Η ΗΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Κάθε πρωί ξυπνώ νωρίς για να απολαύσω την πρωινή ανατολή του Ηλίου, το γλυκοχάραμα όπως λέμε  . Βρίσκω   μια μαγεία μοναδική και μια απόλαυση χρωμάτων που θα ήταν αδύνατον να  αναπαράγει  ακόμη και ο καλύτερος ζωγράφος. Για μένα η Φύση  είναι ο   μέγιστος   ζωγράφος .  Γίνομαι  αποδέκτης των    πρώτων  φωτονίων  της Ημέρας και αυτό με αναζωογονεί  και μαζί με την σωματική άσκηση μου χαρίζει μακροζωία . Εύστοχα οι Άγγλοι  είπαν:  “Ealy to bed early to rise makes body  healthy, wealthy  and wise” (Νωρίς στον ύπνο νωρίς στον ξύπνο   δίνει  υγεία, πλούτη   και σοφία) Φίλοι μου δεν σας κρύβω ότι είμαι ερωτευμένος με την Ηώς, την κόρη  Τιτάνων και τη συναντώ κάθε πρωί από την μπαλκονόπορτα μου.

 Από τον  Τιτάνα  Υπερίωνα  και την τιτάνισσα Θεία γεννήθηκαν τρία παιδιά :  Ο  Ήλιος , η Σελήνη και  η  Ιώς . Εμείς τώρα την Ηώ  καλούμε και  Αυγή, όμως το χρώμα της εξακολουθούμε να το λέμε «ιώδες»  και τις ακτίνες στα νοσοκομεία « υπεριώδεις». Κάθε πρωί τη βλέπω να βαδίζει προς τον φτερωτό Ηλιο και να χάνεται μέσα στο ηλιακό φως. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι την παραλάμβανε  ο Ήλιος στο άρμα του και την περιέφερε  στην τροχιά του. Την αγαπώ ακόμη διότι ξημερώνει μια  καινούργια  ημέρα και με βρίσκει  ζωντανό . Το αρχαίο όνομα της Ημέρας ήταν Τιτώ το θηλυκό του Τιτάνα, όπως το αρσενικό της Ηώς είναι ο Ηλίας .

Γνωστός είναι ο έρωτας της με τον Τιθωνό , τον οποίον ξεπλάνεψε με το χρυσό της άρμα . ΟΤιθωνός είναι η αρσενική μορφή της Τιτώς και  προέρχεται από  την ελληνικοτάτη  αρχαιόθεν Μικρά Ασία  και Εγγύς Ανατολή(τώρα οι ανιστόρητοι την ονομάζουν Τουρκία). Αυτή  συγγενεύει  με τον Αδωνι και με τον Φαέθωντα.

Στον Όμηρο διαβάζουμε ότι σηκώνεται από το κρεβάτι στο πλευρό του Τιθωνού, όταν δίνει το φως στους ανθρώπους.  Ο Φαέθων ονομάζεται και Φωσφόρος , Εωσφόρος και Εώος μαζί με την Κυπριακή Πάφο στον κατάλογο των γιών της Ηούς ή σαν εγγονός της από τον γιό της Τιθωνό . Αυτόν φέρεται να  τον   άρπαξε στο χρυσό θρόνο από την οικογένεια του βασιλιά της Τροίας. (Ο Χριστιανισμός στην προσπάθεια του να  ξερριζώσει  κάθε επαφή των Ελλήνων με την πατρώα τους θρησκεία  επί  ποινή   θανάτου ,  κατέστησε  κάθε τι Ελληνικό σαν σατανικό . Ακόμη και το όνομα «Ελλην» το απαγόρευσε, διότι το θεώρησε αντιχριστιανικό  και τον Εωσφόρο  τον ταύτισε με τον Σατανά και  κατέστησε  τη λέξη αποτρόπαια )

 Μετά  παρακάλεσε το Δία να χαρίσει αιώνια ζωή στον αγαπημένος Τιθωνό.  Το αίτημα της από το Δία εκπληρώθηκε, αλλά δεν σκέφθηκε να ζητήσει διαρκή νεότητα και να αποφύγει τα γηρατειά  . Όταν ο Τιθωνός ήταν νέος  ζούσαν χαρούμενοι  με την Ηώ και γυρνούσαν μέρη ,  θάλασσες και ωκεανούς . Όταν όμως εμφανίστηκαν οι άσπρες τρίχες στο ωραίο του κεφάλι  και ανακατεύτηκαν με τη γενιάδα του , η θεά δεν πλησίαζε πιά  κοντά  του , αλλά δεν παρέλειπε να τον περιποιείται σαν μικρό παιδί . Του έδινε από το φαγητό των θεών και του φόραγε ωραία ρούχα. Και όταν τα γηρατειά πιά τον έριξαν ακίνητο στο κρεβάτι , η θεά τον έκρυψε σε ένα δωμάτιο και σφράγισε τις πόρτες . Μονάχα η φωνή του Τιθωνού έβγαινε από εκεί. Στο σώμα δεν απόμεινε ούτε η μικρότερη  δύναμη. Ότι δεν μας λέει η ιστορία ετούτη το πληροφορούμαστε  από άλλες διηγήσεις. Ο Τιθωνός μεταμορφώθηκε σε τζίτζικα .

Η Ιώς του γέννησε γιούς . Ο γνωστότερος ήταν ο Μέμνων  που ήρθε στην Τροία στον Τρωικό Πόλεμο από την Ινδία όπου ήταν βασιλιάς . Η Ινδία τότε ονομαζόταν Αιθιοπία , βραδύτερον το όνομα τούτο πήρε η αφρικανική χώρα, ίσως  λόγω  ομαδικής  μετακινήσεως  Ινδών στην Αφρική; ή για άλλη αιτία την οποία δεν γρωρίζω. Ο Μέμνων ήρθε με δύναμη  να βοηθήσει το γένος του πατέρα του όπως έκαναν και πολλές  Ελληνικές  πόλεις-κράτη  της Μικράς Ασίας στον Εμφύλιο   Πόλεμο της Τροίας. Αυτός  σκοτώθηκε  από το χέρι του Αχιλλέως . Αλλά και πριν από τον Μέμνονα είχαν γίνει πολιτιστικές εκστρατείες στην Ινδία , Θα αναφέρω  δύο :

1/    Στρατηγός  Ηρακλής ο 4ος (±17.000 χρόνια Π.Ε) φθάνει  στα βάθη της Ασίας ως τη δυτική Κίνα  για να εκπολιτίσει τους εκεί λαούς . Είναι  η τεράστια περιοχή που ονομάζεται ΙΩΝΙΑ (Γιουνανία)

2/   Στρατηγός  Διόνυσος ο 3ος (±6.000 χρόνια Π.Ε)  με στρατό φθάνει στην Ινδία για να απελευθερώσει τις Ελληνικές πόλεις-κράτη της Ασίας που ήταν υπόδουλες

Ακόμη στα Μουσεία της Ινδίας υπάρχει έντονη η ανάμνηση   του  Ελληνικού  πολιτισμού, αλλά και μερικά ήθη και έθιμα που παρέμειναν  στην πολυάνθρωπη αυτή χώρα. Οι ανιστόρητοι και κακεντρεχείς Ευρωπαίοι για να μετριάσουν τη δική τους ανυπαρξία , αλλά και την βαρβαρότητα ,  ως τα νεώτερα χρόνια επινόησαν την « Ινδοευρωπαϊκή θεωρία» ότι  δήθεν η Γραφή στην Ελλάδα  ήρθε από την Ινδία μέσω της Ευρώπης, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι ιστορικές, αρχαιολογικές και άλλες  αποδείξεις βοούν . Ο Ελληνικός Πολιτισμός που πήγε στην Ινδία διατηρήθηκε σαν κόρη οφθαλμού εκεί , ενώ στην Ελλάδα λόγω της αστάθειας  και των μεταβολών στο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου οι Έλληνες λησμόνησαν τον αρχαίο τους πολιτισμό,  όπως είπε και ο ιερεύς   της Μέμφιδας  της Αιγύπτου στο Σόλωνα. «Έλληνες αεί παίδες» και τα παιδιά λησμόνησαν την πατρική τους κληρονομιά .

 Η «Ορφική Θρησκεία» ανάγεται  πρίν από   10.000 χρόνια Π.Ε. Παραθέτω τους όμορφους ορφικούς στίχους στη θεά Ηώς για να διαπιστώσετε την λατρεία των προγόνων μας στη Φύση και στα φυσικά φαινόμενα που σήμερα είναι ζήτημα αν τα παιδιά έχουν παρατηρήσει το γλυκοχάραμα της Ηούς

Ορφικός Ύμνος της ΗΟΥΣ

Κλύθι, θεά  θνητοίς  φαεσίμβρον

ήμαρ άγουσα

Ηώς λαμπροφαής, ερυθραινομένη κατά κόσμον

αγγελία θεού μεγάλου Τιτήνος αγαυού

 ή νυκτός ζοφόεντα κελαινοχρώτα

πορείην

ανατολίαις ταις σαίς πέμπεις υπό νέρτερα

έργων ηγέτειρα βίου προπολε θνητοίσιν

ή χαίρει θνητών μερόπων γένος ουδέ

τις  έστιν

ός φεύγει την σην όψιν καθυπέρτερον

ούσαν

ηνίκα τον γλυκύν ύπνον από βλεφάρων

αποσείσης

πας δε βροτός γήθει , παν ερπετόν αλλά

τε φύλα

τετραπόδων , πτηνών τε και ενιαλίων

πολυεθνών

πάντα γάρ εργάσιμον βίοτον θνητοίσι

πορίζεις

αλλά μάκαρ’ αγνή, μύσταις, ιερόν φάος

αύξοις

Μετάφραση

(Ακουσε με συ Θεά, που φέρνεις στους ανθρώπους

την ημέρα που δίδει το φως

Συ η Ηώς η λαμπροφέγγουσα που γίνεται κόκκινη

στον κόσμο, η αγγελιοφόρος του μεγάλου θεού ,

 του ενδόξου Τιτάνος

συ η οποία κατά την ανατολήν σου διώχνεις

της νυκτός την μαυρόχρωμη πορεία και

και την εξαποστέλλεις στα βάθη της γης

συ που είσαι οδηγός , εις τα έργα  των ανθρώπων

και εξυπηρετείς τον βίον  των

με σένα χαίρεται το γένος των θνητών

ανθρώπων και δεν υπάρχει κανείς

ο οποίος αποφεύγει την δικήν σου ΄όψιν  

αφού είσαι ανωτέρα από κάθε άλλην

όταν απομακρύνης από τα βλέφαρα των τον

 γλυκύν ύπνον

και κάθε άνθρωπος ευχαριστείται να σε βλέπη

καθώς και κάθε ερπετόν

και όλα τ’άλλα γένη των τετραπόδων ζώων

των πουλιών και των θαλασσινών , που ανήκουν

σε πολλά είδη

διότι προσπορίζεις εις τους ανθρώπους όλον

τον χρόνον, την αυγήν που είναι κατάλληλος

προς εργασίαν για να ζήσουν

Αλλά εσύ η μακαρία, η αγνή, είθε να αυξήσης

Εις τους μύστας το ιερόν φως)

Η  πανάρχαια Ορφική Λατρεία μας εισάγει  στα βάθη της προϊστορίας , τότε που ο μοναδικός πολιτισμένος λαός ήταν ο  Πελασγικός και  δημιούργησε  τον αρχαιότερο πολιτισμό  της γης . Κατά τον αείμνηστο  αστρονόμο Κ. Χασάπην τα κείμενα των «Ορφικών Υμνων» παρέχουν αποδείξεις και πληροφορίες , οι οποίες για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκαν και έχουν εξακριβωθεί αστρονομικώς σε φαινόμενα που συνέβησαν πρίν από 10.000 χρόνια Π.Ε , Τελευταίως αποδείχθηκαν  και δι’ αρχαιολογικών διαπιστώσεων, όπως αναφέρται στο βιβλίο «ΟΡΦΙΚΑ» Γ. Πασσάς  Εκδόσεις  Εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ (22/3/23)

Αμφικτύων

 *Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης>

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *