ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μελέτη του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη Αμφικτύων

Η Καταγωγή των Αχαιών

Πανάρχαιο γηγενές φύλο ήταν οι Αχαιοί. Από τα πανάρχαια χρόνια ζούσαν στη Θεσσαλία και καλλιεργούσαν τη γη και λάτρευαν τη θεά Δήμητρα . Η ετυμολογία της λέξεως «Αχαιοί» παράγεται από το Αχαία και Αχαία είναι επίθετον της Δήμητρας(Ιων Αχαίη) και ετυμολογεί το άχος για την κόρη της Περσεφόνη   Αχαιίνη,  που κατασκεύαζαν οι Αθηναίες  στη γιορτή των Θεσμοφορείων) Το άχο( άχος=θλίψη =στεναχώρια)ς   έχει γίνει μέρος του χαρακτήρος του Έλληνα που πάντα είναι ανήσυχος , κάτω από την  απειλή εχθρών και κινδύνων (λιμών, λοιμών ,σεισμών, πυρκαγιών , καταστροφών, πολέμων και σπανίως καταποντισμών κ.α) και είναι  ανικανοποίητος. Οι Αχαιοί από τη νότια Θεσσαλία, άρχισαν σιγά σιγά να ξαπλώνονται στην Ήπειρο , Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική, Πελοπόννησο (Αχαΐα, Αργος-Λακωνία-Ηλεία)τελικά δε ηγεμόνευσαν σε ολόκληρη την Ελλάδα

Δευκαλίων:Ο  Γεννάρχης των Αχαιών ( ±14.000 Π.Ε

Ο Δευκαλίων γιός του Προμηθέως  και της Κλυμένης θυγατέρας του Επιμηθέως ήταν βασιλιάς στην περιοχή   Φθία της Θεσσαλίας . Ο Έλληνας ήταν γιός του Δευκαλίωνα και  της Πύρρας. Πανδρεύτηκε τη Νύμφη Ορσηίδα και απόκτησαν  τρις γιούς: τον Ξούθο, Δώρο και Αίολο.

Ο Ξούθος εγκαταστάθηκε στην Αττική  και νυμφεύθηκε την Κρέουσα , θυγατέρα του βασιλιά Ερεχθέως . Με την Κρέουσα ο Ξούθος απέκτησε τους γιούς Αχαιόν το γενάρχη των Αχαιών και τον Ιωνα γενάρχη  των Ιώνων. Ο Αχαιός απέκτησε τους γιούς Αρχανδρον και Αρχιτέλην.  Αυτοί ηγεμόνευσαν σε ολόκληρη την νότια και Κεντρική Ελλάδα , αφού επεβλήθησαν στους Πελασγούς του Άργους  και όλης της Πελοποννήσου, εκτός της Αρκαδίας.. Αργότερα όμως ηγεμόνευσαν οι Ηρακλείδες Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο Αργος και στη Λακωνία, οπότε οι Αχαιοί περιορίστηκαν στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην Αιγιαλείαν. Η Αιγιαλεία και τα γύρω νησιά πριν ονομάζονταν  Ιωνία ,από τους Ιωνες που ήταν ο τόπος καταγωγής  τους . Οι Αχαιοί θεωρούνταν από τους αρχαίους συγγραφείς φορείς προόδου  και πολιτισμού.

 Κάθοδος των Αχαιών .

Στην κάθοδο τους από τη Θεσσαλία  και στο πέρασμα τους άφησαν πολλά τοπωνύμια στη Δυτ.  Ελλάδα όπως Αχέρων, ο ποταμός του κάτω κόσμου, Αχελώος . ο μεγαλύτερος ποταμός κ.α(Όλα τα ονόματα περιέχουν τη συλλαβή «Αχ»). Δημιούργησαν το Μεγάλο Μυκηναϊκό Πολιτισμό  που κυριάρχησε σ’ όλο τον αρχαίο γνωστό  κόσμο . Από την πρωτεύουσα Μυκήνες και το Αργος ξαπλώθηκαν  σ’ ολόκληρο τον Ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο: Κρήτη, Νησιά Αιγαίου, Μ. Ασία , Αίγυπτο, Κύπρο, Βαβυλώνα, Παλαιστίνη, Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία , νησιά του Ειρηνικού , Αμερική, Εσπερία, Ατλαντίδα, Ευρώπη και Αφρική. Προώθησαν και διέδωσαν τις τέχνες και τα γράμματα σε όλες τις ελληνικές Πόλεις –Κράτη και στον κόσμο ολόκληρο. Στα Επη του Ομήρου οι Ελληνες αναφέρονται ως Αχαιοί , Δαναοί, Αργείοι  και Σπαρτιάτες, επειδή όλοι οι αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο της Τροίας ήταν Ελληνες, καθώς και οι Τρώες.

Ο Ξούθος τρίτος γιός του Έλληνα στην Αττική

Εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλία από τους αδελφούς του , επειδή έκρυψε   πατρικά χρήματα  μετά τον θάνατο του πατέρα του Έλληνα  ήλθε κατ’ άλλους στην Πελοπόννησο και κατ’ άλλους στην Αττική επί εποχής του Ερεχθέως. Ευρισκόμενος τότε ο Ερεχθεύς  σε πόλεμο με τους Χαλκιδείς και Ευβοείς τον πήρε   ‘βολικό  σύμμαχο’. Ένεκα τούτου έδωσε σ’ αυτόν  γυναίκα  τη θυγατέρα του Κρέουσα και μέρος της Αττικής , όπου έχτισε τέσσαρες πόλεις: την Οινόην,   Μαραθώνα,   Προβάλινθο και Τρικόρυθο.  Εκείνη την περιοχή ονόμασεν « Τετράπολιν» . Μετά δε τον θάνατο του Ερεχθέως , γενόμενος κριτής της διαφοράς των διαδόχων , εδιώχθη από την Αττική  και ήλθε στην Αιγιάλειαν της Πελοποννήσου και εκεί πέθανε,

Ο  Ξούθος εκ της Κρεούσης γέννησε: τον Αχαιό και Ιωνα, όπως προείπαμε. Επομένως Αχαιοί και Ιωνες ανήκουν στο ίδιο γένος. Ο μεν  Αχαιός φόνευσε κάποιον ακουσίως στην Αττικήν, ενώ ο πατέρας του  βρισκόταν ακόμη στην Αττική και εκδιωχθείς ήλθε στην Αιγιάλειαν . Εκεί έκτισε τέσσαρες πόλεις μιμούμενος τον πατέρα του, το μέρος δε ονόμασε  «Τετράπολιν  της Αιγιαλείας» . Ύστερα ήρθε και ο πατέρας του εκεί όπου και απέθανε

Έπειτα ο  Αχαιός έλαβε στρατό από την Αιγιαλεία και από τον αδελφό του Ιωνα από την Αττική και  ήλθε στη Θεσσαλία και έλαβε το πατρικό βασίλειο, το οποίο ονομάστηκε απ’ αυτόν «Αχαΐα». Και έτσι ήταν δύο Αχαΐες  μία στην Πελοπόννησο και  η άλλη  στη Θεσσαλία .

Οι δύο γιοί του Αχαιού ήλθαν εκ της Φθιώτιδος στο Αργος και έλαβαν γυναίκες τις θυγατέρες του Δαναού, ο μεν Αρχανδρος την Σκαιάν , ο δε Αρχιτέλης  την Αυτομάτην. Προ της καθόδου των Ηρακλειδών και Δωριαίων στην Πελοπόννησο όλοι στο Αργος και στην Λακεδαίμονα εκαλούντο Αχαιοί, αλλα΄οι Αργείοι ελέγοντο και Δαναοί.. Ο Αρχανδρος ονόμασε τον γιό του Μετανάστη επειδή γεννήθηκε όταν εφευγαν από εκεί. Άλλοι αναφέρουν άλλο Αχαιό  αρχαιότερον , ο οποίος ήλθε στην Θεσσαλίαν με τους αδελφούς του , τον Φθίον και Πελασγόν καλουμένους  εξη γενιές προ του Δευκαλιωνος. Αυτός ο Αχαιός είχε γιό ονομαζόμενον Φθίον και εκείνος γέννησε τον Αρχανδρον και Αρχιτέλην. Αντιλαμβάνεστε το βάθος της φυλής μας;

Ευρέθη  στην Αίγυπτο προιστορική  πόλη του Αρχάνδρου ονομαζόμενη . Αυτήν έκτισε είτε ο Αρχανδρος ο γιός του Φθίου ,  ή κάποιος άλλος  προηγούμενος με το ίδιο όνομα .

Το Δημιουργικό  Γένος των Αχαιών

Την εποχή εκείνη οι Αχαιοί  είχαν   μεγάλη δύναμη και επιρροή  .  Όταν ήλθαν στην Πελοπόννησο οι Δωριείς βασιλιάς των Αχαιών ήταν ο Τισαμενός του Ορέστου του Αγαμέμνονος Είχαν δε τότε οι Ίωνες την Αιγιαλείαν την οποίαν μετονόμασαν Ιωνία. Διωχθένες λοιπόν οι Αχαιοί εκ της Λακεδαίμονος και από το Αργος από τους Δωριείς ζήτησαν να κατοικήσουν στην Ιωνία με τους Ιωνες . Αλλά οι βασιλείς των Ιώνων φοβούμενοι για τον θρόνο τους μήπως  και δεχθούν κοινό βασιλέα τον   Τισαμενόν  ένεκα της λαμπρότητας του γένους του,  δεν τους δέχθηκαν και εξήλθαν ένοπλοι να τους αποκρούσουν. Στη μάχη που επακολούθησε έπεσε ο Τισαμενός , αλλά ενίκησαν οι Αχαιοί και πολιόρκησαν τους Ιωνες στην Ελίκην. Τελικά έμειναν εκεί οι Αχαιοί και μετονόμασαν την Ιωνία σε Αχαΐαν. Αργότερα βασιλείς των Αχαιών   έγιναν οι γιοί του Τισαμενού και έγιναν τόσο ισχυροί ώστε δεν μπόρεσαν να τους υποτάξουν οι Ηρακλείδες(Δωριείς) , οι οποίοι να σημειωθεί υπέταξαν ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Οι Αχαιοί πρώτοι κατήργησαν το θεσμό της  βασιλείας  Ο Κόδρος τελευταίος βασιλιάς των Αθηνών (11ος  αιών π. Χ) για την ελευθερία της πόλεως του οδήγησε αυτοβούλως στην αλλαγή του πολιτεύματος της βασιλείας.

Οι Αχαιοί  πρώτοι     έγκαθίδρυσαν δημοκρατικό πολίτευμα με το οποίον σημείωσαν μεγάλη πρόοδο και το έδωσαν και στους Ιταλιώτες Ελληνες μετά την επανάσταση των Πυθαγορείων.   Στη θέση του βασιλιά  όρισαν  δύο στρατηγούς με ετήσια θητεία     Τελευταίοι τούτων ήταν ο Αρατος και Φιλοποήμην, οι οποίοι πολέμησαν ηρωικότατα κατά των Μακεδόνων και Ρωμαίων ,

 Οι Αχαιοί οι πρώτοι που όρισαν Κοινό Συμβούλιο « Αρνάριον» καλούμενον και ένα Γραμματέα δίπλα στους Στρατηγούς .Έπειτα  το τροποποίησαν και όρισαν  ένα μόνο στρατηγό . Κατά την εισβολή των Ρωμαίων  στην Ελλάδα η Αχαΐα ήταν η τελευταία περιοχή που υπέταξαν. Όσον αφορά τους Αχαιούς της Φθίας αυτοί πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο υπο τις διαταγές του Αχιλλέως.

 Ιων ο  2ος  γιός του Ξούθου έμεινε στην Αθήνα και συγκέντρωσε στρατό να εκστρατεύσει κατά της Αιγιαλείας. Φοβηθείς δε ο βασιλιάς αυτής Σελινούς τον δέχθηκε φιλοφρόνως και αποφεύχθηκε ο εμφύλιος  πόλεμος. Μάλιστα, του έδωσε και υπόσχεση να του δώσει γυναίκα την θυγατέρα του Ελίκη και αυτός έμεινε εκεί(Μεταξύ των ηγεμονικών οίκων συνηθιζόταν από παλιά να  παντρεύονται συγγενικά τους πρόσωπα , όπως τώρα ο Ίων με την Ελίκη ήταν ξαδέλφια. Ακόμη η συνήθεια συνεχίζεται και στις μέρες μας)

Μετά τον θάνατο του Σελινούντος  πήρε και ο εκεί ποταμός τότε το όνομα του πεθερού του και έκτισε πόλη την οποία ονόμασε Ελίκη από της γυναικός του.(Όλα αυτά τα προιστορικά ονόματα θα τα δείτε σε τοποθεσίες, ποτάμια και χωριά της Αιγιαλίας)

 Σπουδαία το  Εργο  του Ιωνα

Ο  Ιων δεύτερος γιος του Ξούθου εκλήθη σύμμαχος των Αθηναίων  και εκλεχθείς πολέμαρχος (αρχιστράτηγος) πολέμησε στον πόλεμο κατά των Ελευσίνιων. Ηταν τόσο επιτυχής ώστε κατά τινας ανηγορεύθη και βασιλιάς των Αθηναίων μετά τον Ερεχθέα χωρίς τούτο να επιβεβαιωνεται

 Ο Ιων   ο πρώτος νομοθέτης   που έκανε στην Αττική  τα εξής έργα:

1/ Χώρισε το λαό της Αττικής σε «4»¨  τάξεις ήτοι: Γεωργούς, Δημιουργούς (επαγγελματίες), Φύλακες(στρατιωτικούς) και Ιεροποιούς(ιερατείον). Από αυτόν έκτοτε η Αττική ονομάστηκε Ιωνία και οι εγχώριοι Ιωνες.

2/  Οργάνωσε «4» φυλές Σε αυτές έδωσε σε αυτές τα ονόματα των τεσσάρων γιών του ήτοι: Γελέων, Αιγόκερως, Αργάδης και Οπλης.  Η πλεον εξέχουσα οικογένεια των Αθηνών ήταν των Βουτάδων ο  δε   Γελέων  γέννησε τον Αργοναύτην Βούτην . Ο Ιων όμως δεν βρίσκεται στον κατάλογο των βασιλέων της Αττικής 

3/Ο Ίωνες στη Δυτ. Πελοπόννησο έφτιαξαν δώδεκα πόλεις  διαίρεσαν σε  ισάριθμους  δήμους  ήτοι: Πελλήνη, Αίγειρα , Αιγαί, Βούρα , Ελίκη, Αίγιον, Ρύπαι, Πάτραι, Φαραί, Ωλενος , Δύμη και Τριταία. ( Να σημειωθεί ότι  τους Ελληνες  στον Ανατολικό Κόσμο   τους αποκαλούν  « Γιουνάν=Ιωνες)

Η Δημιουργία των  Αποικιών στη Μικρά Ασία

Διωγμός Ιώνων από Αιγιαλείαν Tους Ιωνες που είχαν φύγει από την Αττική και πήγαν στην Αιγιαλεία τους έδιωξαν οι Αχαιοί και επανήλθαν παλι στην Αττική  . Αυτούς τους δέχθηκαν οι Αθηναίοι διότι ήταν συγγενικό ΄φύλο αλλά και από τον φόβο των Δωριαίων που είχαν ήδη κατακτήσει όλη την Πελοπόννησο με εξαίρεση την Αχαία. Οι δύο πρεσβύτεροι γιοί του Μέδων και Νηλεύς  εστασίασαν για την διαδοχή της βασιλείας . Όμως το Μαντείο των Δελφών αποφάνθηκε ότι βασιλεύς πρέπει  να γίνει ο πρωτότοκος Μέδων. Επειδή και πάλι εστασίασε ο Νηλεύς οι Αθηναίοι έστειλαν  τους γιούς του Κόδρου και τους στασιαστές μαζί με άλλους στην Μ.Ασία  όπου  δημιούργησαν αποικία  . Σε αυτή πήγαν Αβαντες εκ της  Ευβοίας , Θηβαίοι, Ορχομένιοι και Φωκείς, αλλά η πλειονότητα ήταν Ιωνες με στρατηγό τον Νηλέα. Η Αποικία εκείνη ονομάστηκε Ιωνία η οποία έμελλε να καταστραφεί το  έτος  1922 από τους βαρβάρους τουρκομογγόλους  .Από τα παράλια της Μιλήτου  μέχρι τη Φώκαια οι Ιωνες  έκτισαν δώδεκα(12) πόλεις,  σύμφωνα με την πατρώα συνήθεια  και κοινό Ιερό το Πανιώνιον καλούμενο. Οι δε πόλεις ήταν : Μίλητος, Μυούς, Πριήνη , Εφεσος, Κολοφών, Λέβεδος, Τήος , Ερυθραί, Κλαζομεναί, Φώκαια, Σάμος, και Χίος, ύστερα δε συμπεριέλαβαν και τη Σμύρνη .  Στις αποικίες τη; Μικράς Ασίας καλλιεργήθηκαν και άνθισαν τα Γράμματα , οι Καλές Τέχνες και η Επιστήμη. Εκεί αναπτύχθη η Φιλοσοφία, η Αστρονομία και η Ιατρική, εκεί υψώθηκε ο περίφημος ναός της Εφέσου , Βιβλιοθήκες της Παεργάμου και Αντιοχείας  

Η  πρώτη  δημοκρατική  διακυβέρνηση  έγινε   στην Μ. Ασία .  Αυτονομήθηκαν τα κράτη  και το  καθένα είχε το δικό του ηγεμόνα. 

Ο   Νηλεύς   έκτισε  την Μίλητο η οποία πρότερον ονομάζετο Ανακτορία από του πρώτου βασιλέως αυτής Άνακτος του αυτόχθονος , έπειτα «Μίλητος»   από του Κρητός Μίλητος  ο οποίος ήλθε με στόλον από την Κρήτη και ενώθηκαν οι Κάρες με τους Κρήτες, επειδή οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Κάρες, οι δε Ιωνες έλαβαν με πόλεμο την Μίλητο και έσφαξαν όλους τους άνδρες εκτός μερικών οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Τις γυναίκες και θυγατέρες αυτών έλαβον γυναίκες και ετεκνοποίησαν. Εξωθεν της πόλεως εσώζετο ο τάφος του Νηλέως

Ο Ανδροκλος  3ος  γιός του Κόδρου  έκτισε  την Έφεσο , όπου ήταν  Λέλεγες, Κάρες και Λυδοί οι γηγενείς.Υπέταξε και την Σάμο στην Έφεσο, ελθών δε σε βοήθεια των Πριηνέων κατά των Καρών εφονεύθη και τον έθαψαν οι Εφέσιοι έξωθεν της Πόλεως κοντά στις Μαγνήτιες πύλες όπου είδε ο Παυσανίας τον τάφο του Ανδροκλου.

Ο  Κυάρητος ή Κυδρήλος , 4ος  γιός του Κόδρου  έκτισε  την Μυούντα

Ο Φιλώτας ηγεμόνας των  Θηβαίων  έκτισε την Πριήνην. Αυτός ήταν  απόγονος  του   στρατηγού των Θηβαίων Πηνέλεω κατά τον Τρωικό Πόλεμο , Επειδή ήταν   ανάμεικτοι με Ίωνες και για τον λόγο αυτόν έλαβον ηγεμόνα τον Αίγυπτο γιό του Νηλέα.(Το όνομα της Αυγπύπτου το έδωσαν Έλληνες και σημαίνει αυτός που κείται «υπτίως του Αιγαίου»)

Δαμασίχθων & Πρόμηθος  παιδιά του Κόδρου  έκτισαν τον Κολοφώνα. Υστερα ο Δαμασίχθων   σκότωσε τον αδελφό του Πρόμηθο και   έφυγε στη Νάξο  όπου πέθανε εκεί , αλλά τα παιδιά του Δαμασίχθωνος  τον έφεραν στον Κολοφώνα και τον έθαψαν στον τόπο  «Πουτυχίδην» καλούμενον 

Ο Ανδραίμων  7ος  γιός του Κόδρου έκτισε  την Λέβεδον και έδιωξε τους Κάρες γηγενείς . Ο τάφος του εσώζετο  πλησίον του Καταλάοντος ποταμού

Στην Τέο  κατοικούσαν από παλιά  Έλληνες  γηγενείς   Ηλθαν νωρίτερα με τον Αθάμαντα και ανεμίχθησαν με τους Κάρες   γηγενείς (Ελληνικό φύλο)

Ο  Κλεόπας 9ος   γιός του Κόδρου έκτισε τις Ερυθρές  όπου ήταν Κρήτες, Λύκιοι , Κάρες και Παμφύλιοι οι γηγενείς. Και τρόπον τινά συγγενείς και φιλικοί.

Υπήρχαν και τότε αναρχικοί; Μήπως εμείς τους επινοήσαμε; Λοιπόν κατά την αρχαιολογίαν μερικοί αναρχικό Ίωνες τον καιρό εκείνο περιπλανώμενοι με ηγεμόνα τον Πάρφορον ή Πάραλον έχτισαν πόλη στις υπωρείες  της Ιδης, έπειτα ήρθαν στην Ιωνία όπου έκτισαν την Σκύππειον, ή Σκυφίαν στη χώρα  των Κολοφωνίων .  Αλλά και εκείνη την εγκατέλειψαν και έχτισαν μετά τις Κλαζομενές.

Οι Φωκαείς έκτισαν την Φώκαιαν   Είχαν όμως  ηγεμόνες Αθηναίους τον Φιλογένη και Δάμονα και  έλαβαν την χώρα από του Κυμαίους της Ευβοίας. Εκτισαν την Φώκαιαν ομώνυμη πόλη της πατρίδος τους . Επειδή ήταν ανάμικτοι με τους Ευβοείς , οι Φωκαείς την ονόμαζαν Φώκαιαν οι δε Φωκείς  Φωκίδα από την ομώνυμη πόλη εν Ελλάδι Φωκίδα . Όμως οι Ίωνες δεν τους δέχονταν στο Πανιώνιον διότι δεν είχαν βασιλιά από το γένος του Κόδρου. Κατόπιν τούτου έλαβον ηγεμόνα τον Οίτην, Πέρικον και Αβαρτον από τους Ερυθραίους και Τήιους.

 Στη Σάμο πρώτος εβασίλευσε ο Αγκαίος γιός του Ποσειδώνος  και της Αστυπάλαιας θυγατρός του Φοίνικος και της Περιμήδης του Οινέως . Οι  γηγενείς τότε ήταν Λέλεγες . Ο Αγκαίος νυμφεύτηκε την Σαμίαν θυγατέρα του Μαιάνδρου και  γέννησε τέσσαρες υιούς : τον Περίλαον, Ενουδον, Σάμον και Αλιθέρσην  και μία θυγατέρα την Παρθενόπην

 Επίλογος

1/  Ετυμολογία του ονόματος «Αχαιός»   Εκφράζει το άχος . Αυτό το άχος συνοδεύει ακόμη τον Ελληνα και τον κάνει ανήσυχο, ανυπόμονο, συναισθηματικό, συμπονετικό για τον συνάνθρωπο του . Ο λαός εκφράζει το άχος  με τρείς λέξεις: «Αχ  και βαχ»

2/  Ηταν πάνσοφοί   οι πρόγονοι μας. Ο Δευκαλίων ήταν γιός του Προμηθέας ενώ η γυναίκα του Πύρρα ήταν θυγατέρα του Επιμηθέως. Έτσι τα τέκνα τους θα έπρεπε να προβλέπουν τα γεγονότα αλλά και να τα βλέπουν εκ των υστέρων . Να κάνουν κριτική και διόρθωση των σφαλμάτων και να είναι  εραστές της προόδου και του εκσυγχρονισμού αλλά  να έχουν  πάντα  σύνδεση με τις ρίζες τους και το παρελθόν τους

3/ Τα ηγεμονικά γένη  των αρίστων και γενναίων , Τα αναφέρουμε   διότι αποτελούν τους  αρχηγούς και τους εκλεκτούς  του Ελληνικού Έθνους που έπαιξαν σπουδαίο  ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της γενιάς τους. Χωρίς οι Έλληνες  να έχουν προσωπολατρία –όπως την εκδηλώνουν ακόμη και τώρα οι  Βρετανοί-σέβονταν και υπάκουαν στους άξιους ηγέτες τους διότι αυτοί ήταν γενναιότατοι ,  τολμηρότατοι ,  ριψοκίνδυνοι αλλά και νουνεχείς , είχαν γνωριμίες και έκαναν συμμαχίες με άλλους ηγεμόνες και γνώριζαν την τέχνη της οργανώσεως και  διοικήσεως της φυλής τους. Οι άσημοι ηγέτες και ο λαός  δεν αναφέρονται . Αναφέρονται μόνον  εκείνοι που διέπρεψαν και απεδείχθησαν  ικανοί και  αποτελεσματικοί αλλά και οι αποτυχόντες

Το Αχαϊκό γένος δημιουργός Πολιτισμούη

Το Αχαϊκό Έθνος το οποίον εμπεριέχει και τους Ίωνες στα σπλάχνα του  είναι ίσως το πιο σπουδαίο γιατί:

 1/ Δημιούργησε τον λαμπρό Μυκηναϊκό Πολιτισμό

 2. Έφτιαξε αποικίες στη Μικρά Ασία ,

 3/Ξαπλώθηκε  σε όλο τον   κόσμο.

4/ Η φήμη   και ο πολιτισμός του  αγκάλιασε τον τότε γνωστό κόσμο  

. 5/ Εγκαινίασε τους πρώτους   δημοκρατικούς θεσμούς .

6/ Κατάργησε  την τυραννία  και το θεσμό της  βασιλείας

στην Αιγιαλίαν αντικατέστησε τους μυστικοςυμβούλους με τους δύο στρατηγούς , το Συμβούλιο και τον γραμματέα)

7/ Έκανε διοικητική μεταρρύθμιση με την διαίρεση των 12  πόλεων.

8/ Εφήρμοσε φορολογική  μεταρρύθμιση  με τη διαίρεση    των  4  φυλών

 9/  Έκανε υπερπόντιες  πολιτιστικές  εκστρατείες σε Ατλαντικό και Ειρηνικό (Αργοναυτική εκστρατεία κ.α) με την συνένωση των Ελληνικών φύλων

10/Εκανε   και υπερπόντιους εμφύλιους πολέμους (Τρωικός Πόλεμος)

Οι Αχαιοί όπως και τα λοιπά Ελληνικά φύλα μας κληρονόμησαν

α/ Εμφύλιες διαμάχες , τις συγκρούσεις και την αγάπη στον αγώνα   στη δράση αλλά  

β/ Μας έμαθαν τον διάλογο  μέσω του οποίου  να λύνουμε  τις διαφορές τους 

γ/ Ανακάλυψαν και έκαναν πράξη αντί  του πολέμου    τον Ολυμπιακό Αγώνα  

δ/ Εκείνοι  εφάρμοζαν τον δημοκρατικό διάλογο πριν εγκαινιάσουν τη  λέξη  «Δημοκρατία»

ε/ Εγιναν οι μεγάλοι θαλασσοπόροι και έφθασαν στην Αμερική και στον Ειρηνικό ωκεανό ως την Ασία και την Αρκτική

Φορείς παγκόσμιας προόδου οι Αχαιοί  Στην περιοχή αυτή που είναι το σταυροδρόμι του κόσμου κατέφθασαν πολλά κύματα Πελασγών αλλά και αλλοεθνών και έγιναν αλλεπάλληλοι διωγμοί . Εξ αιτίας αυτών και της δημιουργίας πλεούμενων και ναυτικής τέχνης από τους Αιγαίους αυτοί   ταξίδευαν  και δημιούργησαν αποικίες σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Από τα παθήματα των οι Έλληνες  πλούτισαν τις  εμπειρίες και έγιναν  ευρηματικότεροι,  πολιτισμένοι , ανθρωπιστές   και μπόρεσαν  να  οργανώσουν πρώτοι μια ελεύθερη και  καλύτερη ζωή και  να γίνουν φορείς παγκόσμιας προόδου.

Ιστορία    ± 60.000 χρόνια Π.Ε Ίσως αυτά που γράφουν τα προϊστορικά βιβλία δεν εκφράζουν την πραγματικότητα, αλλά έναν μεταγενέστερο αντικατοπτρισμό. Και τούτο  γιατί το Ελληνικό έθνος έχει αποδεδειγμένη  ζωή τουλάχιστον 60.000 χρόνια Π.Ε   Τα προϊστορικά  βιβλία με τα ονόματα που αναφέρουν δίνουν απλώς τους μεταγενέστερους ηγεμόνες με το ίδιο όνομα και όχι τους αρχικούς γενάρχες που χάνονται στα βάθη της αχλύος της  προϊστορίας

 1000  Χρόνια Αρχαιότεροι των Αιγυπτίων οι Ελληνες Στην Αίγυπτο εκείνα τα προϊστορικά χρόνια εμφανίζεται πόλη  ελληνική  την οποίαν έκτισε  ο  Αρχανδρος. Προφανώς, είχε δίκιο ο Αιγύπτιος ιερεύς της Μέμφης  που είπε στο Σόλωνα « Εσείς οι Έλληνες είστε κατά 1000 χρόνια αρχαιότεροι από εμάς. Είστε   παιδιά που λησμονήσατε την ιστορία σας»

  Είναι πράγματι λυπηρόν να  βλέπεις το όνομα Κερύνεια στην Αιγιαλίαν των   Αχαιών  στην Πελοπόννησο   και η αδελφή πόλη «Κερύνεια» που έκτισαν οι ομοεθνείς τους Αχαιοί στην Βόρεια Κύπρο να κατέχεται τώρα από το βάρβαρο τουρκομογγολικό έθνος .Δυστυχώς το ανέχεται ο Δυτικός κόσμος και δεν αντιδρά. Αυτό αποτελεί τη χειρότερη βεβήλωση των ιερών και οσίων  αλλά και των Αξιών του Δυτικού Πολιτισμού που έκτισαν εκείνοι με τους αγώνες τους

Τα Αίτια της Πτώσεως  Η διαίρεση και διάσπαση των  Ελληνικών Πόλεων -Κρατών  της Μ. Ασίας υπήρξε ολέθρια διότι ήταν πάντα αδύνατα  να αντιμετωπίσουν τους απολίτιστους και απολυταρχικούς  λαούς της ενδοχώρας . Και αυτό έγινε εμφανές με την εξάπλωση της Περσικής αυτοκρατορίας αρχικά    και αργότερα με την εισβολή στη Μ. Ασία των Οθωμανών Τούρκων , τα   δημοκρατικά Ελληνικά  κρατίδια έπεσαν εύκολα στους  αντιπάλους των . Το «Πανιώνιον» ήταν θεσμός πολιτιστικός και όχι αμυντικός. Αν είχαν ιδρύσει από τότε μια αμυντική συμμαχία με   συγκεντρωτική διοίκηση και με την υποστήριξη του μητροπολιτικού ελληνισμού ,όπως το ΝΑΤΟ ίσως να αντιμετώπιζαν του πολυπληθείς αντιπάλους των.

Οι Έλληνες σοφοί δεν  μελέτησαν τη Συνένωση  της φυλής

Ο Ελληνισμός δεν μελέτησε το θέμα της επιβίωστης του  Δυστυχώς,  ενώ  έδωσε τα πάντα στους άλλους , ποτέ όμως – ακόμη και  σήμερα- δεν μελέτησε συνολικά το θέμα της επιβίωσης του, αλλά το αντιμετώπισε τμηματικά  , σπασμωδικά χωρίς  σχεδιασμό , οργάνωση, και προετοιμασία,  γεγονός που του στοίχισε αίμα, διωγμούς , γενοκτονίες και καταστροφές . Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την Μικρασιατική Καταστροφή και το ξερίζωμα του το !922 ,   έχοντας ο στρατός του  κερδίσει 420 μάχες στο πεδίο , έχασε την τελική  μάχη του εσωτερικού μετώπου.. Την ίδια αδιαφορία  δείχνει  και η Κύπρος στην αμυντική της επιβίωση διότι αναμένει να  πολεμήσουν για αυτήν οι ξένοι(Ελλαδίτες ή σύμμαχοι)

 Τούρκοι: Η Αρχαία Εφεσος  Ρωμαική; Την Έφεσο ίδρυσε σε πανάρχαια χρόνια ο Ανδροκλος τρίτος γιός του Κόδρου τελευταίου βασιλιά των Αθηνών . Όμως η παραπληροφόρηση και παραχάραξη της ιστορίας και περισσότερο της άγνωστης προϊστορίας έφθασε στα άκρα της στη σημερινή Τουρκία,  η οποία δεν φθάνει που κατέχει παράνομα τα Ελληνικά εδάφη, αλλά παραποιεί και την ιστορία και προϊστορία χωρίς καμία διαμαρτυρία εκ μέρους του πνευματικού μας κόσμου.  Επισκέφτηκα προ ετών  την Έφεσο . Η  Τουρκάλα ξεναγός   δείχνοντας  τα ερείπια της  αρχαίας Εφέσου  τόλμησε να μας πει ότι ήταν Ρωμαϊκά . Τόσο φόβο έχουν οι Τούρκοι για οτιδήποτε Ελληνικό ,  διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν τους ανήκει , ότι είναι προϊόν κλοπής και  αρπαγής και το παραχαράσσουν. Διότι όπου και να σκάψουν ξεπετάγεται η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της και αντί αυτοί να τον ασπαστούν και να τον σεβαστούν αγκάλιασαν το οπισθοδρομικό και αναχρονιστικό Κοράνιο , τον Παντουρκισμό, Εθνικισμό  και Ισλαμοφασισμό. Και αντί να τον διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού  τον καταστρέφουν, τον παραποιούν και  τον παραχαράσσουν . Οι Τούρκοι  στάθηκαν ανάξιοι  κατακτητές   του λαμπρού Ιωνικού Πολιτισμού και συλλαμβάνονται   ψευδόμενοι  ασυστόλως

Έδωσαν τα πρότυπα και τις φόρμες της σύγχρονης ζωής Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Αχαιοί έδωσαν από τα προϊστορικά χρόνια τα πρότυπα, τις φόρμες και το σπέρμα της σύγχρονης ζωής , έδωσαν  το Πνεύμα , τα Γράμματα, τις Τέχνες  τα Ηθη, έδωσαν  και τις Αξίες  του Δυτικού Πολιτισμού  και όλα αυτά τα  υπερασπίστηκαν  με το Αγιο τους Αίμα . Όμως οι Δυτικοί με επικεφαλής τον αξιοθρήνητο Πορτογάλο Γ.Γ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες  και τους  νάνους Ηγέτες των Μεγάλων χωρών δεν σεβάστηκαν το  ζωντανό ακόμη «Μυκηναϊκό  Προπύγριο» των Αχαιών,  την μαρτυρική  Κύπρο, την οποίαν οι ανιστόρητοι και άφρονες ηγέτες της παρέδωσαν στον βαρβαρικό νέο-Οθωμανικό ζυγό, ενώ θα έπρεπε να την κρατήσουν   ιδεατό  «Ζωντανό Μουσείο» και   Μνημείο  του  Δυτικού Πολιτισμού .

ΤΕΛΟΣ

Κωνσταντίνος  Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

amphiktyon@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *