Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Η καταγωγή του Ασκληπιού (2ον )
Ασκληπιοί αναφέρονται πολλοί.Με διαφορετικά ονόματα είχαν και οι Φοίνικες και οι Αιγύπτιοι και άλλοι λαοί τον θεό Ασκληπιό πατέρα της ιατρικής με διαφορετικά ονόματα . Οι Αιγύπτιοι μνημόνευαν τον όγδοον Ασκληπιό με τη λέξη «Εσμούκο» το οποίον σημαίνει «οκτώ» [Οι Φοίνικες στα πρώτα στάδια της εξέλιξης τους ήταν Έλληνες Αχαιοί που μετανάστευσαν στην Εγγύς Ανατολή, οι οποίοι συν των χρόνω αφομοιώθηκαν από τους πολυπληθέστερους σημιτικούς λαούς] Από τους Ελληνες μεταφέρθηκε η ιατρική του Ασκληπιού στην Ανατολή.
Ο 1ος Ασκληπιός γιατρός Οι Αρκάδες όμως κατά τον Κικέρωνα θεωρούν πρώτον τον Έλληνα Ασκληπιό τον γιό του Ερμή και της Τρυγόνας, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να δένει και να θεραπεύει τις πληγές. Αυτός κεραυνώθηκε τυχαίως και τάφηκε στην Κυνοσούρα της Αρκαδίας.
Ο 2ος Ασκληπιός γιατρός . Ήταν γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδος(ο Επιδαύριος Ασκληπιός)
Ο 3ος Ασκληπιός γιατρός και ο πρώτος στον κόσμο οδοντίατρος. Ήταν γιος του Αρσίππου και της Αρσιόνης . Αυτός ήταν ο Μεσσήνιος ο οποίος επινόησε τα καθαρτικά και τον τρόπο να εξάγει τα φθαρμένα δόντια. Επειδή συγχέουν ποίος ήταν ο επισημότερος εξ αυτών ο Αθαν. Σταγειρίτης θεωρεί ο επισημότερος ήταν ο γιος του Ερμή και της Κορωνίδος και εγγονός του Φλεγύα , ο οποίος σπούδασε Ιατρική στη Σχολή του Χείρωνος. Αυτός έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Αργοναυτών. Στον Πόλεμο όμως της Τροίας έλαβαν μέρος οι Μαχάων και Ποδαλείριος γιοί του Μεσσήνιου 3ου Ασκληπιού. Ο Νέστωρ έδειξε πολλή εύνοια προς αυτούς καθότι συντοπίτες του, αλλά ο Όμηρος τους κατατάσσει στον πίνακα των Θεσσαλών. Όμως ο Παυσανίας μας λέγει ότι και στη Μεσσηνία υπήρχε αρχαία πόλη με το όνομα Τρίκκα (η Τρίκκη στα δωρικά) και αυτή προφανώς εννοεί ο Όμηρος και όχι τη Θεσσαλική Τρίκκη. Αλλά και ο ιστορικός Στράβων μας λύνει την απορία λέγων ότι ο Μεσσήνιος Ασκληπιός γεννήθηκε στην Τρίκκη της Μεσσηνίας. Ο Διόδωρος αναφέρει μόνο τα ονόματα χωρίς να αναφέρει την πατρίδα τους.
Οι Φοίνικες θεωρούν ως πρώτον τον Ασκληπιό των Καβείρων και τον Αιγύπτιο γιό του Μίνωα (Μηνά ή Μενες) αδελφό του πρώτου Ερμή του Τρισμέγιστου. Αυτός ήταν βασιλεύς της Μέμφεως, ο οποίος έγινε και ιατρός και τέκτων(=αρχιτέκτων) άριστος και φιλόλογος ένθερμος. Αλλά και αυτός ο Ασκληπιός μεταφέρθηκε στους Καβείρους και στην Αίγυπτο από τους Κρήτες καθότι ο Μηνάς ή Μένες που χρημάτισε πρώτος βασιλιάς της Αιγύπτου ήταν γιος του Μίνωα της Κρήτης.
Με βάση τη Λογική και όχι το δόγμα Οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη λογική στην αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων. Η προσέγγιση αυτή επηρεάζει ακόμα την ιατρική μέχρι σήμερα. Οι γιατροί για πρώτη φορά σταμάτησαν να εξαρτώνται από μία «θεία παρέμβαση» και ξεκίνησαν να αναζητούν πιο πρακτικές, φυσικές θεραπείες. Ορισμένες από τις θεωρίες τους, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ιατρική του σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασπαστεί την ιδέα «νους υγιής εν σώματι υγιεί» Επομένως η ιατρική και οι διάφορες θεραπείες της εποχής στόχευαν πάντοτε σε ταυτόχρονη θεραπεία σώματος, νου και ψυχής.
Ιατρικές Σχολές από το 700 π.Χ Ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι ιδρύθηκαν ιατρικές σχολές στην Κνίδο από το 700 π.Χ. Σε αυτές, οι γιατροί της εποχής ξεκίνησαν για πρώτη φορά να παρακολουθούν την πορεία ασθενών από διάφορες νόσους. Ο Αλκμαίων έζησε περίπου στο 500 π.Χ. και εργάστηκε στις παραπάνω σχολές. Έγραψε αρκετά για την ιατρική, αν και ήταν περισσότερο φιλόσοφος των επιστημών παρά γιατρός.
Η θεωρία των “4” χυμών Η θεωρία ενέπνευσε τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ανέπτυξαν τη θεωρία των τεσσάρων χυμών ή υγρών. Αυτοί ήταν: το αίμα, το φλέγμα, η λευκή χολή και η μέλαινα χολή. Για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υπάρχει ισορροπία των εκκρίσεων των τεσσάρων χυμών. Αναπτύχθηκε ακολούθως η υπόθεση ότι όταν οι χυμοί βρίσκονται σε ισορροπία το άτομο χαίρει καλής υγείας. Αντιθέτως, όταν η ποσότητα ενός χυμού μειώνεται ή αυξάνεται σημαντικά, εμφανίζονται διάφορες νόσοι.
Συνέχεια των προϊστορικών γιατρών είναι οι νεώτεροι φημισμένοι στην αρχαία Ελλάδα γιατροί Ιπποκράτης, ο Γαληνός.
Ιπποκράτης ο Κώος, 460 – 377 π.Χ. Πατήρ της σύγχρονης ιατρικής
«ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ, ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Είναι ο επιφανέστερος γιατρός της ελληνικής αρχαιότητας, αποκαλούμενος «πατήρ της ιατρικής». Γεννήθηκε στη νήσο Κω, το 460 π.Χ. Σπούδασε στο Ασκληπιείο της Κω, που ήταν και το σπουδαιότερο της εποχής του, και επιμορφώθηκε στην ακμάζουσα τότε ιατρική σχολή της Κνίδου. Επισκέφθηκε τη Θάσο, τα Άβδηρα, την Κύζικο και άλλα μέρη της Ελλάδος, και νοσήλευσε τον βασιλέα της Μακεδονίας, Περδίκκα. Γνώρισε σπουδαίους άνδρες, όπως το διάσημο φιλόσοφο Δημόκριτο, το ρήτορα Γοργία τον Λεόντιο κ.α. Συνέλεξε πολύτιμες παρατηρήσεις, έκαμε σοβαρότατες έρευνες, και επέστρεψε στην Κω, όπου επιδόθηκε πια στη συστηματική διδασκαλία της ιατρικής και συνέγραψε εκεί τα θαυμαστά έργα του. Πέθανε στη Λάρισα της Θεσσαλίας και ετάφη λίγο έξω από την πόλη. Από τότε, οι συμπολίτες του Κώοι, προσέφεραν θυσίες τη μέρα των γενεθλίων του, για να τιμήσουν το μεγάλο τους επιστήμονα. Άφησε δύο υιούς, τον Θεσσαλό και τον Δράκοντα, που διέπρεψαν και οι δύο σαν γιατροί. Μερικά μάλιστα από τα συγγράμματα του Ιπποκράτη, οι μεταγενέστεροι, τα απέδωσαν στον ένα εκ των δυο υιών του. Σ’ αυτούς δε οφείλεται και η τακτοποίηση και η δημοσίευσή των. Έγραψε πλείστα έργα μεταξύ δε αυτών και τον περίφημο Όρκο του Ιπποκράτους. Οι σύγχρονοι« αναθεωρητικοί» γιατροί θέλουν να τον αλλάξουν διότι δε συνάδει με τη σημερινή πραγματικότητα. Σήμερα το ιατρικό επάγγελμα είναι το πλέον αρπακτικό και εκμεταλλευτικό. Ίσως, και να τους τύπτει η συνείδηση λόγω της άγριας κερδοσκοπίας που ασκούν στους ασθενείς. Ο αντίλογος αυτών είναι ότι παρά ταύτα σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ότι στην εποχή του Ιπποκράτη. Είναι αληθές αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο της Ιατρικής Επιστήμης.
Πώς ζούσαν εκείνοι οι αλτρουιστές γιατροί ; Είναι ένα ερώτημα: Εξ όσων γνωρίζω ζούσαν από δωρεές πλουσίων ασθενών που ιάθηκαν και τους έστελναν δώρα χάριν ευγνωμοσύνης. Κάτι που και σήμερα συνηθίζεται στους Έλληνες προς το γιατρό τους. Αλλά επειδή η εθελουσία δωρεά του ασθενούς προς τον κρατικό γιατρό έγινε υποχρεωτική και εκβιαστική προς τον ασθενή θεωρείται «φακελάκι» και είναι πράξη κολάσιμη από το νόμο.
Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος, 129 – Ρώμη, 199) Ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαϊκού κόσμου, και παράλληλα, ο πρώτος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, για αυτό και θεωρείται “πατέρας της φαρμακευτικής”. Ο Γαληνός συνέβαλε στην εξάπλωση της Ιατρικής των Ελλήνων στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μετά την υποδούλωση των Ελλήνων στους Ρωμαίους και ιδιαίτερα μετά την υποχρεωτική επιβολή του χριστιανικού δόγματος όλα τα φώτα έσβησαν στον Ελληνικό κόσμο και εμφανίστηκαν εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση μετά την πτώση του Βυζαντίου
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο τρόπος σκέψης και η φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα άνοιξαν το δρόμο για σημαντικές προόδους στην ιατρική και όχι μόνο. Ως αποτέλεσμα, οι ανακαλύψεις και πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και παραμένουν μέχρι σήμερα η βάση της μοντέρνας ιατρικής. Ακόμη οι Έλληνες γιατροί διαπρέπουν σε ολόκληρο τον κόσμο.Παρά ταύτα ο Εθνικό Σύστημα Υγείας(ΕΣΥ) στη χώρα μας χωλαίνει σημαντικά. Ως τώρα το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε ένα τόσο σοβαρό για τον λαό μας πρόβλημα και ο Έλληνας ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Εμείς που πρώτοι δημιουργήσαμε την Ιατρική επιστήμη σε προϊστορικούς χρόνους και δώσαμε τα φώτα στον κόσμο, τώρα μείναμε στο ημίφως και φωτιζόμαστε με ένα λυχνάρι. (18/5/24)
ΤΕΛΟΣ
Αμφικτύων
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
https://amphiktyon.org
Όποιος επιθυμεί να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98