ΣΟΦΑ  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

 Ο Σωκράτης  είπε και  τα εξής επίκαιρα  και διαχρονικά :

1/ «Ο καθένας έχει την ικανότητα και ευθύνη  να εκπαιδεύει τον εαυτόν του»  και να γίνεται μια αυτόνομη οντότητα

2/ «Όργανο για να πράξει τούτο είναι ο νους», τον οποίον δεν πρέπει να κινητοποιεί μόνο για την απόκτηση ύλης αλλά για τη βελτίωση του

3/ «Δεν μπορεί ο άνθρωπος να θεωρηθεί πρόσωπο όταν κυβερνήτης του δεν είναι ο νους», αλλά ετερορρυθμιζόμενος από(το Κόμμα, τα ΜΜΕ,    Θρησκεία,   Ομάδα,  μέσα κοινωνικής δικτύωσης  κ.α)

4/ «Η  Αρετή είναι γνώση και η άγνοια κακία». Άρα προέχει η Παιδεία

5/ «Ο  άνθρωπος δεν  πράττει το κακό για το κακό». Δηλαδή θέλει το κακό.  Το  πράττει εξ αγνοίας. Είναι όμως και το κοινωνικό περιβάλλον

6/ «Ο άνθρωπος αφού έχει νου έχει μέσα του και την αγάπη και το καλό». Αρκεί να δεχθεί την ακτίνα του φωτός που θα τον φωτίσει στο καλό και στον εξανθρωπισμό .

7/ «Η Αρετή είναι μία, είναι «επιστήμη»(= γνώση)» Πρόκειται για επεξεργασμένη επιστήμη. Δε θα τη βρεις στα λόγια αλλά στην πράξη

8/ «Ταυτίζει το χρήσιμο και ωφέλιμο με το αγαθό», γιατί συχνά το υλικό συμφέρον (όφελος) τα χωρίζει

9/«Πίστευε στο «γνώθι αυτόν»  (Είχε γνωρίσει τον εαυτόν σου)

10/ «Βοήθα τον  πλησίον σου να βρει το δρόμου του» Όταν βοηθάς κάποιον τη θέση της άγνοιας πάντα παίρνει το φως της γνώσεως.  

12/ Ακόμη και στην κρίσιμη δίκη του, αντί να υποστηρίξει τον εαυτόν του με απαλλακτικά σοφίσματα, «ο φιλόσοφος έκανε μάθημα στους δικαστές του» όπως έκανε στον καθημερινό του βίο.

13/ «Σοφότερος άνθρωπος δεν είναι αυτός με την πίστη αλλά με το έργο του γίνεται «συνεργός» του Απόλλωνος».(Δηλαδή βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν το φως που έχουν μέσα τους)

14/ « Η Αρετή πρέπει να ταυτίζεται με τη γνώση», Αν η γνώση δεν έχει αρετή τότε γίνεται λίαν επικίνδυνη για το ανθρώπινο γένος.

15/ «Ο φιλόσοφος ζητά μεταστροφή της ψυχής», όμως το άτομο δεν την ασπάζεται γιατί συχνά έρχεται αντίθετη με το υλικό του συμφέρον.

16/ «Η Αρετή είναι διδακτή» Ακλόνητη είναι του φιλόσοφου η πίστη στο Δίκαιο, χωρίς αυτή την πίστη ο άνθρωπος είναι αδιανόητος.( Αντί για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς ρίξτε ένα μικρό ποσοστό στην Παιδεία. Φορολογείστε βαριά  την Ολιγαρχία)

17/ «Ο Σωκράτης δε δέχεται  την απαλλαγή του αν αυτή συνοδευτεί  με  την απαγόρευση του να διδάσκει». Ο ίδιος δίδασκε αφιλοκερδώς και ποτέ δεν πληρώθηκε για το έργο του. Και όμως, υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι άνθρωποι μεταξύ μας

18/ “Αθηναίε πολίτη της πιο  ξακουσμένης  πολιτείας για τη σοφία και τη δύναμη της δεν ντρέπεσαι να φροντίζεις πως να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά, φήμη και τιμές, και για τη φρόνηση σου, για την Αλήθεια, για την ψυχή σου πως να την κάνεις ανώτερη δε φροντίζεις και δε σκέπτεσαι;” Διαχρονικό ερώτημα για πολλούς

Μια πρόταση για την πανανθρώπινη κοινωνία και ιδιαίτερα  για τους  παγκόσμιους ηγέτες και τους ολιγάρχες  που σκοπό τους έχουν τάξει την αύξηση του πλούτου, της δύναμης, της δόξας  των τιμών τους και αδιαφορούν για το  παγκόσμιο συμφέρον και για το κατρακύλισμα του κόσμου στο χάος, τη διάλυση και την  παρακμή (24/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ  ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ:

 https://amphiktyon.org και <AMPHIKTYON>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *