Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ασφαλώς έχετε ακούσει ότι στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου υπήρχε στην αρχαιότητα ένα κολοσσιαίο άγαλμα προς χάριν του Ηλίου ονόματι Κολοσσός . Τούτο φιλοτεχνήθηκε το 200 ή 280 π.Χ κατά τους χρόνους των Σελευκιδών. Ο Πτολεμαίος   εγκατέλειψε  την πολιορκία και άφησε  τις  πολιορκητικές μηχανές στους Ρόδιους. Από την πώληση τους οι Ρόδιοι  πήραν 300 τάλαντα  .Ένα μέρος διέθεσαν σαν προκαταβολή στον τεχνίτη Χάρη τον Λίνδιο (από την Λίνδο) για να σχεδιάσει και κατασκευάσει τον Κολοσσό  εντός του ποσού των 300 ταλάντων  εντός δεκαετίας .  Όταν του τελείωσαν τα χρήματα  ο Χάρης έπεσε σε θλίψη όπως είπαν και δεν ήθελε να  ζήσει πλέον, και σκοτώθηκε.  Η αιτία του θανάτου του δεν είναι γνωστή.

Το έργο ανέλαβε ο Λάχης και οι Ρόδιοι του έδωσαν το υπόλοιπο ποσό για να ολοκληρώσει το έργο. Το ύψος του Κολοσσού κατά το γραπτό του Σιμωνίδη  στη βάση του,  ήταν εβδομήντα  (70) πήχες(35 περίπου μέτρα).  Άλλοι είπαν περισσότερα,  μερικοί 107 πήχες και άλλοι 127 πήχες και να έχει  εκτεταμένα  τα πόδια στην είσοδο του λιμανιού κ.α. Επειδή τα μέλη ήταν πολύ βαριά χρειάστηκαν  ανυψωτικές  μηχανές για την  προσαρμογή τους. Ο Χάρης  κατασκεύασε  πρώτα την βάση από λευκό μάρμαρο , μετά έβαλε το χυτήριο και έχυσε τα πόδια μέχρι των αστραγάλων, μετά έχυσε τις κνήμες και τμηματικά συνέχισε όλο το σώμα προσέχοντας βέβαια την συμμετρία. Επειδή το εσωτερικό ήταν κοίλο το γέμισε με πέτρες, τεχνούργησε μοχλούς , οβελίσκους κ.α ώστε οι θεατές νόμιζαν ότι χαλκεύτηκαν αυτά. Ο Φίλων το ονόμασε “Κυκλώπειος” . Χρησιμοποίησαν χαλκόν αξίας 500 ταλάντων και σίδηρον 300 ταλάντων . Άλλοι λένε ότι ήταν επιχρυσωμένος. Ηταν θηριώδης ώστε μετά  δυσκολίας μπορούσες να αγκαλιάσεις τον αντίχειρα και τον μέγα δάκτυλο .

Ο Κολοσσός όμως δεν είχε μακρά ζωή. Μετά από 56 χρόνια  συνέβη  ισχυρός σεισμός  όπου έπεσαν σπίτια, τα τείχη της πόλης και ο Κολοσσός κόπηκε από τα γόνατα και έπεσε στη γη. Το θέαμα ήταν φρικτό.

Ο Πτολεμαίος τους υποσχέθηκε 3.000 τάλαντα , 100 οικοδόμους, 350 βοηθούς(“υπουργούς” τους ονομάζει, δηλαδή κάτω από τους εργοδηγούς) και 14 τάλαντα τον χρόνο για τροφή αυτών. Όσον αφορά τα χρήματα έδωσε μόνο το ένα τρίτον και σε προσωπικό ένα μέρος μόνο. Ο Στράβων λέει ότι δεν ανέστησαν τον Κολοσσό  επειδή τους εμπόδισε ο  χρησμός και διότι έκριναν σκόπιμο με τα χρήματα να ολοκληρώσουν τα τείχη της πόλεως για την ασφάλεια τους. Εκτός από τους Σαρακηνούς πειρατές που λεηλατούσαν το νησί έβλεπαν και την Ρωμαϊκή απειλή να επέρχεται κατά της Ρόδου. Όταν την κυρίευσε ο Σαρακηνός Μαβίας το 672 ήρθε ένας Εβραίος έμπορος ονόματι Εδεσσηνός ή Εμμεσηνός από τη Συρία  και  αγόρασε τα μέταλλα του Κολοσσού, τα τεμάχισε και τα  φόρτωσε σε πλοία ως τη Συρία. Από εκεί τα φόρτωσε σε 900 καμήλες, ενώ άλλοι τις αναβιβάζουν σε 30.000  και τα πήγε στην πόλη του,  όπου   πούλησε το χαλκό στην αγορά. Το άγαλμα λέγεται ότι είχε  βάρος 800 κανταριών =45,120 κιλά ή 45, 1 τόνοι  περίπου (καντάριον=56,408 κιλά)

Οι Ρόδιοι ποτέ δεν αγάπησαν τον Κολοσσό εξού και ο χρησμός, διότι ήταν έξω από την αισθητική των αρχαίων Ελλήνων (του μέτρου, του μηδέν άγαν και της αρμονίας). Όμως μπορούμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη τεχνολογική πρόκληση της εποχής, η οποία δεν είχε υπολογίσει σωστά την σεισμικότητα της περιοχής.  Ο Κολοσσός της Ρόδου ανήκει στα επτά θαύματα της εποχής(1/Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός 2/Ο Κολοσσός της Ρόδου 3/Ο φάρος της Αλεξάνδρειας 4/Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας 5/Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού 6/Ο ναός της θεάς Αρτέμιδος στην Έφεσο 7/Οι πυραμίδες της Γκίζας)

Σχολίαση :

1/   Το ποδάρι των Τούρκων Μογγόλων πάτησε στα νερά του Αιγαίο τον 11ον αι. μ. Χ.  Όμως  η Τουρκία εντελώς αυθαιρέτως   διεκδικεί τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου σαν δικά της

2/Ως τώρα όμως δεν βρέθηκε Έλληνας πολιτικός, να του  υπενθυμίσει   ότι  πατάει  Ελληνικά εδάφη στη Μικρά  Ασία. Πάνω  σε τάφους Ελλήνων σοφών, σε ναούς Ελλήνων/δων  Θεών/νών , σε στρώματα διαδοχικών Ελληνικών Πολιτισμών. Εξ αυτού και η ανασφάλεια του Τούρκου δυνάστη. Κάποτε καιρός  να δεχθεί την πραγματικότητα και να σταματήσει το ψεύδος και η Ύβρις. Πάνω σε Ελληνικά εδάφη ασχημονεί η Τουρκία .

3/ Απόδειξη   αυτών η εξέταση του DNA αποδεικνύει ότι ελάχιστοι είναι Τούρκοι στη Μικρά Ασία ενώ  η πλειονότητα είναι πρώην Βυζαντινοί με Ελληνικό DNA (Βλέπε Γενετιστής Κωνστ. Τριανταφυλλίδης) Αυτός είναι και ο λόγος που το τουρκικό κράτος απαγορεύει αυστηρώς τις γονιδιακές έρευνες (25/5/25)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *