Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
Κατά τον Σωκράτη δεν υπάρχει πράξη απόλυτα καλή ή κακή. Είναι στο βάθος η συνείδηση με τον εαυτόν μας που χαρακτηρίζει μια πράξη απόλυτα καλή ή απόλυτα κακή. Για παράδειγμα, για τον κ. Νετανιάχου η επιχείρηση καταστροφής της Γάζας προκειμένου να σκοτώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς είναι απόλυτα καλή πράξη. Αν ρωτήσεις κάποιον σκεπτόμενο Ισραηλινό θα τη βρει σαν όχι απόλυτα καλή αλλά ούτε απόλυτα κακή πράξη. Αντίθετα, αν ρωτήσεις Παλαιστίνιο θα τη βρει απόλυτα κακή πράξη τον βομβαρδισμό της Γάζας. Οι Άγγλοι λένε ότι δεν ήταν απαραίτητη η καταστροφή της Γάζας. Εμείς όταν δεχόμαστε επιθέσεις του IRA δεν καταστρέψαμε το Μπέλφαστ. Επομένως, κάθε άτομο εκφράζει διαφορετικά τη «Ευπραξία», ανάλογα με την ποιότητα της συνείδησης του σε κάθε πράξη.
Αυτός ήταν ο λόγους για τον οποίον ο Σωκράτης ζητά από τον κάθε άνθρωπο να βρίσκει σε κάθε πράξη του την ορθή σχέση την οποία δίνει με βάση τις αρχές του «ευ πράττειν» Με βάση αυτή την αρχή βλέπουμε ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη ενώ αρχικά όταν δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς, ήταν ευνοϊκά διακείμενη προς την Ισραηλινή πλευρά , μετά την έναρξη των βομβαρδισμών και την απώλεια χιλιάδων αθώων ψυχών και μάλιστα παιδιών, προσβολή νοσοκομείων. νοσοκομειακών οχημάτων κ.α μεταστράφηκε υπέρ των Παλαιστινίων όχι μόνο στον Αραβικό κόσμο αλλά και διεθνώς. Ακόμη και η Εβραία κ. Αντελίνα Ζολί άσκησε κριτική. Εύγε της!
Όλη η διδασκαλία του Σωκράτη αποβλέπει στην άσκηση μιας μόνο λειτουργίας : Προκειμένου να βρει τη σωστή σχέση μεταξύ του καλού και του κακού. Όταν βρούμε την ορθή σχέση μεταξύ των τότε αντιδρούμε λογικά και όχι σαν όχλος ή όπως προσπαθούν τα ΜΜΕ να μας εκτρέψουν με την προπαγάνδα υπέρ του ενός ή του άλλου μέρους. Αν δε βρούμε την ορθή λογική σχέση τότε κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα του αυθορμητισμού μας, του ενστίκτου και της επιθυμίας τρίτων. Την ορθή σχέση αλλοιώνουν διάφοροι παράγοντες, όπως η άγνοια, το υλικό συμφέρον, ο φόβος, η δειλία κ.α. Το αίσθημα της επιβίωσης της εθνότητας(αληθινή ή φαντασιακή) μπορεί να εκτρέψει την ορθή κρίση.
Στον πλατωνικό «Ευθύφρονα» γίνεται συζήτηση για το “όσιο”. Τι είναι το ‘όσιο’ ρωτά ο Σωκράτης τον Ευθύφρονα; Και ο προφητομάντης Ευθύφρων, που εκείνη την ώρα πηγαίνει να εναγάγει τον πατέρα του στο δικαστήριο για φόνο, απαντά ότι όσιο είναι ακριβώς αυτό που τώρα κάνει εκείνος. Ο Σωκράτης μένει κατάπληκτος από την πράξη αλλά δεν ικανοποιείται. Θέλει να έχει τον ορισμό του οσίου. Γιατί τα όσια είναι πολλά και όχι ένα αυτό του Εχέφρονος. Θέλω τον ορισμό για να μπορώ έχοντας τα μέσα στο νου μου να πω για όποιον του μοιάζει ότι είναι όσιος. Βλέπουμε με τι τρόπο ο φιλόσοφος πολιορκούσε την Αλήθεια εν αντιθέσει με τους σημερινούς ανθρώπους που σύρονται και φέρονται από την προπαγάνδα των ΜΜΕ , των κοινωνικών δικτύων, και των δογμάτων της Εκκλησίας κ.α. Η χριστιανική εκκλησία οσιοποιεί ιερομόναχους με βάση το δογματικό τους «ευ πράττειν»
Το τελευταίο παράδειγμα η ‘οσιοποίηση’ του ιερομόναχου Παΐσιου τον οποίον ορισμένοι φανατικοί αξιωματικοί ανακήρυξαν «προστάτη» των Διαβιβάσεων. Να το χαρακτηρίσω: Υπερβολή, Αναχρονισμό, Φανατισμό, Οπισθοδρόμηση κ.α. Ένας δογματικός είναι εν δυνάμει ρατσιστής και αδυνατεί να έχει ανεπηρέαστη συνείδηση. ώστε να φθάσει στο «ευ πράττειν». Και αν το πράξει θα το κάνει μονομερώς με κάποια κριτήρια που του επιτρέπει η δογματική του πίστη. Ως γνωστό οι «3» αβρααμικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός) ευθύνονται για πολλές γενοκτονίες
Ο Σωκράτης λοιπόν δεν ήταν μόνο ένας φιλόσοφος ερευνητής, όπως τον έκρινε ο Αριστοτέλης, αλλά και ένας «οριοσμο-θέτης». Η Σωκρατική έρευνα του «τι εστίν;» και η θέση του ότι «η γνώση είναι αρετή και η άγνοια είναι κακία», οδήγησε στο αξίωμα ότι ο σοφός που ξέρει την ουσία του αγαθού και διώχνει από το νου του την άγνοια, αυτός είναι «ενάρετος». Επομένως, τα κανάλια εκτελούν το πλέον κάκιστο έργο διότι στερούν ενσυνειδήτως από τους ανθρώπους ολόκληρη την αλήθεια και συνεπακόλουθα και τη μισή γνώση και τοιουτοτρόπως τους ρίχνουν στην άγνοια, μεταβάλλοντας τους σε κακούς. Και ιδού τα αποτελέσματα! Ο Σωκράτης λοιπόν οδήγησε την ανθρωπότητα στη «Ανθρωπογνωσία» (5/11/23)
Αμφικτύων
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.blogspot.com/
Όποιος επιθυμεί να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την ένδειξη «διαγραφή» «σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98
ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ