Απεβίωσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας

Σε ηλικία 101 ετών ένας μεγάλος  ηγήτορας  του στρατεύματος  έφυγε από τη ζωή,  ο τελευταίος Ιερολοχίτης, Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.  

Σήμερα οι Ε.Δ έγιναν φτωχότερες σε ηγετικά στελέχη που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης στους αγώνες της Μέσης Ανατολής  , Βορείου Αφρικής  και  στον Εμφύλιο Πόλεμο

  ο Καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους

Συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

 Τον Στρατηγό Κόρκα είχα την τύχη να έχω Διοικητή του 4ου Σ. Σ . Ο γράφων ήμουν Διοικητής Διαβιβάσεων του Σ. Σ όταν τούτο άρχισε να οργανώνεται για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής στη Θράκη.

Το υψηλό ηθικό  ανάστημα του ηγήτορος ,  η πλουσιότατη πολεμική του πείρα ,  η επαγγελματική και  επιχειρησιακή του  επάρκεια   και η καταυγάζουσα ηγετική του προσωπικότητα σε  εμψύχωνε και είχες πλήρη εμπιστοσύνη ότι αυτός ό,τι και να γίνει είναι αήττητος  . Ήμουν στο επιτελείο του  και νωρίτερα     στην μεγάλη άσκηση «OLYMPIC EXPRESS» από τη Θες/νίκη ως τον Εβρο π. και εκεί εξετίμησα την  επιχειρησιακή του δεινότητα σε δύσκολες καταστάσεις   , τη γενναιότητα και την  ακατάβλητη ζωτικότητα  του  Στρατηγού  Κόρκα.

Με τα λόγια και με τα έργα   σου  ενέπνεε πλήρη εμπιστοσύνη. Ήταν ένας πολεμικός ηγέτης και όχι ένας επιτελής γραφειοκράτης . « Κανείς  δεν μπορεί να μας νικήσει όταν  ο  Κόρκας   στη μάχη θα μας οδηγήσει»  ήταν το καταδρομικό επιμύθιο αξιωματικών και ανδρών του 4ου Σ. Σ

Στο Πολεμικό Μουσείο που παρακολουθούσαμε σαν απόστρατοι  τις διαλέξεις της Σχολής Εθνικής Αμύνης αυτός καθόταν πάντα έναντι του ομιλητού στο εμπρόσθιο αριστερό  έδρανο  και ο γράφων αμέσως όπισθεν του Στρατηγού Κόρκα για   λόγους βαρηκοΐας.   Είχα την ευκαιρία να του θυμίζω τα παλιά και αυτός τιμούσε τους παλιούς συνεργάτες του δεόντως.

 Είναι μεγάλη τιμή για μένα   τον ηγήτορα Κόρκα να  γνωρίσω και υπό τας διαταγάς του να υπηρετήσω

Αιωνία σου η μνήμη Στρατηγέ Κόρκα . Αλησμόνητος θα μείνεις  Στα Ηλύσια Πεδία για 1000 χρόνια θα φιλοξενηθείς και μετά κανείς δεν γνωρίζει που θα βρεθείς και ποιο στράτευμα στο υπερπέραν  θα διοικήσεις

Στρατηγέ καλό σου ταξίδι

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Υποστράτηγος ε.α- Συγγραφεύς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *