ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ; (Μέρος 1ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Οι θυσίες της Ελλάδος στο Β’ Π.Π υπήρξαν καθ’ ομολογίαν όλων  των ηγετών του κόσμου αποφασιστικής σημασίας για τη νικηφόρα έκβαση του Β’Π.Π . Και αυτή κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και όχι λίγες μόνον ημέρες  

Οι θυσίες της Ελλάδος  συνιστούν ένα πραγματικό Ολοκαύτωμα  και είναι αναλογικά με τον πληθυσμό  της και την οικονομία της  οι μεγαλύτερες μεταξύ όλων των συμμαχικών χωρών, πλην της Σοβιετικής Ενώσεως

 Το Ελληνικό Ολοκαύτωμα Αυτές  είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν όλο το Ελληνικό «Είναι» μας, το« Τότε» και  το «Αύριο»,   τη« Ύλη», το «Πνεύμα» το «Αίμα» και το «Σπέρμα» τη  « Δράση» και  την ίδια τη«Ψυχή» του Έλληνα. Τίποτε δεν έμεινε έξω από αυτό το Ολοκαύτωμα ανεπηρέαστο. Επηρέασε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που δεν έδωσαν το παρόν μετά την απελευθέρωση, αλλά και  τους ζωντανούς όσους επέζησαν και αυτούς που δε γεννήθηκαν ή πέθαναν πρόωρα  και όσους έμελλε να γεννηθούν  και για να ζήσουν  ξενιτεύτηκαν. Όλοι όσοι επέζησαν  μετά την κατοχή,  σφραγισμένοι με τη σφραγίδα της Γερμανικής  Βέρμαχτ, των μπλόκων και των εκτελεστικών αποσπασμάτων, της ορφάνιας και της άκρατης φτώχειας, της εξοντωτικής πείνας  και της απόλυτης εξαθλίωσης, έφερε της ψυχής μας την αλλοίωση. Ποτέ εφ’ όλου του βίου εμείς δεν κατορθώσαμε  να  γίναμε   άνθρωποι κανονικοί και ευτυχείς. Και κανείς δεν πλήρωσε για το Ολοκαύτωμα αυτό. Γιατί φωνάζουν από τους τάφους οι νεκροί; Ποτέ τέτοιο  ανοσιούργημα  δε θα ξεχαστεί.

Α. Ανθρώπινα θύματα

– Νεκροί στον πόλεμο 1940-41:  13.327

– Εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα κατοχής (Ιταλών, Γερμανών και  Βουλγάρων) :  56.225

(ένας εξ αυτών είναι και πατέρας μου που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς)

– Θάνατοι στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως: : 105.000.

– Αποθανόντες από βομβαρδισμούς: 7.120

– Θάνατοι κατά τη διάρκεια των Μαχών της Εθνικής Αντίστασης κατά των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής : 20.650

– Θάνατοι στον πόλεμο της Ερήμου Βορείου Αφρικής: 1.100

– Θάνατοι ναυτικών μας σε απώλειες εμπορικών πλοίων 3.500

– Θάνατοι από πείνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής: 600.000

– Απώλειες από υπογεννητικότητα και κακές σχετικές συνθήκες: 300.000

Σύνολο απωλειών της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π  1.106.922  

Β. Οικονομικές (Υλικές) ζημίες

Η  οικονομική καταστροφή της χώρας υπήρξε πλήρης π.χ  140.000  οικίες κατεστράφησαν ολοσχερώς, ενώ 100.000 υπέστησαν μερική καταστροφή.

Οι Γερμανοί άρπαξαν τα οικονομικά αποθέματα της χώρας  από την Τράπεζα της Ελλάδος εν είδη δανείου, ύψους υπολογισθέντος μετά τον πόλεμο σε $ 11 δισεκατομμύρια δολάρια, απαίτησαν και έλαβαν μηνιαίες καταβολές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διατροφή του Γερμανικού Στρατού κατοχής ποσού ύψους 25 εκατομμυρίων μάρκων, προκάλεσαν δε και την πλήρη καταστροφή του Εμπορικού μας  Ναυτικού κλπ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των θυσιών και του ολοκαυτώματος  της Ελλάδος των 7.300.000 κατοίκων, αναφέρω προς σύγκριση ότι οι απώλειες  των ΗΠΑ, που αριθμούσαν 180.000.000 κατοίκους  κατά τη διάρκεια του Β’Π.Π ήταν 400.000, ενώ η Τουρκία  που ήταν σύμμαχος κατ’ αρχήν του άξονα (Γερμανίας –Ιαπωνίας) και αργότερα ουδέτερη όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτα στον αγώνα των συμμάχων, αλλά απεναντίας τους ζημίωσε.( Εκείνη δε την περίοδο που η Ελλάδα αιμορραγούσε, η Τουρκία με ένα νόμο επέβαλε δυσβάστακτες φορολογίες στους Έλληνες υπηκόους της με σκοπό να τους αρπάξει τις περιουσίες. Όσοι   αδυνατούσαν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους τους έστελναν στα στρατόπεδα Εργασίας στην Ανατόλια- τα διαβόητα «Αμελέ ταμπουρού»  από όπου ελάχιστοι ξαναγύρισαν. Οι καλοί μας σύμμαχοι όμως τους άμειψαν )

Η προσφορά της Κύπρου Εξαιρετικά μεγάλη υπήρξε και η προσφορά της Κύπρου στον αγώνα. Αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο στα νεκροταφεία των Κυπρίων αγωνιστών που υπάρχουν στην Αφρική(Ελ Αλαμέιν) είναι θαμμένοι 550 Εθελοντές Κύπριοι οι οποίοι πολέμησαν στον Αγγλικό Στρατό. Σε 20.000 υπολογίζεται η συνεισφορά των Ελλήνων της Κύπρου στον κοινό αγώνα στα μέτωπα της Ερήμου και σε άλλες αποστολές στην Ευρώπη  και στην Αγγλία. Η αμοιβή της ήταν η εισβολή του Αττίλα,  η Κυπριακή Καταστροφή και η συνεχιζόμενη  διχοτόμηση από τους Τούρκους με αρχιτέκτονες τους  Αγγλους και τους  Αμερικανούς,  η οποία κατοχή  συνεχίζεται και επεκτείνεται

Τέλος,  κατά τη διάρκεια του πολέμου οι ηγέτες  των συμμαχικών χωρών είχαν δηλώσει:

1/ Ο Αντιπρόεδρος τότε τον ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν και μετέπειτα πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 1944 δήλωσε : «Ποτέ δε θα λησμονήσουμε τις αδικίες που διαπράχτηκαν σε βάρος της Ελλάδος όταν έρθει η ημέρα της Κρίσεως»

2/ Ο πατέρας  της Νίκης Ουίνστον Τσόρτσιλ  κατά την διάρκεια του πολέμου είχε διακηρύξει ότι «ας μείνει ήσυχη η Ελλάδα , θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, θα αποκτήσει τα εδάφη της στο ακέραιον και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική μέσα στους νικητές…»

3/ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Αντονι Ηντεν έλεγε: «Αν το αποτυχόν , χάρη στη νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδος μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ  επετύγχανεν, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της θα είχε όλως διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερά γη της Βορείου Ηπείρου θα είναι οδηγοί μας με τους Μαραθωνομάχους και θα φωτίζουν ανά τους αιώνες την οικουμένη…»

4/ Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια του πολέμου επίσης έλεγε:  «Ο αγώνας  της Ελλάδος και τα κατορθώματα της δημιουργούν για αυτών αναμφισβήτητα δικαιώματα ….».

5/ Η Σοβιετική Ένωση μέσω του επίσημου ραδιοσταθμού της (ΤΑΣ) διακήρυσσε τον Απρίλιο του 1942:  «Έλληνες σας ευγνωμονούμε και πλησιάζει ο καιρός που σε συνεργασία με τους Αγγλους θα σας πληρώσουμε για τη θυσία, με την Ελλάδα που θα κυριαρχήσει στη Μεσόγειο..»

Το ίδιο πρακτορείο σε άλλο μήνυμα διεκήρυσσε : «Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων   και νικήσατε. Μικροί εναντίον Μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμε χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σαν Ρώσοι και σαν άνθρωποι σας ευγνωμονούμε…»

Παρόμοιες διακηρύξεις έκαναν όλοι οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών οι οποίοι παρότρυναν με υποσχέσεις  την Ελλάδα να γίνει ολοκαύτωμα , αλλά για λόγους ευνόητους παραλείπονται.

Κατά τον διακεκριμένο δικηγόρο και έγκριτο νομικό και διεθνολόγο κ. Θαλή Μυλωνά όταν τέτοιες υποσχέσεις δίδονται κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου από τις ηγεσίες των χωρών, αυτές δεν έχουν τον χαρακτήρα απλά μιας διακήρυξης, αλλά έχουν τον χαρακτήρα μιας νόμιμης υπόσχεσης, δηλαδή  έχουν δημιουργήσει μια νόμιμη υποχρέωση, μια  ‘συναλλακτική’  υπόσχεση. Άρα αποτελούν τεκμήρια διεκδικήσεων

Αυτή την υποχρέωση θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις  μετά τον πόλεμο, πράγμα το οποίον δεν έγινε μέχρι σήμερα για τους εξής λόγους; Συνεχίζεται (12/4/24)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

https://amphiktyon.org

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *