καταστροφή (10/7/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *