BOB ΜENENDEZ: Ο ΝΕΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ;

Γραφεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Την αναστάτωση που προκαλεί η γνωριμία με το Σωκράτη δίνει παραστατικά ο Μέμνων στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο:

«Έχω ακούσει αλήθεια Σωκράτη, λέγει ο Μέμνων, και πριν σε γνωρίσω από κοντά , ότι τίποτα άλλο δεν κάνεις παρά μόνο τούτο δω: Και ο ίδιος να βρίσκεσαι σε απορία και άλλους να κάνεις να πέφτουν στην ίδια κατάσταση. Να και τώρα όπως μου φαίνεται μου κάνεις τα μάγια σου , με ποτίζεις φίλτρα, μου διαβάζεις τα ξόρκια σου, ώστε με έχεις πλημμυρίσει με απορίες. Και, αν επιτρέπεις το αστείο μου φαίνεται ίδιο και όμοιο με τη γνωστή νάρκη της θάλασσας . Γιατί και αυτή ναρκώνει πάντα όποιον την πλησιάζει και την εγγίζει  και εσύ μου φαίνεται τώρα κάτι τέτοιο έχεις κάνει σε μένα με νάρκωσες. Εγώ τώρα αισθάνομαι αλήθεια ναρκωμένος και στην ψυχή και στο στόμα και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Και όμως αμέτρητες φορές ΄έχω βγάλει πάρα πολλούς λόγους  για την αρετή  σε πολύ κόσμο και πολύ όμορφους , όπως νόμιζα Μα τώρα δεν μπορώ καθόλου να πω μήτε  τι είναι….»

Αυτό δείχνει ότι ο συνομιλητής με τον Σωκράτη αισθάνεται ότι δεν μπορεί να παίξει με τον εαυτόν του και με τους άλλους , να υποκρίνεσαι , να κυνηγάς εντυπώσεις. Νοιώθεις την ανάγκη επι τέλους να είσαι ειλικρινής  με τον εαυτόν σου, να γδυθείς από όλα τα περιττά και ψεύτικα στολίδια, να εγκαταλείψεις το σοφιστή που κρύβεις μέσα σου και να στραφείς στην αναζήτηση της ουσίας του «είναι» σου. Αυτή την ψυχική εφορία θέλουν να γεννήσουν τα λόγια του Σωκράτη.

Η γοητεία του δασκάλου δεν οφείλεται στη μορφή του  . Εξωτερικά λέγουν όσοι τον γνώρισαν ήταν χυδαίος και αποκρουστικός . Πρόσωπο πλατύ, μύτη με ρουθούνια γυρισμένα προς τα πάνω, χείλη παχιά , στόμα μεγάλο, μάτια δίκην βοδιού που κοιτάζουν λοξά , κεφαλή μεγάλη, σώμα κοντό με εξογκωμένη κοιλιά . Σωστός Σιληνός όπως λέγει ο Αλκιβιάδης στο πλατωνικό «Συμπόσιο» Ότι αντίθετο προς τον ιδανικό κλασσικό τύπο του ανθρώπου  «καλού κ’αγαθού»

Μέσα σ’ αυτόν τον δύσμορφο άνθρωπο ζει ένας δαίμονας, κάποιο φως που του υπαγορεύει σκέψεις και πράξεις , οι οποίες τον ξεχωρίζουν από κάθε άλλον  και τον κάνουν να φαίνεται παράδοξα αλλόκοτος. Ο Σωκράτης ντύνεται με ευτελή μανδύα, περιφέρεται ξυπόλυτος  στην αγορά και έτσι πηγαίνει όπου τον καλούσαν ακόμη και στον «καλό» λεγόμενο  κόσμο.  Ξυπόλυτος πέρασε ένα χειμώνα σαν οπλίτης του Αθηναϊκού εκστρατευτικού σώματος  στην εκστρατεία της Αμφίπολης της Μακεδονίας το 423-424 π.Χ και ξυπόλυτος περπατούσε μέσα στα χιόνια χωρίς να πάθει κρυοπαγήματα. (Ο Σωκράτης είχε επηρεαστεί από τον «Επιτάφιο του Περικλέους» , αγαπούσε υπερβολικά την πατρίδα του Αθήνα και έλαβε μέρος σε τρείς εκστρατείες στο εξωτερικό)

 Έκανε πράξη την  αυστηρή εγκράτεια στο βίο του,  ασκούσε τον εαυτόν του , να αντέχει στις στερήσεις, τη δίψα και την πείνα ,το κρύο και τη ζέστη. Η αυτοσυγκέντρωση του έμοιαζε με πραγματική έκσταση.  Τότε δεν υπήρχε για αυτόν  εξωτερικός κόσμος παρά μόνο ο Σωκράτης . Συχνά απομονωνόταν  και σταματούσε όπου βρεθεί για ώρες έως ότου λύσει το πρόβλημα.  Ο Σωκράτης λέει ο Αλκιβιάδης δεν μοιάζει με κανέναν άνθρωπο ούτε από τους παλαιούς ούτε από τους τωρινούς, εκτός και τον παραβάλεις  όχι με ανθρώπους αλλά με τους Σιληνούς και τους Σατύρους και αυτόν και τα λόγια του. …Αν μπεις μέσα στα λόγια του Σωκράτη θα βρεις ότι μόνο αυτοί οι λόγοι έχουν νόημα μέσα τους  και με πάμπολλες εξαίσιες εικόνες αρετής   τείνουν  να διαμορφώσουν τον «καλό κ’αγαθό» άνθρωπο. Ήταν ο Σωκράτης ένας προφήτης; Ήταν δημιούργημα –πρωτοπόρος και «παγκόσμιος διαφωτιστής»  θα έλεγα- της εξελισσόμενης Αθηναϊκής κοινωνίας και του κόσμου ολόκληρου.

Σύμπασα η ανθρωπότητα χρωστάει στον φιλόσοφο τους «ορισμούς»   οι οποίοι θεμελίωσαν πριν 2.500 χρόνια την Επιστήμη και τους «συλλογισμούς»  που άνοιξαν το δρόμο για την Φιλοσοφία.

 Όμως αντί για ευγνωμοσύνη δεν σταμάτησε ακόμη ο πανάρχαιος κατατρεγμός και οι διώξεις , οι σφαγές και οι γενοκτονίες εναντίον του Ελληνικού έθνους , όπου παρουσιαστεί  ακόμη και άτομο όπως τώρα ο φιλέλλην Γερουσιαστής  Bob Menendez ο οποίος πληρώνει στα απολυταρχικά κέντρα και στους «Οπλεμπόρους» την  αγάπη και υποστήριξη του για την πατρίδα του παγκόσμιου πνεύματος την Ελλάδα. Ο Bob Menendez είναι   ο  νέος Σωκράτης!! (27/9/23)

Αμφικτύων

* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ  ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : <AMPHIKTΥΩΝ>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *