ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ- ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ε.Δ – ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές να μην εκμεταλλευτεί αμέσως το Δίκαιο της Θάλασσας και να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα της. Αντίθετα  όλες   οι κυβερνήσεις  εξ αιτίας φοβικών συνδρόμων, ανικανότητος, αδιαφορίας και  οκνηρίας άφησαν ανοιχτά και απροσδιόριστα τα σύνορα μας,  γίναμε «ξέφραγο αμπέλι» και ο κάθε επίβουλος   τα παραβιάζει και επιχειρεί να τα εκμεταλλευθεί   .  Παρότι  οι πλέον έγκυροι γεωπολιτικοί   ειδικοί συμβουλεύουν  την άμεση ανακήρυξη της  ΑΟΖ, το ΥΠΕΞ κινείται με ρυθμό χελώνας εδώ και δεκαετίες όταν οι Τούρκοι που στερούνται ΑΟΖ κάνουν σάλτα.

Καλή η πρόσφατη δήλωση των ηγετών της Ε.Ε για την «συμφωνία- εκτρωμα» Τουρκίας-Λιβύης αλλά πολύ ισχνή   διότι δεν συνοδεύεται   από  κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η οποία  προβαίνει σε τετελεσμένα όπως ο Χίτλερ  . Επομένως η κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει επί του θέματος για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων  .

  Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  να πάρει σαφή θέση-πέραν του ευχολογίου του κ. Πομπέο- έναντι των παράνομων απαιτήσεων της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας,  αλλά   και για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας σε περίπτωση επίθεσεως της Τουρκίας ,  δεδομένου μάλιστα ότι απειλείται  η βάση της Σούδας .Τούτο καθίσταται επιτακτικό μετά : α/ τις δηλώσεις-«ύμνος» του κ. Τραμπ υπέρ Ερντογάν και της Τουρκίας ως τον ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ  β/ της συμφωνίας για την Συρία  με την δημιουργία ζώνης ασφαλείας, με την οποία η Τουρκία εξασφάλισε   τα νώτα της από ανατολών και έκτοτε  εστράφη απειλητικά  προς Ελλάδα- Κύπρο .  

Να  θέσει θέμα     αλλαγής   Καταστατικού του  ΝΑΤΟ,  το οποίον  νίπτει τας χείρας του ως ‘Πόντιος Πιλάτος’ στις αυθαιρεσίες  και   απειλές πολέμου   ενός κράτους μέλους του (εν προκειμένω της Τουρκίας) εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους του (της Ελλάδος)  

Στο μεταξύ η Ελλάς τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους και συμμάχους :

Α/Εσωσε τις Ευρωπαϊκές τράπεζες  με την επιβολή     εξοντωτικών μνημονίων στον   Ελληνικό λαό

Β/ Τηρεί πιστά την συμφωνία του Δουβλίνου 1 & 2  με τις οποίες η χώρα μας έγινε χώρος φιλοξενίας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Γ/Έχει παραχωρήσει τις βάσεις που ζήτησαν οι ΗΠΑ χωρίς κανένα οικονομικό ή γεωπολιτικό αντάλλαγμα

Κατόπιν των ανωτέρω  η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει την στάση της και να σταματήσει να είναι το «καλό παιδί»   το πάντα φοβισμένο και πρόθυμο στα θελήματα των συμμάχων και εταίρων  όταν μάλιστα είναι αντίθετα προς τα εθνικά μας συμφέροντα . Πρέπει να γίνει περισσότερο ρεαλιστική ήτοι:

1/ Η  Κυβέρνηση να προβεί το ταχύτερο στην ανακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο με  την αποστολή χαρτών με συντεταγμένες στον ΟΗΕ . Αυτή να καλύπτει όλο το μήκος των ακτών   μας   προς Ιταλία , Αλβανία και με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

2/ Η Ε.Ε να  υιοθετήσει και να προστατεύσει την Ελληνική ΑΟΖ σαν Ευρωπαϊκό σύνορο προς Ανατολάς και Νότο με δήλωση της στον ΟΗΕ

3/ Να στείλει πλοία για την περιφρούρηση της Ελληνικής/Ευρωπαϊκής ΑΟΖ, τα οποία θα περιπολούν ομού με τα πλοία του Π.Ν

4/ Να ζητήσουμε  από την Ε.Ε την  λήψη  απόφασης «Εκμισθώσεως και Δανεισμού» ( παρόμοιον με αυτόν που  συνήφθη μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας πριν από τον Β’ ΠΠ) έναντι μελλοντικών υδρογονανθράκων  για την ενίσχυση με σύγχρονα οπλικά συστήματα των Ελληνικών/ Ευρωπαϊκών Ε.Δ

 5/ Να πιέσει ώστε να  ληφθούν  έμπρακτα μέτρα κατά της Τουρκίας( σταμάτημα εξοπλιστικών προγραμμάτων, οικονομικές & εμπορικές  κυρώσεις  κ.α )κλιμακούμενα ανάλογα  με την άρνηση  συμμορφώσεως   της   για :

α/ Τις παραβιάσεις των Ελληνικών/Ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο-Κύπρο- Ανατ. Μεσόγειο

β/ Την συνέχιση προωθήσεως λαθρομεταναστών  σαν όπλο εκβιασμού των χωρών της Ε.Ε

6/ Ανάληψη μέρους των μεταναστών από τους εταίρους αναλογικώς

7/ Ο κ. Μητσοτάκης στην προσεχή συνάντηση του με τον κ. Τραμπ να θέσει ρητά το θέμα της προκλητικότητος και επιθετικότητος της Τουρκίας, η οποία με την υποστήριξη της Ρωσίας και την ανοχή των  ΗΠΑ,   ενεργεί επεκτατικά σαν την ναζιστική Γερμανία , κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας . Τούτο ενέχει τον  κίνδυνο αποσταθεροποιήσεως  της Ανατ. Μεσογείου , διασπάσεως του ΝΑΤΟ , διαταράξεως των εργασιών των  ενεργειακών εταιρειών , γεγονός που θα εκμεταλλευθεί η Ρωσία .  

 Αμφικτύων

15/12/2019

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών

kostas01@amphiktyon.org

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

Όποιος επιθυμεί  να διαγραφεί να επιστρέφει το παρόν με την   ένδειξη «διαγραφή»«σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 2672/98

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *