ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ως τώρα κανείς δεν αποκάλυψε την  λατρεία των Ελευσινίων και   Ορφικών Μυστηρίων . Ότι γνωρίζουμε είναι από τους λόγους και ακριτομυθίες των πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι ήταν μυημένοι στα Μυστήρια . Αυτοί χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν είτε γραπτώς ή δια ζώσης  την ουσία των μυστηρίων, από τα συνεκφραζόμενα  των λόγων τους  προσέγγισαν – αν όχι την ουσία   – αλλα το πνεύμα των μυστηρίων . Τα Μυστήρια είναι από τα ελάχιστα μυστικά της ιστορίας που έμειναν άλυτα και κρυμμένα για πάντα

Τα Μυστήρια  αποτελούν συνεκτικόν κρίκο της κοινωνικής  ενότητας    στο ανθρώπινο γένος , διότι δείχνουν κατά την θεωρία των Μυστηρίων ότι υπάρχει σκοπός και νόημα , υπάρχει ο θείος νόμος της εξελίξεως και τελειοποιήσεως . Οι ηθικές επιταγές γίνονταν σεβαστές διότι δεν ήταν ανθρώπινα κατασκευάσματα , αλλά  ο ίδιος ο Φυσικός  Νόμος. Η διδασκαλία των  Μυστηρίων  με την οποία ήταν μυημένοι  κυρίως οι μορφωμένοι και οι σοφοί –αυτοί που αποκαλούνταν μύστες-   έφθανε στο λαό με τη λατρεία των Θεών σαν υπέρτατος Φυσικός Νόμος . Αυτή ήταν  η στέρεα ηθική  βάση της  ενσυνείδητης  πειθαρχίας των αρχαίων  Ελλήνων .

Ο θεϊκός νομος για τους Έλληνες δεν ήταν κάποιες εντολές ηγετών, ή θεών που κατέβηκαν στο όρος και συνάντησαν τους ηγέτες,  αλλά η ερμηνεία του ίδιου του Φυσικού Νόμου, δηλαδή  του  νόμου του Σύμπαντος  ,  ο οποίος διέπει ανεξαιρέτως  όλα τα έμψυχα και  υλικά όντα . Οι κοινωνικο- οικονομικές διαφορές  δεν γίνονται πηγή διακρίσεων διότι  όλοι γνώριζαν ότι αυτές χάνονται μέσα στους κύκλους των επαναγεννήσεων. Με βάση αυτά  τα πρότυπα οι πρόγονοι μας είχαν επιτύχει την ύψιστη ποιότητα χαρακτήρων .

 Είχαν αναπτύξει το καθήκον έναντι της κοινωνίας η οποία  ήταν η συλλογική έκφραση των ατόμων που την απαρτίζουν . Ποιος ομιλεί σήμερον για το καθήκον; Μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις θα το βρείτε Τα Μυστήρια δεν δημιουργούσαν μόνο χαρακτήρες,  αλλά ανθρώπους που ήταν διατεθειμένοι να αψηφήσουν και το θάνατο υπέρ του ηθικού και κοινωνικού σκοπού τους. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση σεβασμού των Νόμων της Πολεως  αποτελεί η περίπτωση του Σωκράτους, ο οποίος ήπιε το κώνειο για να μην παραβιάσει τους νόμους , μολονότι μπορούσε να δραπετεύσει  με την βοήθεια των μαθητών του. Από την άποψη αυτή ο Φυσικός Νόμος ήταν ο ίδιος ο Θεός και η  μοναδική Αλήθεια .

Το Βάθρο της Αρετής Το καθήκον έναντι της πόλεως και της κοινωνίας θεωρείται το πρωταρχικό  και απαραίτητο βάθρο της Αρετής . Επομένως τα Μυστήρια δεν δημιουργούν άτομα μόνο με κοινωνική συνείδηση αλλά και μαχητές που φυλάσσουν Θερμοπύλες. Ο Ευνάπιος ισχυρίζεται ότι η διάλυση των ιεροφαντικών θεσμών υπήρξε το αίτιο της προελάσεως των Γότθων του Αλαρίχου   (Ο Αλάριχος ήταν Χριστιανός και ανήκε στην αίρεση του Αρείου . To 395 ανέλαβε ηγέτης των Βησιγότθων και κατόπιν εντολής του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου έφθασε στην Ελλάδα και  κατέστρεψε εκ θεμελίων τον Ελληνικό Κόσμο(ναούς,  βιβλιοθήκες, Ακαδημίες ,Σχολές, φιλοσοφικές στοές κ.ο.κ) με εξαίρεση την Αθήνα)

Ο Ομηρικός ύμνος προς την Δήμητρα περιγράφει ως εξής την γένεση των Μυστηρίων: «Ετσι είπε η Ρέα και η ευστέφανη Δήμητρα δεν απείθησε και γρήγορα ξανάδωσε καρπό απ’ τα εύφορα χωράφια . Και τότε η απέραντη  όλη η γης με φύλλα και άνθη γέμισε κι’ αυτή πηγαίνοντας στους δίκαιους βασιλιάδες  έδειξε στον Τριπτόλεμο και στον ιππέα τον Διοκλη  και στον πανίσχυρο Εύμολπο  και  στον ηγέτη του λαού Κελεό τις ιεροπραξίες , και απεκάλυψε σ’ όλους αυτούς  και στον Τριπτόλεμο  και στον Πολύξενο  καθώς και στον Διοκλή τα πάνσεπτα όργια , που κανείς δεν πρέπει να ερευνά κι’ ούτε να παραβαίνει , ούτε να τα  κοινολογεί , γιατί το μέγα σέβας στους θεούς δένει τη γλώσσα .Ευτυχής όποιος  απ’  τους γήινους Ανθρώπους τάχει δει, ο αμύητος όμως στα ιερά και ο αμέτοχος δεν έχει όμοια μοίρα και νεκρός στο μουχλιασμένο σκότος»

Εδώ να κάνουμε μια αναδρομή στα σύγχρονα  δόγματα της κοινωνίας   Ενώ ομιλούμε για δημοκρατία δεν κάνουμε σεβαστή τη γνώμη του λαού ,δηλαδή των πολλών, αλλά την  βιάζουμε ποικιλοτρόπως  ενσυνείδητα  και υλοποιούμε τη  θέληση των ολίγων :

1/ Με προώθηση των συμφερόντων  μιάς ολιγαρχίας που κυβερνά από τα παρασκήνια τη χώρα

2/  Με το βιασμό  της  γνώμης  των πολλών  δίδοντας δικαιώματα σε μικρές ομάδες(δικαιωματάκηδες)  και σε άτομα να επιβάλλονται στο κοινωνικό σύνολο . Μία από αυτές τις ομάδες και όχι η μοναδική είναι και οι ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίοι δεν αρκούνται στην ανοχή της κοινωνίας  αλλά θέλουν να επιβάλλουν την ιδιαιτερότητα τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τα Μυστήρια θρησκεία της Φύσεως Εχουν εκφρασθεί διάφορες απόψεις επ’ αυτού : Η  άποψη η οποία ομιλεί για «θρησκεία της φύσεως» ανεπτύχθη τον περασμένο αιώνα . Αυτά ερμηνεύουν  την Μυθολογία  και το τελετουργικό των αρχαίων θρησκειών ως συμβολικών αλληγορικών εικόνων της γεωργικής ζωής(εξάμηνος παραμονή της Κόρης στον κάτω κόσμο  αλληγορεί  την χειμερία νάρκη) Με τον κύκλο της ζωής των φυτών  εκφράζεται  και  η εξέλιξη της ψυχής , η οποία πρέπει να τελειοποιηθεί δια των επαναγεννήσεων  και τελειοποιήσεων, για να εισέλθει στους ανώτερους κόσμους των Ημιθέων και Θεών  

Τα Ανθεστήρια ήταν κορυφαία  γιορτή της ανακλήσεως των πνευμάτων  και της ανθοφορίας των φυτών , αλλά και η γιορτή των μεγάλων κύκλων της μετενσαρκώσεως  του ανθρώπου και της φύσεως και η πανσπερμία προσφέρεται στον Χθόνιο θεό Ερμή. Το ίδιο νόημα έχουν και οι γιορτές του Διονύσου , Το πρωί εφύετο μια άμπελος και ετελούντο ιεροί κυκλικοί χοροί και ως την εσπέραν είχαν παραχθεί σταφύλια τα οποία εκόπτοντο  τελετουργικώς. Παρόμοιος συμβολισμός ο «εν σιωπή τεθριμμένος στάχυς»  της Ελευσίνος . Οι Έλληνες δεν πίστευαν σε θαύματα αλλά στην φύση, η οποία στο σύνολο της είναι η Αλήθεια.

Ο Πίνδαρος έγραψε: «Εν(α)ανδρών , έν(α) θεών γένος, εκ μιάς δε πνέομεν μητρός αμφότεροι»  . Δηλαδή αυτοί είναι ομοούσιοι και δεν γέννησε ο ένας τον άλλον, αλλά αμφότεροι γεννούνται από την ίδια μητέρα, από την ίδια συγκεκριμένη ύλη και ενέργεια από το «Ορφικό αυγό» (αλληγορεί τη συμπαντική η ύλη και ενέργεια) Οι Θεοί έγιναν υπέρτερα πνευματικά όντα  μέσα από τις αναλλοίωτες και αμετάβλητες ιδέες  με έντονον μόχθον  , πολλούς βίους και ενσαρκώσεις . Στην Ελληνική θρησκεία δεν χωράει μυστικισμός  διότι απαιτεί τα πάντα να εξετάζονται και ερευνώνται εντελεχώς  και   με νηφαλιότητα εκ του  μακρόθεν τα γεγονότα της φύσεως και του βίου για να διαγνώσωμεν  ακριβώς την απόλυτον αλήθειαν,  η οποία υπάρχει εντός αυτών.

Ο Απόλλων όπως λέγει ο Κ. Μερεντίτης εις το ομώνυμον έργο του : «Αποκρούει  … την υπερβολικη εγγύτητα και γειτονίαν, το αδημονούν και  περιθαμβές βλέμμα  εσωτερικής συγκινήσεως  και ανωμαλίας , αποκρούει την ενιαίαν και συμπαγή εισροή των συναισθημάτων  επι ένα και το αυτόν στενόν και περιορισμένο χώρον , την μυστικοπαθή κατάστασιν της ηδυπαθούς υπνώσεως και της αναισθήτου μέθης, των σκοτεινών ονείρων και της νεφελώδους και αβέβαιας εκστάσεως. Απαιτεί ευγενή και υψηλή απόστασιν,…..διάνοιαν αγχίνουν, θέαν καθαράν και αδέσμευτον , πλήρη λάμψεως  και ανεσπέρου φωτόςΗ Ελευσίς δίδασκε στους Ανθρώπους όχι ότι η ψυχή επιζεί  του σώματος , αλλά το πως επιζεί»

Τα Μεγάλα Μυστήρια ήταν  εισαγωγική βαθμίδα της μυήσεως και συγχρόνως  η δημοτελής εορτή της ιεράς Ελευσίνος. Επακολουθούσαν και άλλες μυήσεις μέχρις ότου φθάσει ο μύστης  στην ανωτάτη βαθμίδα , δηλαδή στην τελειότητα και εγένοντο στην εποχή της θερινής τροπής εννέα μήνες μετά τα Μεγάλα Μυστήρια . Οι ολίγοι μύστες βλέπουν ενορατικώς το λαμπρόν κάλλος , όπως ακριβώς βλέπουμε όταν είμαστε μέλη της μακαρίας συνοδείας , η οποία ακολουθεί τον Δία  ή κάποιον  θεό. Η αθανασία της ψυχής ήταν λαική και διαδεδομένη πεποίθηση της οποίας  απόδειξη είναι το τελετουργικό και η φροντίδα για τους νεκρούς. Τούτο εγκολπώθηκε αργότερα  και ο χριστιανισμός .

Ο Πλάτων στο Φαίδρο(250 bc) λέγει :« Οι ολίγοι , οι οποίοι βλέπουν ενορατικώς τα ανώτερα πεδία , βλέπουν  το λαμπρόν κάλλος , όπως ακριβώς το βλέπομεν όταν είμαστε μέλη της μακαρίας συνοδείας , η οποία ακολουθεί το Δία ή κάποιον άλλο Θεό….Μυούμεθα δε και παρατηρούμε, ως μέσα εις καθαρό φως , τα απλά και καθαρά και ευδαίμονα είδωλα των ιδεών»

Ιδέες ξένες προς την Ελληνικό κοσμοθέαση  Στα ύστατα στάδια του κλασικού πολιτισμού εμφανίστηκαν  ξενόφερτες ιδέες οι οποίες κήρυτταν ότι ο θάνατος είναι υπέρτερος της ζωής , δια την οποίαν είμαστε βέβαιοι ως  μιαν γέφυρα προς την ανωτέρα ζωήν. Αυτές  ήταν ξένες προς την Ελληνική  κοσμοθέαση και ευθυκρισία, η οποία χαρακτηρίζει όλες τις εποχές της Ελληνικής ζωής . Ακούσατε ποτέ για ευθυκρισία από τις αβρααμικές θρησκείες ; Δεν το τόλμησαν διότι θα ακύρωναν τις ίδιες οι οποίες στηρίζονται  σε φαντασίες , θαύματα , λειψανολατρία κ.α τα οποία υποβιβάζουν το επιπεδο του Ανθρώπου .

Πέραν του κόσμου τούτου ουδείς θα κερδίζει την είσοδο σε ανωτέρους κόσμους. Ο μόνος τρόπος δε εξελίξεως είναι η τέλεση του καθήκοντος απέναντι στον εαυτόν του, τους γονείς του, της πόλεως του και της πατρίδος του . Και επειδή ο νόμος είναι φυσικός, απαιτεί και το καθήκον μας προς την Φύση, δηλαδή προς τον Κόσμο ολόκληρο . Ο άνθρωπος εξελίσσεται δια της δράσεως  και εντός του κοινωνικού συνόλου και όχι  με τον ασκητισμό  ο οποίος  δεν υπήρχε  στον Ελληνικό κόσμο.

Ο  Τριπτόλεμος και η Αρρόη συνδέονται  με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κατά την Μυθολογίαν ιδρυτής της Αρρόης(Πατρών) ήταν ο Εύμηλος, ο οποίος ήταν αυτόχθων. Ο τελευταίος ήταν μαθητής του Τριπτολέμου της Ελευσίνας  στον οποίον  κατά την παράδοση η θεά Δήμητρα είχε διδάξει την καλλιέργεια της γης. Αυτός παρουσιάζεται επάνω σε χρυσό άρμα  που το σέρνουν δύο πτερωτοί όφεις  και καλλιεργούσε τη γη και έσπερνε τον σίτο. Η ιστορία των Πατρέων γράφει ότι στην χώρα αυτή κατοίκησε πρώτος ο αυτόχθων Εύμηλος  βασιλεύς μικρού αριθμού ανθρώπων  την εποχή εκείνη. Όταν ο Τριπτόλεμος ήρθε από την Αττική ο Εύμηλος έλαβε από αυτόν τον ήμερον καρπόν (τον σίτον) και αφού έμαθε από αυτόν να κτίζει πόλεις  έκτισε την Αρρόην το όνομα της οποίας πήρε από την αροτρίωση (το όργωμα  της γης). Επομένως, ο Τριπτόλεμος   είναι ο θείος καλλιεργητής , ο Μεγάλος Μυσταγωγός.   Μαθητής του  Τριπτολέμου είναι ο Εύμηλος που ίδρυσε την Αρρόη . Η σημασία του ονόματος του Ευμήλου μας παραπέμπει στο πρόβατον(=Μήλον) και «Ευ-μηλος» είναι αυτός που τρέφει καλά πρόβατα. Τα γεγονότα αυτά είναι πανάρχαιο τότε που η χώρα των Πατρέων ονομαζετο Αιγιαλός και κατοικείτο από Πελασγούς(πανάρχαια γηγενές ελληνικό φύλο)

Τα μόνα σωζόμενα στοιχεία του ναού της Ελευσίνος: 1/ Η  εικόνα της  κίστεως  η οποία περιέχει τα παίγνια του Διονύσου( κώνος , ρόμβος, πόκος, έσοπτρον , αστράγαλος(το λέγαμε κότσι) σφαίρα , μήλα), 2/ η εικόνα  του Ρόδου ο οποίος αλληγορεί λατρευτικό σύμβολο. Διαθέτει οκτώ εξωτερικά φύλλα και οκτώ εσωτερικά και στη μέση ο μίσχος. Ουδείς γνωρίζει την σημασία και ο συμβολισμός  του προφανώς ήταν μέγιστος . Στην λειτουργία των Μυστηρίων  αποκαλύπτετο η σημασία την οποίαν είχε για τους μύστες στον αποκαθαρμόν  και την ανέλιξη του πνεύματος αυτών , η Θεά του Κάλλους . Αυτή δεν είχε σχέση με την Θεά Αφροδίτη αλλά με μια μυστηριακή οντότητα.

« Ες γην φέρειν» σύμπαν τον Ελληνισμό. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την γενική καταστροφή των Προπυλαίων του μεγάλου ναού των Ελευσινίων Μυστηρίων. Καμιά εντολή δεν εκτελέστηκε με τόση ακρίβεια όση η εντολή «ες γην φέρειν» όλου του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Και σαν να μην έφθανε αυτό,  ότι είχε απομείνει από τα συντρίμμια ερρίπτετο στα ασβεστοκάμινα  που είχαν δημιουργηθεί προς τον σκοπόν αυτόν  ώστε να καταστραφούν ακόμη και τα θραύσματα.

Κάθε άνοιξη  θρηνούμε τον Υιό του Γιαχβέ  Ενα ιστορικό πρόσωπο του Ισραήλ,  το οποίον ανεξαρτήτως της ευεργετικής ή όχι   λατρείας του, της θεϊκής του ή μη φύσεως  ,  οι μετέπειτα  εμπνευστές και διακινητές  της ιδεολογίας του Χριστιανισμού  προξένησαν  τη μέγιστη  γενοκτονία  στο Ελληνικό Έθνος, με αποτέλεσμα έκτοτε να χάσει τον πολιτισμό του, τη φιλοσοφία του,   το πνεύμα του,  την  λατρεία του  , την γλώσσα του , την ταυτότητα του  και τέλος  την ελευθερία του . Η φοβερότατη αυτή γενοκτονία-από την οποία ακόμη δεν μπόρεσε να συνέλθει-  τον έριξε σε μόνιμο διχασμό της ατομικής και της συλλογικής του  προσωπικότητας και συνείδησης και σε λήθαργο της μνήμης ,  με αποτέλεσμα από πνευματικός  φάρος  της οικουμένης να καταντήσει ετερόφωτος ουραγός και να τελεί σε άμεσο κίνδυνο η εθνική του επιβίωση και ταυτότητα  . Μια διχασμένη και σχιζοφρενής ατομική και συλλογική προσωπικότητα . Άλλα λέει και άλλα πράττει. Λέει ότι είναι απόγονος των Αρχαίων  Ελλήνων και πράττει  αντίθετα  από την φιλοσοφία τους. Λατρεύει Εβραίους θεούς και εχθρεύεται τους θεούς του. Προβάλλει και προσβάλλει  την αρχαία του κληρονομιά σαν εμπόρευμα για να τα οικονομήσει τουριστικά. Είναι αξιοθρήνητος ο σύγχρονος Έλληνας και όχι μόνον αυτός !

Οι Αβρααμικές ιδεολογίες  αιτία  παγκοσμίων  πολέμων , διαρκών  συγκρούσεων   , βδελυρών   εγκλημάτων  και αναστατώσεων στον κόσμο ολόκληρο   Τούτο είχε σαν  αποτέλεσμα να  θέσει τροχοπέδη στον ανερχόμενο  Ελληνικό πολιτισμό και  φραγμός  στην πρόοδο και την πνευματική   ανέλιξη   της  ανθρωπότητος  

Τα Ελευσίνια Μυστήρια θεμέλιο του διαφωτισμού της ανθρώπινης ψυχής  και έδειχναν στον Άνθρωπο την οδό της Σωτηρίας. Ιδού γιατί οι μυηθέντες σε αυτά έλεγαν ότι θα απολαύσουν  την μετά θάνατος ευδαιμονία .

Γ η και Ηλιος σε περιφρόνηση Εκ των μορφών και των όντων (ζώντων και  πραγμάτων  ) Μήτηρ είναι η Γη διότι αυτή μας δίδει την τροφή και το χώρο,  και πατήρ ο Ηλιος διότι αυτός μας παρέχει το Φως και την ενέργεια . Χωρίς τον φωτοδότην Ηλιον η ψυχή δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί . Το ανθρώπινο γένος οφείλει την υπαρξη του στον Ήλιο. Ας υμνούμε λοιπόν και  τον ζωοδότην Ηλιον , τη Μητέρα Γη και τη Φύση ,  όπως έκαναν οι πρόγονοι μας και άλλοι αρχαίοι  λαοί και ας   μετριάσουμε  την υμνωδία στους Εβραίους «προπάτορες» μας(14/4/23)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης>

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *