ΜΕΛΕΤΗ : ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (και τα 3 Μερη)

Αποσκοπεί στην παρουσίαση του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και των Αξιών εκείνων που εκπολίτισαν τον Κόσμο και έκτοτε η Ανθρωπότης παρά την Τεχνολογική της πρόοδο ματαίως αναζητεί για την έξοδο της από το Χάος

Αποτελείται από τρία μέρη:

Μέρος 1ον ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η Επίτευξη της Αρετής

Μέρος 2ον ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ  Ο Σεβασμός της Φύσεως

Μέρος 3ονΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η Ελληνική Τεχνολογία


ΜΕΡΟΣ 1ον  

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

 Η Επίτευξη της Αρετής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Ο σκοπός των Ελλήνων ήταν η επίτευξη της Αρετής, δηλαδή να γίνει το άτομο «ενάρετο» και αυτό το επέτυχαν πλήρως. Απόδειξη ο  ανώτερος Πολιτισμός που δημιούργησαν.

Τι εστί Αρετή ; Αρετή είναι πάσα συνειδητή ενέργεια των όντων όταν αυτή γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νόμων της φύσεως τους και εναρμονίζεται και προς τους νόμους των ψυχών τους  μέσα στο  Περιβάλλον

Η Ελληνική Ηθική πρεσβεύει ότι: Ο Κόσμος είναι το θείον εν εξελίξει,  και εμψυχούνται από την αγαθοποιό επίδραση των Θεών (για αυτό και ο υμνωδός στους Ορφικούς Ύμνους   στην προσευχή του Μουσαίου « Κόσμου τε μέρη τετρακίωνος αιδώ» ,θεωρεί δηλαδή ηθικώς ζην αυτό το οποίον είναι εναρμονισμένον προς τις φυσικές επιταγές  του Νόμου.

Ο πρώτος Νόμος  νόμος της Εξελίξεως, Γι’ αυτό είπαν «τα πάντα ρει» και ουδέν στατικόν.  Κατά την εφαρμογήν του ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσει εαυτόν δια της Παιδείας της Μορφώσεως και της Δικαιοσύνης . Οφείλει να μην καταστρέφει τη Φύση, γι’ αυτό και ο Πυθαγόρας απηγόρευε την άσκοπη καταστροφή των φυτών και των ζώων. Οφείλει ακόμη να είναι χρήσιμος στην πόλη και στην πατρίδα του , την οποία κατά τον Πυθαγόρα πρέπει να την θεωρεί σαν δική του περιουσία. Υπ’ αυτήν την θεώρηση έχουν δίκιο οι Έλληνες να μην δέχονται την αθρόα εισροή των ξένων τους  οποίους  οι πολιτικοί μας   ταγοί τους  μεταβάλουν   από  φιλοξενούμενους  σε «συνιδιοκτήτες της πατρίδος και της περιουσίας της.

Ύψιστη τιμή να πέσει  κανείς υπέρ πατρίδος Κατά τους αρχαίους προγόνους μας η άμυνα της πατρίδος θεωρείται βεβαίως η μεγαλύτερη αρετή γι’ αυτό ετιμούντο οι Ηρωες που έπεσαν στο πεδίον της μάχης υπέρ πατρίδος. Κατά τους προγόνους μας οι ψυχές των πεσόντων εν πολέμω εξαγνίζονται « Βίη ότι σώμα λειπόντων ψυχαί αρηίφατοι καθαρώτεραι ή επί νούσοις»(Χαλδαϊκά Λόγια 158α) Η ευρυτέρα κοινωνία είναι η Πατρίς είναι και η Εθνικότης

 Πατρίδα και Εθνος Η Πατρίδα συντίθεται από πολλές ομάδες ανθρώπων (μικροκοινωνίες) οι οποίες σκοπόν έχουν: 1/ την καλλιέργεια της ανθρωπίνης φύσεως, η εξημέρωση της ψυχής, η προαγωγή και πνευματική ανύψωση του  ατόμου, το οποίον  στην εποχή μας έφθασε να  αρκείται  μόνο στις υλικές απολαύσεις και στα άγρια  ένστικτα του.

Υποχρεώσεις του ατόμου

Δια των Δελφικών παραγγελμάτων επαινούνταν τα θετικά και ευεργετικά προτερήματα  : Αρετή, Φρόνηση, Σωφροσύνη, Δικαιοσύνη , Ανδρεία, Αλήθεια , Παρρησία, Φειδωλία, Εγκράτεια , Ανεξικακία , Ανεξιθρησκεία , «Γνώθι σαυτόν»,   Συνείδηση , Μνήμη, Όρκος,  Φιλοπονία,  Μελέτη, Χρηστότητα,  «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» Σιωπή(να  απαντάς  όταν πρέπει), Απόρρητον ,  αγάπη προς την Πατρίδα, υποχρεώσεις προς την Πολιτεία, περί Πολέμου και Τόλμης, περί Ειρήνης , Αιδώς, Γεωργία, Ναυτιλία , περί Μνηστείας, περί Γάμου και τεκνογονίας κ.α  

 Καυτηρίαζαν  κακίες και ελαττώματα όπωςΑφροσύνη, Ακολασία , Δειλία , Αδικία, Φιλαργυρία, Πλεονεξία, Ψεύδος , Κολακεία, Ασωτεία , Ακρασία, Οργή, Υπεροψία, Φιλαυτία, Λήθη,  Επιορκία, Οκνηρία, Αργία, , Αναίδεια , Αδολεσχία , Φθόνο, Διαβολή κ.α

Οι Υποχρεώσεις  της Πόλεως  προς τον πολίτη Είχε βαριά  υποχρέωση να  μορφώνει  τον ανθρώπινο νου, να εξασφαλίζει την ελευθέρα   διανόηση , να τον  μορφώνει και  πολιτειακώς, ώστε να μην καθίσταται  όργανο των παθών της πολιτικής και φυσικά να τον καθιστά ανεξάρτητον από πάσης οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και πνευματικής δουλείας , η οποία τον εμποδίζει στην εκπλήρωση του σκοπού του . Η Πατρίδα πρέπει να καταπολεμά κάθε κακίαν και όλα τα ηθικά νοσήματα και να εμπνέει  στην φιλαλληλία,  στην αγάπη προς τον πλησίον του διότι τα μέλη της κοινωνίας είναι όμοια με τα φύλλα ενός δένδρου. Η Πατρίδα πρέπει να περιφρουρεί νομοθετικά και πρακτικά  τα δικαιώματα του κάθε μέλους της , την απονομή της ισότητος στα πνευματικά ευεργετήματα τα αναφερόμενα στην εκπαίδευση, την απονομή της δικαιοσύνης προς πάντες. Για τα δικαιώματα του ατόμου πολέμησαν ανά τους αιώνες οι Έλληνες(Μαραθωνομάχοι, Σαλαμινομάχοι, Αγωνιστές του 1821 κ.α) και τα  τελευταία χρόνια  οι ήρωες του 1940 -44 για να ζήσουμε εμείς  ελεύθεροι και να ακολουθήσουμε την εξέλιξη προς την πρόοδο.

Οι υποχρεώσεις των πολιτών Οι πολίτες  είχαν υποχρέωση να προστατεύουν την Πόλη από παντός εχθρού , να  τηρούν ευλαβικά  τους νόμους και να τηρούν αλώβητο το δημοκρατικό τους πολίτευμα. Οι νόμοι ήταν αυστηροί και ο έλεγχος διαρκής, κάτι που σήμερα το αμελεί η Πολιτεία

 Με τις Δελφικές Εντολές τιμά τους Θεούς.Να σέβεται τους Θεούς με τις θεσμοθετημένες τελετουργίες , οχι να τους φοβάται, ούτε να τους προσκυνά δουλικά.  Οι  Δελφικές Εντολές. ως γνωστόν.  είναι το απαύγασμα της Ελληνικής φιλοσοφίας και εμπειρίας  στον πρακτικό βίο. Η Ελληνική θρησκεία δεν απαιτεί τυφλή υπακοή όπως συμβαίνει με τις Αβραμικές κοσμοπολιτικές θρησκείες(Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός και οι χιλιάδες αιρέσεις αυτών )

Δεν   προσκυνούσαν ούτε φιλούσαν  αγάλματα   Θεών.   Πολύ περισσότερον  « ιερές παντόφλες» ,  «ιερά σεντόνια», «ιερές ζώνες»,  «άγια οστά» ουτε έκαναν γονυκλινείς μετάνοιες     κοκ όπως συμβαίνει σήμερον . Ούτε προσέρχονταν στους ναούς με τα τέσσερα μπουσουλώντας για να δείξουν την πίστη τους. Αυτά τα φαινόμενα αν μη τι άλλο είναι εξευτελιστικά για τον ελεύθερο  άνθρωπο  και  προωθούνται  χάριν   κερδοσκοπίας από το πονηρό και φιλοχρήματο ιερατείον   και     από  τα ΜΜΕ  τα οποία  εκμεταλλεύονται  το συγκινησιακό και θρησκευτικό συναίσθημα του λαού  για  λόγους  τηλεθέασης και όχι μόνον..

 Ο ενάρετος βίος μέσα στην κοινωνία .Δεν απαιτεί παραίτηση από την ζωή , κάθε τέτοια ενέργεια αλόγου λατρείας αποκρούεται εντόνως , ως προϊόν θρησκευτικής τυρρανίας. Δείγματα θεοσεβείας δείχνει το άτομο όταν συμμετέχει σε δημοτελείς γιορτές  είτε στην κατ΄οίκον λατρεία  των εφεσίων Θεών,  είτε και σε  παραδοσιακές εορτές πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας. Οι Ελληνικές εορτές ήταν: Εαρινή Ισημερία,Βουφόνια, Ανθεστήρια, Σκίρα-Αρρηφόρια, Θεσμοφόρια-Ωσχοφόρια και οι Αττικές εορτές όπως τα Πυανέψια, Αλώα και Μικρά Διονύσια . Η χώρα μας πολλά θα είχε να κερδίσει από την  αναβίωση  ορισμένων από τις αρχαίες αυτές εορτές , όχι μόνον τουριστικά, αλλά κυρίως από τα πνευματικά  μηνύματα  που τις συνοδεύουν. Τούτο είναι   έργον του ΥΠΠΟ και  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης    .

Ο Αλέξανδρος στην Ανατολή   διέδωσε  τον πολιτισμό. Οι λαοί ακόμη και τώρα τον λατρεύουν σαν Θεό. Ορισμένοι ακόμη και Έλληνες δυστυχώς  τον κατηγορούν ως αποικιοκράτην . Όμως εκείνος ούτε γενοκτονίες έκανε , ούτε τους τοπικούς ηγέτες αντικατέστησε (εκτός από τον Δαρείο) , ούτε τη γλώσσα και  τα ήθη και έθιμα τους πείραξε. Αντίθετα, σεβάστηκε τους λαούς και τις αξίες τους  και μόνοι τους προσήλθαν στον Ελληνικό πολιτιστικό    γιατί ήταν ανώτερος από το δικό τους στα στάδια, παλαίστρες, σχολεία, ναούς, γιορτές  κ.α Δεν έκαναν εθνοκτονίες όπως οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, ούτε γενοκτονίες όπως οι Τούρκοι(Αρμενίων, Ελλήνων  Ιώνων. Ελλήνων Ποντίων, Ασσυρίων, Κούρδων  και άλλων εθνοτήτων)

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν κακοί. Αν οι Έλληνες ήταν κακοί  και αυτό αποδεικνύεται από τις Αξίες τους και τα 147 Δελφικά Παταγγέλματα . Στην μάχη ασφαλώς ήταν ηρωικοί και ακάθεκτοι , εγκλήματα όμως δεν έκαναν γιατί ήαν μεγαλόψυχοι. Αντίθετα, ορισμένοι Βυζαντινοί και όλοι οι Οθωμανοί  αυτοκράτορες   σαν κύριο μέλημα είχαν την εθνοκτονία των Ελλήνων; Για παράδειγμα κατά τον αλληλοσπαραγμό της «Εικονομαχίας» κατά το 842 , η σύνοδος του έτους εκείνου έχει πάλι ως στόχο τον Ελληνισμό «ταις δόξαις ταις ματαίαις ταις ελληνικαίς επομένοις ανάθεμα» Αλλά και ο Πατριάρχης Σχολάριος αμέσως μετά την Άλωση δίνει εντολάς να εξοντωθούν οι εν Πελοποννήσω Πληθωνικοί γράφων μεταξύ άλλων : « Τους γουν δυσεβείς και αλάστορας ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε της παρούσης ζωής…» Ο Ποντίφηκας της Ρώμης ανέκαθεν ήτο διώκτης των Ελλήνων ακόμη και των Χριστιανών (ποιος ξεχνά τα ειδεχθή εγκλήματα στην Κωνσταντινούπολη  το 1204;)

ΜΕΡΟΣ 2ον

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ο Σεβασμός της Φύσεως

Έθνος Ανάδελφον; Η Ιταλίδα Έμμα Μπονίνο είχε γράψει για τους Έλληνες  Εξ αυτού μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα γιατί είμαστε Εθνος «ανάδελφον»  όπως είχε πει και ο αείμνηστος Π.τ Δ Χρήστος Σαρτζετάκης :

«Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει με εμάς τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες. Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που κυριολεκτικά τη μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες.» Και τεκμηριώνει την άποψή της λέγοντας ότι στα γυμνασιακά της χρόνια ένιωθε “ψυχικά καταπιεσμένη” γιατί «οι Σοφοί μας Δάσκαλοι δεν μας δίδαξαν τίποτα που να μην το είχαν ήδη Ανακαλύψει, Εξηγήσει, να μην το είχαν Τεκμηριώσει, να μην το είχαν Τελειοποιήσει οι Αρχαίοι Έλληνες. Κι αν κάποτε ανέφεραν κανέναν άλλο συγγενή της Γνώσης και της Σοφίας που δεν ήταν Έλληνας, στο τέλος πάντα κατέληγαν ότι η Γνώση του και η Σοφία του ήταν βασισμένες επάνω στη Σοφία κάποιου Έλληνα Φιλοσόφου.
Σιγά σιγά ένιωθα πως οι Γνώσεις μου, οι Σκέψεις μου, τα Αισθήματά μου, η Προσωπικότητά μου, ο Κόσμος μου, η Ύπαρξή μου ως το πιο έσχατο κύτταρό μου ήταν όλα επηρεασμένα, ήταν ταγμένα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε “Η Φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων.”»
Αυτά όλα καταστάλαζαν στα βάθη της ψυχής της Ελβετίδας «ένα φλογερό μίσος για καθετί το ελληνικό». Και η συνέχεια: «Αργότερα στο πανεπιστήμιο η κατάσταση έγινε δραματική. Ο Ασκληπιός από τη μια, ο Ιπποκράτης απ’ την άλλη! Ο Γαληνός τη μια μέρα, ο Ορειβάσιος την επομένη! Αέτιος το πρωί, Αλέξανδρος Τραλλιανός τ’ απόγευμα! Παύλος ο Αιγινίτης από ‘δω, Στέφανος ο Αθηναίος από ‘κει. Δεν μπορούσα ν’ανοίξω βιβλίο χωρίς να βρω μπροστά μου την ελληνική παρουσία. Δεν τολμούσα να πιάσω στα χέρια μου λεξικό για να βρω μια δύσκολη, σπάνια, μια χρήσιμη, μια έξυπνη, μια όμορφη, μια μεστωμένη λέξη. Όλες ελληνικές! Και άλλες αμέτρητες σαν την άμμο των θαλασσών και των ποταμών, ελληνικής και αυτές προέλευσης!»
«Πρόκειται για φαινόμενο ομαδικό. Έτσι αισθανόμαστε λίγο πολύ όλοι μας απέναντι στους Έλληνες.
Τους μισούμε, όπως τα ζώα τους θηριοδαμαστές. Και μόλις μας δίνεται η ευκαιρία, χυμάμε, τους δαγκώνουμε και τους κατασπαράζουμε. Γιατί στο βάθος ξέρουμε ότι κάποτε ήμασταν ζώα με όλη τη σημασία της λέξης και είναι αυτοί, οι Έλληνες, πάλι οι Έλληνες, πάντα οι Έλληνες, που μας εξώσανε από τη ζωώδικη υπόσταση και μας ανεβάσανε στην ίδια με τους εαυτούς τους ανθρώπινη βαθμίδα. Δεν αγαπάμε κάτι που θαυμάζουμε. Ρίξε μια ματιά στην ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αρχηγούς τους Λατίνους και το Βατικανό, λυσσάξαμε να τους εξαφανίσουμε τους Έλληνες από το πρόσωπο της γης. Δεν θα βρεις και δεν θα φανταστείς συνδυασμό εγκλήματος, πλεκτάνης και παγίδας που δεν το σκαρφιστήκαμε και δεν το πραγματώσαμε για να τους εξολοθρεύσουμε.
Σύμφωνα με το armynews η ιστορία με το μίσος κατά των Ελλήνων δεν ξέφτισε. Ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος είναι ο ίδιος και χειρότερος. Δεν θα επιτρέψει ποτέ το Βατικανό να επιβιώσει στην αυλόπορτα της Ευρώπης, στα πλευρά της Ασίας και στο κατώφλι της Αφρικής ο Ελληνισμός, γιατί θεωρούν ότι τους αφαιρεί Σεβασμό και Κύρος.
Για αυτό, παρόλο που τους μισώ, γιατί δεν προέρχομαι από τη φυλή τους, δεν μπορώ να μη τους θαυμάζω και να μη τους σέβομαι και θα συνεχίσω να Μελετάω τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Περικλή όσο θα ζω, διδάσκοντας στα παιδιά μου τη Δύναμη της Σοφίας τους και την επιρροή της στη Ζωή μας και στην Ευτυχία μας.»

Τι έφταιξε και αλλάξαμε οι Νεοέλληνες

Το ερώτημα που προκύπτει γιατί σήμερα οι Ελληνες δεν είναι παραγωγικοί και οξυδερκείς όπως οι πρόγονοι τους ; Θα αναφέρω εν συντομία τους λόγους :

1/ Ιδεολογικά παραστρατημένο Διότι βρίσκονται κάτω από την πνευματική – θρησκευτική δουλεία του Ιουδαιο-χριστιανισμού  ο οποίος  είναι αντίθετος  προς τον Ελληνισμό  . Αυτός  έσπασε  τις ρίζες τους αποκόπτοντας τους από το Ελληνικό Πνεύμα , την Ιστορία , Προϊστορία  , από τους Θεούς, Ημίθεους και τους  Ήρωες του

2/ Έθνος εξαρτημένο Διότι το Ελληνικό Έθνος και μετά την Εθνεγερσία του 1821 δεν απελευθερώθηκε από τα δεσμά του δυνάστη , παλαιότερα του άξεστου Τούρκου που του έκανε γενοκτονία και μετά την έξωση του Τούρκου έπεσε στην κηδαιμονία των Μεγάλων Δυνάμεων οι οποίες άλλοτε λέγονταν Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία , Ρωσία , Γερμανία τώρα λέγονται ΗΠΑ , Ευρωπαϊκή Ενωση . Επομένως ο Ελληνικός λαός δεν ελευθερώθηκε για να χαράξει τον δρόμο της προόδου και του Πολιτισμού αλλά προσπαθεί να επιβιώσει με χίλιες όσες δυσκολίες του θέτουν οι «προστάτες» του

3/ Στην διάθεση των  Προστάτιδων Δυνάμεων που ακόμη τον προστατεύουν από την αρπακτική Τουρκία δεν τον αφήνουν να ορθοποδήσει και σε κάθε γενιά του κάνουν μια ή περισσότερες γενοκτονίες ( Τα Ορλωφικά, ο Ελληνικός Εμφύλιος 1825, τα τοκογλυφικά δάνεια του αγώνα, η δολοφονία Καποδίστρια, η επιβολή της ξενοκίνητης Βασιλείας , ο ατυχής Πόλεμος του 1896, Α’ Π.Π , Μικρασιατική Καταστροφή- Γενοκτονία, Προσφυγικό, Ελληνο-Ιταλικός Πολεμάς 194-41, Γερμανική Εισβολή ,Τριπλή Κατοχή(Γερμανική, Ιταλική ,Βουλγαρική) Εμφίλιος Πόλεμος, ΕΟΚ (αποβιομηχάνιση, απογεωργοποίηση) Επιβολή Μνημονίων -Φτωχοποίηση , και τώρα Τουρκική απειλή κατά ης εδαφιλής μας ακεραιότητος και ανεξαρτησίας) Μέσα σε συνεχή κινούμενη άμμο και γενοκτονίες πως μπορείς να αναπτυχθείς και να μεγαλουργήσεις;  Τώρα κάθε ενέργεια των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων δεν εκπηγάζει από την θέληση και τις εντολές του Ελληνικού λαού αλλά από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.  Για κάθε κίνηση οι εκάστοτε πρωθυπουργοί-μαριονέτες της χώρας ζητούν πριν την έγκριση από την Ουάσιγκτον όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τα μικρότερα κρατίδια των Σκοπιών και της Αλβανίας. Κι’ αν δεν υπάρχει κώλυμα από τις Μεγάλες Δυνάμεις και πάλι αγνοούν τη θέληση του Ελληνικού λαού διότι μπροστά βάζουν το κομματικό κόστος

 Με τα φοβικά σύνδρομα των πολιτικων μας   φθάσαμε στην κατάσταση ώστε η Τουρκία να μας συμπεριφέρεται ως να είμαστε προτεκτοράτο της .

Οι Έλληνες σέβονταν και αγαπούσαν υπερβολικά τη Φύση κσι το φυσικό  περιβάλλον Είχαν ανακαλύψει  τα μυστικά της φύσεως και είχαν τις θεωρητικές γνώσεις για να προχωρήσουν στην τεχνολογική  εφαρμογή τους. Όμως δεν το έπραξαν διότι δεν ήθελαν να διαταράξουν την ισορροπία της Φύσεως . Εγνώριζαν δε ότι κάθε διαταραχή και βιασμός της φύσεως θα είχε μεγάλο κόστος το οποίον θα πλήρωναν όλα τα έμβια όντα και φυτά.

Οι θεοί του Ολυμπίου αλληγορούσαν φυσικές δυνάμεις όπως λ.χ ο Ζευς τον Κεραυνό και την Ενέργεια, η Ηρα την κατώτερη ατμόσφαιρα , ο Απόλλων το Φως , η Άρτεμις την πράσινη χλωρίδα , ο Πάν την Πανίδα, η Δήμητρα τα σιτηρά κοκ

Θεές της γονιμότητας Λάτρευαν   τις θεές της γονιμότητος (Διόνυσος ,Ειλειθύια, Μαία, Λητώ , Υμέναιος , Δήμητρα , Αφροδίτη κ.α)

Θαλάσσιες Θεές Επειδή η Ελλάδα είναι θαλάσσια χώρα διέθεταν πολλές δεκάδες θαλάσσιων θεοτήτων και πνευμάτων, καθώς  και υδάτων όπως  ποταμών , ρυακιών , λιμνών, χαραδρών, βάλτων κοκ

Οι Μούσες είναι  αλληγορικές  οντότητες που ζούσαν στον Όλυμπο και μετά κατέβηκαν στο Αλσος των Μουσών στην Ασκρη της Βοιωτίας

Οι Νύμφες ήταν μυθικά λίαν αγαπητά  πνεύματα που αλληγορούσαν φυσικά αντικείμενα όπως λ.χ οι Δρυάδες , Αμαδρυάδες, Ναιάδες, Νηρηίδες , Πηγαίες και εκατοντάδες άλλες αλληγορικές οντότητες για το κάθε τι στη φύση. Η απόδειξη της αγάπης τους είναι και το γεγονός  ότι έδιναν τα ονόματα των στα παιδιά τους 

 Ο θεολόγος – φιλόσοφος Σαλλούστιος στο γνωστό έργο του «Περί των Θεών και του Κόσμου». Γράφει: «όσοι επιθυμούν να διδαχθούν για τους Θεούς πρέπει από της παιδικής τους ηλικίας να έχουν διαπαιδαγωγηθεί καλώς και να μην έχουν ανατραφεί με ανόητες δοξασίες. Πρέπει επίσης να έχουν φύση καλή και λογική συγκρότηση, προκειμένου ανάλογα να κατανοήσουν και την διδαχή. Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν αυτοί και τις κοινές έννοιες. Κοινές δε έννοιες είναι εκείνες τις οποίες ομολογούν όλοι οι άνθρωποι όταν ερωτηθούν με τον σωστό τρόπο».

Είναι σαφές ότι από τις πιο πάνω προϋποθέσεις ελάχιστες ισχύουν στις ημέρες μας, που οι άνθρωποι και δεισιδαιμονική διαπαιδαγώγηση έχουν υποστεί, και καλή σχέση με την λογικότητα δεν πολυέχουν, καθώς και ελάχιστη πρόσβαση διαθέτουν στις κοινές έννοιες των προγόνων μας Ελλήνων. Γι’ αυτό και θα απαιτηθεί από εμάς μεγαλύτερος κόπος για να κάνουμε κατανοητή την φύση των Θεών, πράγμα που ελπίζουμε να συγχωρέσει ο καλής τουλάχιστον προαιρέσεως αναγνώστης

Πλήθος Μηχανολογικών δημιουργιών, εκ των οποίων κάποιες αποτέλεσαν βάση ακόμα και για σημερινές και κάποιες άλλες δεν μπορούμε ούτε να τις φανταστούμε. Γιατί μιλάμε για απώγειο της τεχνολογίας…

Δεν νοείται  εξωκοσμική λατρεία Στην κλασική εποχή δεν έχομε δείγματα λατρείας του εξωκοσμικού, ή ανθρώπους αφιερωμένους στους Θεούς, μοναστήρια εκτός του κόσμου, πρακτικές μυστικισμού  και προσευχής , δεν έχομεν αγαμίαν των ιερέων, αποκλεισμό των γυναικών ως ιεριών, ούτε οποιουδήποτε τύπου «ασκητισμό» μακράν του κόσμου. Ο άνθρωπος εξελίσσεται εντός του κοινωνικού συνόλου . Το αντίθετον διαλύει τις κοινωνίες . Ένας από τους λόγους πτώσεως του Βυζαντίου ήταν και η έλλειψη στρατιωτών διότι ενεγράφοντο όλοι στα μοναστήρια και για την άμυνα τους οι Βυζαντινοί κάλεσαν Καταλανούς . Έλεγαν «ο θεός βοηθάει τον κόσμο, γέμισε το μοναστήρι» Και αν το ιδεολόγημα αυτό ισχύσει και σήμερον τότε θα στρατεύσουμε τους μουσουλμάνους για να πολεμήσουν τους ομόδοξους τους;  Τα σκάνδαλα της θρησκείας έχουν πνίξει τον κόσμο.

Η εναρμόνιση του ανθρώπου προς τον Κόσμο και τη Φύση οδηγεί στην καλλιτεχνική δημιουργία  και κάνει τον  ίδιο τον άνθρωπο δημιουργό. Ο Δωρικός ναός στο ακρωτήριο δεν καταστρέφει το τοπίο , αλλά το συμπληρώνει  και δείχνει εναργώς την εμφάνιση του θείου , Επειδή ο Κόσμος (συμπαντικό γίγνεσθαι) είναι θείος και ο άνθρωπος ζει μέσα στον Κόσμο η θεία λατρεία   για τον Έλληνα  δεν τελείται σε κάποια σκοτεινή περιοχή του συνειδότος  αλλά εξωτερικεύεται  στη φυσική πραγματικότητα, στην  Εκκλησία  του Δήμου, στην Αγορά της Πόλεως , στην ανέγερση  ενός  καλλιμάρμαρου ναού, την ανέγερση του εξαίσιου αγάλματος , την κατασκευή ωραιότατου άλσους, στους αθλητικούς αγώνες  κ.α . Όλα αυτά είναι πράξεις λατρευτικές και αποδίδουν τιμές στο θείον έναντι της ευεργεσίας αυτού προς τον άνθρωπο . Δι ‘ έργων δείχνει ότι είναι άξιος αυτής της πανέμορφης πατρίδος για την οποία είναι έτοιμος να θυσιάσει και την ζωή του για να μείνει ελεύθερη προς δικαίωση της φυλής του . Η Πολεμική  Αρετή θεωρείται υψίστη Αξία, όπως και η Φρόνηση, Σωφροσύνη, Ανδρεία και Δικαιοσύνη. Ο  Έλληνας έχει ιερό καθήκον να εκπληρώσει  και  το έργο της διαδοχής του

Η σταθερή προσήλωση στους Νόμους της Πόλεως όπως δίδονται στα Δελφικά παραγγέλματα ήταν συνεχής  για τον πολίτη . «Ουδέν πιο αποκρουστικό από την κατάσταση της  Αναρχίας»  λέγει ο Σοφοκλής . Όμως στην εποχή μας   έχουν νομιμοποιήσει την Αναρχία  σαν θεσμό και δήθεν «δικαίωμα» μιας ορισμένης τάξεως σε βάρος της κοινωνίας. Οι ανθρώπινοι και θείοι Νόμοι, καθώς και οι αρχές δικαίου αποτελούν βασικό καθήκον για το άτομον.(για την τήρηση των Νόμων της Πολιτείας ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο ενώ θα μπορούσε να είχε ευκόλως δραπετεύσει). Αυτή η συμπεριφορά δείχνει τον βαθμό  ωριμότητας των Αρχαίων Ελλήνων  έναντι όλων των λαών που έζησαν στη γη. Γιαυτό οι αρχαίοι Ελληνες τους θεωρούσαν βαρβάρους.   Η βασική θέση ότι ο Κόσμος είναι θείος και ο άνθρωπος οφείλει να δημιουργεί επέτρεψε στην άνθηση των Καλών Τεχνών , της Μουσικής , του Χορού ο οποίος στα πρώτα του βήματα ήταν λατρευτικός , το Θέατρο κ.α

Ο άνθρωπος  έχει καθήκον  να ερευνά τη Φύση  και θεώμενος την πραγματικότητα να διατυπώνει ελευθέρως τις δικές του απόψεις , διότι οι αλήθειες δεν έρχονται «εξ αποκαλύψεως» αλλά κατόπιν ερεύνης και μελέτης. Έτσι εξελίσσεται η σκέψη , η επιστήμη και η φιλοσοφία. Και είδαμε τα θεοκρατικά έθνη και κράτη έμειναν μονολιθικά και καθυστερημένα  και μόνο στην αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκε ο Πολιτισμός τον οποίον παρέλαβε η Δύση από φωτισμένους Έλληνες  και τον έφτασε ως εδώ με λάθος διαδρομή

Ινδία και  Κίνα ανέπτυξαν περίπλοκες τεχνικές όχι όμως

συγκροτημένο παγκόσμιας εμβέλειας Πολιτισμό . Ανέπτυξαν  λ.χ  χάρτες, πυρίτιδα, πυραύλους κ.α, αλλά  στα Μαθηματικά δεν διέθεταν επιστημονική σκέψη. Καμία εκ των δύο δεν ανέπτυξε την Λογική ή τον παραγωγικό Λογισμό(όπως ο Πυθαγόρας ανέπτυξε την πρώτη επιστημονική πρόταση με το ομώνυμο θεώρημα  , ο Σωκράτης με τους «ορισμούς»  ή ο Ευκλείδης με την Γεωμετρία του, την ανακάλυψη των αρρήτων αριθμών , την τετραγωνική ρίζα του 2  κ.ο.κ)

Δια της Γνώσεως και Παιδείας πλησιάζουν το θείον. Ο Έλληνας τότε πίστευε -και ακόμη πιστεύει-ότι  δια της γνώσεως και της μαθήσεως πλησιάζουμε το θείον  και τούτο το έκανε πράξη  στα παιδιά του και στον εαυτόν του. Για παράδειγμα αγράμματοι μετανάστες που έφθασαν στην Αμερική και ασχολήθηκαν το πρώτον με τα εστιατόρια , τα παιδιά τους τα μόρφωσαν και τώρα αναλαμβάνουν τις ύψιστες θέσεις στην Πολιτική , την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τις Επιχειρήσεις κλπ. Παιδεία όμως δεν είναι η Εκπαίδευση αλλά η διαμόρφωση του χαρακτήρος , ώστε το άτομο να γίνει ενάρετο

 Η  πατρώα θρησκεία  γεννεσιουργός του   Πολιτισμού,    διότι πάνω σ’ αυτή  στηρίχτηκε  το Πολιτιστικό  μεγαλούργημα του Ελληνα. Για τους Έλληνες ήταν αδιανόητο ότι εντός του Κόσμου μπορεί να ενεργούν δυνάμεις κακού(ο Σατανάς ή ο Διάβολος) Δεν υπήρχε βίαιος προσηλυτισμός (γι’ αυτό είχαν το βωμό  «των Αγνώστω Θεώ»). Ο Απόλλων δεν είχε υποτεταμένους οπαδούς

Οι κοσμοπολιτικές θρησκείες  σβήνουν τα Εθνη Οπου εγκαταστάθηκαν,  έλαβαν  τον χαρακτήρα του Εθνους , (Ελλάδα, Τουρκία, Πακιστάν, Ισραήλ κ.α ) Ιδιαίτερα  ο Μωαμεθανισμός  προσομοιάζει και επιβάλλει  καθεστώς. Αυτές  απομονώνουν τον άνθρωπο  από το έθνος του . Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Τουρκίας είναι εξισλαμισθέντες Ελληνες και το αποδεικνύει το Ελληνικό  DNA που φέρουν, όμως  ο ισλαμισμός τους μετέβαλε σε Τούρκους  . Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας που ασπάστηκαν τον ρωμαιοκαθολικισμό και  έγιναν Ιταλοί.

Η μοναδική Αλήθεια είναι το «Οντως Ον» Όλα τα άλλα όντα είναι δημιουργήματα  και  κατέχουν  ελάχιστο μέρος της Αλήθειας. Οι  κοσμοπολιτικές δογματικές  θρησκείες ισχυρίζονται ότι την Αλήθεια   έλαβαν εξ «Αποκαλύψεως» από τον Θεό τους και επομένως είναι μάταια κάθε επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη της. Αν η πατρώα θρησκεία δεν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τις πιο πάνω  δοξασίες τότε  δεν θα είχε υπάρξει Επιστήμη και Τεχνολογία, Λογική και Φιλοσοφία.  Αν δεν είχε διακοπεί δια της βίας το μοναδικό στον κόσμο  «Ελληνικό Πολιτιστικό  φαινόμενο» τον 3ον -4ον αιώνα και συνεχιζόταν αδιάκοπη πορεία του Ελληνικού πνεύματος, τώρα ο κόσμος θα ήταν-κατά τους ειδικούς- 5.000 χρόνια μπροστά και το σπουδαιότερο ότι θα είχε ο άνθρωπος εξανθρωπιστεί και θα ταξίδευς στο Διάστημα έξω από το Ηλιακό μας σύστημα.

 Με τον φυσικό βίο προσεγγίζεις  την Αλήθεια Οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να προσεγγίσουν την Αλήθεια και να βοηθήσουν το έργο της προόδου και εξελίξεως είναι ανάγκη να διάγουν βίον φυσικό. Δηλαδή να προσαρμόζονται προς τις λειτουργίες των φυσικών νόμων και δεν συμβάλλουν στην εκτροπή της ανθρώπινης διανοήσεως( χάριν χρημάτων , αναρριχήσεως , δόξας κλπ) αλλά  και δεν εξωθούν τον άνθρωπο πέραν της πραγματικής ζωής του και δεν εμποδίζουν τις εκδηλώσεις των ψυχικών του δυνάμεων

Ο άνθρωπος  ξεκομμένος από τις Αξίες της Φύσεως  δεν είναι  ικανός  να ρυθμίζει  αρμονικά τις ψυχικές εκδηλώσεις της  συνειδήσεως του  που έχουν σχέση με τη  βούληση  , τις επιθυμίες , και τη θέληση     του    και επομένως  είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος να άρχει . Αυτός μπορεί να  έχει  και διαταραγμένη προσωπικότητα . Η Φύση δεν έχει κακία και ότι κακό υφιστάμεθα είναι αποτέλεσμα της δικής μας αμετροέπειας και αδιαφορίας. Επομένως ο φύσει κακός ηγέτης είναι βλαπτικός για το σύνολο

Φιλόσοφοι και Ενάρετοι . Φιλόσοφοι είναι εκείνοι οι οποίοι διάγουν βίο ήρεμο και επέρριττο και αγαπούν τη γνώση η οποία προέρχεται από τη Φύση και των Νόμων αυτής. Οι φιλόσοφοι γίνονται και πραγματικοί Μύστες διότι η θεία Φύση δια των υπερόχων    πνευματικών της τέκνων τους αποκαλύπτει  και τις αλήθειες της και τα θεία της μυστικά

Ο Ελληνισμός τροφοδοτείται από φωτεινούς  εγκεφάλους   δηλαδή  υπέρτερα πνευματικά όντα που έζησαν σε προηγούμενες εποχές αλλά συνεχίζουν να τροφοδοτούν τους νεώτερους αποδέκτες με τη φωτεινή ενέργεια  τους  και να ενεργούν σαν πυξίδα για την πορεία στο μέλλον . Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας παρότι οι σύγχρονοι ακόμη και δάσκαλοι το αγνοούν και  διέπονται από ξενολαγνία

Η  παγκόσμια Υβρις και Αναίδεια  οδηγεί στο Χάος Αυτοί σε εποχές –όπως η σημερινή- όπου επικρατεί η άκρατη Υβρις, και  προσβολή των φυσικών και  ανθρώπινων νόμων  από ηγέτες των οποίων η διανοητική αξία δεν  τους  επιτρέπει να εκτιμήσουν τη Φύση και τα υπέροχα θεία μυστικά της , αλλά ασεβούν   κατά των φυσικών και ανθρώπινων νόμων και υβρίζουν δια των πράξεων τους τους νόμους εκείνους που εξασφαλίζουν την ίδια την  ύπαρξη και την πρόοδο τους( Π.χ ΓΑΠ, Πούτιν , Ερντογαν κ.α)

Φωτεινοί Εγκαίφαλοι μας προειδοποιούν  Αυτά τα υπέροχα πνευματικά  όντα  που αδιάκοπα μας συντροφεύουν  ενεργούν σαν «ραδιοφάροι» αλλά και σαν αστέρες  «φωτονίων»   οι οποίοι  δηλώνουν τους κινδύνους που απειλούν τον Κόσμο και χτυπούν συναγερμό για να ακούσουν οι τυφλοί και κουφοί ηγέτες.  Παράλληλα, με τη σοφία που έχουν αφήσει στη Γη σαν παρακαταθήκη για τους επερχομένους  μας δίνουν και τις λογικές λύσεις για το μέλλον. Το Ελληνικό Πνεύμα και οι Ελληνικές Αξίες θα βγάλουν και πάλι από το τέλμα και την βαρβαρότητα για μια ακόμη φορά  το ανθρώπινο γένος.

Μια υποθετική Συζήτηση με τον Αρχαίο πρόγονο μας:

 Τι θα μας έλεγε;

 1/ Θα εντυπωσιαζόταν και θα   επαινούσε  τις  Τεχνολογικές μας γνώσεις, το υψηλό βιοτικό επίπεδο   , ιδιαιτέρως  της  Ομογένειας

2/ Θα σημείωνε ότι άργησε η Ομογένεια να ξεσηκωθεί και το έπραξε λίγο πριν   απειληθεί η ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας. Τώρα η Ελλάς και  Ομογένεια έχουν κινητοποιηθεί σε μια Παγκόσμια Εκστρατεία    εναντίον της ασιατικής Βίας και Απολυταρχίας . Αυτός πρέπει να είναι ο αιώνας του Ελληνισμού και του Εξελληνισμού του Κόσμου 

3/ Για τους γηγενείς Ελλαδίτες  θα έλεγε περίπου ότι :

α/ Αδιαφόρησαν εδώ και δεκαετίες για την ασφάλεια της χώρας

β/ Εκτελούσαν εντολές ξένων κέντρων και μιλούσαν για Τουρκία « Στρατηγικό Εταίρο» Πού; Στις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις ;  Τούτη η Κυβέρνηση άνοιξε τα μάτια της και παίρνει θετικά  μέτρα

 γ/ θα μας  κατηγορήσουν  επίσης     για: Αφροσύνη, Ηττοπάθεια, Αδιαφορία, Μαλθακότητα, Ξενομανία, Ξενολαγνία, Καταστροφή της γλώσσας, ως  Ανιστόρητους, Αγεωγράφητους (αγνοούμε τα σύνορα του Ελληνισμού)  Μείωση του Πολυμήχανου της φυλής μας , εσωτερικότητα(ξενοφοβία)   τρυφηλότητα , σεξουαλική εκτροπή , έλλειψη  ομαδικού πνεύματος , ατομικισμό, δικαιωματισμό, άκρατο υλισμό, έλλειψη αυτοπεποίθησης  , αυτογνωσίας, ετεροκαθορισμό (από τα ΜΜΕ) δογματισμό ,κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, μόλυνση από εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες με ολέθρια αποτελέσματα στην παιδεία , η αριστερή ουτοπία, απομάκρυνση από της Φύση  και τέλος για παραμέληση των γεννήσεων κ.α

ΜΕΡΟΣ 3ον

ΤΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Η Ελληνική Τεχνολογία

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάποτε δήλωσε: «Στις μέρες μας οι παλιές συσκευές ξαναανακαλύπτονται και τα αρχαία πειράματα γίνονται για άλλη μια φορά». Το ταξίδι στην αρχαία Ελληνική τεχνολογία, το ταξίδι στην ιστορία του Ελλαδικού χώρου είναι εντυπωσιακό. H τεχνολογία και η επιστήμη, όποτε συνδέονταν παρήγαγαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Στην αρχαία Ελλάδα είχαμε νέες εφευρέσεις που άλλοτε έβρισκαν και άλλοτε όχι εφαρμογή στην οικονομία και την παραγωγική διαδικασία. Ξαφνιάζει η ευρύτητα και το πλήθος των αρχαιοελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Όπως εμείς ονομάζουμε αρχαίους Έλληνες τους Έλληνες της κλασσικής περιόδου, έτσι κι ο Όμηρος και ο Πλάτων μιλούν με την σειρά τους για αρχαίους Έλληνες. Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν κυρίως από την γεωμετρική και μετέπειτα εποχή. Ας μην ξεχνάμε όμως τα ακόμα πιο αρχαία χρόνια, κατά τα οποία η τεχνολογία είχε φτάσει σε τρομερά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον ελάχιστο αριθμό στοιχείων που διαθέτουμε

Ας πάρουμε μία γεύση από το μηχανολογικό «δαιμόνιο» των προγόνων μας:

– Σύμφωνα με τη Μυθολογία(Ελληνική Αρχονολόγητη Αρχαιολογία): 
α) Ατομικές πτητικές μηχανές Δαιδάλου – Ικάρου
β) Ο  Τάλως, το πρώτο ρομπότ της ανθρωπότητας (τουλάχιστον απ’ όσα μας είναι γνωστά), που κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο κατ’ εντολήν του Δία, προκειμένου να φυλάει την Κρήτη. Ήταν μπρούτζινος και διέθετε μία φλέβα που διαπερνούσε όλο το σώμα του και σε αυτήν κυλούσε το θεϊκό αίμα.
– Σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές:
α) Παπυρέλλα (8.000π.Χ): Πλοιάριο που εκτελούσε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Μήλου και Πελοποννήσου. Για παράδειγμα ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Φράχθη στην Αργολίδα είδος σκληρής πέτρας, οψιδιανού, που χρονολογείται το 8.000π.Χ και είναι προϊόν της Μήλου, κάτι που αποδεικνύει την δειξαγωγή εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών.
β) Αμφορέας (6.000π.Χ) στον Ορχομενό Βοιωτίας
γ) Φούρνοι (6.500-5.800π.Χ) που χρησίμευαν αρχικά για ψήσιμο ψωμιού, έπειτα όμως με την ανάπτυξη της πυροτεχνολογίας, χρησιμοποιήθηκαν για το ψήσιμο κεραμικών αγγείων και για την μετατροπή μεταλλευμάτων σε μέταλλα.
δ)Μεταλλείο ασημιού στον λόφο στο Θορικό Λαυρίου (3.000π.Χ)
ε) Ναυπηγικά εξελιγμένα πλοία (3.000π.Χ) με υδροδυναμική κατασκευή
στ) Μεγαλιθικά Μνημεία στην Αποσκιαδερή Μάνης (2.000π.Χ). Πρόκειται για υπόσκαφες στέρνες ή καλογιστέρνες, κολοσσόσπιτα, τα οποία με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίχθηκαν σε ναούς και ακόμα αργότερα σε εκκλησίες.
ζ)Χάλκινο τάλαντο στην Κύμη Ευβοίας (1.600π.Χ)
η)Έργα αποξήρανσης και άρδευσης στην Κωπαϊδα (1.450π.Χ). Επειδή η περιοχή αντιμετώπιζε πρόβλημα πλημμύρας κατασκεύασαν ένα αρδευτικό κανάλι 40μ. την λεγόμενη «Διώρυγα τω Μινύων».
θ) Ηράκλειες στήλες στις δύο ακτές του Γιβραλτάρ, τοποθετημένες από τον Ηρακλή. Λέγεται ότι οι εν λόγω στήλες χρησιμοποιούνταν και ως φάροι εκτός από βωμοί.
ι) Πρέσσα λαδιού (580 π.Χ). Η πρώτη απεικόνιση ενός τέτοιου μηχανισμού σε αγγείο χρονολογείται τον 6οαι. και ανακαλύφθηκε στα ορυχεία του Αλαφούζου στη Θηρασία, νησίδα απέναντι από την Θήρα.
κ) Γνώμονας και χάρτης Αναξίμανδρου (550π.Χ). Ο πρώτος, τον οποίον ο Αναξίμανδρος χάραξε σε ξύλο, συνέβαλε στην ανάπτυξη των μετέπειτα ηλιακών ρολογιών και πολλών αστρονομικών οργάνων. Ο δεύτερος αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εξέλιξη της χαρτογραφίας, της αστρονομίας και της γεωγραφίας.
λ) Ανυψωτικές μηχανές: Οι πρώτες που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται το 530 π.Χ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν προϋπήρχαν, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τα πολυάριθμα μεγαλιθικά μνημεία στην Μάνη, και αλλού, τα οποία επουδενί δεν μπορούν να μεταφερθούν-τοποθετηθούν από ανθρώπινο χέρι, παρά μόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας.
Μεγάλοι Έλληνες Μηχανικοί καταπιάστηκαν με τέτοιου είδους μηχανές, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμήδης, ο Κτισίβιος, ο Βιτρούβιος, ο Πάπος, ο Ήρων,κ.α.
Tροχαλία, Mοχλός- Bαρούλκο-Pολύσπαστο.Τα βασικότερα είδη των ανυψωτικών μηχανών είναι η τροχαλία, ο μοχλός, το βαρούλκο και το πολύσπαστο.

μ) Η Iπτάμενη μηχανή του Αρχύτα (425 π.Χ.)
ν) Οπτικός τηλεγράφος (4ος αι.π.Χ.).
Χρησιμοποιούσαν πυρσούς, μία διόπτρα και πινακίδες με τα γράμματα του αλφάβητου και προσπαθούσαν μέσω των κατόπτρων να μαντέψουν τα κείμενο.
ξ) Καταπέλτης και βαλλίστρα (400π.Χ): Ο καταπέλτης είχε την δυνατότητα να εκτοξεύσει ακόντια μήκους 1.80μ. σε απόσταση 200 μ.! Αργότερα μπορούσε να πετάει ταυτόχρονα πολλά ακόντια μαζί.
Η βαλλίστρα πετούσε μέχρι και 60 κιλά πέτρες.
ο) Ταχυγραφία (4ος αι. π.Χ):
Σύμφωνα με πολλούς μελετητές, ο Ξενοφών υπήρξε ο εφευρέτης της, στην προσπάθειά του να καταγράψει την διδασκαλία του Σωκράτη.
π) Ανεμολόγιο: Ο Αριστοτέλης στα έργα του «Περί ανέμων» και «Περί κόσμου» περιγράφει ένα ανεμολόγιο με 4 βασικούς ανέμους και 8 παράπλευρους. Μέχρι τότε το σύστημα υπολογισμού των ανέμων αναγνώριζε μόνο 2 βασικούς ως κάθετους, τον Βορρά και τον Νότο.
π) Γωνιόμετρο (4ος αι. π.Χ): Κυκλικός δίσκος, υποδιαιρεμένος που τοποθετούνταν στο επίπεδο της κατοκορύφου ΑΒ της περιοχής και του αστέρα ή του ήλιου και έτσι μπορούσε να μετρήσει την γωνιακή της απόσταση.
ρ) Ελικοειδή πλυντήρια στο Λαύριο (380π.Χ): Τα συγκεκριμένα πλυντήρια είχαν ως βασική τους λειτουργία τον καθαρισμό των μετάλλων.
σ) Ο Αστρολάβος και πόλος του Ευδόξου: Ο δεύτερος μετρούσε τον χρόνο, μέσω της παρακολούθησης της ηλιακής σκιάς πάνω σε χαραγμένα τμήματα κύκλου. Έδειχνε έτσι την ώρα, την ημέρα και το μήνα. Αλλά και ο αστρολάβος υπολόγιζε τον χρόνο μέχρι που εξελίχθηκε από τους Άραβες σε αστρονομικό όργανο και από τους Δυτικοευρωπαίους σε ναυτιλιακό όργανο.
τ) Υδραυλικός τηλεγράφος (350 π.Χ), η ύπαρξη του οποίου αναφέρεται στα «Πολιορκητικά» του Αινεία, που μας σώζονται μέσω του Πολυβίου. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από δύο κυλινδρικά αγγεία που στη βάση τους είχαν μία οπή για να φεύγει το νερό. Δύο παχείς δίσκοι τοποθετούνταν στο χείλος των αγγείων που ήταν γεμάτα με νερό. Δύο ξύλινοι κύλινδροι στερεώνονταν ακόμη στην μέση των δίσκων, ώστε να δημιουργούνται δακτύλιοι, στους οποίους κατέγραφαν μηνύματα. Η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας μεταξύ των δύο αγγείων ήταν 20-30 χιλιόμετρα.
υ) Ανεμοσκόπιο (350-150 π.Χ): Συνέβαλλε στον προσανατολισμό με βάση τους ανέμους. Είναι επίπεδο, στρογγυλό, μαρμάρινο και έχει ρόδινο χρώμα. Ένα τέτοιο ανακαλύφθηκε στην Ιταλία.

φ) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας που μοιάζει με ωρολογιακό μηχανισμό.
χ) Η καύση του ρωμαϊκού στόλου στις Συρακούσες το 212 π.Χ. από τον Αρχιμήδη, μέσω της συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας. Ο Ρόμπερτ Τεμπλ, καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκυ, στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Κρυστάλλινος Ήλιος», γράφει ότι η έρευνά του έδειξε ότι ο Αρχιμήδης ήταν τελικά ο πατέρας των σύγχρονων όπλων ακτίνων λέιζερ, όπως οι τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα και η άγνωστη πηγή 2.500 ετών

Σήραγγα μήκους άνω των 1.000 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου. κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμοποιηθεί σαν υδραγωγείο. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Πιο συγκεκριμένα η σήραγγα ανοίχτηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού. Όπως ανέφερε και ο Ηρόδοτος: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον. Γι’ αυτό το λόγο ξεχώρισε και έγινε περισσότερο γνωστό. Στην ουσία, αφού ξεκίνησε η κατασκευή, οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η αξιοθαύμαστη αυτή ακρίβεια πραγματικά ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.
Παρθενών, χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, Ασκληπιεία, Ηραίο της Σάμου, Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο,κλπ Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, αναρίθμητα. Εμείς επιχειρήσαμε να σας δώσουμε μόνο μία γεύση. Ας μην ξεχνάμε φυσικά πως μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και οι άπειροι αρχαιολογικοί ναοί και τα αγάλματα, που μέχρι σήμερα αποτελούν στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Παρθενών, χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, Ασκληπιεία, Ηραίο της Σάμου, Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο,κλπ).
Τα εν λόγω επιτεύγματα άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, τροφή, ένδυση, συνθήκες διαβίωσης, επιστήμη, πολιτισμός, κλπ) αλλά ταυτόχρονα έβαλαν τα θεμέλια της μετέπειτα τεχνολογικής και επιστημικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Ωστόσο τονίζουμε ξανά πως μιλήσαμε μόνο για τα ευρήματα που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε… Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές σε συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων σε ύπαρξη τεχνολογίας από τα πανάρχαια κιόλας χρόνια και μιας τεχνολογίας μάλιστα που είχε φτάσει στο απώγειο της (πχ τα γραφόμενα του Πλάτωνα, βασισμένα σε αιγυπτιακά «αρχεία», για τον πόλεμο Ελλήνων-Ατλάντων περί το 9.500 π.Χ. με όπλα πολύ υψηλής τεχνολογίας). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες ξεχώρισαν με την δράση τους και σε αυτό τον τομέα, δίνοντας τα φώτα στους στις επερχόμενες γενιές…

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ


Οι Πατρώοι μας Θεοί Τεχνολόγοι  Ηταν τόσο πολύ παθιασμένοι με την Τεχνολογία, ώστε και τη Θεογονία τους την έφτιαξαν τεχνολογική.Ο Ορφεύς έγραψε Κοσμογονίαν , Θεολογίαν , μυστήρια, όργια και άλλα ( Σημειωτέον ότι η ξενόφερτη θρησκεία έχει εκχυδαίσει όλες τις ιερές Ελληνικές λέξεις . Από τον κανόνα δε αυτόν δεν γλύτωσαν ούτε τα όργια , τα οποία μετέτρεψε σε σεξουαλικά) . Και τα μεν συγγράμματα του Ορφέως εχάθηκαν , ενώ η διδασκαλία του έμεινεν στους Πυθαγορικούς και Πλατωνικούς φιλοσόφους.

Ο Ορφεύς εζωγράφισε την αρχήν του Κόσμου ως δράκοντα, με δύο κεφαλάς, την μία λέοντος και την άλλη ταύρου και πρόσωπον θείον εις την μέσην και πτερά χρυσά εις τους ώμους. Οντως παράξενη καλλιτεχνική σύλληψη για την εποχή του. Μήπως όμως ενθυμείτο πράγματα απο την προκατακλυσμιαία εποχή(από την εποχή του λέοντος και του ταύρου), απείρως πιο σπουδαία από τα σημερινά;

 ο δράκων της Ασίας ξεκίνησε από τον Ορφέα
Η  Κοσμογονία του ήτο όντως μεγαλειώδης: « Ο Θεός εδημιούργησε πρώτον τον Αιθέρα, περί δε τον Αιθέρα ήτο Χάος και Νύξ ζοφώδης, και εσκέπαζεν όσα ήσαν υπό τον Αιθέρα. Τουτέστιν το σκότος ήτο πριν της διακοσμήσεως και εσκέπαζε την Γην. Υστερον δημιουργήθηκε το Φως και διέσχισε τον Αιθέρα. Τον Θεόν ουδείς βλέπει, ούτε εννοεί την φύσιν και μορφήν αυτού, και εξ αυτής της δυνάμεως έγιναν τα πάντα Ηλιος, Γη, Σελήνη , Θάλασσα και λοιπά ορατά και αόρατα. [Μακάρι να το γνώριζε το δικό μας σκοταδιστικό και ωφελιμιστικό ιερατείο]

 Ο Ορφεύς εδίδαξεν και τον Ιερόν Λόγον , περί του πρωτοτύπου Αυγού…απο το οποίον εγεννήθησαν τα πάντα» Στην προκειμένη περίπτωση ο Ορφεύς δεν έκανεν άλλο απο του να δημιουργεί τα σχέδια της δομής του κόσμου. Στην Κοσμογονία των Ελλήνων διακρίνομε επίσης την Αγία Τριάδα , με την διαφορά ότι αυτή είναι πνευματική και τεχνολογική. Η Κοσμογονία των Ελλήνων αλληγορει  :
α/   Τιτάνες = το Πνευματικό στοιχείο,
β/   Εκατόχειρες = το Φυσικό στοιχείο και
γ/   Κύκλωπες = το τεχνολογικό στοιχείο.
Κύκλωπες   οι Τεχνικοί του Διός. Την Τριάδα των Ελλήνων αντέγραψε η Ιουδαιοχριστιανική θρησκεία με την Αγία Τριάδα (ήτοι Πατήρ, Υιός και Αγιον Πνεύμα). Ο Ελληνισμός στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού πήρε την πρωτοκαθεδρία ως ο πνευματικός Πατήρ της Ρώμης, , ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την θέση του Υιού .

Η Ρωμαϊκή Εκκλησία με το γνωστό «φιλιόκβε » προσπάθησε να μειώσει την συντριπτική υπεροχή του Ελληνικού Πνεύματος , βάζοντας το Αγιον Πνεύμα να εκπηγάζει «εκ του Πατρός και εκ του Υιού», (δηλαδή και εκ των Ρωμαίων )εν αντιθέσει με την Ανατολική Εκκλησία που το ήθελε μόνον «εκ του Πατρός»(εκ των Ελλήνων) .

Ρώμη το πνευματικό τέκνον του Ελληνισμού. Τα πρώτα χρόνια η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ενεργούσε σαν πνευματικό τέκνο του Ελληνισμού. Αυτό δεν συνεχίσθηκε επί μακρόν , διότι το Ιουδαιοχριστιανικό δόγμα ραγδαίως εξοβέλισε διά πυρός και σιδήρου το Ελληνικό Πνεύμα(καταστροφή αρχαίων Ελληνικών ναών-αγαλμάτων-Βιβλιοθηκών- Αλεξανδρείας κ.α) και την θέση του πήρε η Εβραϊκή Βίβλος. Η επικράτηση της Βίβλου και του Ιουδαϊσμού οδήγησε τον κόσμο στον Μεσαίωνα .

Χριστιανισμός ο «Δούρειος Ιππος» του Ιουδαισμού. Έτσι ο ουσιαστικά κερδισμένος από αυτήν την «σεμπριά» και την ανάμειξη βγήκε τελικά ο Ιουδαϊσμός , ο οποίος σήμερον διεκδικεί την παγκόσμια κυριαρχία μέσω του χριστιανικού ” Δουρείου Ιππου” και των χριστιανικών «υποζυγίων» των ΗΠΑ, Βρετανίας , Ε. Ε .

Ζημιωμένος  ο Ελληνισμός και η Ανθρωπότης  Αντίθετα, ο μοναδικός χαμένος από όλη αυτή την «συνωμοσία» είναι ο Ελληνισμός και ολόκληρη η Ανθρωπότης. Γιατί εξαναγκάσθηκε να σταματήσει βιαία την πορεία της προς τον εκπολιτισμό-που για πρώτη φορά είχε φέρει στον κόσμο ο Ελληνισμός- και να μείνει στην βαρβαρότητα.

Η Ανθρωπότης στο Μεσαιωνικό Σκοτάδι.  Εκτοτε η ανθρωπότης πορεύεται το Μεσαιωνικό σκοτάδι με μικρές παροδικές εκλάμψεις του Ελληνικού Πνεύματος(λ.χ Αναγέννηση, Βιομηχανική και Πληροφορική επανάσταση κ.α) που εκπηγάζουν απο την Επιστήμη – Τεχνολογία και την Δημοκρατία , που είναι τα γνωσιότερα τέκνα του Ελληνικού Πνεύματος . Εδώ και 1700 χρόνια ο Ελληνισμός δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα και Γενοκτονίες, που τον οδήγησαν σε πτώση και μετάλλαξη- όχι μόνον πνευματική και ηθική – αλλά και σε φυσική εξόντωση, έτσι ώστε σήμερον να απειλείται με πλήρη εξαφάνιση από το προσκήνιο της ιστορίας. Μόνον με την εξαφάνιση του πιστεύουν ότι θα πάψει να υφίσταται ως απειλή -τώρα και στο μέλλον – για την Σιωνιστική τους Παγκόσμια Εξουσία .

Ο  Ελληνικός  Πολιτισμός θα ανθίσει εκ νέου.  Ο Ελληνισμός ως πολιτισμός θα ζήσει αιώνια διότι αυτό απαιτεί η αδήριτη Ανάγκη. Εμείς ως Έλληνες θα επιβιώσουμε; Αυτό θα εξαρτηθεί  από τη στάση της ηττοπαθούς ηγεσίας μας.

Ο Ελλαδικός Ελληνισμός στην κόψη του ξιραφιού.  Αν δεν πατήσει πόδι  για την επιβίωση μας τότε η κατάσταση εντός της χώρας θα χειροτερεύσει δημογραφικά με τον αφελληνισμό που διεξάγεται ραγδαίως  και της νέας αφυπνήσεως του Παντουρκισμού-Παντουρανισμού,   Νέο-Οθωμανισμού , Πανισλαμισμού και του Ανθεωρητισμού της  ισλαμοφασιστικής  Τουρκίας
Η Ελληνική Μυθολογία(=Ελληνική Αρχαιολογία ) είναι τεχνολογική   Αποκαλύπτει ότι είναι εξαιρετικά φιλοτεχνική. Κι’ αυτό συνάγεται απο τα εξής:
Πρώτον, πως ελύθη  στατικά  το πρόβλημα της στερεώσεως του Ουρανού; Αυτός είχε καθήσει επάνω στη Γαία και δεν άφηνε τα παιδιά του να βγούν στον αέρα από την κοιλιά της μητέρας τους . Αυτό για να το σκεφθούν προϋπέθετε γνώσεις της στατικής. Και πάλι πως κατόρθωσε η Γαία να απαλλαγεί από τον πιεστικό Ουρανό ; Εγινε μέσω ενός τεχνουργήματος. Με ένα τέλειο εργαλείο , την άρπη (δρεπάνι), που χρησιμοποιούν οι αγρότες να θερίζουν τα στάχυα. Αυτήν κατεσκεύασε ο γιός της Γαίας, Κρόνος και μ’ αυτήν έκοψε τα γεννητικά μόρια του Ουρανού. Και εν συνεχεία ο Ζευς επαναστάτησε κατά του πατρός του Κρόνου και του πήρε την βασιλεία.

Ο Βωμός και το Θυσιαστήριο. Και τότε κατασκεύασαν οι Κύκλωπες τα όπλα , και τον Βωμόν και το Θυσιαστήριον , εις το οποίον επάνω έβαλαν τον Κεραυνόν και έφεραν αυτόν προς τον Δία σκεπασμένον. Επομένως , στηρίχθηκε στην τεχνολογία και για να εξοπλισθεί.
Δεύτερον από το δέρμα της Αιγός Αμαλθείας κατασκεύασε ασπίδα, η οποία ονομάσθη Αιγίς και την έφτιασε άτρωτη. Αρα μπορούμε να ομιλούμε για τεχνολογικό θαύμα της εποχής του. Υστερα έδωσε την Αιγίδα στην Αθηνά για να μεταφέρει την αμυντική τεχνολογία στον κόσμο της τότε πολιτισμένης Αθήνας.

 Το Κέρας της Αμαλθείας το έδωσε στις Νύμφες , διότι αυτές τον ανέθρεψαν και τον προφύλαξαν απο την βουλιμία του πατρός του Κρόνου , που έτρωγε τα παιδιά του μετά την γέννηση τους απο την Ρέα. Και πάλιν στην Τεχνολογία κατέφυγε ο Ζεύς για να πολεμήσει του Γίγαντες που επανεστάτησαν. Χρησιμποίησε την Αιγίδα σαν αμυντικό και τον Κεραυνόν σαν επιθετικό όπλο . Αλλιώς δεν θα τελείωνε ποτέ η Γιγαντομαχία, αν οι Κύκλωπες δεν κατασκεύαζαν αυτό το υπέροχο όπλο που ακόμη και σήμερον με διάφορα ονόματα(σφαίρα, οβίδα, πύραυλος κ. α ) εκτοξεύεται σαν κεραυνός στο για να πλήξει τον αντίπαλο και να δώσει την νίκην. Ετσι λύθηκε το πρόβλημα της Θεομαχίας. Βέβαια όλα αυτά έχουν και την αλληγορική τους έννοια.
Τρίτον  η Κλεψύδραν (κάποιο πλοίο) Οταν μεγάλωσε ο Ζευς οι Κρήτες=Κουρήτες χρησιμοποίησαν Κλεψύδραν για να τον διαπεραιώσουν στην απέναντι Πελοπόννησον και να τον φέρουν στα άγια χώματα της Μεσσηνίας, όπου τον παρέδωσαν στις Νύμφες , Ιθώμην και Νέδαν. Τότε λέγεται ότι οι Κούρητες κατέστησαν για πρώτη φορά τον Ολυμπιακόν Αγώνα στην Μεσσηνία εις ανάμνησιν της σωτηρίας του παιδός.[Στο παρελθόν η Ολυμπία υπήγετο στην Μεσσηνία]
Τέταρτον, το Παλάτι του Διός στον Ολυμπο Είχε κατασκευάσει παλάτι ο Ζευς και κατοικίες των θεών. Οταν κατέβηκε στην Βοιωτία χρησιμοποίησε φτερωτή άμαξα και επάνω έβαλε ξύλινο άγαλμα ενδεδυμένον ως γυναίκα , παριστάνουσα την Πλαταιά για να προκαλέσει την ζηλοτυπία της Ηρας. Δαίδαλα ονομάσθησαν τα αρχαία ξόανα από τον γλύπτη και μέγα μηχανικό Δαίδαλο.
Ο Ζευς εκράτησε την Τριάδα , με την διαφορά ότι αντικατέστησε του Τιτάνες με τους Ολυμπίους Θεούς. Τους Εκατόχειρες[=προηγμένη τεχνολογία της εποχής] και τους Κύκλωπες τους είχε συμμάχους, αλλά πιό πολύ τιμούσε τις Μούσες(=Επιστήμες-Γράμματα=Καλές Τέχνες) που τους παρέδωσε τα γράμματα και τις τέχνες για να διδάξουν, να εκπολιτίσουν και να φωτίσουν τους ανθρώπους, οι οποίοι εκείνη την εποχή ζούσαν κυριολεκτικά σε πρωτόγονη κατάσταση.
Το γένος του Διός ήταν τεχνολογικό Ανάπτυξε την Τεχνολογία και τις Επιστήμες, χωρίς όμως να προξενήσει ανατροπή και οικολογική ανισορροπία . Οι Ελληνες είχαν την επιστημονική θεωρητική κατάρτιση να προχωρήσουν στην τεχνολογική ανάπτυξη. Ομως δεν πρόχώρησαν διότι εσέβοντο την Αρμονία της Φύσεως και τον Συμπαντικό Φυσικό Νόμο, που διέπει τα πάντα μέσα στο Σύμπαν. Οι αρχαίοι σοφοί θεωρούσαν την τεχνολογική απασχόληση σαν “βάναυση” και σαν κατώτερη για ελευθέρους και ανεπτυγμένους διανοητικώς ανθρώπους, αλλά και ζημιογόνους , ίσως για τον άνθρωπο, όπως αποδεικνύεται σήμερον περίτρανα με την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας και των Πυρηνικών Όπλων κ.ο.κ. Επομένως και εδώ δικαιώθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες. Για τον λόγο αυτό ασχολούντο με θεωρητικές μελέτες και με αυτές έβαλαν πράγματι τις βάσεις σε όλες τις επιστήμες.

Ηθική και Πνευματική τελειοποίηση του Ανθρώπου Εκείνο που απασχολούσε τα μέγιστα τους Έλληνες ήτο το μέγιστο πρόβλημα του ανθρώπου, δηλαδή της ηθικής και πνευματικής τελειοποίησης και προαγωγής των ατόμων και των κοινωνιών , άνευ των οποίων οι άνθρωποι ελάχιστα διαφέρουν των ζώων. Πράγματι δεν είχαν άδικο και σήμερον δικαιώνονται πλήρως. Υπάρχουν πολλοί σοφοί και διανοούμενοι οι οποίοι αμφιβάλλουν εάν η αδίστακτη και αχαλίνωτη τεχνολογική ανάπτυξη συνετέλεσε στην πραγματική εξυπηρέτηση των ανθρώπων , δηλαδή στην επιβεβλημένη αλληλοκατανόηση αυτών και στην ορθή πνευματική και ηθική διαπαιδαγώγηση και εξύψωση των.

Οι Κοινωνίες της Ζούγκλας  Μια ματιά στις σημερινές κοινωνίες της ζούγκλας και της βαρβαρότητος , του άγχους και της ανασφάλειας, του εγκλήματος και των ναρκωτικών, θα μας πείσει περί της ορθής αντιλήψεως του Ελληνικού “Μέτρου” και στο θέμα της αναπτύξεως της Τεχνολογίας. Η Δύση με την πτώση των Αξιών της και την υιοθέτηση των μηδενιστικών και αφύσικων δοξασιών της έχει πέσει στο χάος , την αφασία και βαδίζει ολοταχώς στην αυτοκτονία της.

Βεβαία Αυτοκτονία της Δύσεως . Ενώ έχει απαγορεύσει την κριτική στην Ισλαμική εισβολή των λαθρομεταναστών η οποία  διαλύει το εσωτερικό της  , δεν τολμάει να κάνει κριτική και στις ισλαμοφασιστικές  χώρες οι οποίες απαγορεύουν κάθε δυτική έκφραση

Αυτή η διπλή τάση  ανοχής  του ισλαμισμού και παραίτησης από την  κριτική των ισλαμοφαστικών  καθεστώτων  ισοδυναμέι με βεβαία αυτοκτονία του Δυτικού κόσμου.  Η πνευματική και φυσική του εξαφάνιση είναι βεβαία αν δεν κινητοποιηθεί και δεν βρει από το τέλμα των αφύσικων και ουτοπιστικών δοξασιών του (ΛΟΑΤΚΙ κλπ)  

Έλλειψη Μέτρου –Τάση ευδαιμονισμού  Την τάση του ευδαιμονισμού προώθησαν σαν δοξασία οι “άσπονδοι φίλοι” μας, οι άνθρωποι των αντικατοπτρισμών της ερήμου, και των θαυμάτων της θεοκρατίας του Παραδείσου και της Κολάσεως . Τώρα ο άνθρωπος από φόβο μήπως χάσει τα υλικά   αγαθά έχει γίνει δούλος της τεχνολογίας και ουδείς γνωρίζει που αυτή τον οδηγεί, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αυτοκαταστροφή του.
Τεχνολογία Προκατακλυσμιαίας  Εποχής Θα χρειαζόμαστε ολόκληρο τόμο για να περιγράψουμε τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Διογενών της Προκατακλυσμιαίας(Αιγαίων, Πελασγών, Μινωιτών , Μυκηναίων )και της μετέπειτα Εποχής. Θα αναφέρω μόνον μια καταπληκτική εφεύρεση που φέρει το όνομα Τάλως . Κανείς ως τώρα δεν μπόρεσε να πει μετά βεβαιότητος αν αυτός ήτο άνθρωπος ή ένα ανθρωποειδές ρομπότ προηγμένης τεχνολογίας. Σύμφωνα με την Ελληνική Αρχαιολογία, «ο Τάλως ήτο φύλαξ της Κρήτης, άνθρωπος του Χαλκού γένους, χαλκούς ων και αυτός»

Η Αλληγορία του θεού Ηφαίστου στον Όλυμπο Έδωκε δε αυτόν ο Ήφαιστος στον βασιλιά Μίνωα . Αλλοι δε λέγουν ότι ήτο ταύρος. Το δε σώμα του είχεν παράξενη κατασκευήν. Διότι είχεν μίαν μόνον φλέβα απο του αυχένος μέχρι των ποδών, ήτις ήτο πεφραγμένη (στουπωμένη) με ένα ήλον(καρφί) χαλκούν , για να μην χύνεται το αίμα. Ο Τάλω περιήρχετο την Κρήτην τρεις φορές την ημέραν , παρατηρών, για να μην πλησιάσει κάποιος αυτήν. Εξ αυτού αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο προηγμένο μηχάνημα ήτο ! Ιδών δε τους Αργοναύτες ερχομένους , έρριπτε λίθους επ’ αυτών για να μην πλησιάσουν την νήσον. Αλλά η Μήδεια εξηπάτησεν αυτόν, υποσχόμενη να τον καταστήσει αθάνατον. Και έτσι τράβηξε τον ήλον απο την φλέβα αυτού και εχύθηκε το αίμα του και απέθανε. Αλλοι πάλι λένε ότι ενέβαλε εις αυτόν μανίαν-δηλαδή τον τρέλλανε. Σήμερον με την γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα λέγαμε – ότι του κατέστρεψε το πρόγραμμα με κάποιον ιό(virus) και έτσι τον εξουδετέρωσε Κάθε ανακάλυψη έχει και το αντίδοτο της. Ήταν πράγματι αυτόματο ρομπότ, ο Τάλω ; Κανείς δεν είναι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να αρνηθεί όλα αυτά. Η αμφιβολία είναι όμως συστατικό της μαθήσεως και της προόδου. Γιατί τίποτα δεν είναι οριστικό. Όσο προχωρεί η γνώση τόσο θα είμαστε σε θέση να εξηγούμε όλο και περισσότερα σκοτεινά σημεία του παρελθόντος . Όμως και μόνον να σκεφθούν τέτοια -έστω και φανταστικά ακόμη και σήμερον – δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Ποιός μπορούσε αλήθεια να εξηγήσει την συσκευή των αρχαίων Ελλήνων(τον αρχαίο υπολογιστή-αστρολάβο του ναυαγίου των Αντικυθήρων ), πριν ανακαλυφθεί το κομπιούτερ της σύγχρονης εποχής μετά τον Β! ΠΠ ;

Οι Θεραπαινίδες των Μινωιτων Ελλήνων  Ήταν τότε που οι θεοί ζευγάρωναν με τις κόρες των ανθρώπων και οι γενιές των ημιθέων βασίλευαν στη γη. Ήταν τότε που το σφυρί του Ηφαίστου χάλκευε τους τρομερούς κεραυνούς του πατέρα των θεών, του Δία, πάνω στο αμόνι του σιδηρουργείου του. Κάποτε το αίμα του προκατόχου και πατέρα του Δία, του Κρόνου, είχε στάξει στα νερά της Κύπρου μετά από τον ακρωτηριασμό του από το γιο του, και από τις σταγόνες αυτές γεννήθηκε η Αφροδίτη, αδερφή και σύζυγος του Ηφαίστου. Το DNA, τότε, των θεών δεν ήταν βεβαρημένο. Η αιμομιξία δεν ήταν αμαρτία. Αυτό το αίμα των θεών, τον ιχώρ, έβαλε ο Ήφαιστος στη φλέβα του γιγάντιου μεταλλικού άνδρα που έφτιαξε στο εργαστήριο του, για να του δώσει ζωή.

 Οι Πατρώοι Θεοί εφεύρον τις περισσότερες Επιστήμες και Τέχνες.
1/ Την Νομισματοχαρακτικήν εφεύρε η Ηρα –Μονέτα
2/ Τις Καλές Τέχνες ( Ποιητική, Εποποιία, Τραγωδία, Δραματική, Ελεγεία, Ωδή, Κωμωδία, Ιστορία, Ρητορική, Χορός κ.α) οι Μούσες
3/ Την Νομική η Θέμις
4/ Την Ιατρική ο Ασκληπιός και Ιπποκράτης
5/ Την Γεωγραφία ο Στράβων, Πειθέας
6/ Την Εμπορικήν ο Ερμής
7/ Την Γεωργική η Δήμητρα
8/ Την Αμπελουγρικήν ο Διόνυσος
9/ Την Ποιμενικήν(κτηνοτροφία) ο Παν
10/ Την Πολεμική Τέχνη ο Αρης
11/ Την Χειροτεχνία και Ελαιουργία η Εργάνη Αθηνά
12/ Την Μελισουργία ο Αρισταίος
13/ Την Γεωμετρία ο Ευκλείδης
14/ Την Ιππικήν ο Κάστωρ και οι Αμαζώνες

 15/ Τους “Ολυμπιακούς Αγώνες” ο ίδιος ο Ζευς και ο Ηρακλής κ.ο.κ
Οι Έλληνες ανακάλυψαν τον Ανθρωπισμό
. Όμως οι Έλληνες παράλληλα με την Επιστήμη-Τεχνολογία είχαν αναπτύξει και τον Ανθρωπισμό με το « Μέτρον Ανθρωπος» και το « Γνώθι σαυτόν»

Οι Έλληνες έφτιαξαν και το πλοίο του Δευκαλίωνος πριν από την Κιβωτό. Ας μας πει ο Ιουδαιοχριστιανισμός ένα και μόνον επιστημονικό ή τεχνολογικό του επίτευγμα, εκτός φυσικά από την Κιβωτό του Νώε, που κι’ αυτή είναι κακέκτυπη και κακότεχνη αντιγραφή απο το πλοίο του Δευκαλίωνος και της Πύρας. Παρέλειψα να αναφέρω τα παγκάρια των ναών και τις ρομφαίες των προφητών, με τις οποίες παίρνουν τα κεφάλια των απίστων στους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς πολέμους που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα .

Οι Έλληνες παγιδευμένοι στην πλάνη  Το τραγικό είναι ότι οι Ελληνες παγιδευμένοι στο ψέμμα του Ιουδαιοχριστιανισμού, ότι τάχα Χριστιανισμός=Ελληνισμός είναι ταυτόσημα, δεν αντιλαμβάνονται ότι υπηρετούν τον προαιώνιο εχθρό μας.

Ποτέ ο Χριστιανισμός δεν έγινε φιλικός  στον Έλληνισμό Είναι όντως σχιζοφρενικό το Χριστιανικό ιερατείο να δοξάζει και να υμνεί μέσα από την Βίβλο της Σιών, τον «γενάρχη» της Αβραάμ και τον Γιαχβέ και απο την άλλη να θεωρεί εχθρό της τους Εβραίους!! Τραγελαφικό είναι επίσης οι Έλληνες Χριστιανοί να αφορίζουν τον Ελληνισμό, τουτέστιν τους εαυτούς τους και από την άλλη να λένε ότι είναι ακραιφνείς Ελληνες!!.
Αργος ο ναυπηγός της Αργούς  Οι Έλληνες είχαν ανεπτυγμένη φαντασία, πράγμα που μαρτυρεί και η Ελληνική Μυθολογία. Από την φαντασία όμως οι μεγάλοι τεχνολόγοι της εποχής εκείνης έφτασαν στην πράξη όπως λ.χ: ο Αργος(ο ναυπηγός του πρώτου πλοίου –«Αργώ» )

Οι Πελασγοί  τα κυκλώπεια τείχη,

Οι Μινύες (τα αποστραγγιστικά έργα Κωπαίδος και Αργολίδος )

Ο Δαίδαλος την πρώτη πτητική μηχανή

Ο Αρχιμήδης τα κοίλα κάτοπτρα ,

Ο Αρχύτας το αεριωθούμενο περιστέρι ,

Ο Ηρων Αλεξανδρεύς την ατμομηχανή και εκατοντάδες άλλες ευφευρέσεις,

 Ο Ευπαλίνος το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου,

ο Αρίσταρχος το Ηλιοκετρικό σύστημα Ο

 Πυθαγόρας τις ουράνιες σφαίρες και την μηχανική του Ουρανού

Ο Δεινοκράτης μέγας μηχανικός-κατασκευαστής του Μ. Αλεξάνδρου, έκτισε εκατοντάδες Αλεξάνδρειες στην Ανατολή

Πλειάδες άλλοι κορυφαίοι τεχνολόγοι που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.
Το πρόβλημα δεν είναι τι έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι , αλλά τι κάνουμε εμείς τώρα; Ας τους μιμηθούμε λοιπόν και ας τους ξεπεράσουν απανταχού της Γης, τα Παιδιά του Ελληνισμού. Αυτή πρέπει να είναι η νέα μας πρόκληση και όχι ο αρνητισμός , σκοταδισμός, το βόλεμα και η αδράνεια , ούτε φυσικά η χυδαία πατριδοκαπηλία.


 Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


Κάθε πόλεμος κερδίζεται με την ανδρεία και την νέα τεχνολογία στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι στοιχείο αιφνιδιασμού εν συνδυασμώ και προς τον ελιγμόν. Με το νέο μακρύ δόρυ κατόρθωσε ο Αλέξανδρος να φθάσει στα πέρατα του κόσμου, με τα άρματα μάχης κέρδισαν οι Γερμανοί τις πρώτες νίκες στο Β!Π.Π , με το Πυρηνικό Όπλο οι Αμερικανοί κέρδισαν τον πόλεμο στον Ειρηνικό. Και οι Έλληνες στην Τροία νίκησαν τους Τρώες διότι διέθεταν καλλίτερες και πιο ανθεκτικές ασπίδες . Ο Σ.Α Παϊπέτης Καθηγητής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών μας αναλύει την τεχνολογία των Μυκηναϊκών ασπίδων.
Τα Ομηρικά Έπη εμπεριέχουν Υψηλή Τεχνολογία Η παλαιά αντίληψη, ότι η αναζήτηση επιστημονικού γνωστικού περιεχομένου στα Ομηρικά έπη είναι άσκοπη, αποδεικνύεται από τα πράγματα ανυπόστατη. Είναι γεγονός ότι σε ένα επικό ποίημα υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα στη σωστή απόδοση εννοιών, πραγμάτων και γεγονότων, ενώ η ανάμιξη του παλαιού με το νέο είναι αναπόφευκτη. Όμως υπάρχουν περιγραφές, οι οποίες για ένα ειδικό επιστήμονα ή τεχνικό, είναι αναμφίβολα εξαιρετικά αποκαλυπτικές.. Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη ήδη το 1911. Σήμερα όμως, μετά από ένα αιώνα και με δεδομένη την πρόοδο των επιστημών που συντελέστηκε σ’ αυτό το διάστημα, είναι βέβαιο ότι τα επιστημονικά στοιχεία που περιέχονται στα έπη είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται.
Προηγμένη τεχνολογική γνώση Όπως  αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν πρόκειται για απλές καταγραφές που υπαινίσσονται την ύπαρξη επιστημονικής γνώσης, αλλά σχεδόν για ουσιαστική επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες της ομηρικής εποχής ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης. Οι υπάρχουσες περιγραφές επιτρέπουν όχι μόνο τη διαπίστωση αυτή, αλλά καθιστούν δυνατή την ανακατασκευή των εξεταζομένων στοιχείων, ώστε να μπορούν να μελετηθούν πειραματικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση και τις δυνατότητες τους.Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι τα πελώρια αυτά μνημεία της ανθρωπότητας πρέπει, τουλάχιστον κάθε εκατό χρόνια, να επανεξετάζονται από τους επί μέρους ειδικούς, με τη βεβαιότητα ότι θα ανακαλυφθεί καινούρια γνώση!

Ιλιάδα: συσσωρευμένη Γνώση πολλών χιλιετιών
 Δεν είναι μόνο υπέροχο “λογοτεχνικό μνημείο, αλλά  φαίνεται να έχει συσσωρεύσει τις πολιτιστικές προσπάθειες πολλών γενεών μέσα σε πολλούς αιώνες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εμφανίστηκε κατά το τέλος ή το απόγειο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά μάλλον κατά το ξεκίνημα του. Ο Όμηρος εμφανίζεται ως κήρυκας ή προάγγελος του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα – ένας κήρυκας με ανάστημα τόσο γιγάντιο που ακόμα και σήμερα μας επισκιάζει. Η Ιλιάδα είναι ένα πολεμικό αφήγημα: οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και εμπολέμους είναι τρομακτικές. Αντίστοιχα το τεχνολογικό περιεχόμενο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα επινοήματα, τα τεχνάσματα αλλά και η βαθιά γνώση τεχνικών μεθόδων, που σχεδόν ακουμπούν τα σύνορα της σύγχρονης τεχνολογίας, βρίσκονται εκεί σε αφθονία.
ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ
Από τους Ομηρικούς στίχους στο σύγχρονο εργαστήριο!

Ασπίδες   Αχιλλέα και   Αίαντα του Τελαμώνιου  Και οι δύο είναι κατασκευές πολύστρωτες (laminatedstructures), αποτελούνται δηλαδή από επάλληλα ελάσματα ή στρώσεις υλικών με διαφορετικές ιδιότητες, κατάλληλα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με τρόπο που τελικά οι ιδιότητες της κατασκευής είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες έναντι μιας κατασκευής, φτιαγμένης από ένα και μοναδικό υλικό. Τέτοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον στις σύγχρονες βιομηχανικές αλλά και αεροδιαστημικές κατασκευές.

Ασπίδες διαφορετικών κατασκευών Όμως η λειτουργία κάθε μιας από τις ασπίδες αυτές στηρίζεται σε διαφορετική αρχή της μηχανικής επιστήμης. Για να μελετηθεί κάθε ασπίδα ως πολύστρωτη κατασκευή, απαιτήθηκε η ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου. Ειδικά για την ασπίδα του Αίαντα, τα απαιτούμενα υλικά δεν ήταν απαγορευτικά από οικονομική άποψη, όπως για την ασπίδα του Αχιλλέα. Έτσι μπόρεσε να κατασκευαστεί και το φυσικό μοντέλο, δηλαδή μια πλήρης σειρά δοκιμίων, η συμπεριφορά των οποίων δοκιμάστηκε πειραματικά!

Η ανάπτυξη των μοντέλων βασίστηκε σε μια σειρά παραδοχών, οι οποίες όμως ήταν απόλυτα ρεαλιστικές. Π.χ., ότι οι επάλληλες στρώσεις ήταν ισοπαχείς, ότι το συνολικό βάρος της ασπίδας δεν ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ανθρώπου που τη χρησιμοποιούσε, έστω κι αν ήταν ημίθεος, ότι η κινητική ενέργεια του δόρατος, τη στιγμή που κτυπούσε την ασπίδα, ήταν όση περίπου και του ακοντιστή που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αντίστοιχο άθλημα κ.λπ.

Τα κείμενα της Ιλιάδας φωτίζουν την τεχνολογία, Οπως θα δούμε, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά και παρέχουν επαρκή δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για την αριθμητική προσομοίωση του κάθε όπλου και της συμπεριφοράς του: Ένα δόρυ με αιχμή από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο του κασσιτέρου) έκρουσε την ασπίδα. Αν και η ακριβής γεωμετρία της ασπίδας και του δόρατος δεν είναι επακριβώς γνωστή, από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, καθώς σχηματικές και ζωγραφικές αναπαραστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά εύγλωττες.

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται στην Ιλιάδα για την ασπίδα του Αχιλλέα, εκτός από τη μακρά περιγραφή των εξωτερικών της παραστάσεων, είναι οι εξής:

α) Η πρώτη περιγραφή ρομπότ στην ιστορία (άποψη του Isaac Asimov για τα χρυσά κορίτσια που βοηθούσαν τον Ήφαιστο, 1412-422):

Και τες φυσούνες μάκρυνεν απ’ την φωτιά και όλα \ Εσύναξε τα σύνεργα σ’ εν’ αργυρό λαρνάκι, \ Και με σφουγγάρι εκάθαρε το πρόσωπο, τα χέρια,\ Τον τράχηλον τον δυνατόν, τα δασερά του στήθη. \ Χιτώνα ενδύθη, εφούχτωσε σκήπτρο παχύ κι εβγήκε \ χωλαίνοντας και ανάλαφρα τον κύριον εστηρίζαν \ θεράπαινες ολόχρυσες, σαν ζωντανά κοράσια. \ Δύναμιν έχουν και φωνήν, νουν έχουν εις τες φρένες, \και τεχνουργήματ’ έμαθαν από τους αθανάτους. \ Εκείνες τον επρόσεχαν. Κι εσυρθη αυτός πλησίον \ στη Θέτιδα κι εκάθησε σ’ ένα θρονί ωραίο.

β) Η πρώτη περιγραφή πλήρως αυτοματοποιημένου εργαστηρίου (Σ 468-473):

Είπε και αυτού την άφησε και πήγε στες φυσούνες, \ στο πυρ τες στρέφει και γοργά να εργάζονται προστάζει. \ Φυσούνες είκοσι φυσούν στες κάψες τους και βγάζουν \ ευκολοφύσητην πνοήν σφοδρήν ή μετρημένην, \ πότε με βία πότε σιγά να υπηρετούν, ως θέλει \ ο Ήφαιστος, ώστ’ εύκολα το έργο να τελειώσει.

γ) Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ασπίδας (1474-481):

Σκληρόνχαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυ σάφι \ και ασήμι βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ’ αμόνι \ εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι \ σφύραν αδρανεί δυνατήν και το διλάβι στ’ άλλο. \ Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην \ όληνμε τέχνηνκαι τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον \ με πέντε διπλές έγινεν η ασπίδα και σ’ εκείνην \ λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν
.

δ) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αινεία {Υ 261-272):

Κι από το σώμα του μακράν την κράτησε ο Πηλείδης \ Φοβούμενος μην εύκολα τη σπάσει πέρα ως πέρα \Του Αινείου τομακρόσκιον κοντάρι του ανδρειωμένουζ \ Και δεν εννόησε ο μωρός ότι τα δοξασμένα \ Των θεών δώρ’ από θνητούς ευκόλως δεν νικούνται, \ Μηδέ ποσώς υποχωρούν και τότε την ασπίδα \ Δεν έσπασε το δυνατό κοντάρι του ανδρειωμένου. \ Ότι την φύλαξε ο χρυσός, δώρο του Ηφαίστου θείον \ δύο δίπλες εδιαπέρασεν και τρεις ήσαν ακόμη, \ Τι πέντε δίπλες ο χωλός τεχνίτης είχε στρώσει, \ δύο χάλκινες και μέσαθε του κασσιτέρου δύο, \μιανχρυσήν, που κράτησε το φράξινο κοντάρι.

ε) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αστεροπαίο (Φ 161-
164):

Εις τες φοβέρες σήκωσεν ο θείος Αχιλλέας \την λόγχην και τες δύο του ο Αστεροπαίος ήρως, \ Ότι του ερχόταν βολικά και με τα δύο του χέρια. \ Με τηνμιανλόγχη κτύπησε τον κύκλον της ασπίδος, \ αλλά την κράτησε ο χρυσός, το δώρημα το θείο


Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ

Στην Ιλιάδα υπάρχουν οι ακόλουθες περιγραφές για την ασπίδα του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη μονομαχία του με τον Έκτορα (Η 219-232, 244-248, 258-267):

Και ο Αίας επροχώρησε μ’ ασπίδα ωσάν πύργον

«Χάλκινην μ’ επτά δέρματα, που του έκαμε ο Τυχίος \ των σκυτοτόμων έξοχος, εγκάτοικος στην Ύλην, \ λαμπρήν την ετεχνούργησεν εφτά-διπληνμε δέρμα \ δυνατών ταύρων, κι έβαλεν δίπλαν χαλκού ογδόην. \ Αυτήν στα στήθη επρόβαλεν ο Τελαμώνιος Αίας. \ Κι εστάθη εμπρός στον Έκτορα και τούπε με φοβέρες: \ «Ω Έκτωρ, θα γνωρίσεις συ, μόνος με μόνον τώρα, \ αν άλλοι εδώ των Δαναών ευρίσκονται ανδρει ωμένοι, \ έξω από τον λεοντόκαρδον Πηλείδην ανδροφόνον, \ Αλλ’ αυτός μένει στα κυρτά θαλασσοπόρο πλοία, \ Αφού στον πρώτον αρχηγόν Ατρείδην εχολώθη. \ Αλλ’ εμείς είμεθ’ αρκετοί με σε να μετρηθούμε \ Και πάμπολλοι, αλλ’ άρχισε πρώτος εσύ την μάχην».

Ο Έκτορας είπε

«Το μακρόσκιον ετίναξε κοντάρι. \ Και την φρικτήν του Αίαντος εκτύπησεν ασπίδα \ Και τον χαλκόν που όγδοος επτά σκεπάζει δίπλες. \Τες έξι δίπλες έσχισε κι εστάθη στην εβδόμην \ Της λόγχης ο σκληρός χαλκός…
και ο Έκτωρ πρώτος έκρουσε στηνμέσην την ασπίδα, \ και η λόγχη δεν την έσπασε, ώστ’ εκυρτώθ’ η άκρη \ τότε πηδώντας έμπηξε την λόγχην στην ασπίδα \ του Έκτορος και απ’ την ορμήν τον έκοψεν ο Αίας, \ και τονλαιμόν του λάβωσε η λόγχη κι έσταξ’ αίμα. \ Και όμως ο Έκτωρ μ’ όλ’ αυτά την μάχην δεν αφήνει. \ Τραβιέται οπίσω κι απ’ την γην με το τρανό του χέρι \ Πέτραν σηκώνει ολόμαυρην, μεγάλην και τραχείαν \ Του Αίαντος την φοβερήν επτάδιπλην ασπίδα \ Μ’ αυτήν κτυπά στον ομφαλόν κι εβρόντησε ο χαλκός της.»

Πως περιγράφεται
η ασπίδα του Αίαντα

Αποτελούμενη από επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα όγδοο εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο. Αναφέρεται και ο κατασκευαστής της, ο Τυχίος από την Ύλη, που ήταν ονομαστός τεχνίτης του δέρματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μηχανισμός λειτουργίας της ασπίδας βασίζεται στην τριβή. Κατά την κρούση του δόρατος, η ασπίδα παρα μορφώνεται και η τριβή ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος απορροφά την ενέργεια της κρούσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ικανού αριθμού στρώσεων και, όπως αποδείχθηκε, οι επτά στρώσεις αποτελούν τον ελάχιστο (και ιδανικό) αριθμό, που κάνει την ασπίδα άτρωτη κάτω από τις δοσμένες συνθήκες (Εικ. 4). Το γεγονός αυτό, που επίσης επιβεβαιώνει απόλυτα τις ομηρικές περιγραφές, επαληθεύεται με τα παρόντα αποτελέσματα τόσο αριθμητικά όσο και πειραματικά με βάση τα μοντέλα της προηγούμενης περίπτωσης.


Εκτός από την αριθμητική έγινε και πειραματική μελέτη, κατά την οποία τα μοντέλα της ασπίδας κατασκευάστηκαν και δοκιμάσθηκαν σε διάτρηση, με τη βοήθεια αεροβόλου όπλου (Εικ. 5), του οποίου το βλήμα περιείχε ενέργεια όση και το δόρυ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δοκιμάστηκαν διάφοροι συνδυασμοί αριθμού και πάχους στρώσεων, με το συνολικό πάχος της ασπίδας να παραμένει σταθερό. Επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι ο αριθμός των επτά στρώσεων είναι αναγκαίος για τη μη διάτρηση της ασπίδας και επίσης η ακρίβεια της ομηρικής περιγραφής ότι η τελευταία (όγδοη) στρώση του δέρματος συγκράτησε το δόρυ».

Μέχρι κεραίας επαληλθεύτηκαν  τα αποτελέσματα  τωνεξαιρετικά λεπτομερειακών περιγραφών της Ιλιάδας για την κατασκευή και τη συμπεριφορά στη μάχη των ασπίδων του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην περιοχή της λεγόμενης πειραματικής αρχαιολογίας. Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες της εποχής εκείνης κατείχαν τεχνολογικές γνώσεις εξαιρετικά προηγμένες ακόμη και με σημερινά κριτήρια.
Ο Θαυμαστός κόσμος της Ιλιάδας μας εκπλήττει  Ασφαλώς δεν υπάρχουν αποδείξεις επιστημονικής γνώσης που να στήριζε τις τεχνολογικές αυτές δυνατότητες και πάλι όμως εγείρονται ερωτηματικά που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ιδιαίτερα εν όψει του τρόπου, με τον οποίο οι περιγραφές αυτές έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή προφορικά (τουλάχιστο μέχρι να εφευρεθεί η γραφή) από γενεά σε γενεά, χωρίς όμως να χάσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Έτσι η ύπαρξη ενός θαυμαστού κόσμου, όχι μόνο γεμάτου με αρμονία και κάλλος αλλά και τεχνολογικά προηγμένου σε εκπληκτικό βαθμό, δεν αποτελεί προϊόν φαντα σίας ή ποιητικής έμπνευσης, αλλά φαίνεται να ήταν απόλυτα χειροπιαστή πραγματικότητα.

Ο Τάλως, το ανθρωπόμορφο αυτόματο, δεν ήταν το πρώτο κατασκεύασμα του Ηφαίστου. Ο Όμηρος μας λεει πως είχε φτιάξει χρυσές υπηρέτριες, που μπορούσαν να κινούνται, να μιλούν και να σκέφτονται σαν ανθρώπινα πλάσματα:
“…υπό δ΄ αμφίπολοι ρώοντο άνακτι χρύσειαι, ζωήσι νεήνισσιν εϊκυίαι της εν μεν νοός εστί μετά φρεσίν, εν δε και αυδή και σθένος…….

Για το μέγεθος του Τάλου ο Απολλόδωρος γράφει: “…Ούτως ο Τάλως τρις εκάστης ημέρας την νήσον περιτροχάζων ετήρει….”, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος: “…..τρις περί χαλκείοις Κρήτην ποσί δινεύοντα……”. Η Κρήτη έχει γραμμικό μήκος 254 χιλιόμετρα και περίμετρο 980 χιλιόμετρα. Συνεπώς ο Τάλως στην διάρκεια της ημέρας (12 ώρες ) έκανε 980 Χ 3=2940 χιλιόμετρα μέσα σε 12 ώρες, δηλαδή είχε μέση ωριαία ταχύτητα 245 χλμ/ώρα! Ο Απολλόδωρος, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος και ο Λουκιανός αναφέρουν ότι ο Τάλως ήταν καμωμένος από χαλκό. Πιθανόν ήταν από μπρούτζο (κράμα χαλκού-κασσίτερου) καθώς ο σκέτος χαλκός είναι αρκετά μαλακός. Στοιχεία γι αυτό έχουμε και λόγω του χρώματος του Τάλου που εικονίζετε σε αγγεία ως χρυσοπράσινος, που είναι το χρώμα του μπρούτζου, ενώ ο Απολλώνιος λεει: “…και ήταν φτιαγμένος από το είδος εκείνο του χαλκού και ήταν όλος χάλκινος…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από όλα τα ανωτέρω αναφερθέντα τόσον των Ορφικών αναφορών όσον και όλων των άλλων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι από τα πολύ παλιά αρχαία χρόνια οι Έλληνες Μύστες γνώριζαν την Τεχνογνωσία της Αντιβαρύτητας και μπορούσαν οι ίδιοι και πετούσαν.
Αυτή η γνώση αποδεικνύεται από τα Ορφικά ότι διασώθηκε μέχρι και την εποχή τους δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι και την δευτέρα χιλιετία π.χ. προφανώς σε ειδικές ομάδες ανθρώπων , Μυστών. Αλλά και από το περιστατικό του Άβαρι που δώρισε στον Πυθαγόρα τον «οιστό» με τον οποίον πετούσε, αποδεικνύεται ότι και στον 6ον ακόμα αιώνα υπήρχε σε ειδικούς αυτή η τεχνογνωσία . Αλλά και από τον αποσυμβολισμό των δύο αναφερθέντων μύθων του Ερμού , αφενός με τους συμπλεκόμενους όφεις και αφετέρου με τον νικηφόρο αγώνα εναντίον του Έρωτα (Ελξη)
Όπως επίσης και από τον αντίστοιχο Μύθο της ΙΡΙΔΟΣ με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, καθίσταται απολύτως φανερό ότι υπήρχε πράγματι τέτοια τεχνογνωσία.

Επίλογος

 Πόσο μεγάλοι εγκέφαλοι ήταν οι πρόγονοι μας που μπόρεσαν χωρίς βία και με δημοκρατικές μεθόδους από τα πανάρχαια χρόνια να δημιουργήσουν μια αρμονική κοινωνία  που όμοια της δεν έγινε ακόμη.

Πως μπόρεσαν να συλλάβουν ένα σύστημα (θεωρία και πράξη) με το οποίο μετέβαλαν την άγρια φύση του ανθρώπου χωρίς την επιβολή  βίας  σε καλή κ’αγαθή και έκαναν τον άνθρωπο ενάρετο. Και ενώ πέρασαν χιλιετίες από τότε ο άνθρωπος ακόμη βρίσκεται σε τεχνολογική μεν πρόοδο, αλλά σε πρωτόγονη ψυχοπνευματική κατάσταση . Και το χάσμα μεταξύ των αυξάνει μαζί με τους κινδύνους που ελογχεύουν για ολόκληρη την ανθρωπότητα

 Το μυστικό τους ήταν ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τους Νόμους της Φύσεως και θεωρούσαν τους εαυτούς του όντα της Φύσεως και όχι εξωκοσμικά ή μηχανιστικά και ξεκομμένα από τη μητέρα Γαία.  Οι πανάρχαιοι Ορφικοί Ύμνοι το μαρτυρούν

Πηγές για τις Ομηρικές Ασπίδες

1. Η επιστήμη της φύσεως παρ’ Ομήρω, Αθήνα 1891. Βλ. έκδοση 1977 από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών με εκτενή εισαγωγή υπό Σ. Α. Παϊτιέτη και πρόλογο, μεταφράσεις χωρίων και παρατηρήσεις υπό Σ. Λ.Σκατσή
2. Τα κείμενα της Ιλιάδας που ακολουθούν είναι από τη μετάφραση του Ιακώβου Πολυλά. Η ιδέα πρωτοπα ρουσιάστηκε στο Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1980 (βλ. Πρακτικά, Σ. Α. Παϊπέτη, Ποίηση και τεχνολογία)
3. Οι αριθμητικοί κώδικες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη βασίζονται σε κώδικες που ανα πτύχθηκαν από το Methods Development Group στο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) των ΗΠΑ, ίδρυμα που επί τριάντα σχεδόν χρόνια κατέχει τα αναμφισβήτητα πρωτεία στο πεδίο. (Βλ. Κ. Williams, Simulation of Damage Progression in Laminated Composite Plates, 5th International LSDYNA Users Conference. Ed. John Mc Kinney & Tony Taylor. September 21-22,1998. Southfield, Michigan)
4. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part A: The Shield of Achilles, Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001
5. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part B: The Shield of Ajax Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001.(Του Σ.Α Παϊπέτη Καθηγητή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών)

Θεοδόσης Τάσιος. Η Τεχνολογία στην Αρχαιότητα

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bc_rgNsA2ME

Αρχιτεκτονική, χωροθεσία και εξοπλισμός των οικιών στην αρχαία Αθήνα

ΤΕΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *