ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ «ΚΑΡΜΠΟΝ»

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

 Η Ελλάδα δεν έχασε τις μάχες στο πεδίον, αλλά στις τράπεζες των διαπραγματεύσεων, λόγω   ελλείψεως πολιτικής βουλήσεως προκειμένου  να στηρίξουν δι’ όλων των μέσων τα εθνικά μας δίκαια.  Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα πάσχει από φοβικά σύνδρομα  και δια   απειλών και εκβιασμών κάθε φορά μας καθίζει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Στρατιωτικά ενεργεί    οσάκις μας βρει διχασμένους ή  με έλλειψη πολιτικής βούλησης ( Κύπρος 1974, Ιμια 1996) . Μια σειρά γεγονότων μετά την μεταπολίτευση θα πείσουν και τον πιο κακόπιστο για το γνήσιο της αλήθειας:

1/ Την γενοκτονία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 την προσπεράσαμε με την δικαιολογία  ότι «ήταν ανοιχτό το Κυπριακό» και ουδέν πράξαμε

2/ To 1974 ο Τουρκικός Αττίλας στην Κύπρο . Ο δικτάτωρ Παπαδόπουλος   απέσυρε  την Μεραρχία από το νησί το 1968 , συνέβη το πραξικόπημα Ιωαννίδη κατά Μακαρίου το 1974 και ο διχασμός  και ο Καραμανλής είπε το : Η Κύπρος είναι μακριά»

3/ Το 1976  Συμφωνία Καραμανλή-Ντεμιρέλ στη Βέρνη συμφωνείται πάγωμα γεωτρήσεων στο Αιγαίο, ακόμη και στα δικά μας Χ.Υ.

4/ Το 1988 Συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός  για την   απαγόρευση Ερευνών στο Αιγαίο .(Και το   «mea coulpa»).

5/ Το 1996  το θλιβερό περιστατικό των Ιμίων το οποίον κατέληξε στην  αμφισβήτηση της Ελληνική κυριαρχίας επί των  Ιμίων  και δημιουργίας της πρώτης  « γκρίζας ζώνης»

6/ Το 1997  η Συμφωνία της Μαδρίτης  μεταξύ Σημίτη –Ντεμιρέλ στην οποία αναγνωρίζονταν τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο , ουσιαστικά άνοιγε το δρόμο για τις «γκρίζες ζώνες όπως τα Ιμια»

7/ Το 1999 η Πράξη του Ελσίνκι για την ειρηνική  επίλυση των διαφορών στο  Αιγαίο η οποία την  άνοιγε την όρεξη στην γείτονα  για μοίρασμα του Αιγαίου

8/ Εγκατάλειψη του Ενιαίου  Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, διότι τάχα η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια εγκαταλείψεως των Ε. Δ (δεν αγοράσαμε ούτε βίδα) η παρούσα ηγεσία μπόρεσε με γρήγορες και εύστοχες ενέργειες να καλύψει το κενό  και να στρέψει την  ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο   υπέρ της Ελλάδος . Η Τουρκία έχει επιλέξει πλέον ανεπίστρεπτοι την αναθεωρητική της πολιτική με τελικό  στόχο  την  ανόρθωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με την κλιμάκωση της ρητορικής της  προετοιμάζει  την βεβαία σύγκρουση ή την παράδοση μας. Μόνο ο χρόνος είναι αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από την κατάσταση αδυναμίας της χώρα μας    για την υλοποίηση των σχεδίων της . Επομένως, την Τουρκία πρέπει να θεωρούμε στο εξής  ως εχθρική χώρα γιατί και μετά τις εκλογές( μάλλον με  Ερντογάν , αλλά και χωρίς αυτόν) η στρατηγική της θα παραμείνει η ίδια. Η Τουρκία θέλει να μας καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης  , είτε με την πίεση και τον  φόβο ή με κάποιο θερμό επεισόδιο το οποίον θα χρεώσει σε μας  . Σκοπός της  να αποσπάσει το μισό Αιγαίο , να ανεξαρτητοποιήσει τη Θράκη και να καταστήσει την Ελλάδα προτεκτοράτο της . Προετοιμασία για τον ύστατο αγώνα για να κρατήσουμε ελεύθερα τα εδάφη που  κατέκτησαν  με πολύ αίμα οι πρόγονοι μας. Από την Ε.Ε δεν πρέπει να αναμένουμε όπως έχουν σήμερα τα πράγματα κάτι σημαντικό . Πρέπει όμως να αντιστρέψουμε το κλίμα ριζικά.

Οι Αμερικανοί δεν θα μας στηρίξουν αλλά θα μας πιέσουν  για τα δικά τους συμφέροντα   Θα μας ζητήσουν   να  κάνουμε υποχωρήσεις και να τα βρούμε με την Τουρκία για να αποφευχθεί ο  πόλεμος και να ΜΗ   διασπαστεί η Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και επειδή εμείς είμαστε   πάντα βολικοί «σύμμαχοι» εμάς θα πιέσουν και όχι την Τουρκία, η οποία έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί και αντέχει   στις έξωθεν πιέσεις .Ο Ελληνικός λαός δεν φοβάται ότι οι Ε.Δ του δεν θα εκτελέσουν όπως και στο παρελθόν  το καθήκον τους προς την πατρίδα,  Φοβάται όμως  τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι επιδεκτικές πιέσεων , πάσχουν από φοβικά σύνδρομα     και μετρούν το πολιτικό κόστος  και όχι το όφελος της πατρίδος.Η  αβεβαιότητα των εκλογών και ορισμένα περίεργα  γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας εμβάλλουν σε σοβαρή ανησυχία ότι  δεν περνούν τα σωστά μηνύματα στην γείτονα και ίσως να σχηματίζει εσφαλμένες εντυπώσεις που   την οδηγούν πιο γρήγορα στη σύγκρουση και  φέρουν πιο  κοντά  ένα θερμό επεισόδιο  και τον πόλεμο.(13/12/2022)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωναμε το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *