ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι Έλληνες αγαπούσαν και σέβονταν τη φύση και τα όντα της , διότι πίστευαν ότι ακόμη και τα φαινομενικά βλαβερά εκτελούσαν ωφέλιμο σκοπό που δεν τον γνωρίζουμε. Τώρα τελευταία η επιστήμη προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει όλα τα  μυστικά  του ζωικού βασιλείου.

Όμως η μνημόνευση ορισμένων άγριων ζώων τα οποία ήταν φοβερά και τρομερά στον άνθρωπο και χρειάστηκαν εκστρατείες για να τα εξολοθρεύσουν δημιουργεί υπόνοιες ότι αυτά τα μυθολογικά τέρατα κρύβουν κάποια διαφορετική  αλήθεια, όπως λ.χ κάποιος  ληστής,  μολυσματική νόσο, βλαβερά  έντομα,  ή μύθοι από ζώα προϊστορικών εποχών     

Τέτοια    υπερφυσικά όντα  στην Ελληνική Μυθολογία είναι τα εξής:

1/ Ο Καλυδώνιος Κάπρος

2/ Ο Ερυμάνθιος Κάπρος

3/ Η Κρομμυονία Συς

4/ Ο Λέων της Νεμέας

5/ Ο Κιθαιρώνιος Λέων

6/ Η Κερυνίτης και Μαιναλία Ελαφος

7/ Ο Μαραθώνιος Ταύρος

8/ Ο Μινώταυρος

9/ Ο Πύθων

10/ Ο Πήγασος

11/ Ο Χρυσόμαλος Κριός

12/ Οι ίπποι: του Αρείωνος, του Ξάνθου, του Βαλίου,  Πηδάσου, Κυλλάρου και των Λαμιών κ.α

Στο παρόν θα ασχοληθούμε με τα έξη πρώτα:

Ο Καλυδώνιος κάπρος ήταν άγριο θηρίο και είχε μέγεθος σαν  ταύρος, δόντια σαν ελέφαντας, τρίχες σαν βέλη, φωνή κροτώδη  σαν κεραυνός, μάτια σαν φωτιές και από τους ώμους του έτρεχε αφρός θερμότατος. Τον κάπρο  τον έστειλε η θεά Άρτεμις στην Καλυδώνα(περιοχή Αντιρρίου) για να τιμωρήσει τον ασεβή Οινέα επειδή δεν θυσίαζε σε αυτήν.  Αυτός  έτρωγε ανθρώπους και ζώα και έγινε ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή σε βαθμό ώστε οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους  . Κατόπιν τούτου ο Μελέαγρος γιός του Οινέως έκανε συμμαχία για να σκοτώσει τον κάπρο. Στην εκστρατεία έλαβαν μέρος όλοι οι επίσημοι ήρωες της Ελλάδος και σκότωσαν τον κάπρο. Το δέρμα και τα δόντια του τα αφιέρωσαν στον ναό της Αρτέμιδος .

Μερικοί λένε ότι ήταν κάπρος , άλλοι  λένε ότι ήταν κάποιος άγριος ληστής που  τρομοκρατούσε την περιοχή.Είναι τόσο παλιές ιστορίες ώστε η αλήθεια κρύβεται στο μύθο

Ο Ερυμάνθιος κάπρος πήρε το όνομα του από το όρος Ερύμανθο, όπου είχε φωλιά. Και αυτός έκανε καταστροφές στην Αρκαδία  και τρομοκρατούσε τους κατοίκους και τα ποίμνια τους. Με τέχνη και  πιθανόν με δίχτυ τον συνέλαβε ο Ηρακλής και τον πήγε στον Ευρυσθέα . Όταν τον είδε εκείνος  στους ώμους του Ηρακλή λέγεται ότι κρύφτηκε σε χάλκινο πιθάρι. . Τα δόντια του αφιερώθηκαν στο ναό του Απόλλωνα σύμφωνα με τους Κυμαίους

Ο Κρομμυονίδα Συς(γουρούνα) Ήταν  θηρίο αγριότατο και ανίκητο. Εφώλευε στην Κρομμυώνα της Κορίνθου και κατέστρεφε την γύρω περιοχή. Την φόνευσε ο Θησέας περνώντας από την περιοχή. Και  η Συς λένε ότι αλληγορούσε  ληστή. γιό κάποιου Φαιάς ονομαζόμενου. Μάλιστα λέγεται ότι αυτή γέννησε τους δύο πιο πάνω  κάπρους

Ο Λέων της Νεμέας  Αυτός εφώλευε σε βαθύτατο σπήλαιο στις υπώρειες του όρους Τρητού μεταξύ Νεμέας και Μυκηνών. Το όνομα πήρε το όρος Τρυτό από το δίστομο  σπήλαιο (με δύο  τρύπες εισόδου και εξόδου). Ο Λέων  θεωρείτο άτρωτος από σίδερο και χαλκό. Στο σπήλαιο ήταν αδύνατον να τον φονεύσεις γιατί το είχε δίπορτο . Ο Ηρακλής τον τόξευσε αλλά ήταν αδύνατον να τον σκοτώσει με τόξο . Οπότε κλείνει με τοίχο τη μια οπή του σπηλαίου και κυνήγησε τον ταύρο εντός  του σπηλαίου  τον πιάνει από τον τράχηλο και τον έσφιξε μέχρι πνιγμού. Ο Λέων όμως του έκοψε το ένα δάτυλο και έμεινε ενεαδάκτυλος.  Ο δάκτυλος του τάφηκε στη Λακεδαίμονα και ο   τάφος  του δακτύλου του φέρει  πέτρινο  λέοντα  . Τη δορά του είχε ο Ηρακλής σαν σκέπασμα, την καλούμενη λεοντή.

Ο Κιθαιρώνος Λέων ήταν στον Κιθαιρώνα  και κατέβαινε και έτρωγε τα βόδια του Αμφιτρύωνα και του Θεστίου. Κι’ αυτόν τον σκότωσε ο Ηρακλής.

Η Κερυνίτης και Μαινάλια Ελαφος . Ηταν η χρυσοκερατη προορισμένη για τον τρίτο άθλο του Ηρακλή όταν αυτή έφυγε προς τον Κελάδοντα ποταμόν.  Στο διάστημα αυτό η Αρτεμις θήρευε τις άλλες τέσσερες  ελάφους της . Εκεί ήλθε στον λόφο Κερύνειον και εξ’ αυτού ονομάστηκε Κερυνίτης και όταν ύστερα ήρθε στο όρος Μαίναλον της Αρκαδίας ονομάστηκε Μαιναλία. Ο Ηρακλής την συνάντησε στην Οινόη αλλά δεν τόλμησε να την φονεύσει κατ’ εντολή του Ευρυσθέα να την παρουσιάσει ζωντανή.

 Την κυνηγούσε ένα χρόνο έως ότου την κούρασε και όταν  ήρθε στο Αρτεμίσιον όρος και κατέβηκε  στον Λάδωνα ποταμό . Εκεί την τόξευσε και την έπιασε διαβαίνοντας το ποταμό.  Κατ’ άλλους έπιασε τα ίχνη της και την έπιασε όταν κοιμόταν, ή με δίχτυ  και την πήγε ζωντανή στον Ευρυσθέα

Σχολιασμός

Στην προϊστορική Ελλάδα ζούσαν πολλά εντυπωσιακά ζώα, ιδιαίτερα κατά την Πλειστόκαινο εποχή (Εποχή των Παγετώνων). Η περιοχή της Ελλάδας είχε τότε πλούσια πανίδα με μεγάλα θηλαστικά, αρπακτικά και παράξενα είδη.

Μερικά από τα σημαντικότερα ήταν:

  • μαμούθ και μαστόδοντες,
  • νάνοι ελέφαντες στα νησιά του Αιγαίου,
  • ιπποπόταμοι,
  • σπηλαίες αρκούδες,
  • σπηλαίοι ύαινες,
  • λιοντάρια της στέπας,
  • άγρια άλογα,
  • γιγάντια ελάφια,
  • ρινόκεροι,
  • βίσονες,
  • πρωτόγονοι ταύροι (άουροχς).

Ιδιαίτερα γνωστά είναι:

  • οι νάνοι ελέφαντες της Τήλος,
  • τα μαστοδοντικά ευρήματα στα Γρεβενά,
  • και τα απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών στη Μηλιά Γρεβενών, όπου βρέθηκαν τεράστιοι χαυλιόδοντες μαστόδοντα.

Οι δεινόσαυροι δεν έχουν βρεθεί σε σημαντικό βαθμό στον ελλαδικό χώρο, επειδή τα περισσότερα ελληνικά πετρώματα της εποχής εκείνης βρίσκονταν κάτω από θάλασσα. Αντίθετα, έχουν βρεθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα.

Μερικά από αυτά τα ζώα πιθανόν επηρέασαν και την ελληνική μυθολογία:

  • οι νάνοι ελέφαντες ίσως συνδέθηκαν με τον μύθο των Κυκλώπων,
  • ενώ μεγάλα αγριογούρουνα και θηρία πέρασαν σε μορφές όπως η Κρομμυωνία συς.

 Ευρυσθέας και Ηρακλής

Ο Ηρακλής ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, γιος του Δία και της Αλκμήνης. Διακρινόταν για την υπεράνθρωπη δύναμή του και το θάρρος του.

Ο Ευρυσθέας ήταν βασιλιάς των Μυκηνών και συγγενής του Ηρακλή. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής αναγκάστηκε να τον υπηρετήσει, επειδή η Ήρα τον καταδίωκε από ζήλια.

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή τους περίφημους «Δώδεκα Άθλους», δηλαδή εξαιρετικά δύσκολες αποστολές, όπως:

  • τη θανάτωση του λιονταριού της Νεμέας,
  • τη Λερναία Ύδρα,
  • τον Ερυμάνθιο κάπρο,
  • τον Κέρβερο από τον Άδη.

Ο σκοπός ήταν να εξοντωθεί ο Ηρακλής. Ομως εκείνος ολοκλήρωσε όλους τους άθλους και έγινε σύμβολο δύναμης, αντοχής και υπέρβασης των δυσκολιών.      (12/5/26)

Αμφικτύων – Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας – Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Amphiktyon Blog: http://www.amphiktyon.blogspot.com
Amphiktyon Official Site:

 https://www.amphiktyon.org

 Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Ο Δευκαλίων ήταν γιος του και της Πανδώρας ή, κατά άλλες παραδόσεις, της Κλυμένης, θυγατέρας του  είναι Έλληνας Πελοποννήσιος, διότι εκεί κατέφυγαν ο Προμηθέας και ο Άτλας μετά την Τιτανομαχία.

Η διανομή του βασιλείου, κατά την παράδοση, έγινε στη Σικυώνα  . Οι απόγονοι των Τιτάνων συνήθιζαν να επιστρέφουν τόσο εκεί όσο και στην Ηλιδα , επειδή θεωρούσαν τις περιοχές αυτές τόπους καταγωγής τους.

Επειδή οι απόγονοι των Τιτάνων είχαν καταστεί ασεβείς και κακούργοι, ο Ζευς αποφάσισε, με τη συγκατάθεση των άλλων θεών, να εξολοθρεύσει το γένος αυτό. Ο Προμηθέας, πληροφορηθείς την απόφαση, συμβούλευσε τον Δευκαλίωνα πώς να σωθεί μαζί με την οικογένειά του από τον επικείμενο κατακλυσμό, επειδή ήταν ευσεβείς και δίκαιοι άνθρωποι.

Η γυναίκα του, η Πύρρα , ήταν εξαδέλφη του και κόρη του . Ο Δευκαλίων κατασκεύασε πλοίο και κλείστηκε μέσα σε αυτό μαζί με την Πύρρα. Τότε ο Ζευς έφερε φοβερή βροχή, πλημμυρίζοντας τη χώρα και πνίγοντας ανθρώπους και ζώα, όσους δεν πρόλαβαν να καταφύγουν στα όρη.

Κατά την παράδοση, ο κατακλυσμός του Ωγύγου αφάνισε τους ανθρώπους της Χρυσής Εποχής, ενώ ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα εξόντωσε το γένος των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού, επειδή είχαν καταστεί άδικοι και ασεβείς.

Ο Δευκαλίων, περιπλανώμενος επί εννέα ημερονύκτια στα νερά, βγήκε κατά μία παράδοση στον Αθωνα  , κατά άλλη στη Δωδώνη και κατά επικρατέστερη στον Παρνασσό , όπου θυσίασε στον Φύξιο Δία.

Ο Ζευς, βλέποντας ότι ήταν ευσεβείς και δίκαιοι όσοι ήταν στο πλοίο του Δευκαλίωνα, έστειλε τον Ερμή  να πει στον Δευκαλίωνα να ζητήσει ό,τι επιθυμούσε. Εκείνος ζήτησε να ξαναδημιουργηθεί το ανθρώπινο γένος.

Τότε ο Ζευς τού είπε να ρίχνει πέτρες πίσω από το κεφάλι του και αυτές θα μεταμορφώνονταν σε ανθρώπους. Κατά άλλη εκδοχή, το ζεύγος συμβουλεύτηκε το μαντείο της Δωδώνης , το οποίο έδωσε χρησμό να ρίχνουν «τα οστά της μητέρας τους» πίσω από την πλάτη τους.

Η Πύρρα θεώρησε αρχικά τον χρησμό ανόσιο, επειδή πίστεψε ότι εννοούσε τα οστά της μητέρας της. Ο Δευκαλίων όμως κατανόησε ότι «μητέρα όλων» είναι η Γη και ότι τα οστά της είναι οι λίθοι.

Έτσι, από τις πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίων γεννιούνταν άνδρες και από εκείνες της Πύρρας γυναίκες. Σύμφωνα με την παράδοση, έτσι ξανακοιμήθηκε η Ελλάδα.

Από τη λέξη «λάας» ή «λας» (= λίθος) συνδέθηκε ετυμολογικά και η λέξη «λαός». Ο αποκαλεί το νέο ανθρώπινο γένος «λίθινον γόνον».

Άλλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Δευκαλίων είχε μαζί του στην κιβωτό και τους γιους του, καθώς και ανά δύο από κάθε είδος ζώου, όπως αργότερα αναφέρεται και στην παράδοση του Νώε.

Μετά τον κατακλυσμό, ο Δευκαλίων έκτισε δέκα βωμούς προς τιμήν των θεών στο ιερό των Δελφών  . Κατά άλλες παραδόσεις ίδρυσε τη Λυκώρεια στον Παρνασσό, ή πόλη στην της Λοκρίδας, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή μετέβη στην Αθήνα , όπου ίδρυσε ναό του Φυξίου Διός και καθιέρωσε τη γιορτή των Υδροφορίων.

Από την Πύρρα απέκτησε δύο γιους, τον Ελληνα και τον Αμφικτύονα και   , καθώς και δύο θυγατέρες, την Πρωτογένεια και τη Μελανθώ.

Ο Έλλην διαδέχθηκε τον Δευκαλίωνα στη βασιλεία και νυμφεύθηκε τη νύμφη Ορσηίδα, από την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Δώρο, τον Ξούθο και τον Αίολο  , τους γενάρχες των κυριότερων ελληνικών φύλων.

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα δεν αναφέρεται από το Ομηρο ν ούτε από τον Ησίοδο , αλλά μνημονεύεται από τον Πίνδαρο και μεταγενέστερους συγγραφείς.

Σχολιασμός

1.Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα θεωρείται ο δεύτερος μεγάλος κατακλυσμός της ελληνικής παράδοσης μετά τον κατακλυσμό του Ωγύγου. Παρόμοιες παραδόσεις συναντώνται και σε άλλους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η παράδοση του Νώε στους Εβραίους.

2.Πολλοί μεταγενέστεροι λαοί υιοθέτησαν μύθους κατακλυσμών και προσπάθησαν να τους συνδέσουν με τη δική τους παράδοση. Οι μύθοι αυτοί πιθανόν αντανακλούν κοινές μνήμες μεγάλων φυσικών καταστροφών.

3.Ο Δευκαλίων και η Πύρρα θεωρούνται οι επιζώντες του μεγάλου κατακλυσμού της ελληνικής μυθολογίας, αντίστοιχου προς τον κατακλυσμό του Νώε της Παλαιάς Διαθήκης.

4.Οι πανάρχαιοι Έλληνες, ως ναυτικός λαός, διέθεταν ήδη σημαντικές γνώσεις ναυπηγικής και θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, γεγονός που αντανακλάται και στον μύθο της  πλοίου του Δευκαλίωνα.

5.Η αλληγορία των λίθων πιθανόν να συμβολίζει όχι μόνο την αναγέννηση του ανθρώπινου γένους, αλλά και τη μετάβαση από μια πρωτόγονη κατάσταση σε μια νέα μορφή κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης.

6.Μεγάλα φυσικά γεγονότα συχνά επιφέρουν βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Αντίστοιχα, η σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μετασχηματίζει ήδη ραγδαία τις ανθρώπινες κοινωνίες.

7.Η σημασία της λέξης «Προμηθεύς» συνδέεται με εκείνον που προβλέπει εγκαίρως τα επερχόμενα και προετοιμάζεται πριν βλαβεί.

8.Ορισμένοι ερευνητές και ερμηνευτές τοποθετούν τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα γύρω στο 14.000 π.Χ., χωρίς όμως να υπάρχει οριστική ιστορική ή αρχαιολογική τεκμηρίωση.

9.Η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά χώρος υψηλού πολιτισμού, πνευματικής δημιουργίας και ιστορικής συνέχειας. Το Αιγαίοι και ο ελληνικός χώρος αποτέλεσαν το λίκνο σημαντικών πολιτισμών που επηρέασαν βαθιά την εξέλιξη του δυτικού κόσμου. Η Ανθρωπότητα και ιδιαίτερα  ο Δυτικός κόσμος οφείλουν να το προστατεύσουν από επίδοξους άρπαγες και βαρβάρους εισβολείς  (15/5/26)


Αμφικτύων
  Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας – Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Amphiktyon Blog: http://www.amphiktyon.blogspot.com
Amphiktyon Official Site:

 https://www.amphiktyon.org

  ΜΙΑ ΣΟΥΗΔΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Το όνομα της Φρεντερίκα Μπρέμερ.  Ήταν ίσως από τις πρώτες περιηγήτριες στα έτη 1859-62 στην Ελλάδα . Ηταν συγγραφέας, μεγάλη μορφή,   του 19ου αιώνα και έγραψε τις εμπειρίες της  για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ιερουσαλήμ. Κυριολεκτικά την κατέκτησε η Ελλάδα . Βρήκε Αυτό που δεν είχε βρει προηγουμένως κατά την περιπλάνηση της στον κόσμο εκείνη την εποχή το βρήκε εδώ σ’αυτόν τον μυθικό τόπο.  Εδραίωσε  την πίστη ότι όλοι οι λαοί και οι άνθρωποι θα μπορέσουν κάποια μέρα κάτω από δίκαιους νόμους να συνεργαστούν όλοι σε ελεύθερο πνεύμα αγάπης ,  φιλίας  και να ευτυχήσουν.

Συνεχίστε την ανάγνωση του ”  ΜΙΑ ΣΟΥΗΔΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

 ΒΡΑΧΟΣ ΜΕ ΦΩΣ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Τούτος ο βράχος που αναβλύζει φως κι αρμύρα,
κουβαλά μνήμη, θάλασσα και μοίρα.
Στρεβλόψυχοι του αντέστρεψαν την πορεία,
τον πλήγωσαν με φόβο και αδικία.

Συνεχίστε την ανάγνωση του ” ΒΡΑΧΟΣ ΜΕ ΦΩΣ”

THE COALITION OF THE WILLING

Konstantinos Konstantinidis – Amphiktyon

The opposition parties are making efforts to unite in order to come to power in the elections of 2027, or even earlier if elections are held in the autumn.

The government of New Democracy, although in general it has been governing the country in a relatively smooth manner and has recently taken positive steps in the sectors of defense and security, is now facing serious problems.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “THE COALITION OF THE WILLING”

 Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ;

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταβάλλουν προσπάθειες συνενώσεως, με σκοπό να έρθουν στην εξουσία στις εκλογές του 2027 ή και νωρίτερα, αν αυτές διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ σε γενικές γραμμές οδηγεί επιεικώς ομαλά τη χώρα και τον τελευταίο καιρό έκανε θετικά βήματα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα:

Συνεχίστε την ανάγνωση του ” Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ;”

ΩΓΥΓΟΣ: Ο  ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ   

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Ως τώρα η στήλη αυτή ανέδειξε τους κυριότερους ήρωες, βασιλείς και γενάρχες της Ελληνικής Προϊστορίας. Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούμε στον σπουδαιότερο ίσως βασιλιά της αρχαίας Αττικής: τον Ωγύγο.

Ο Ωγύγος ή Ωγύγης θεωρείται ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής και της Βοιωτίας. Θεωρείται αυτόχθων και σε πανάρχαιους χρόνους έγινε οικιστής της Αττικής.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΩΓΥΓΟΣ: Ο  ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ   “

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΜΕΡΟΣ  2ον

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Αμφικτύων

Η εύρημα του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων  από τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό είναι τόσο σημαντικό ώστε δημιούργησε τριγμούς στο επιστημονικό κατεστημένο

Το εύρημα ένα ανθρώπινο κρανίο: βρέθηκε το 1960 στο Σπήλαιο Πετραλώνων Ο Άρης Πουλιανός αφιέρωσε δεκαετίες μελετώντας το και κατέληξε σε μια ριζοσπαστική θεωρία.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΜΕΡΟΣ  2ον”

THE EUROPEAN ARCHANTHROPOS OF PETRALONA – PART 1Konstantinos Konstantinidis – Amphiktyon

The discovery of the Petralona Archanthropos by anthropologist Aris Poulianos

The finding: In 1960, a human skull was discovered in the Petralona Cave.
Aris Poulianos devoted decades to studying it and arrived at a radical theory.

1. Dating (his main position)
The skull is approximately 700,000 years old or even older
Based on:

Συνεχίστε την ανάγνωση του “THE EUROPEAN ARCHANTHROPOS OF PETRALONA – PART 1Konstantinos Konstantinidis – Amphiktyon”